ОУ "Христо Смирненски", с.Житница

Ние четем в ОУ "Христо Смирненски", с. Житница 


Четвърти етап 2018-2019


Ден на ръкописното писане  На 21.01. 2019 г, в училището се проведе Деня на ръкописното писане. Децата от първи ди четвърти клас представиха свои творби, защото писането на ръка е най-важното нещо, което трябва да бъде научено в училище. Писането на ръка подобрява мозъка – това твърдят редица изследователи. Като гледаш филм със субтитри – по-бързо се учиш да говориш и да четеш. Доказано е, че писането на ръка помага при лечение на деца страдащи от дислекция, защото курсовете са по-разбираеми за тях.
Националната седмица на четенето / 22.10.2018 г. – 26.10.2018 г./


Седмицата на четенето в нашето училище беше открита под наслов „Четенето на книги подобрява живота ни”. Деца от всички класове показаха своя талант и усет, правейки илюстрации на любимия ти литературен герой. По този начин те презентираха интереса си и непрекъснатите „срещи” с книгата. Инициативите бяха разнообразни, очаквани с голям възторг от всички. Най – малките ученици си размениха обичани детски книги, а в сряда се включиха и други, които рецитираха любими свои стихотворения. В сряда се проведе „маратонското” четене на разкази, притчи и приказки. В него участваха както директорът и учителите, така и публични личности от селото. Г-жа Н. Петрова – ръководител на училището призова учениците четенето да се превърне не в досадно задължение, а в приятно занимание, защото то подобрява знанията, събужда креативността и увеличава любопитството. Националната седмица на четенето приключи с ученическо творчество – ученици от пети и шести клас публично прочетоха свои лични творби. С тази инициатива завърши една седмица, изпълнена с емоции, смях, писане, четене, рецитиране, съчиняване и рисуване. Благодарение на четенето се пренесохме в един магически, фантазен, но мъдър свят, от който всеки успя да извлече поуки за себе си!

   

Седмицата на четенето в нашето училище беше открита под наслов „Четенето на книги подобрява живота ни”. Деца от всички класове показаха своя талант и усет, правейки илюстрации на любимия ти литературен герой. По този начин те презентираха интереса си и непрекъснатите „срещи” с книгата. Инициативите бяха разнообразни, очаквани с голям възторг от всички. Най – малките ученици си размениха обичани детски книги, а в сряда се включиха и други, които рецитираха любими свои стихотворения. В сряда се проведе „маратонското” четене на разкази, притчи и приказки. В него участваха както директорът и учителите, така и публични личности от селото. Г-жа Н. Петрова – ръководител на училището призова учениците четенето да се превърне не в досадно задължение, а в приятно занимание, защото то подобрява знанията, събужда креативността и увеличава любопитството. Националната седмица на четенето приключи с ученическо творчество – ученици от пети и шести клас публично прочетоха свои лични творби. С тази инициатива завърши една седмица, изпълнена с емоции, смях, писане, четене, рецитиране, съчиняване и рисуване. Благодарение на четенето се пренесохме в един магически, фантазен, но мъдър свят, от който всеки успя да извлече поуки за себе си!Втори етап 2016/2017

От 28.11-02.12.2016г. в ОУ ”Христо Смирненски” с. Житница, общ. Калояново обл. Пловдив се състоя Седмица на четенето „Четем заедно в семейството”. Учениците от цялото училище показаха огромен интерес и бяха проведени следните инициативи:
· „Прочети ми приказка”
· „Сами си направихме книжка”
· Изразително четене на стихотворения от Леда Милева
· Състезание „Аз обичам българска литературна класика”
· Създаване на колаж по любими детски книги
· „Четем заедно”
· Конкурс „Най-добър четец”
· Верижно четене на пословици поговорки и народни песни от учениците
· Съчиняване на кратка приказка
· Изразително четене и рецитиране на произведения от Христо Смирненски
· Среща с публични личности от селото и представители на Обществения съветПърви етап 2015/2016


„Дни на Андерсен”


Ханс Кристиан Андерсен е датски писател и поет, известен най-вече със своите приказки. По повод неговия рожден ден - 02 април 1805 година, в ОУ ,” Христо Смирненски” , с. Житница, общ. Калояново, обл. Пловдив от 18 до 21 април бяха обявени ,,Дни на Андерсен” и с учениците се проведоха разнообразни инициативи, стимулиращи четенето и творческото въображение.
Най – малките ученици /първокласниците/ бяха запознати с житейския и творческия път на „магьосника” Андерсен от ученици /III и IV клас /. Бе организирана изложба на рисунки и кът от книги на писателя, а учениците от втори клас разработиха постер на тема: „Любимите ми Андерсенови герои”. Петокласници умело съчиняваха приказки по различни модели, учениците от VII клас организираха викторина за сладкодумните разказвачи на приказки – Братя Грим и Шарл Перо, а шестокласници верижно прочетоха любими откъси от „Малката русалка„, „Палечка„, „Снежната кралица”, „Грозното пате“.

ОУ "Христо Смирненски" , с. Житница, в Международната седмица на книгата В ОУ "Христо Смирненски" , с. Житница, общ. Калояново, повод Международната седмица на книгата се проведохме:

 - Изработване на постери „Познай кой съм аз” с герои от любими приказки;
 - Изработване на постер „Дърво на мъдростта„ с любими афоризми, пословици , поговорки и цитати от книги;
 - Седмокласниците гостуваха в подготвителната група и детската градина и четоха любими детски книги;
 - Конкурс за най–добър разказвач на приказки за Хитър Петър в VI клас;
 - Петокласници четат собствени творби пред по–малките ученици;
 - Четене с разбиране - решаване на кръстословица, ребуси, илюстрация на прочетеното;
 - Състезание: „Аз пиша красиво” в I клас;
 - Състезание по изразително четене във II клас;
 - Изработване на детска рисунка на тема: „Любим приказен герой” Националната седмица на четенето в ОУ "Христо Смирненски", с. Житница


 По повод Националната седмица на четенето 07-12.12.2015 г. в ОУ "Христо Смирненски", с. Житница, общ. Калояново, обл. Пловдив бяха проведени следните инициативи:
- Анкета на тема: "Чета, защото..."
- "Любими приказни герои гостуват на най-малките"- драматизация на ученици от V клас.
- Проведени състезания с ученици от (II-VII) клас за най-добър четец на разкази, за най-добър разказвач на фолклорни приказки.
- Организиране на информационни срещи с родители за подкрепа на деца и ученици, които имат проблеми в езиковото развитие.
- Двудневен "маратон" на четенето от публични личности.
- "Подари книга" - ученици от цялото училище си подаряваха любими книги.

Тази седмица доказа, че с четенето на книги се добиват знания, мъдрост, развива се четивната грамотност на учениците и тяхната обща езикова култура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар