ОУ ,,Д-р Петър Берон”, с.Чалъкови

Ние четем в ОУ „Д-р Петър Берон”, с.Чалъкови

Осми етап 2022-2023 г.

Групови четения на откъси от книги на любими автори


Има множество малки начини да разширите света на детето. Любовта към книгите е най- добрият от тях.“

С надеждата да се провокира интерес към четенето и запознаване с творчеството на най-добрите детски писатели и поети, в трети и четвърти клас от Основно училище „Д-р Петър Берон“, село Чалъкови бяха проведени индивидуални и групови четения на откъси от книги на любими автори. Учениците четоха откъси от творби на Ангел Каралийчев, Асен Босев, Астрид Линдгрен, Джани Родари, Туве Янсон и други значими личности от българската и световната детска литература. Инициативата се проведе при спазване на изискванията за качеството на четенето – правилно, с подходящ темп и изразително изпълнение. Беше съставен списък с любими детски книги и подредена училищна библиотека в класната стая.


Седми етап 2021-2022 година

Международен ден на детската книга

 
 Във връзка с 21 март - Световен ден на поезията и Втори април – Международен ден на детската книга в нашето училище бяха инициирани дейности с цел популяризиране сред децата на любов към литературата, четенето и силата на писаното слово.
В продължение на два дни на децата от трета възрастова група в Основно училище „Д-р Петър Берон“, с.Чалъкови с ръководител г-жа Ирина Чавдарова, гостуваха любими приказни герои . В четенето на приказките взеха участие и майките на децата от групата . За всички участници събитието в чудния свят на приказките се превърна в празник.
"Всички букви зная, мога да чета!" - под този надслов първокласниците на г-жа Бозвелийска и с помощта на г-жа Глухчева, учител в ЦДО, показаха какво са научили през учебната година.В присъствието на родители,ръководство на училището малките ученици представиха чудесна програма, състояща се от стихове, песни, драматизации на български народни приказки, игрословица с поговорки. На добър път в дебрите на грамотността!
Учениците от групата за целодневна организация на учебния ден в начален етап III – IV клас с ръководител г-жа Терзиева проведоха щафетно четене на приказките на Ханс Кристиан Андерсен на открито в беседката на училищния двор. "Животът сам по себе си е най-прекрасната приказка." – Ханс Андерсен

На 23 януари се отбелязва Международният ден на ръкописното писмо/на почерка.


 
 За поредна година най-малките ученици от ОУ “Д-р Петър Берон“, село Чалъкови участваха в тази инициатива и показаха максимално старание в препис на текстове. Въпреки сложното време, в което „прохождат“ в света на писмения роден български език, те демонстрираха упоритост, старание и очарователен краснопис. Учителите подбраха текстове за препис, а първокласници и второкласници внимателно и с желание изпълниха листовете с неуверените си ръчици, които „оживяха“ под тях.

Шести етап 2020-2021 година

23 януари – Международен ден на ръкописното писмо/на почерка


 В изпълнение на т.1.1.10. от Регионален за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в ОУ“Д-р Петър Берон“ се проведоха дейности с учениците от начален етап, които бяха под надслова и в подкрепа на инициативата „23 януари – Международен ден на ръкописното писмо/на почерка“. Активността на децата беше голяма, които в групите за целодневна организация на учебния ден под ръководството на г-жа Е.Терзиева и г-жа А.Глухчева, осъществиха разнообразни дейности. Първокласниците и второкласниците преписваха старателно букви, кратки текстове и препис по контур. Най-добрите бяха изложени на училищното табло. Третокласниците и четвъртокласниците изразиха своята почит и уважение към силата на писаното слово като преписваха текстове по избор от библиотечните кътове в класните си стаи. Всички участници получиха и персонални похвали от директора на училището, г-н Шиков.

Пети етап 2019-2020 година 


   През последната седмица на октомври в Основно училище “Д-р Петър Берон“ село Чалъкови бяха проведени редица инициативи, свързани с насърчаване и повишаване на грамотността. В групата за целодневна организация на учебния ден г-жа Евелина Терзиева и нейните ученици изработиха книжки, четящи хартиени човечета, сътвориха прекрасно табло под надслов "Седмица на четенето". Четенето бе съпроводено и от оцветяване на картинки с приказните герои. Второкласниците на г-жа Недева гостуваха на подготвителните групи под надслова „Деца четат на деца“. В подготвителната група г-жа Ирина Чавдарова представи програма "Царството на приказките" - драматизации на "Червената шапчица" и "Котаракът в чизми". Гости на тържеството бяха децата от първи, втори клас, образователният медиатор Мариела Иванова, учители и родители. Беше осъществена и инициативата „Родители четат на деца“ в първи клас. В трети клас г-жа Бозвелийска посети със своите ученици библиотеката към читалище "Христо Ботев". В групата занимания по интереси на г-жа Глухчева се изработиха кукерски маски и така се осъществи запознаване с този древен наш обичай. В седми клас г-жа Терзиева организира историческо четене в часа по история и цивилизации. В училището ни гостуваха седмокласници от ОУ"Гео Милев", село Белозем. Те представиха в пети клас инициативата си "Пътуващо сандъче" и подариха книжки на групите в предучилищен етап. Чудесната идея да предоставят на разменни начала няколко книги на по-малките ученици от нашето училище е крачка към повишаване интереса към четенето.

Четвърти етап 2018-2019 година

Национална седмица на четенето

Четенето има особено очарование. Пренасяме се в света на приказките, съпреживяваме историите на героите, получаваме добър съвет, научаваме се кое е добро и кое лошо. От разговора с книгите научаваме нови думи и можем да се изразяваме по-лесно.Те са най-тихите и най-верните ни приятели и съветници.В рамките на Националната седмица на четенето на 22.10.2018г.в ОУ"Д-р Петър Берон"с.Чалъкови децата от подготвителните групи съвместно с учениците от втори клас участваха в четене с драматизация на приказките "Дядовата ръкавичка" и "Червената шапчица".На 23.10.2018г. инициативите бяха насочени към ученици от началния етап на основното образование. В първи клас четенето бе съвместно преживяване с родители на деца от класа. Родителите четоха български народни приказки, басни и поговорки, а децата откриваха добрите и лошите герои. Второкласниците вложиха много старание в изразително пресъздаване на приказните текстове. Подредиха шарена библиотека в класната си стая и с много чувство и изразителност четоха от тях. А трети и четвърти клас организираха маратон по четене. В групите за целодневна организация предварително изработиха цветни ръкавички с цитати на велики личности за книгите и богатството, което дава четенето. Най-добрите четци бяха наградени със специално изработени грамоти.На 24.10.2018г. в прогимназиален етап беше организирано ролево четене на разказа “Апостолът в премеждие“ и организирано състезание за най-добър четец и краснописец. Учениците усетиха атмосферата и много от тях осъзнаха колко важни са отговорите на въпроса „Защо да четем?“, а именно :Четенето образова!Четенето стимулира силата на мозъка!Четенето подобрява езиковата ни култура!Четенето разширява хоризонтите ви!С четенето може да откриете нови интереси! Четенето ни прави по-добри хора!

Трети етап 2017-2018 година

Национална седмица на четенето


Националната седмица на четенето бе открита чрез четене на приказки и представяне на малки пиеси в предучилищните групи. Беше осъществено и четене на приказки от родители на деца. Децата бяха облечени в костюми на любими приказни герои – Котаракът в чизми, Червената шапчица, Житената питка, Кума Лиса, джуджетата на дядо Коледа и др. Сред най-малките ученици в началния курс се проведе четене на приказки в ЦДО 1-2 клас и състезание за най-добър четец, като учениците от втори клас чрез изразително четене показаха на децата от първи клас колко може да бъде забавен светът на приказките. Най-добри четци бяха Димитър Маринов и Андреа Кирилова. 

На 12.12.2017г се проведе състезание „Най-добър четец“ между учениците от третите класове. Учениците четоха от детска енциклопедия “История на България“, състояща се от 12 книжки, които разказват за славното ни минало. За най-добри четци бяха отличени Иван Кънчев и Памела Атанасова от 3б клас, както и Георгия Кузева и Марин Василев от 3а клас. 

На 13.12. в „Денят на книгата“ децата от ЦДО 3,4 клас посетиха местната библиотека. Беше проведен разговор с библиотекарката за ползите от четенето, разгледани бяха много книжки. След четенето в библиотеката, децата получиха възможност и да си вземат книжки за вкъщи. 

На 14.12. библиотеката беше посетена и от по-големите ученици от 5 клас, които четоха книги за древни цивилизации. На 14.12.2017 учениците от 3,4 клас участваха в маратон на четенето. Четоха книжки с коледна тематика. Обстановката пресъздаваше българските традиции чрез децата, наобиколили паралия на трикраки столчета и дървени трупчета.Гости на коледното четене бяха заместник директор, председател на читалището, учители и ученици от други класове. 

На 15.12. Седмицата на четенето бе закрита със съвместно четене в прогимназиален етап. Учениците от 5 и 7 клас представиха рецитаторски умения в четене на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Пейо Яворов. С това мероприятие Седмицата на книгата в ОУ“Д-р Петър Берон“ бе закрита.

Втори етап 2016-2017 година

„Четенето е най-доброто учене” -  А.С.Пушкин


1.Понеделник – Откриване на седмицата на книгата
„Енциклопедията – забавна и полезна”- учениците от II „а” и II „б” клас запознават учениците от I клас с енциклопедиите в класната библиотека.
Децата от II клас запознаха с различни енциклопедии учениците от I клас, като споделиха някои и интересни факти прочетени в тях. След това се осъществи самостоятелен прочит и разглеждане на енциклопедиите.


Първи етап 2015-2016 година

ОУ "Д-р Петър Берон”, с. Чалъкови

презентация
В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в ОУ ,,Д-р Петър Берон”, с.Чалъкови, общ. Раковски се проведоха няколко инициативи под мотото: Човек става мъдър, не със сила, а с четене!
  • Енциклопедията - прозорец към света 
  • Седмица на книгата – открит урок 
  • Деца четат на деца 
  • Моята книжка - изработване на книжки 
  • В света на приказките - пролетно четене 
  • Приказка в картинки 


В седмицата на книгата се проведе инициативата „Енциклопедията – прозорец към света”. Децата в ПИГ 1-2 клас се запознаха с различни енциклопедии – „1000 въпроса”, „Невероятните животни”, „От къде идват нещата около нас?”, „Най-великите личности на света”, „Най-известните природни чудеса на България”, „Човешкото тяло”, „Енциклопедия за природата” и др. Децата бяха развълнувани от факта, колко много неща могат да научат от енциклопедията и неминуемо се впуснаха в четене на текстовете под интересните картинки,което от своя страна помага за усъвършенстване на техниката:четене на ум. Успяхме в часовете по занимания по интереси в ПИГ да превърнем четенето на енциклопедии е забавна и полезна традиция!


Учениците от 2 клас взеха активно участие в Националната седмица на книгата. Проведе се открит урок пред родители и учители под ръководството на класната Радка Недева. Децата прочетоха различни приказки на зимна тематика свързана с темата на урока им „Катеричкина коледа”, като показаха много добри резултати по техниката четене на непознат текст. Освен това на своите работни листове всеки от тях трябваше да запише 10 причини „Защо трябва да чета?”.През месец януари продължихме да поддържаме интереса на децата към книжката. Проведе се творческа дейност „Моята книжка” в ПИГ, свързана с изработването на книжки от цветна хартия и молив. Всяко дете изработи своята книжка, в която всеки имаше право на избор да запише нещо в нея и да го прочете. Децата от 2 клас преписаха по едно стихче по избор от Читанката, а децата от 1 клас изписаха ръкописно всички изучени до момента букви.

В началото на март месец се проведе пролетно четене на открито „В света на приказките”. Направихме маратон по четене на приказки на открито в двора на училището. А след четенето децата сами се оцениха и единодушно излъчиха най – добрия четец като победител в пролетното четене.

През този месец проведохме още една творческа дейност свързана с четенето на приказки. Децата от 2 клас прочетоха на 1 клас познатата и обичана от всички приказка „Червената шапчица”, след това заедно оцветиха картинки от приказката и така сглобихме нашата „Приказка в картинки”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар