ОУ "Неофит Рилски” с. Ягодово

Ние четем в ОУ "Неофит Рилски", с. Ягодово

Пети етап 2019-2020 година


Международен ден на ръчното писане


 В календара с изненадващите празници датата 23 януари заслужава особено внимание. Именно на този ден,  в Основно училище ,,Неофит Рилски“ с. Ягодово се проведоха инициативи по класове за отбелязване на  Международния ден на ръчното писане или още Ден на почерка. Твърди се, че по почерка на човека може да се разбере повече, отколкото той може да разкаже за себе си. 
   В инициативите се включиха  ученици от 1- 7 клас. Децата  писаха на български и английски език От всеки клас бе излъчен по един най- добър краснописец .Всички участници се представиха блестящо.
    Някои от ръкописите бяха изложени  на табла , а други учителите включиха към портфолиото на участвалите ученици.  

Национална седмица на четенето в ОУ ,,Неофит Рилски“ с. Ягодово09.12.2019-13.12.2019 година

Понеделник- 09.12.2019 г. 

  Ние, учениците от ОУ ,,Неофит Рилски„ в с. Ягодово, поставихме началото на Националната седмица на четенето . Първата инициатива бе на първокласниците, които подготвиха Коледен базар на картички , рисунки, украси за елха и други изделия изработени от самите ученици. Събраните средства са с благотворителна цел и родителите ще ги внесат за кампанията „Българската Коледа“. Така всички доказаха своята съпричастност към децата в нужда. На Коледен концерт , пред родители и гости, учениците демонстрираха своите завидни способности да рецитират , пеят и танцуват. 
Вторник - 10.12.2019 г. 
Състезание ,,Най – добър четец“ – участници бяха учениците от втори и трети клас, които четоха коледни приказки . Най - добрите четци получиха грамоти за старанието си. Второкласниците обособиха специален кът в стаята си ,,Тук обичам да чета“, който ще остане за ползване през учебната година . Дори и в междучасията някои от тях жадно разтварят детските книжки. Учениците от група за обучителни трудности попълваха красива коледна книжка със занимателни задачи по БЕЛ. 
Сряда – 11.12.2019 г.
Под надслов ,,Да завършим деня с приказки“ , учениците от четвърти клас бяха гости на децата от трета група на ЦДГ ,,Пролет“ село Ягодово. Те им прочетоха приказката ,,Катеричкина Коледа“ . В мероприятието участие взеха Дениз Мехмед и Ели Зайкова от 4 клас . Те показаха на малчуганите колко изразително и гладко могат да четат. Интересни се оказаха и изработените на коледна тематика проекти на тема „Коледата по света“. В тях учениците бяха описали с подробности как хората празнуват Коледа в различните страни. 
Четвъртък – 12.12.2019 г. 
В ОУ ,,Н. Рилски“ гостуваше г-н Васил Кичуков, който представи на аудиторията книгата си „Историята е любов“ /написана за село Ягодово/. Авторът на книгата е бивш директор на училището, с над 15 годишен стаж. Трепета за организираната среща с учениците, ще остане дълго време в сърцата на малки и големи , възрастни и не чак толкова. Презентира го г-н Георгиев, учител ГЦОУД 5 – 7 клас. Учениците се включиха в дискусията , задаваха въпроси и жадно очакваха отговорите на автора. 
Петък - 13.12.2019 г. 
ГЦОУД 3 - 4 клас и 5- 7 клас отново изненадаха учиателите със своята креативност. Малчуганите стихотворения и създадоха свой малък библиотечен кът в Игротеката под ръководството на г-жа Матишева. По-големите пък направиха елха от светлини на стената, като я украсиха с лицата на видни български автори. 
За пореден път успяхме за покажем , че заедно можем много повече, а любовта към книгата и българското слово трябва да бъдат постоянни. 

Седмица на четенето в ОУ „Неофит Рилски“, с. Ягодово
  И тази година учениците от ОУ „Неофит Рилски“ в с. Ягодово не пропуснаха да отбележат Националната седмица на четенето.
   Децата от ГЦОУД 3 – 4 и  5 - 7 клас посетиха заедно училищната библиотека, четоха и коментираха произведения на бележити автори като Йордан Радичков и Джани Родари, с което отново усетиха силата и обаянието на книгата.
   Първи и втори клас също бяха омагьосани от сладкодумието с призива: „Бабо, прочети ни приказка!“, а второкласниците ги изненадаха с гатанки, които предизвикаха много смях.
Отделно от общите мероприятия, в които деца четат на деца, четвърти клас се бе подготвил изцяло с есенна тематика – писане, четене и апликации, а в заниманията по интереси, учениците от по-горен курс бяха изработили табла с указания за правилно четене.


Четвърти етап 2018-2019 година

Ние и Националната седмица на четенето

 Седмицата от 22-ри до 26-ти октомври бе особено натоварена за учениците от ОУ „Неофит Рилски“. Освен редовните учебни занятия, децата бяха заети и с представянето на различни литературни дейности.
Седмицата бе подобаващо открита от учениците от ЦДО 5- 7 клас, които изработиха табла с правила за четене, различни мъдрости и богат снимков материал.  Четвъртокласниците четоха разкази и приказки на децата от първи клас, потапяйки ги интересно и умело в морето на литературата по инициативата ,,Деца четат на деца“.
 На втория ден от мероприятието се проведе анкета сред третокласниците на тема: „Аз чета - защо…, кога…, къде…“. В коридора на училището бяха изнесени стативи с лика на Джани Родари, както и табла с разпечатани откъси от негови произведения. За да отбележат 98 години от рождението му, някои ученици донесоха от домовете си негови книги, които всички останали разглеждаха с интерес. Можем да се похвалим , че нашите първокласници вече сричат смело и ни показаха това в състезанието ,,Буквите танцуват“.
Може би най-завладяващото събитие, свързано с Националната седмица на четенето, бе откриването на собствена училищна библиотека. Учениците с радост приеха идеята за нейното изграждане. Инициативата дойде от групата на ЦДО 5 – 7 клас, тъй като в заложения учебен план на заниманията по интереси, те поддържат клубът „Тайните на библиотеката“.
Постепенно и усърдно децата подреждаха и номерираха училищните книги. След няколкоседмична работа, усилията им бяха възнаградени. Училището вече е горд собственик на библиотека с над 300 книги в нея – български и чуждестранни.
В сряда  четвъртокласниците допълваха изречението ,,Обичам да чета защото ……..‘ С техните отговори бе изработен красив постер. Учениците от ЦДО 4 клас също изработиха табло ,,Добрият читател“.  Третокласниците участваха в инициативата ,,С баба приказки разказвам“. Баба Васи им разказа интересна  българска народна приказка от нейното детство, а всички слушаха в захлас и направиха поука от приказката. 
Последният ден от инициативата за седмицата на четенето завърши с участието на второкласниците в съсътезанието ,,Кривописаници, правописаници“ Децата имаха възможност да препишат кратък текст като го редактират за правописни и пунктуационни грешки. Имаше и наградени  за старанието и знанията си, Отново отворихме врати за училищната библиотека , където  ученици четоха поезия и разглеждаха различни автори и книги, както и се състезаваха помежду си за най-добър и бърз четец.

Всички инициативи бяха посветени и на предстоящият на 31. 10. 2018г.  170 –годишен юбилей  на училище ,,Неофит Рилски“ и Седмицата на отворените врати , в която и родителите успяха да се запознаят с проведените дейности  , да разгледат красивите изложби, медали и купи на ученици наша гордост и да се насладят на тържествения концерт  по този повод.Трети етап 2017-2018 година

В училищния библиотечен кът има много знание. Нека да четем! 

С помощта на проект ,,Твоят час“, имахме възможността да закупим образователни игри, нови, интересни книги с художествена литература и енциклопедии и да обогатим библиотечните кътове в училище.

Най-доволни бяха учениците от начален курс, които останаха очаровани от новата придобивка и с нетърпение разгръщаха страниците на книгите, за да прочетат нещо интересно.
За учениците от прогимназиален курс бяха осигурени различни видове речници- Речник на чуждите думи, Правописен речник, Речник на фразеологизмите, Синонимен речник, Тълковен речник и др. които ще се използват и за в бъдеще в часовете по БЕЛ. 
Книгите трябва да станат ,,приятели“ на децата, приятели, с които искат да се виждат често, когато имат нужда от знания по съответна тема.

Преписваме ,,История славянобългарска’’


В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители и патронен празник на училището, се проведе конкурс ,,НАЙ- ДОБЪР КРАСНОПИСЕЦ”, в който взеха участие ученици от втори, трети и четвърти клас .Общо 29 деца премериха сили в красиво писане на текстове във възхвала на народните будители и тяхното дело. Жури, което в последствие разгледа и оцени работите, бе силно затруднено в излъчване на победителите от конкурса. Най – добрите краснописци получиха грамоти и награди.
Учениците от начален курс и ученици от пети и седми клас участваха масово в преписа на ,,История славянобългарска’’ на много красиви и специално подготвени за това свитъци. С това бе сложено началото на традицията ежегодно на този ден да продължава преписа на средновековното творение на Отец Паисий. 

Състезание за най-бърз четец ,,Минута е много” в ЦДО 5-7 клас


През месец февруари в ЦДО 5-7 клас се проведе Състезание за най-бърз четец ,,Минута е много”. Условието бе участниците в състезанието да прочетат вярно и изразително откъс от непознат текств рамките на една минута. Състезанието бе много оспорвано, но победител се оказа Магдалена Паскалева от 7 клас, която получи грамота.
В края на деня състезанието приключи, но остана прекрасното усещане за пълноценното общуване с книгата, остана преживяването от всеки един момент – различен, носещ повече духовна светлина и радост, удовлетвореност и надежда, че нашите деца няма да четат кампанийно, а ще остават в плен на хубавата книга, защото са докоснати от чудото на писаното слово и са осмислили неговата ценност.

Четене на приказки онлайн

На 15 .03.2018 г. , учениците от начален курс четоха приказки онлайн. От Интернет, децата имаха възможност да прочетат ,,Български народни приказки от старите ракли“ „ttps://liternet.bg/folklor/sbornici/rakli/content.htm

Учениците избираха между Битова, Вълшебни приказка, Приказки за животни или Приказки и анекдоти за човешките глупости и хитрини. В края, децата разказаха най –интересните откъси от приказките, които бяха прочели на своите съученици. Те сами стигнаха до извода, че четенето отваря врати и прави живота по-лесен, независимо какво четат. Нещо повече – четеното е състояние, което може да ги накара да се почувстват по-знаещи и можещи! 

,,Вече сме грамотни” – тържество в първи клас

На 30 март 2018 г. , преди дългоочакваната пролетна ваканция, учениците от първи клас показаха пред своите гости, че вече са грамотни. Децата се въплътиха в ролята на учител, пощальона Пейо, Малвина, Буратино, Незнайко и Баба Яга от спектакъла ,,Когато буквите говорят“. В края на тържеството за децата имаше изненада от родителите – сладки бисквитки с формата на книжки с букви от българската азбука и огромна торта ,,Вече съм грамотен!“ По време на спектакъла, учениците рецитираха, пяха и танцуваха. 
Празничното настроение обхвана всички, а децата представиха най-доброто , което бяха научили. 

Десет причини да чета 

През месец май, учениците се включиха в изработването на постер с послания към всички ученици ,,Десет причини да чета”. На всички участници бяха раздадени листчета, а самите те трябваше да посочат 10 причини, които биха ги накарали да четат. От най оригиналните послания бе изработен постер. Най оригинално бе посланието на Мария Митрова, която по брой точки се класира на второ място в олимпиадата по БЕЛ на Областен кръг.

Нацоионалната седмица на четенето в ОУ ,,Неофит Рилски„ с. Ягодово


Понеделник- 11.12.2017 г. 

Ние учениците от ОУ ,,Неофит Рилски„ с. Ягодово поставихме началото на Нацоионалната седмица на четенето . Първата инициатива бе на учениците от първи клас. Те изработиха табло с илюстрации на любими литературни герои като: Златокоска, Дядо и ряпа, Пинокио, Житената питка, Трите прасенца , Малката русалка и др. Учениците с интерес разпознаха героите и оцветиха илюстрациите към приказките.


Учениците от трети клас пък изработиха илюстрации върху произведението ,,Мишлето Каролина“ и подредиха в коридора изложба от тях. 

Вторник - 12. 12.2017 г. 

Учениците от 4 клас проведоха състезание ,,Най – добър краснописец“ . Оценените от жури работи на учениците по краснопис, бяха поставени на видно място и децата получиха грамоти за старанието си и красивия и вярно написан текст. На учениците от втори клас гостува бабата на Теодора Маринова. Баба Вера разказа своята любима приказка на децата от детството си . Всички слушаха със затаен дъх приказката ,, Дивите лебеди“ от Андерсен. 

Сряда – 13.12. 2017 г.

Учениците от четвърти клас четоха откъси от своята любима книга ,,Пинокио“ на по –малките ученици от начален курс . Четенето бе изразително и гладко. В надпреварата взеха участие 10 деца от 3 клас с кл. ръководител Стоянка Царева. За победителите имаше и награди.

Четвъртък – 14.12.2017 г. 

В ОУ ,,Н. Рилски“ се проведе маратон на четенето с учениците от седми клас. . На урок организиран от г-жа Димитрова , те четоха разказа ,,Една българка“ на Иван Вазов и гледаха презентация по произведението. В инициативата се включиха всички 21 ученика. 
Петък - 15.12. 2017 г. 

Резултатите от седмицата на четенето бяха отчетени от зам. директора г-жа Тачкова и седмицата на четенето бе закрита . Какво постигнахме? 
Подобрена писмена и четивна грамотност; 
Подобрени комуникативно-речеви и презентационни умения; 
Стимулирахме креативността и мотивацията при децата; 
Засилен интереса към четенето; 
Успяхме да мотивираме: 
Родителите за по-активно участие в училищния живот; 
Деца със слабо развити комуникативно-речеви умения; 
Деца с обучителни затруднения; 
Деца с ниска писмена и езикова грамотност; 
Деца със специални образователни потребности. 

Провокирахме у учениците интерес към четенето. Всичко казано до тук потвърждава мисълта на Тома Уортън: „Един час прекаран в четене, е час, откраднат от Рая.“
Нека заедно популяризираме идеята и мотивираме повече деца да четат!Втори етап 2016/2017

,,ЧЕТИ С МЕН“ – Национален маратон на четенето на 28 април от 9.30 часа на двора на училището. Носете своята любима книга.
,,ЧЕТИ С МЕН“


Инициативата се проведе по повод Международния ден на книгата и авторското право. В хода на Маратона се насърчава четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура. В ОУ,,Неофит Рилски“ бе създадена прекрасна традиция, която събира хората, за да четат заедно, за да обменят мнения и препоръки за книги, за да общуват чрез хубавата книга през времето и пространството. 

Изявата на учениците привлече и общественото внимание чрез предизвикателство към жаждата за знания на любознателните деца и възрастни. Всички ученици, с желание донесоха своите любими книжки и с нетърпение прочетоха откъси от тях. За старанието си, всички класове, заслужено получиха колективни грамоти за най-четящ клас за учебната 2016/2017 година от г-жа Иванова- директор на училището .

AЛЕЯ НА ДЕТСКАТА КНИГА в ОУ ”Неофит Рилски”
„Има множество малки начини 

да разширите света на детето си.

Любовта към книгите е най-добрият от тях.“

Джаки Кенеди Онасис По повод Международния ден на детската книга 2 април, в нашето училище бе подредена ,,Алея на детската книга“. Учениците донесоха свои любими книги , които подредиха в изложбата и четоха изразително пред своите съученици откъси от тези книги, които са им направили най- силно впечатление. Тъй като любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, ние учителите, призовахме родителите да подарят книга на децата си. Така ще им помогнат да развият любов към четенето, ще стимулират развитието на езика и въображението им.

Надяваме се страстта към книгите да отведе в библиотеката нашите ученици и тя да се превърна в техен втори дом и работно място. Вярваме , че всеки човек би се влюбил в четенето, ако има шанса да срещне правилната книга.

Националната седмица на четене в ОУ ”Неофит Рилски”

Националната седмица на четене в ОУ ”Неофит Рилски” с. Ягодово, доказа, че чрез книгите се развива не само четивната грамотност на учениците, но и желанието им да показват наученото пред обществото и да привличат нови последователи.За всеки ден от седмицата бяха проведени разнообразни инициативи, описани в следния план:

10.10.2016 г. /понеделник/ - 1. Откриване на Националната седмица на четенето

2. „Любимата приказка на г-жа Данова”- четене на българска народна приказка пред учениците от 2 клас

11.10.2016 г. /вторник/ - 1. „В света на приказките“- гостува родител на ученик от първи клас Г-жа Гарджева прочете приказка на първокласниците 

12.10.2016 г. /сряда/ - Конкурс за най-добър четец – с учениците от трети клас в час по извънкласно четене. Награждаване на учениците с грамоти . .

13.10.2016 г., /четвъртък/,,Бъди като мен“ – изразително четене на ученици от 4 клас пред първокласниците 
14.10.2016 г., /петък/ Закриване на националната седмица на четенето -.Ученици от 2 клас подредиха изложба в коридора на новата сграда ,,И ние познаваме Пипи“ 
Тази година всички класове от начален курс се включиха с голямо удоволствие в дейностите. Изводите, които всяко дете направи за себе си, бяха, че книгите дават повече знания, учат на добро и подготвят хората за бъдещия им живот. Част от учениците споделиха, че в свободното си време обичат да четат. Надяваме се „книжката да изяде мишката” или поне да вървят успоредно!

Първи етап 2015/2016
,,Дни на Андерсен” Ханс Кристиан Андерсен е датски писател и поет, известен най-вече със своите приказки. По повод неговия рожден ден - 02 април 1805 година, в ОУ ,,Н. Рилски” от 16 до 20 април бяха обявени и проведени ,,Дни на Андерсен”. Сред учениците бяха прочетени едни от най- известните приказки на Андерсен - „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“ и други. Бе организирана изложба от книги на писателя , и илюстрации към негови приказки. Учениците от 6 клас се включиха със собствени рисунки посветени на героите на Андерсен . На малките ученици от начален курс бе представена презентация на тема ,,Андерсен - датският вълшебник” . Децата с интерес изгледаха и първата част на анимационния филм по приказките на Андесен - ,,Дивите лебеди”. Провокирани от нас, за да ги научим да четат и разлистват неговите книги, оставихме края на приказката да бъде довършен от самите ученици.Театър на Буквите

„Буквите изучихме и вече
знаем с тях да пишем и четем.
С буквите отиваме далече,
с буквите се учим и растем.”
     
 На 30.03.2016 год. в ОУ "Неофит Рилски” се проведе "Театър на Буквите”. Всеки от първокласниците представяше буква от азбуката. Макар и малко притеснени, с много настроение, децата представиха забавен рецитал за буквите. Tе вече замениха своята първа и най-важна книжка „Букварчето„ с „Читанката”, която оттук насетне ще ги научи да четат самостоятелно и свободно и ще ги заведе до прага на най-богатия и необятен свят, а именно света на книгите. Пред всички гости, в приказната обстановка и детската еуфория оживяха приказните герои Пинокио и Джепето. Освен артистичните си заложби първолаците показаха пред голямата си публика и своите певчески заложби и умения, заради които получиха много аплодисменти. Класният ръководител на първи клас, Стоянка Царева връчи като награда за труда на всеки ученик книжката "Пинокио” - подарък от родителите. Гвоздеят на празника бе изненадата на родителите - голяма и красива торта с надпис „Вече сме грамотни”. Празникът приключи с настроение и усмивки. Надяваме се, че това вълнуващо тържество , учениците ще запомнят за цял живот, защото осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – станали са грамотни.

"Изяде ли мишката книжката?"


На 02.03.2016 г. с учениците от ПИГ III-IV  клас от  ОУ "Н. Рилски” се проведе дискусия на тема ,,Изяде ли мишката книжката? ”. Много от децата сами разгадаха същността на зададения въпрос. Никой не можа  да оспори факта, че четенето на книги е изключително полезно. Четенето отваря врати и прави живота по-лесен, независимо какво четем. Нещо повече – четеното наистина е в състояние да ни накара да се почувстваме по-добре .
    Ето част от изводите на децата:
,,Обичам да чета, защото е приятно. Докато чета, съм захласната от разказа. Всяка книга ме запленява с приключенията и историите в нея.”- Мария Митрова
,,Четенето ми дава знания за хората, за света и за нацията.”- Георги Касабов
,,Книгата е полезна и важна. Да обичаш да четеш е преимущество.” - Кристиян Петров
,,Всяка книга е вълшебство, а всеки писател магьосник. Аз обичам да чета, защото е важно, забавно и много полезно.” – Гинка Пелова
  В края на дискусията учениците бяха донесли любимите си книжки и четоха откъси от тях на своите съученици. 

Среща с поетесата Доротея МилеваНа 24.02.2016 год. в ОУ "Неофит Рилски” се проведе среща с поетeсa а Доротея Милева. Тя е родена през 1973 година в село Ягодово. Завършила е СОУ "Св. Климент Охридски”, Пловдив. Публикувала е свои литературни творби в списание "Тракия” , "Хубава жена” и други периодични издания. Г-жа Милева прочете различни нейни стихотворения на учениците, разказа интересни случки от живота си. На събитието присъстваха ученици от ПИГ от първи до четвърти клас. Децата получиха като подарък за личната си библиотека книжки със стихове на поетeсaта - "Мълчание от думи""Прозорецът на моята душа”, "Приказни стихотворения” , "Златен дъжд” и "Слънчево –дъждовни приказки”. Учениците четоха гладко и изразително някои от стихотворенията й. После имаше въпроси към нея. Всички останаха доволни и развълнувани от срещата.


Среща с книгата 


Книгата - oнази с хартиените страници, между които са заложени музата и ентусиазма на толкова гении, поети, белетристи, драматурзи.Нима това богатство заслужава да попива прахта на библиотеките, потънало в забвение? Нe, учениците от първи клас на ОУ "Н. Рилски” са на обратно мнение. Те смятат, че е по-удобно и щадящо зрението да четеш книга в хартиеният й вариант, да прелистваш страница по страница, да заспиваш с нея в ръце...
Водени от тази идея на 19.02.2016 г., децата посетиха местната библиотека, където разгледаха  и четоха различни откъси от книжки от библиотечния фонд.
  Някои от тях станаха читатели на библиотеката и си взеха книжки за четене в къщи .  Така децата успяха да се убедят , че книгата разкрива тайните на Вселената, дава отговор на всички въпроси, въвежда ни в приказния свят на героите.


Ние продължаваме да четем, а вие?

  Приказките на Андерсен са вдъхновявали поколения наред да четат, разказват и да станат по-добри хора. Учениците от трети клас в ОУ,,Неофит Рилски” с. Ягодово, под ръководството на г- жа Константинова, с ентусиазъм посрещнаха инициативата да четат изразително, верижно и дори предложиха варианти как да се доближи приказката на Андерсен ,,Принцесата и граховото зърно” до тях самите. 

Изключително забавно и увлекателно се получи четенето , когато към нарицателното име принцеса се добави собственото име на ученика, който чете ролята. Учениците много сполучливо драматизираха приказката. Така ние учителите вярваме и искаме да научим децата, че приказното е около нас и в нас и книгата ще им открие богатия свят на приказните герои.

Инструмент за учене в часовете по литература в седми клас не са единствено учебниците и учебните помагала. За да се излезе от статуквото и да се повиши интереса към четенето, г-жа Стоилова предложи на учениците да разгледат и прочетат откъси от стари вестници и списания от 1906 г. - ,,Светлина”,1914 г. - ,,Култура”, 1921 г. - ,,Природа”, географски атлас от 1907 г., книги, които не са включени в учебната програма като разкази на Чудомир, Дончо Цончев, притчи на Хр. Пелитев. Учениците бяха впечатлени и някои от тях пожелаха да вземат книгите за домашен прочит през ваканцията.

Голям интерес събуди стария правопис и начинът на изразяване в медийните издания от миналия век.

Общуването на децата с изкуството започва от най- ранна възраст. Водени от тая идея, учениците от пети клас с г-жа Маргарита Димитрова, решиха да представят отново този път пред малката аудитория на първи и втори клас, приказката за ,,Лисицата и гроздето”. Така те вдъхновиха малките читатели да откриват в книгата начини за забавление, източник на знания и извор на морални ценности и поуки. Основни герои бяха Вероника, Магдалена, Джесика , Кристиян и Михаил. Накрая на приказката си пред публика, те получиха заслужени аплодисменти. Децата останаха доволни и удовлетворени от наученото. Отговаряха вярно на въпроси върху приказката. Макар и за малко, успяхме за събудим интереса на децата към книжките с български народни приказки, защото всяка приказка носи заряд от поуки, които не можеш да не запечаташ в съзнанието си.


Националната седмица на четенето - ОУ "Неофит Рилски” с. Ягодово


Да възпитаме любов към книгата у нашето дете е мисия, предизвикателство, отговорност и въпрос на личен пример. Четенето отваря пред малчуганите една цяла нова вселена и им помага да изградят правопис, богат речник и обща култура.
ОУ "Неофит Рилски” с. Ягодово с голям ентусиазъм се включи в инициативите на МОН по време на Националната седмица на четенето. Цяла седмица учeниците от ОУ "Неофит Рилски” са на пътешествие в света на книгите. Инициативата започна от най-малките, които сричаха над своите букварчета. Гордост за нас са най-малките ученици от първи клас, които вече четат гладко дори непознат текст.


През месец декември, родители и ученици от втори клас се включиха в инициативата ,,Да подарим книга, да създадем библиотечен кът в училище”. Със средства от родителите в класната стая на учениците от втори клас бе подреден кът с книги, откъдето всеки може да вземе и да прочете това, което желае. Децата бяха подготвили и писаха ,,Писмо до Дядо Коледа”, за да се излъчи победител за най-добър правопис и краснопис. Писмата бяха подредени в изложба във фоайето на училището.
В училището се проведе конкурс за най-добър четец и разказвач, в който участваха учениците от 1 до 4 клас Всеки един от учениците, носещ в ръцете си любимата книга откри нови светове и нови приятели, осъзнавайки древната българска мисъл, че всички народи са голи и слепи без оръжието на книгата, способна да ги накара да заобичат нещо завинаги, да ги вдъхнови за добри и човечни дела.След оспорвана битка между учениците бе избран и победител от всеки клас. Учениците от четвърти клас четоха български народни приказки облечени в народни носии пред коледната елха.
На 10.12.2015 година учениците от пети и шести клас се включиха в инициативата "Деца четат на деца” – посещение в ЦДГ "Пролет”. Заедно с г-жа Димитрова те популяризираха четенето на български народни приказки сред децата от детската градина . Те бяха подготвили приказката "Лисицата и гроздето”.Това беше едно незабравимо изживяване с бъдещите ученици на нашето училище. Облечени с костюми на героите от приказката, учениците пресъздадоха пред малките деца от детската градина, тази вълнуваща приказка и допринесоха много за радостта в детските очи от срещата им с приказните герои. Като на истинско представление артистите получиха заслужени аплодисменти,
Беще изработен и постер от учениците от 7 клас на тема "10 причини да чета”. Те проведоха и дискусия на тази тема .

Учениците от ПИГ I- IV клас пяха песнички посветени на книгата и четоха гатанки.
Учениците от ПИГ V- VIII клас издириха велики мисли за четенето и книгата. Мислите бяха красиво изписани и подредени в специален кът. Всички ученици от полуинтернатната група споделиха кои от мислите са им харесали най- много и защо, поспориха, изказаха и свои разсъждения по темата. Седмицата беше изпълнена с много емоции и забавления, много вълнения и грейнали очи.

Ръководството на ОУ „Неофит Рилски” благодари на децата, родителите и учителите за активното им участие в кампанията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар