НУ „Неделя Петкова“ гр. Сопот

„Ние четем“  в НУ „Неделя Петкова“, гр.СопотС маратон на четенето стартира седмицата „Ние четем“ в  Начално училище „Неделя Петкова“ гр. Сопот. Учениците от IV В клас с класен ръководител Петя Тончева посетиха Метоха-гр.Сопот, разгледаха скривалището на Васил Левски и четоха разказа „Апостолът в премеждие“-Ив. Вазов. Присъстваха много родители и гости.
Националната седмица на четенето продължи с анкета „Обичам да чета, защото…“ и  продължи със състезания за най-добър четец, разказвач и детско литературно творчество.
В училището се организира кът на книгата, литературна стена „Прозорец към света“-илюстрации на любими литературни герои, детско литературно творчество. Учениците представиха своите читателски дневници и споделиха впечатления от своята любима книга. В първи клас се организира празник на приказката „С баба приказки разказвам“.  Пред родители и съученици младите творци (2.-4. клас) представиха своите творби. През цялата седмица учениците разменяха и подаряваха книги.
Учениците от I Б  клас, с класен ръководител Мария Нешева обичат приказките, но обичат и да играят. Те представиха приказките "Дядо и ряпа" и "Седемте козлета". Заедно с родителите си изработеха своите коронки. По време на драматизацията, всяко дете вложи част от себе си в представения герой. Доставиха много радост на публиката.


В първи „Б“ клас дойдоха и коледари - пяха и наричаха за щастие и берекет, за сполука и здраве. Домакините ги посрещнаха и дариха.
В организацията и подготовката на празника се включиха и родителите на децата. Четоха заедно със своите деца приказките, за обичаите и коледуването.

В националната седмица на четенето учениците от II-IV клас проведоха конкурс за най-добър четец и разказвач. Най-добрите получиха грамоти и значки ,,Най- добър четец“.
Учениците от III В клас,  с класен ръководител  Галя Гиргинова,  участваха в седмицата на четенето като разказаха за любимите си литературни герои  от любимите си книги , нарисуваха ги и направиха класно табло на тема ,,Моят любим литературен герой“. Четоха откъси, описващи любимите им герои  и най-добрите четци бяха наградени със значка ,,Най- добър четец“.
Учениците от IV А клас, с класен ръководител Митка Божкова-Иванова зарадваха и поздравиха  децата от Комплекса за социални услуги-Сопот с гатанки за зимата, стихотворения (лично творчество) и песни. С пиесата „Работилницата на дядо Коледа“ успяха да развеселят и вдъхнат надежда на хората в неравностойно положение.

Творбите с детско литературно творчество на учениците от трети и четвърти клас ще бъдат оформени в електронна книжка, която ще се публикува в сайта на училището.
  
Реализираните дейности в Националната седмица на четенето (07-12 декември 2015 г.) е продължение на една от най-мащабните инициативи на Европа-Седмица на грамотността от 7-17 септември 2015,  в която училището ни участва и стартира  учебната 2015/2016 година с благотворителна акция "Подари книга за училищната библиотека".
Учениците в НУ „Неделя Петкова“-Сопот доказват, че са мотивирани и активни читатели, които през цялата учебна година заедно със своите приятели, родители, учители разкриват една друга страна на книгата-Прозорец към света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар