ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Калековец

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО
7 - 11 декември 2015
         ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Калековец проведе инициативи по повод националната седмица на четенето. Инициативата беше проведена на няколко етапа:
·         Тържествено откриване на новата училищна библиотека. Пред децата беше представена чудната библиотека. Директорът на училището господин Бухчев откри библиотеката и призова учениците да я посещават често и да четат с интерес.
·         Учениците от четвърти клас показаха драматизация на приказката „Мързеливата снаха“.
·         Ученици от пети клас разказаха „Митът за Прометей“ и „Митът за Тезей и Минотавърът“
·         Ученици от шести клас представиха на по-малките си съученици авторите Елин Пелин и Йордан Йовков.

1.      Състезание “Hай-добър четец
В състезанието взеха участие ученици от втори, трети и четвърти клас, като четоха непознат текст от български автори. Състезанието беше много успорвано.
2.      По класове се проведе състезание Аз пиша красиво. Всички ученици от втори, трети и четвърти клас участваха. След проверка и оценка на написаното, най-добрите тетрадки бяха класирани от независимо жури.
3.      Маратон на четенето
Ученици от втори, трети и четвърти клас участваха в надпревара по изразително четене на български приказки. Учениците от първи клас отгатваха гатанки. През това време талантливи деца от всички класове рисуваха любими приказни герои.
4.      Тържествено награждаване на победителите от състезанията.

            Във връзка с изпълнение на Плана за насърчаване и повишаване на грамотността през 2015-2016 учебна година, в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, с.Калековец през м.април и м.май беше проведен училищен маратон на четенето.
            Децата от подготвителните групи имаха възможност да чуят различни приказки, да се запознаят с нови литературни герои, да си припомнят вече познатите. Бързо и с желание отговаряха на въпроси, свързани с текста, споделяха какво им е харесало. Детското въображение беше провокирано с гатанки. С ентусиазъм оцветяваха картинки на любими литературни герои, редяха пъзели по известни приказки.
 С помощта на занимателни игри учениците от различните класове отговаряха на въпроси, свързани с прочетени произведения. Понякога, за да бъде изпитан състезателният им дух, бяха разделяни на отбори, като на всеки един от тях беше поставяна задача. По този начин подрастващите показваха не само желание за победа, но и желание да си помагат. Учениците се справяха отлично със сглобяването на разбъркани откъси от даден текст, сравняваха варианти на различни приказки, коментираха прочетеното. Често, след прочита на дадно произведение, попълваха нови читателски дневници, като ги украсяваха с въображение и желание. Върху предварително подготвени разделители за книги, учениците записваха откъс от стихотворение, което са прочели и което им е харесало. За приятаната атмосфера допринасяше четенето на открито.
Като допълнение, подрастващите имаха възможността да гласуват за любима книга и любим литературен герой.
            По този начин учениците от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, с.Калековец успяха да се потопят в един нов свят – този на книгите.Няма коментари:

Публикуване на коментар