ЕГ „Иван Вазов”- Пловдив

Ние четем в ЕГ „Иван Вазов”- гр. Пловдив

Осми етап 2022-2023

Катя Зографова представя в ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив
 „Хроники за Вазовия род“

 

 Катя Зографова - литературен историк, документалист, автор на 20 книги, отличени с национални и международни награди гостува в ЕГ „Иван Вазов“ на 20.03.2023г. /Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул: „Библиотеките като образователна среда“/.

Модератор на срещата разговор с писателката, консултант в редица документални филми за Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов беше господин Костадин Гълъбов - преподавател по български език и литература, участници - учители и ученици от 8 до 12 клас. Катя Зографова представи някои свои книги за забравени и забранени български писатели и литератори в периода 20-те - 40-те години на ХХ век: „Фани Попова Мутафова - житие и страдание“; „Играеща със стихиите Елисавета Багряна“; „Никола Вапцаров: преоткриване. Документална сага“. Авторката на „Хроники за Вазовия род“ ни пренесе в един свят на достойнство, чест и патриотизъм. Завладяващ беше нейният разказ за историята и взаимоотношенията във Вазовото семейство - за братята генерали Георги и Владимир Вазови, за политика и дипломата Борис Вазов, за лекаря диагностик д-р Кирил Вазов, за майката Съба Вазова - истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат. Учениците слушаха с интерес и научиха подробности за емблематичната „Вазова задруга“, както уместно го назовава Катя Зографова заради взаимопомощта, сплотеността и споделените нравствени ценности.

Срещата разговор с госпожа Катя Зографова - изключително интересна, вълнуваща и приятна, продължи в училищната библиотека, където тя сподели: „Озарените лица на учителите и учениците от елитната гимназия, които ме стоплиха на сращата ни, ще ме вдъхновяват години напред!“.Поетесата Ина Иванова в ЕГ „Иван Вазов“ 

за „Творчеството като акт на себеизразяване“

 

На 28.02.2023 г. на среща с ученици от 8 - 10 клас и техния преподавател по български език и литература г-жа Антоанета Минчева пловдивската поетеса Ина Иванова проведе един непринуден разговор за творческото вдъхновение и процеса на творене, за да  стимулира творческата инициатива на учениците и да насърчи стремежът им към културно общуване чрез споделяне на идеи и представяне на собствени ученически текстове. На срещата с младите хора Ина Иванова представи и новата си поетична стихосбирка „Нещата, за които мълчим”, подари на училищната библиотека екземпляри, раздаде автографи.

Ден на европейските автори, 27 март 2023 г. в ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив

  Езикова гимназия „Иван Вазов“ отбеляза деня на европейските автори, който стартира тази година и е под егидата на г-жа Мария Габриел - Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Интересни събития за насърчаване на четенето сред младите хора и представяне на богатствата на европейската литература реализираха учениците в гимназията.

Емир Мехмед от 10.з клас, Валентина Пачелиева и Преслава Каличкова от 12.з клас, Мариела Алексиева и Ана-Мария Живанович от 12.и клас четоха стихове на Гьоте, Шилер, Пушкин на немски и руски език в библиотеката.
Учениците от 8.д клас осъществиха видеоконферентна връзка с връстници от училище „Винченцо Вивалди“ от град Катанзаро, Италия, в рамките на еTwinning мини - проект Let’s read together /Да четем заедно/. Български и италиански ученици четоха приказки от поредицата „Приказки по телефона“ на Джани Родари и „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова на български, италиански и английски език.
В деня на европейските автори в ЕГ „Иван Вазов“ гостуваха г-н Красимир Лозанов - маркетинг директор на ИК „Жанет - 45“ и г-ца Ренета Бакалова - млада пловдивска поетеса. В кинозалата те разговаряха с ученици за професиите в книгоиздателския сектор, за любими автори и интересни заглавия, за творческото писане сред учениците.
Младши посланици на ЕП прочетоха откъс от романа на Иван Вазов „Пиянството на един народ“на български език и превода на същия текст на английски език, направен под ръководството на г-жа Мая Петрова - старши учител по английски език.
Събитията се проведоха с активното съдействие на преподавателите г-жа Мая Кюлевчиева, старши учител по английски език и г-жа Анелия Митева, старши посланик на ЕП.

С уроците на Паулу Коелю в библиотеката на ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив

Един различен час на класа проведоха на 07.02.2023 г. учениците от 8.б клас с класен ръководител г-жа Нели Коева. Посещението им в училищната библиотека даде възможност на новите потребители да се запознаят с правилата за ползване на библиотечния фонд, да разгледат художествената литература и редица библиотечни документи на испански език. Интерес предизвикаха книгите на бразилския писател Паулу Коелю. Сред неговите романи, разкази и сборници със сентенции „El Alguimista“ е заглавието, което им направи най - силно впечатление, защото това е „книга за онези, които вярват и обичат да вярват в чудеса“. Прочетени бяха любими цитати от книги на  Паулу Коелю, предварително подбрани от училищния библиотекар. Часът приключи с много положителни емоции и обещание за нови посещения в библиотеката и общуване с книгите.Александър Секулов гостува в ЕГ „Иван Вазов“  -  Пловдив


Среща разговор с Александър Секулов - писател, поет, журналист, редактор и драматург се проведе в кинозалата на 24.01.2023 г. Присъстваха учители по български език и литература и ученици от 10 - 12 клас. Темата „Омир и Дебелянов на сцената на театъра“ се оказа не само интересна, но и полезна за младите читатели, за обогатяване на личния им опит за интерпретиране на ценности и норми в изучавани литературни произведения. Задаваха се въпроси, свързани с творческата визия на писателя. За романите, с които учениците са запознати потърсиха отговори от автора на „Господ слиза в Атина“, „Островът“ и  „Жена на вятъра“.

Срещата разговор зареди с енергия и положителни емоции всички присъстващи. За финал на срещата писателят подари на училищната библиотека свои книги и раздаде многобройни автографи.


Книжна Коледа в ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив

В навечерието на светлите коледни празници ученици създадоха невероятна  празнична обстановка в училищната библиотека - украсиха нестандартна коледна елха от книги, подредиха сувенири и картички, които разказват красиви истории за магията на Коледа. Активни и креативни, заредени с празнично настроение написаха своите коледни пожелания, забавни и весели поздрави за Рождество Христово и Бъдни вечер. Приятни изненади и интересни предизвикателства имаше за всички, които обичат книгите - книгоразделители, забавни аксесоари за книги, нови коледни заглавия, които даряват читателя с топлина, вяра, любов и надежда. За своите топли и сърдечни коледни пожелания единадесетокласничките Тянка Запрянова и Елисавета  Златанова  получиха „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс - една от най-магичните и завладяващи коледни истории. Приятно изненадани от  забавните аксесоари за книги останаха учениците от 12.б клас, които пожелаха Коледа да бъде за всички „празник на душата, семейството и любовта“. „Прочетете, подарете книга тази Коледа! Бъдете заредени с доброта и хубави книги!“си пожелаха участниците в книжната Коледа.
В ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив гостува поетесата Станислава Станоева

   В навечерието на коледните празници десетокласници разговаряха в училищната библиотека с пловдивската писателка Станислава Станоева. Библиотечната инициатива, поощряваща общуването с книгите и читателската активност на учениците се проведе в час на класа на 06.12.2022 г.

Сборникът с разкази „Трева и звезди“ е първия опит на Станислава Станоева в прозата. Книгата бе специален подарък за момичетата и момчетата от 10 „А“ клас с класен ръководител г-жа Виктория Лафчиева. Присъстващите на срещата разговор с интерес изслушаха разказа „Врагове и  калашници“, който прочете Ева Василева и споделиха с авторката възникналите въпроси. Коментираха някои интересни факти от творчеството на поетесата, изразиха и своето задоволство от наученото за Поетическа академия „Добромир Тонев“.

В края на срещата Станислава Станоева подари свои книги с автограф на училищната библиотека.

 Есенен литературен салон в библиотеката  на ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив

 На 29 ноември 2022 г. стартира Литературен салон „Интересната книга винаги е любим спътник“- библиотечна инициатива за пробуждане на траен интерес у младите хора към книгите и четенето.

  Първи в инициативата се включиха деветокласниците с класен ръководител г-жа Ивелина Чепилска. Учениците представиха предпочитани от тях автори и заглавия, прочетоха и разказаха откъси от: „Малкият принц“на Антоан дьо Сент-Екзюпери; „Разум и чувства“ на Джейн Остин;  „Богат татко, беден татко“ от Робърт Кийосаки; „Васко да Гама от село Рупча“ на братя Мормареви и др.

    Участниците в литературния салон - любители на четенето и общуването с книгата, си обещаха нови срещи  в училищната библиотека.
„Дон Кихот - това съм аз“

Уроци по рицарство от Мигел де Сервантес  /1547 - 1616/

 

     ЕГ „Иван Вазов отбелязахме 475 години от рождението на испанския  романист, поет и драматург Мигел де Сервантес Сааведра с различни дейности, даващи възможност учениците да научат повече за него и да достигнат до неговата мъдрост и послания. Талантливи, креативни и отговорни единадесетокласниците с класен ръководител г-жа Анелия Митева четоха в училищната библиотека вечни фрази и мъдри мисли от „бащата на Дон Кихот и Санчо Панса“. Ползвайки редица библиотечни документи изготвиха информационно табло със знакови моменти от живота и творчеството на великия испански писател. Инициативата, целяща да поощри общуването с книгите и безсмъртния роман на Мигел де Сервантес да достигне до повече читатели се поема от преподавателя Рикардо Албаро, който чрез проекто базирани уроци ще задълбочи знанията на учениците за неговата гениалност и влияние върху световната литература.

С любов към книгите и четенето


   През новата учебна 2022-2023 година в ЕГ „Иван Вазов“ продължиха традиционните гостувания на осмокласници в училищната библиотека. Учениците със своите преподаватели по български език и литература г-жа Антоанета Минчева и г-жа Жана Вулева първи посетиха библиотеката. Запознаха се с правилата за ползване на библиотечни документи, разгледаха богатия и адекватен на учебните програми и учебните планове библиотечен фонд. Научиха за успешната работата по проекта, който ще обогати училищната библиотека с българска и чужда художествена литература /Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“- Модул „Библиотеките като образователна среда“/.

            Новите приятели на книгите и четенето получиха своите читателски карти и заеха за домашен прочит литературни творби, включени в учебната програма за осми клас.
 

Пети етап 2019-2020 година

Мартин Касабов в ЕГ „Иван Вазов“ и Младият Пловдив чете 2020 г.

  
 На 25.02.2020 г. в гимназията гостува Мартин Касабов, не толкова отдавна завършил ЕГ "Иван Вазов" /паралелка с италиански език/. Събитието се състоя в рамките на Младия Пловдив чете - инициатива на ИК „Жанет 45“ и е част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете и Календара на културните събития на Община Пловдив за 2020 година.Членовете на Читателския клуб разговаряха с госта в училищната библиотека и споделиха свои мисли за книгите, с които са се запознали и обсъдили в клуба.
Младият автор представи пред аудиторията в кинозалата дебютната си книга „Когато великани ходеха по земята“/ ИК „Жанет 45“/- колекция от 42 разказа, отвеждащи читателя в един свят, в който магичното и реалното се преплитат. „...Нямам представа дали и до кого ще стигне тази книга“, откровено сподели авторът и прочете пред аудиторията разказа „Охлюви“.В края на срещата Мартин Касабов раздаде автографи, а в книгата на УБС написа: „На ЕГ „Иван Вазов“, където се върнах след 11 години, без да очаквам, че по пътя може да има толкова светлина и смисъл“ .

Читателски маратон за осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив
през Националната седмица на четенето / 09.12-13.12.2019 г./


   Литературен салон събра на 13.12.2019 г. почитателите на хубавата книга в училищната библиотека. Младите читатели от VIII ж клас /в час по БЕЛ с преподавател г-жа Ивелина Чепилска/ представиха увлекателно и убедително своите любими автори и заглавия. Осмокласниците взеха участие в конкурс за „Най-добър разказвач“, на който жури от техни съученици връчи първа награда на ученичката Анна Мандаджиева. Участниците си обещаха тази инициатива да стане традиция.

В ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив по ботевски отбелязват
 Националната седмица на четенето / 09.12.-13.12.2019 г./  Учениците от 11 з и 11 е клас в час по БЕЛ с преподавател г-жа Катя Гечева вдъхновено рецитираха стихотворенията на Христо Ботев. Инициативата бе подета от Димитър Спасов от 11 з клас и Борис Ангелов от 11 е клас. С изключителен ентусиазъм учениците запяха „Жив е той, жив е“. Така спонтанно и искрено заявиха своята гордост, че живеят на Земята на Ботев и че са достойни потомци на велики герои и поети.

Националната седмица на четенето /09.12 - 13.12.2019 г./ стартира в ЕГ „Иван Вазов“ с отдаване на почит към двама от най - любимите български автори -
Никола Вапцаров и Димитър Димов


  110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров и Димитър Димов бе отбелязана със съвместната инициатива на учениците от 12Б и 12Д /с класни ръководители Силвия Димитрова и Стела Василева / на 10 декември в часа на класа.
Испанската паралелка се събра в училищната библиотека, където изгледа кратък документален филм, посветен на живота на романиста Димов. Наученото от него спонтанно прерасна в дискусия, провокирана от магнетичните женски образи и драматични човешки съдби в „Осъдени души“ и „Тютюн“, посоката на размислите се фокусира около въпроса: В какво се превръщат мечтите? „В мечтите няма цензура“ - бе мотото на паралелния час на класа, проведен от 12 Д. Учениците сътвориха своеобразен брейнсторм маратон от стихове на Вапцаров.

Четвърти етап 2018-2019 година

Буккросинг акцията под надслов „Свободна книжарница“в ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив


  На 25.06.2019 г. Читателският клуб в ЕГ „Иван Вазов“ стартира буккросинг акция, с цел - насърчаване на четенето. В  инициативата, която обича четящите: донеси книга - вземи книга се включиха ученици и учители. Оформен бе щанд за всички, които обичат книгите и четенето и предпочитат да споделят. Предлагаше се както художествена, така и учебно-помощна литература. Всяка книга имаше етикетче със закачливото „Благодаря ти, че ме избра!“. Членовете на Читателския клуб предлагаха  на съучениците си и Списък за лятно четене с 55 интересни заглавия. Поради изключителният интерес и множеството донесени книги, буккросинг акцията продължи дни наред в последната учебна седмица. 


За Световния ден на книгата и авторското право /23 април 2019 г./ в ЕГ „Иван Вазов“ гостуваха артисти от интердисциплинарната творческа резиденция в България СПА

На 22 април 2019 г. Езикова гимназия „Иван Вазов“ посрещна петима писатели, музикант и визуален артист от пет страни в Европа. Събитието бе част от мултикултурната резиденция СПА /София поетически анимирана/ на фондация „Елизабет Костова“- проект, включен в официалната програма на „Пловдив 2019“.

Гостите посетиха училищната библиотека и се запознаха с ученици от „Читателски клуб“, които представиха дейността на клуба. Йоана Анева, Светла Ташкова, Ивана Атанасова и Натали Анева от Х „Д“ клас разказаха / на английски език / за своя интерес към книгите.
Гостите бяха приветствани от г-жа Вихра Ерамян - директор на ЕГ „Иван Вазов“. Срещата се проведе с учители и ученици от различни класове в кинозалата на гимназията. Присъстваха преподавателите Анелия Митева, Ирина Тончева и Иво Дикиджиев - психолог.
Владимир Мартиновски /Северна Македония/, Димитър Шопов /България/, Еди Попи /Норвегия/, Иван Димитров /България/, Роб Дойл /Ирландия/, Росен Захариев /България/ и Христос Иконому /Гърция/ представиха своето творчество пред аудиторията. Бяха четени откъси от техни книги, представени бяха късометражни филми, специален акцент бе изпълнението на саксофон на Росен Захариев.
Под надслов „Изкуство в класната стая“ срещата премина в неформален дух, стопени бяха езиковите бариери и дистанцията между участници и публика. И както предвиждаше проектът, Европа се оказа по-голяма от Европейския съюз, а литературата и изкуството - истинско вдъхновение за младите.


Световен ден на поезията - 21 март 2019 - в ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив


   За българския поет и драматург Недялко Йорданов „Поезията е терапия на чувствата, която би могла да придаде друг смисъл на живота”. В тази „терапия“ ентусиазирано се включиха учители и ученици от различни класове.
Изготвените от ученици табла за любими поети бяха изложени във фоайето. По този начин всеки можеше да се докосне до стиховете на Данте Алигиери, Уилям Шекспир, Федерико Гарсия Лорка, Франсиско де Кеведо, Хайнрих Хайне, Джакомо Леопарди, Джон Кийтс, Жак Превер, Александър Пушкин, Сергей Есенин, Иван Крылов, Иван Бунин... В училищната библиотека беше оформен изложбен кът, а любителите на поезията четоха стихове на шестте чужди езика, изучавани в гимназията, като не беше изключен, разбира се, и българският. 


Трети март и Освобождението на Пловдив - 
/състезание - викторина в ЕГ „Иван Вазов“/   


  На 05.03.2019 г. учениците от Х „А“ клас с класен ръководител г-жа Ирина Тончева проведоха часа на класа в училищната библиотека, където бе подбран богат снимков материал и изготвени писмени справки по темата. Надежда Запрянова прочете „Шипка - ключ към свободата“ - откъс от книгата на Георги Георгиев „Поклонение“, а отборите на Кристиян Петров и Катерина Костадинова изчерпателно и доста емоционално отговаряха на въпроси за Руско-турската освободителна война /1877-1878/, за ескадрона на кап. Бураго, за събитията в квартал „Остромила“, за първия изборен кмет на Пловдив след Освобождението. Въпросите бяха отворени и затворени, а времето за отговор - 60 сек. И двата отбора показаха завидни знания и получиха максимален брой награди - знаменца. Приятна изненада за всички бе мултимедийната презентация на училищния библиотекар „Една славна майка. Четирима братя, четирима офицери, продължили славното и минало - братята Дипчеви“.
 „Подарете си родолюбие!“ беше лайтмотивът на проведения час на класа в училищната библиотека.

Национална седмица на четенето /22 - 26 октомври 2018 г./ в ЕГ „Иван Вазов” - ПловдивЗа пореден път учениците от гимназията с ентусиазъм се включиха в Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността /2014-2020/.

На 22.10.2018 г. в училищната библиотека бяха раздадени наградите за литературния конкурс, посветен на 60 - годишнината на ЕГ „Иван Вазов”. Илко Василев - зам. директор на гимназията благодари на управителя на ИК „Хермес” г-н Стойо Вартоломеев за предоставените ваучери на младите автори и поздрави всички участници за прекрасните им творби. Компетентно жури / писателите Недялко Славов, Ина Иванова и Елеонора Пенева излъчи победителите /.

Пловдивският поет, писател и драматург Недялко Славов връчи грамоти на участниците и ги покани на спектаклите на международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” - 2019 г.

На 23.10.2018 г. в библиотеката на гимназията УБС /Училищен библиотечен съвет/ организира среща разговор с Александър Секулов - писател, поет и журналист, драматург на пловдивския драматичен театър. В навечерието на 60-годишния юбилей на гимназията ученици и учители разговаряха за полезността и удоволствието от общуването с книгите. Гостът представи „Островът”- роман за деца, доставящ удоволствие на читатели от всички възрасти. „А и книгите за деца ги четат възрастните, за да спрат времето” - каза авторът. Той разказа и за двете свои постановки: „Дебелянов и ангелите” в Пловдив и „Няма ток за електрическия стол”, която ще бъде поставена в чикагския театър „Trap Door“.

Раздаде множество автографи и обеща нови срещи.

На 25.10.2018 г. бе финалът на кампанията „Избор на 10-те най-четени български книги от учениците в Пловдив”. Малко преди това - на 22.10.2018 г.- БНТ2 излъчи в своето предаване „Знание.БГ” интервю с новото ръководство на УБС и доброволците, включили се с ентусиазъм и желание в кампанията. Всички те, след приключване на гласуването, преброиха бюлетините в училищната библиотека и записаха броя на гласовете за всяка книга. Българската класическа литература е предпочитана от учениците на ЕГ ”Иван Вазов”. Най-много гласове те дадоха за романа „Тютюн” на Димитър Димов. Следват „Под игото” на Иван Вазов и „Железният светилник” на Димитър Талев.
Ентусиазирано, масово и креативно бе участието на учениците от ЕГ „Иван Вазов” - Пловдив в Националната седмица на четенето през октомври 2018 г.Сдружение „Хайдути” гостува в ЕГ „Иван Вазов”
за Деня на будителите

            В навечерието на 1-ви ноември - Деня на народните будители - в кинозалата на гимназията ученици и учители разговаряха за българската история, за онези смутни времена, когато „и ние сме имали свои светли герои и светли дати”. Силвия Димитрова, учител по български език и литература, представи гостите и честити празника на съвременните български будители.
            „Пресъздаваме един период от нашата история, епохата от ХVІІІ-ХІХ век, в която важно място заема народният закрилник и герой - хайдутинът, и се стараем да покажем максимално исторически достоверно неговото облекло и въоръжение” - подчерта г-н Иван Тонев - съучредител, член на Управителния съвет и байрактар на сдружението. Г-н Тонев показа оригинално хайдушко облекло, разказа за филма, който са решили да създадат по романа на Вера Мутафчиева „Летопис на смутното време”. Той представи и най - младия член на сдружението - Константин Амбарев, ученик от ХІІ-д  клас на ЕГ „Иван Вазов”.

            Срещата разговор продължи в училищната библиотека, където учениците разгледаха оригинални хайдушки оръжия, автентична носия от Кюстендилския край и редица предмети от бита на българина през този период.

Трети етап 2017-2018 година

Национална седмица на четенето в ЕГ „Иван Вазов”           
 В ЕГ „Иван Вазов” през Националната седмица на четенето /11-15 декември 2017 г./, организирана от Министерство на образованието и науката в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността / 2014 - 2020 г./ се реализираха интересни инициативи, в центъра на които бяха четящите млади хора и удоволствието от четенето.
            На 12.12.2017 г. в училищната библиотека се проведе литературна викторина „Кой кой е?” с учениците от Х-б клас /испански език/.  На въпросите „Авторът на Рибния буквар е…; ”Кои са учениците на Кирил и Методий?”; „Кой старогръцки писател е наречен „баща на трагедията”? и др. те отговаряха точно и изчерпателно. Наградите бяха книги: Габриела Мистрал „Всички щяхме да сме царици” - двуезичен поетичен сборник и „Разкази от Чили” - антология. Истинско удоволствие бе прочитането на стихотворения на испански език от учениците Симеон Станев и Микаела Генова.
  
          На 14.12.2017 г. в ЕГ „Иван Вазов” по покана на УБС /училищен библиотечен съвет/ и Ателие „Творческо писане” гостува младият поет, драматург и прозаик Иван Димитров. Срещата се проведе в училищната библиотека и протече като непринуден разговор за смисъла на четенето и писането. Гостът прочете откъси от най-новата си книга „Силата на думите”. Посланието, което остави на учениците от ЕГ „ Иван Вазов”, гласи:
„Помнете кои сте, бъдете идеалисти, мечтайте…И не забравяйте да се усмихвате.”

Втори етап 2016/2017

Недялко Славов представи в ЕГ „Иван Вазов” най-новия си роман „Камбаната”На 17.11.2016 г. по покана на УБС /Училищен библиотечен съвет/ в ЕГ „Иван Вазов” гостува Недялко Славов - съвременен български поет, писател и драматург

В училищната библиотека авторът на „Камбаната” разгледа „Книги с автограф” и попълни витрината с екземпляр от уникалния си роман, който е един камбанен звън за силата на нашата вяра.

Г-жа Силвия Димитрова - преподавател по български език и литература - представи госта пред учители и ученици от всички степени в гимназията.

Срещата протече като непринуден диалог, в който аудиторията активно се включваше със своите въпроси. Жив ли е българският национален дух днес, какво е мястото на младите във все по-разширяващия се и заплашващ да ги обезличи глобален свят - това бяха темите, които разискваха писателят и нашите ученици. 

В края на срещата разговор мнозина си взеха книга с автограф от автора и се снимаха за спомен.

„Поздравления за сърцатата ви вяра в книгите и в духа!”- написа в „Чети и сподели” на училищната библиотека Недялко Славов. 

Националната седмица на четенето в ЕГ „Иван Вазов”


 На 10.10.2016 г. със срещата на Мануел Рико Рего, испански поет, разказвач и литературен критик с ученици и учители от гимназията, стартира Националната седмица на четенето в ЕГ „Иван Вазов”. Ученици от УБС /Училищен библиотечен съвет/ подготвиха информация за неговото творчество и разпространиха флайъри за събитието. Гостът посети училищната библиотека - разгледа испанската художествена литература, новите енциклопедии и справочници, дарение от Испанското посолство и подари екземпляри от своите сборници “Lugares propicios” и “Los dias extranos”. Негови събеседници и преводачи бяха Пламена Чотова, Елена Джоглева, Елиса Пеева и Габриела Георгиева от ХІІ-а клас /членове на УБС/
Цялата информация
На 03.06.2016г. в ЕГ „Иван Вазов” ученици, учители и родители първи се включиха в дарителската кампания на БНТ2 за събиране на книги за нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки в страната. В училищната библиотека само за 4 дни бяха събрани повече от 50 - запазени и в добро състояние книги - трилъри, фентъзи, съвременна българска и чужда преводна литература…
Цялата информация


Първи етап 2015/2016

ЕГ ”Иван Вазов” и Националната библиотечна седмица /09 - 13 май 2016 г./

"Библиотеката - място за всеки“ бе темата на Националната библиотечна седмица, организирана за единадесета поредна година от ББИА /Българска библиотечно-информационна асоциация/.
По време на кампанията в ЕГ „Иван Вазов” се проведоха разнообразни инициативи, свързани с най-ценното творение на човешкия род – книгите: - „По стъпките на пачето перо и пишещата машина”- интерактивна игра с приятели и съученици в училищната библиотека. УБС /училищен библиотечен съвет/ изготвиха цветни табла, подбраха цитати от неизучавани в училище произведения на български и чужди автори и ги разлепиха в коридорите на гимназията. Големи зелени стъпки отвеждаха любопитните към УБ. Всеки нетърпеливо търсеше от библиотечния фонд книгите с цветни разделители…За победителите имаше изненади.
- „Какво се случи за една година”- оформен изложбен кът с материали от проведените инициативи на УБС в ЕГ „Иван Вазов”- плакати, фотоси, флаери, снимки, картички…
- „И търсят духът на Караджата!”- библиографски преглед /176 год. от рождението на Стефан Тодоров Димов - Стефан Караджа /.
- „И сенките ни тихо ще се слеят”- един час в училищната библиотека с интересни факти и събития от живота на Пенчо Славейков, свързани с т. н. „немски поетки” - Анна Ритер, Текла Линген и Рикарда Хух /150 год. от рождението на Пенчо Славейков/.

Ключовото събитие през тази национална библиотечна седмица бе гостуването в Дарик радио на 11.05.2016 г. и отбелязването на първия рожден ден на УБС. Интервюирани бяха Пламена Чотова и Елена Джоглева от ХІ-а клас в деня, когато честваме паметта на светите братя Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите. „Обичайте книгите, те се отблагодаряват!“ - бе тяхното послание от ефира на Дарик радио.ЕГ „Иван Вазов”- гр. Пловдив и Световният ден на книгата и авторското право - 23.04.2016 г.


На 21.04.2016 г. УБС /училищен библиотечен съвет/ при ЕГ „Иван Вазов” организира „Среща с автограф”. Силвия Томова представи своя нов роман „Печатарят”, с който талантливата писателка категорично утвърждава своето място в съвременната българска литература. Събитието бе посветено и на 450-та годишнина от издаването на първата българска печатна книга, дело на Яков Крайков, чийто образ тя пресъздава в романа.

На фона на мултимедийната презентация „Българско книгопечатане” /изготвена от библиотечния специалист/ пред ученици и учители Силвия Томова разказа за интересния живот на Яков Крайков, който от послушник, зограф и преписвач сбъдва мечтата си и стига пеш до Венеция - плаващия рай на писаното слово. Учениците зададоха вълнуващите ги въпроси на авторката: „Кои са Вашите източници, довели до изграждането на сюжета в „Печатарят?”; „Как се роди идеята за създаването на този роман?”; „Предстои ли издаването на нов роман и ако е така - с какъв сюжет е той?”… Представители на УБС поднесоха цветя и папка с литературния алманах, включващ творби на наши ученици. В „Чети и сподели” на училищната библиотека Силвия Томова написа: „Историята определя какви сме! Знанието извежда ума от тъмата.”В хода на събитието за насърчаване на четенето и общуването с книгите, се проведоха и редица други инициативи:

· В час по български език и литература ученици от ІХ-в клас четоха откъси от „Печатарят” на Силвия Томова.

· „Ние и книгите” - уникалната кошничка, дело на Ния Младенова от VІІІ-б клас, бе допълнена с мисли и крилати изречения за библиотеката и книгите, които провокират нашето въображение, карат ни да мислим, обогатяват езика ни.

· „Чета, следователно съществувам” - библиографски преглед, изготвен от Г. Кривчева за часа на класа.

· „Любопитно от света на книгите” - изложбен кът във фоайето пред библиотеката с интересни материали за най-старите книги в света и 10-те най-скъпи книги в света; за най-малката книга и за най-голямата - Атласа „Кленке”.

· През месец април 2016 г. се проведе поредното състезание на инициативата „Народните будителите и Аз” между учениците на ЕГ „Иван Вазов” и ПГСАГ "Арх. Камен Петков" в Пловдив. За порен път нашият отбор /под компетентното ръководство на преподавателя по български език и литература Илко Василев/ победи безапелационно и получи заслужени овации.

· За 140-та годишнина от Априлското въстание бе ситуирана изложба с материали от „Реликви на българската национална епопея”, магнити и картички от Копривщица и Панагюрище.

· Ученици от ЕГ „Иван Вазов” /различни степени/ активно участваха в кампанията „Избор на 10-те най-четени книги от учениците в Пловдив” и гласуваха за своята любима книга както по интернет, така и в импровизираната урна в училищната библиотека.

Проведените инициативи в ЕГ „Иван Вазов”- гр. Пловдив са част от "Общински план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 г."Осмокласниците в ЕГ „Иван Вазов”- активни читатели на училищната библиотека


По традиция първи осмокласниците посещават училищната библиотека и се запознават с богатия и разнообразен по съдържание библиотечен фонд. Интересна и полезна за тях тази година бе информацията на библиотечния специалист за усвояване на библиотечно - библиографски знания /по степени/ и изграждане на информационна грамотност и култура у учениците. В своята беседа „Аз чета всеки ден. А ти?” г-жа Г. Кривчева подчерта, че книгите могат да провокират и да променят мисленето на читателя. И „преди да посегнем към книгата, трябва да имаме потребност за нея, защото, след четенето идва мисленето”. Учениците са единодушни в едно - четенето е избор, който всеки прави сам, но това помага за изграждане на грамотност и читателска култура.

ЕГ „Иван Вазов” се включва активно в „Младият Пловдив чете 2016”Среща разговор с Александър Чобанов - писател и сценаристНа 23.02.2016 год. талантливият писател и сценарист на култови телевизионни продукции Александър Чобанов се срещна с учители и ученици в кинозалата на ЕГ „Иван Вазов”- гр. Пловдив.

Преди срещата младият автор разговаря с г-жа Мариана Димитрова - директор на гимназията и преподавател по български език и литература - и остана очарован от атмосферата в училище, от интереса към него като български творец.

Г-жа Силвия Димитрова представи госта на очакващите го с нетърпение и любопитство ученици /от всички степени/, преподаватели и други ценители на литературата. Представителите на УБС /училищен библиотечен съвет/ заеха първите редове и първи зададоха своите въпроси: „Личният опит или творческа фантазия е причината за създаването на романа „Хлапета”?, „Кои са любимите Ви български автори?”, „Как се работи в екип при писане на сценарии и има ли стриктни правила за развитието на фабулата?”…Младият творец прочете разказа „Маркес, или сто години нещо си” от най-новия сборник с разкази „Квантова градина” с което спечели нови читатели и редица почитатели.

Пламена Чотова и Елена Джоглева /ХІ-а клас/ приятно изненадаха Александър Чобанов с юбилейна папка на гимназията и литературен алманах с ученически произведения.

Организаторите на срещата благодарят на журналистите Владислав Севов от Българска Национална Телевизия - БНТ2, Илия Димитров от Меdia Cafe, Деляна Лукова от „Уча в Пловдив” и Екатерина Костова от Дарик радио за медийното отразяване на събитието.

Владимир Зарев - българският Балзак – гостува в ЕГ „Иван Вазов”- гр. ПловдивСреща разговор с един от най-ярките съвременни български белетристи - Владимир Зарев - събра ученици и преподаватели в кинозалата на ЕГ „Иван Вазов”.

Известният писател бе посрещнат от членове на УБС /училищен библиотечен съвет/ в библиотеката, където с интерес разгледа „Книги с автограф” и се информира за дейността на младите любители на стойностната книга.

Придружен от съпругата си, поетесата Мирела Иванова, Владимир Зарев се срещна с директора на ЕГ „Иван Вазов”- г-жа Мариана Димитрова - и разгледа музейната експозиция на гимназията.

Силвия Димитрова представи госта пред участниците в срещата с думите: „Пред вас е един жив класик на българската литература, автор на 18 романа, който не спира да твори”.

Владимир Зарев разказа за творческия си път, за бъдещите си планове и коментира някои от издадените си романи /"Разруха", "Светове" и трилогията "Битието", "Изходът" и "Законът" /. Успял да провокира интерес у учениците, гостът любезно отговори на въпросите, вълнуващи най-младите почитатели на литературата.

Интерес предизвикаха неговите наблюдения върху формирането на българското общество след демократичните промени през 1989 год., лутанията и търсенията на интелигенцията. Незабравими ще останат думите му за силата на словото и вярата, която носи у себе си, че младото поколение е призвано „да спаси истинската свобода, да спаси България”.

С удоволствие Блага Запрянова /ХІІ-ж клас/ от училищния библиотечен съвет поднесе на госта юбилейна папка и литературен алманах с произведения на ученици от гимназията, а Владимир Зарев, приятно изненадан, подари на училищната библиотека свой екземпляр от най-новия си роман „Орлов мост”. 

Участниците в срещата разговор имаха възможност да си закупят книгата и да получат автограф от автора.

Организаторите от училищния библиотечен съвет „запечатаха” моменти от гостуването на „българския Балзак” в родното училище.Ние четем - среща разговор с Дилиян Манолов и неговите стиховете от „Водопадане”На 01.03.2016 г. по покана на Училищния библиотечен съвет в кинозалата на ЕГ „Иван Вазов”- гр. Пловдив ученици и учители се срещнаха с бившия възпитаник на гимназията - Дилиян Манолов, който представи своята дебютна стихосбирка „Водопадане”.

Водещата Блага Запрянова /ХІІ-ж клас/ зададе първия си въпрос: „Как се чувстваш отново в родното училище сред своите преподаватели?”. Дилиян Манолов - искрено развълнуван - благодари на всички, които са му преподавали и благодарение на които е съхранил своя позитивизъм за годините в ЕГ „Иван Вазов”. Невена Кумчева /VІІІ-и клас/ „атакува” младия автор със своите въпроси: „Кога започна на пишеш?”; „Откъде черпиш вдъхновение?”; „Защо избра психологията в ПУ „П. Хилендарски?”; „Как стигна до решението да участваш в телевизионното реалити ”Ръкописът?”… Талантливият младеж отговори задълбочено и разказа подробно за участието си в театрално-филмовия курс в Антверпен, за хората, които го разбират и които му помагат.

Прочете стихове от „Водопадане” и получи овациите на аудиторията.

Участниците в срещата разговор си закупиха стихосбирката „Водопадане” и получиха автограф от автора, когото обсипаха с мартенички и пожелания за здраве и късмет.

„Изкуството, също като най-хубавото, трябва да се споделя, защото другото е обида…” - написа младият писател в книгата на училищната библиотека „Чети и сподели”.В навечерието на 1-ви ноември - среща разговор с поета, писателя, историка Йордан Велчев в ЕГ „Иван Вазов” - гр. Пловдив
Гост на общобългарския празник в ЕГ „Иван Вазов” бе Йордан Велчев, автор на историческия труд „Балканският човек ХІV – ХVІІ век”.


Г-жа Силвия Димитрова - преподавател по български език и литература- представи твореца, който е сред най-изявените съвременни изследователи. Той тържествено поздрави присъстващите с празника на народните будители и искрено отговори на зададените му въпроси. Интерес предизвика неговото мнение за това колко прав е Георги Раковски, когато е писал, че „народ без повестност е мъртъв нравствено"!

Участниците в срещата разговор имаха възможност да си закупят енциклопедичния труд на Йордан Велчев „Балканският човек ХІV – ХVІІ век” и да получат автограф от автора, който на библиотечния екземпляр написа: „От сърце - на Човеците от ЕГ „Иван Вазов”.

Представители на ученическия библиотечен съвет се снимаха с госта и останаха очаровани от завещаното му послание: „Бъдете свободни! Защото: „Робството държи малцина, мнозина се държат за него”. И - вие сте Будителите!”.

Възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов”, спечелили първо място по проекта „Народните будители и Аз” с ръководители г-жа Стоянка Рангелова и г-н Илко Василев, бяха наградени от Училищното ръководство с „Възвишението”- роман от Милен Русков.

Празникът приключи с приповдигнато настроение и с призива: „Да бъдем будни!”


Ние в ЕГ „Иван Вазов”- гр. Пловдив четем и пазим своята история

В дните от 15.02.2016 г. до 19.02.2016 г. УБС /училищен библиотечен съвет/ в ЕГ „Иван Вазов” – гр. Пловдив работи усилено в библиотеката и организира редица инициативи, свързани с 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски - гениалния идеолог, стратег и организатор на българската националноосвободителна революция. Със съдействието на библиотечния специалист за насърчаване на четенето и общуването с книгите от отдел 941Б - История на България, учениците подбраха подходящи заглавия и подредиха тематична витрина „Васил Левски - идеолог на националния оптимизъм”, а на информационното табло пред библиотеката - витрина „Свята и чиста република” с мисли и прозрения на Апостола. Изложбеният кът „Всеки иска да живее свободно... всеки иска да бъде човек” ситуира библиотечни документи, свързани с живота и дейността на Апостола на свободата: портрет на Левски от 1870 г., негова снимка с Христо Иванов Кунчев и Христо Иванов Големия в Белград през 1868 г., страници от джобното тефтерче на Апостола, фотоси с Миткалото, „Левски във времето”- документално-мемоарен и литературен сборник, „Левски - велик и безсмъртен”- сборник с материали от регионална научна сесия на тема: „Левски, Вътрешната революционна организация и мястото на Пловдив”… Библиотекарят изготви анкета „Васил Левски - велик и безсмъртен” /с включен и отворен въпрос „За мен Левски е ….”/. VІІІ-б и VІІІ-з клас бяха най-ентусиазирани, експедитивни и безупречни в своите отговори. Библиографският преглед „Ако спечеля, печели цял народ, ако изгубя - губя само себе си” бе за всички степени /час на класа/.
На 16.02.2016 г. в зала „Стефан Обрейков” на Националната търговска гимназия в Пловдив, Илко Василев /преподавател по български език и литература/ изнесе словото „Апостолът на свободата като мит и реалност” пред ученици, учители и гости на срещата. Ангел Гуйгов, Йоан Малинов, Никола Бояджиев и Мартин Ружинов от VІІІ-б с класен ръководител Силвия Димитрова с интерес и любопитство изслушаха и коментираха рецитала на домакините „Образът на Левски в поезията”.
На 19.02.2016 г. г-жа Мариана Димитрова, директор на гимназията, учители и ученици присъстваха на поклонението и поднесоха венец пред паметника на Васил Левски в гр. Пловдив. Г-н Илко Василев произнесе прочувствено слово за великия българин, което развълнува дълбоко присъстващите. Много от тях изразиха лично благодарността си за това, че в България има такива учители и духовни будители.Национална седмица на четенето в ЕГ „Иван Вазов”- ПловдивПо инициатива на Министерството на образованието и науката дните от 07.12 2015 г. до 12.12.2015 г. бяха обявени за Национална седмица на четенето, която е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността /2014-2020/.
Ученическият библиотечен съвет в ЕГ „Иван Вазов” реализира различни дейности /в дните през седмицата/, свързани с книгите, четенето и образованието.
На 08.12.2015г. стартира Маратон на четенето с „Коледна книжка” - интересни и увлекателни материали за: „Коледните и Новогодишните празници преди 100 години”, „Най-желаните коледни подаръци”, „Как да си направим истинска сурвачка”… Маратонът продължи с четене /в училищната библиотека/ на сборниците: „Български традиционен календар”, „Български празничен народен календар” и „Български етнокалендар”, които запознаха по-подробно учениците с българските ритуали, обреди и религиозни празници.
Членове на ученическия библиотечен съвет откриха инициативата „Прочети ме”, свързана с участие в Коледния базар, даваща възможност за размяна или подаряване на книги. Целта - повишаване на читателския интерес и насърчаване на четенето.
Използвайки наличната литература в училищната библиотека, те изготвиха „Кошничка за обща култура”, която съдържа цитати от произведения на български и чужди автори, мисли, афоризми и крилати изречения.
Ученици от ХІ-те класове /със съдействието на библиотечния специалист/ подредиха тематична витрина „Родният език и училището” с интересни справочни издания, които учат „как /не/ трябва да говори всеки ученик, всеки студент, всеки образован българин”: „Учебен речник по български език и литература”, „Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила”, „Речник на новите думи и значения в българския език”, „Новото в новия български правописен речник”. Учениците са убедени, че системното ползване на този вид едноезични речници отговаря на тенденцията за демократизиране на българския книжовен език и води до повишаване на езиковата грамотност.
В ЕГ „Иван Вазов” не се чете кампанийно, а целогодишно. Ученическият библиотечен съвет с ентусиазъм и желание се включва в литературни инициативи, насърчаващи четенето. Незабравими са срещите с български съвременни творци, гости на гимназията - Ина Иванова, Недялко Славов, Милен Русков, Рене Карабаш, Йордан Велчев, Владимир Зарев и др., попълнили със свои произведения изложбения кът в училищната библиотека „Книги с автограф”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар