ОУ "Христо Ботев", гр. Асеновград


Национална седмица на четенето 10-14.10.2016 г.

            Във  връзка с Националната  седмица на четенето в ОУ „Христо Ботев”, Асеновград бяха осъществени следните инициативи: драматизация на приказката "Най-скъпоценният плод", четене по роли на любими народни приказки, изработване от учениците на книжки с авторски текстове.
Верни на девиза си " Да четем повече, за да знаем повече",  учениците от IV б клас  проведоха две кампании:
- Творческа щафета - посветена на творчеството на Емилиян Станев;
- Творческа щафета посветена на 96-годишнината от рождението на Джани Родари.
Всеки от участниците в съответната щафета се запозна с творчеството на авторите. Учениците представиха, проекти с биографията на авторите, откъси от любими произведения, рецитираха стихове на Джани Родари, проведе се конкурс за изработване на проект.
За създаване на среда, подкрепяща желанието за четене на учениците,  класните библиотеки обогатиха своя фонд с книги, дарени от родителите.„Работилница за творческо писане“

 Учениците от 7-те класове, разделени по групи, създадоха свои вестници, в които публикуваха авторски текстове. Материалите бяха представени във фоайето на училището. 
        

Приятели на книгите
        Учениците от III б клас при ОУ " Христо Ботев" са членове на Клуб  „Приятелите на книгата” към Градска библиотека "Паисий Хелендарски", Асеновград. Чести са посещенията им там  за запознаване с книги от творчеството на различни писатели. На децата са подарени книги, с които е обогатена класната библиотека.
       Служителите с радост гостуват в класната стая на III б клас и са активни участници в провеждане на занятия, посветени на книгите. Традиция са и откритите уроци, какъвто е откритият  библиотечен урок за живота и творчеството на Андерсен. Представени бяха  рисунки по прочетени негови приказки. 
      В Седмицата на детската книга учениците от III б клас се срещнаха с българската поетеса и издател Божана Апостолова. Те прочетоха любими откъси от  нейни книги пред гостите. Срещата се превърна във  вълнуващо и незабравимо преживяване за малките ученици.
        Третокласниците посетиха и печатница Диков 90 ООД, където се запознаха с различни  технологии за създаване на книги.
 Във връзка с проведената Национална седмица на четенето в  ОУ "Христо Ботев" - Асеновград можем да отчетем следните инициативи: 

1. Откриване на националната  седмица  с  "Родители четат на деца" - І клас 
2. Състезания за най-добър и бърз четец, състезания по правопис 
3. Родители подаряват книги за класнните библиотеки.
„Четем заедно” – под този надслов в ОУ „Христо Ботев”, Асеновград се  проведоха празници на книгата в първи, втори и трети клас. С голямо желание родителите четоха заедно със своите деца любими произведения от българската и световна класика, а третокласниците дори нарисуваха илюстрации на приказките от детството си. Вдъхновени от ентусиазма на възрастните, учениците умело се превъплъщаваха в различни роли. Показаха, че книгите вече имат утвърдено място в техния живот и са неизчерпаем източник на знания и най-добри преживявания.
ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

 С много усмивки и радостно вълнение премина Празникът на буквите!             
Малките първокласници от ОУ “Христо Ботев“ – Асеновград пяха, играха, рецитираха и с гордост заявиха   пред своите родители и гости, че вече са грамотни. Забавните игри с букви, срички, думи, изречения и текст бяха предизвикателство за децата, с което те успешно се справиха.

Браво, мили деца!
Успех по пътя на знанието!
Пожелаваме ви смелостта - да опитвате и да не се отказвате, дързостта – да работите и да успявате, волята и характера - да реализирате своите най-съкровени мечти!
С вас са хората, които най-много ви обичат и подкрепят – вашите родители и учителите ви. Гордеем се и вярваме във вас!
Знаем, че можем и създаваме личности на успеха заедно!

ПОСЕЩЕНИЕ В ГРАДСКАТА БИБЛИОТЕКА

 След като изучиха всички букви, първокласниците от ОУ “Христо Ботев“ – Асеновград посетиха градската библиотека „Паисий Хилендарски“, където бяха посрещнати като истински малки гости в света на книгите. Служителите от библиотеката бяха подготвили интересни презентации, приказки и игри за децата. Учениците с нетърпение чакаха момента да станат читатели и да могат да вземат книги от библиотеката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар