ОУ "Димитър Талев" - Пловдив

Ние четем в ОУ "Димитър Талев"

Етап 2018-2019 година

С света на приказни герои

"Че съм умен - умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм  скромен, а скромността краси човека."

 
С тези думи на Карлсон, учениците от
IV б клас посрещнаха в класната си стая малките първокласници. В непринудена и весела атмосфера те им демонстрираха своите умения и актьорско майсторство. Любими приказни герои оживяха пред тях и им показаха необятния свят на книгите. 
  На 24.10.2018 г. в библиотеката на ОУ „Димитър Талев“ се проведе състезание, онасловено „Четем артистично“. Участие в надпреварата взеха ученици от V клас, които четоха творби на любими автори.
Децата не само умело представиха книгите и техните създатели, но и аргументираха с изненадваща убедителност избора си на пасажи за прочит. Младите четци поднесоха с ентусиазъм на публиката и журито откъси от „Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен, „Приказки по телефона“ на Джани Родари, „Патиланско царство“ на Ран Босилек, „Мечо Пух“ на Алън Милн, Библията и фолклорните легенди, дори фейлетоните на Ботев. Всички се представиха на ниво, като се стараеха не просто да изчетат гладко текстовете си, а да ги изиграят, влизайки в облика на колоритните герои.
След като участниците представиха подбраните лично от тях пасажи, журито, съставено от библиотекаря на училището г-жа Ана Кундурджийска, г-жа Маргрета Гвоздева – преподавател по английски език, и ученичката в VII „д“ клас Десислава Далакманова, отсъди първото място на Ана Ангелова от V „б“ клас, а второто – на Елена Атанасова от V „д“ клас; трета се класира Гергана Пенчева от V „г“ клас. Отличените ще получат грамоти и книги, а останалите ентусиасти ще се сдобият с поощрителни грамоти за участие. Предвижда се това да стане на отделна тържествена церемония.
Организатор и водещ на събитието бе г-н Стоян Меретев, преподавател по български език и литература.
Етап 2015-2016 година

ОУ "Димитър Талев" - Грамотни ли сме...

Сред 700 участници в състезанието "Грамотни ли сме" организирано от РИО - Пловдив, достойно представи училищното ни Калина Игнатова от 7а клас заела едно от първите места.Толерантност и подкрепяща среда чрез творчество и иновации в борбата срещу агресията

Нека заедно помогнем на децата си да бъдат толерантни, да общуват помежду си като приятели, да не са агресивни. Нека напълнят класната стая с усмивки, смях и приятелство.

Грамотността заема централно място за индивидуалното и общественото развитие и служи като основа за интелигентен растеж. Именно в първи клас е много важно да изградим у нашите деца желанието за четене, детското любопитство да превърнем в желание за учене и познание. Книгата ще бъде верен приятел на децата, ако ние помогнем да я направим такава.
Ние, учителите на 1 д клас, ви предлагаме следните инициативи за насърчаване на децата към четене и към развитие на езиковите им  умения:

  • Направи подарък за класната библиотека
  • Родители четат приказки
  • Аз съм приказен герой
  • Аз съм илюстратор на детска книжка
  • Читателски летен маратон за първокласници
 

Заедно с родителите, можем да превърнем естественото детско любопитство – в желание за учене, новата учебна среда – в уютен дом, непознатите деца – във верни приятели, детската плахост – в увереност, недоверието – в доверие и позитивизъм!
Известният писател Клайв Луис е казал: „Един ден ти ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки“. Приказките са невероятен, вълшебен свят, в който ние сме потопени от детството си. Докато сме малки, техният смисъл за нас е един, но пораствайки, откриваме и друго по-дълбоко съдържание.

"Грамотни ли сме?"

На 6 ноември 2015 г. 32 ученици от седми клас в ОУ "Димитър Талев" участваха във втория етап на кампанията "Грамотни ли сме?", която се проведе в сградата на Общински детски комплекс - Пловдив на бул. "6-ти септември" №193.
Учениците приеха с голямо вълнение и ентусиазъм това предизвикателство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар