ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Марково

Ние четем в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Марково

Втори етап 2016/2017

Национална седмица на четенето


Първи етап 2015/2016


Най-добър рецитатор

На 21.04.2016 г. се проведе състезанието „Най- добър рецитатор”, което е част от седмицата на книгата в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - с. Марково. През седмицата се проведоха предварителни кръгове и от всеки клас бяха избрани по трима представители.
В състезанието бяха излъчени двама победители в различните възрастови групи. Първият победител е Даниел Чакъров от III клас, а вторият победител е Антония от VII клас. Състезанието беше проведено с любезното съдействие на Училищното настоятелство, което осигури наградите за всички участници.Любовта и борбата - криле на живота

 В месеца, в който се чества Международният ден на книгата, ученици от V, VI и VII клас се срещнаха с писателите Елена Хайтова и Никола Гигов. Елена Хайтова е авторка на книгите: "Баща ми - най-дивият разказ", "Сама сред звездите " /за Валя Балканска/, "Безумният Орфей" /за нейния съпруг - поета и писателя Никола Гигов/.
Никола Гигов е автор на 60 книги, 12 от тях са посветени на Орфей. Половин век от живота си бежанецът от Западните покрайнини търси истината за легендарния певец. Според много наши и чужди професори Гигов е най-големият изследовател орфеист. За изследванията си е обиколил Родопите. Той е роден през 1936 г. в село Вълчи дол. Свързва живота си с Елена Хайтова - дъщерята на Николай Хайтов. Носител е на 100 национални и 30 световни награди.
Срещата премина под надслов "Любовта и борбата - криле на живота". Елена Хайтова разказа за многобройните битки на родопския властелин на словото и неин баща - Николай Хайтов - за костите на Левски, за българския език и за опазване на неговата чистота, за гората и българската природа. Заедно с това, неговата дъщеря разкри и някои непознати страници от онези драматични събития в неговия личен живот. Хайтов е писателят, който е водил най-много битки в живота и творчеството си, но затова пък е най-богат със спечелената всенародна любов. Учениците бяха впечатлени от талантливите и харизматични автори. Гостите получиха много поздравления, цветя и пожелания за бъдещи творчески успехи, а на учениците бяха раздадени последните произведения на двамата автори.
Маратон на четенето в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Марково


По случай 23 април - Международният ден на книгата и авторското право за поредна година ученици, родители и ученици участваха в литературна вечер.
Презентация за историята на празника, викторина, загадки и игри приковаха вниманието на всички.
В маратона на четенето бяха подбрани гатанки, стихове, модерни приказки за планетата Земя. Учениците станаха автори на книжки със стихове, гатанки размисли за планетата, на която живеем.

Някои изобразиха емоциите си в прекрасни рисунки. Всичко сътворено на празника оформи първи брой на училищния вестник "Не се чуди, а прочети".
Двойният празник завърши с Обръщение – подписка за запазване на планетата Земя.
Всеки участник си тръгна със Сертификат за участие и много положителни емоции от прочетеното и споделеното.


Ние четем в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Марково  Презентация

Няма коментари:

Публикуване на коментар