СУ "Св. Софроний Врачански"

Ние четем в СУ ”Св. Софроний Врачански”

Осми етап 2022-2023 година

Имаш поща-а-а!


Учениците от 2 а клас и 2 е клас отбелязаха Деня на ръкописното писмо като чрез своя собствена поща изпратиха писмо до своите другарчета. Показаха уменията си да пишат правилно и красиво със собствен почерк. Зарадваха съучениците си с мили пожелания и чудни приказки от стари времена. Пощальон разнесе писмата до получателите им.
Да имаш поща се оказа забавно, интересно и вълнуващо!

Ден на ръкописното писмо


Правилното и красиво писане изисква постоянство, старание и воля. Първокласниците вложиха всички тези качества и показаха уменията да пишат свои любими думи и изречения с тях. Така направихме нашата първа книжка и отбелязахме „Денят на ръкописното писмо“. Учениците получиха грамоти за най-добрите тетрадки по краснопис. Старанието и красивото писане не трябва да е само в един ден – всеки ден трябва да се стараем да пишем чисто и красиво.

Седми етап 2021-2022 година

Ден на ръкописното писмо

 Във връзка с Деня на ръкописното писмо учениците от 3 „в“ клас в СУ „Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив се включиха в училищната инициатива като събраха различни гатанки. Преписаха ги красиво и нарисуваха отговора им. Представиха ги пред другите. В класната стая децата направиха цветна изложба „Що е то?“ от красиви пъстро оформени листове с гатанки. В клас учениците много обичат гатанките. С удоволствие търсят, четат и ги задават на своите съученици. Най-горди са когато успеят да запишат гатанка от своите баба и дядо или от книги, на които съучениците не могат или трудно откриват отговора.

Ден на ръкописното писмо

 
 Днес ние първокласниците от СУ „Св. Софроний Врачански“ гр. Пловдив отбелязахме международния ден на ръкописното писмо. Написахме „вълшебните думи“ върху красиви сърца – символ на любовта между хората. Съчинихме и написахме ПИСМО – ПОСЛАНИЕ до хората от целия свят. В него приканихме всички да използват вълшебните ни думички. Смятаме, че така ще станем по-добри и по-внимателни един към друг. Накрая вързахме посланията си към балони с хелий и ги изпратихме на пътешествие. Дълго им махахме за довиждане слушайки песента:
„Моля“, „Извини“, „Благодаря ти“.
Думи по-целебни и от лек,
щом отрониш словото крилато,

просто ставаш ИСТИНСКИ ЧОВЕК.

Шести етап 2020-2021 година


23 януари-Ден на ръкописното писмо

 По този повод с учениците от начален етап в СУ “Св. Софроний Врачански“ беше иницииран и проведен конкурс: “Пиша красиво!“.
Участваха над 100 ученика, определени на случаен принцип от всички ученици в Начален етап. Беше поставена задача да препишат красиво определен текст.
Критерии за номинация на участниците за призовите места:
-пълен и точен препис на дадения текст;
-красиво и четливо написан текст без зачертаване и поправки;
-спазване на определеното време за изпълнение на заданието.
Текста беше различен за различните възрастови групи, участваха 5 групи: една първи клас, две от втори клас, една от трети клас, една от четвърти клас.
Бяха номинирани и наградени 5 ученика, по един от всяка група. Инициативата мотивира учениците да полагат повече усилия за усъвършенстване на своя краснопис.


Четвърти етап 2018-2019 година

Ден на ръкописното писмо


   В Международния ден на ръкописното писмо ентусизираните първокласници от първи е клас СУ "Св. Софроний Врачански" под ръководството на г-жа Владимирова, макар че не са изучили още всички букви, с огромно желание се включиха в инициативата "Да пишем красиво". Със забележително старание малките краснопици, преписваха текстове, съчиняваха пожелания, превърнаха писането в изкуство.

Националната седмица на четенето в СУ "Св. Софроний Врачански"


На 23.10.2018 г. учениците от IIIд клас отбелязаха "Националната седмица на четенето". Те поканиха своите родители в училище, за да им прочетат няколко от най-любимите си съвременни приказки. В края на срещата родителите бяха впечатлени от поучителните истории, които им прочетоха любознателните третокласници. С усмивки споделиха, че ще прочетат заедно с децата си и останалите приказки от книжките "Приказки за цялото семейство" и "Мъдри приказки за деца и родители" на Диана Петрова.

Цялата информация

10-те най-четени български книги от учениците в град Пловдив

 Учениците от III-а и III-д се включиха в инициативата за избор на 10-те най-четени български книги от учениците в град Пловдив и посетиха НБ "Иван Вазов". 

Инициативата е в съответствие с "Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014 - 2020 година" на МОН. Организира се съвместно с Регионално управление на образованието - Пловдив, по повод 1 ноември - Ден на народните будители. 
Любознателните читатели нямаха търпение да пуснат своите бюлетини, на които бяха написали доста интересни коментари за избраните от тях книги. 

Трети етап 2017-2018 година 

Буквоплет


На 18.03.2018г. ученичките от II а клас Емилия Карайчева и Нина Митева от II г клас взеха участие в състезанието по правопис на българския език "Буквоплет". То се организира за първи път в гр. Пловдив. Възпитаничките на г-жа Н. Лапкова и г-жа М. Стоянова достойно премериха знанията си по правопис с другите участници в състезанието, за което получиха грамоти и награди.

„Най-добър четец“


Учителите от вторите класове в СУ “Св.Софроний Врачански“ се присъединиха към отбелязването на Националната седмица на четенето. Във вторите класове бяха проведени състезания „Най-добър четец“, „Най-добър разказвач“, състезание по правопис. Децата се включиха с изключителен ентусиазъм и желание в тези състезания. Забавляваха се и едновременно си дадоха сметка за нивото, което са достигнали в техниката на четене, умението да правят устен преразказ и усвоените правописни правила в българския език. Тези състезания бяха и един вид подготовка на учениците за предстоящото състезание за второкласници „Буквоплет“.

„Най-добър разказвач“


 Първолаците от СУ “Св. Софроний Врачански“ с желание се включиха в дейности, посветени на Националната седмица на четенето.
Децата разказваха на своите съученици любимите си приказки. Задачата се усложни – по разказан откъс от текста, първолаците трябваше да доразкажат останалата част и да познаят героите. Състезанието приключи с избиране на „Най-добър разказвач“.
В състезанието по краснопис, учениците преписаха от Буквара думи в чорапче от Дядо Коледа. Децата трябваше да внимават за правилното изписване на буквите.
Следващата дейност беше непозната за повечето ученици. С голям интерес изслушаха правилата и започнаха да четат прожектираните думи, подредени в различни фигури. Облакът от думи събуди състезателния дух у децата и всеки клас избра „Най-добър четец“.

Втори етап 2016/2017 година

От децата за децата

    
  "От децата за децата", под това мото премина седмицата на четенето с учениците от 4-б клас от СУ,,Св.Софроний Врачански‘‘. Ние имаме написани вече две свои книжки «Лицето на Есента» и «Снежна Зима». В тях сме включили свои диктовки, преписи, съчинения, диалози и преразкази за сезоните. Страниците на книгите ни греят с цветни красиви илюстрации.
     По време на седмицата на четенето решихме да прочетем своите книжки пред първокласниците, които все още не умеят да четат.
     Грабнали своите творби, отидохме на гости в класните стаи на първолаците. Там артистично, забавно и увлекателно зачетохме страниците на книжката «Златокосна Есен». Малчуганите от първи клас слушаха в захлас. Интерес за тях предизвика самият факт, че посрещат гости. В края на всяка прочетена страничка госпожа Кирова задаваше кратки въпросчета към първолаците. Така установихме и степента на разбиране на текстовете, които предлагахме.
     Всяко дете от първи клас получи освен приятното изживяване от четенето на батковците и каките и по едно есенно листенце за подарък. Някои от първокласниците изписаха своите буквички върху тях, други украсиха класните си стаи. За нас учениците от 4-б клас остана удовлетворението от добре свършената работа и удоволствието, че изпълнихме мотото «От деца за деца».
     Следват още срещи с малчуганите от първите класове, за да им представим и другата ни книжка «Снежна Зима». А на нас ни предсои усърден труд за написване на поредната ни книжка «Пролет иде». И нея ще ви прочетев, обещаваме ви! Учениците от 4-б клас


Националната седмица на четенето в  СУ ”Св. Софроний Врачански”

В Националната седмица на четенето четвъртокласниците от класа на г-жа Лора Митева представиха свои любими детски книжки на малките ученици от I а с класен ръководител г-жа Теодора Мандевска. 
Инициативата уважиха и бивши ученички на училището - Силвия Лимонова и Ани Лимонова.
Първокласниците сами разпознаваха своите любими герои от приказки, разкази и стихове. Те обещаха на своите по- големи съученици скоро да се научат да четат и срещите им да продължат през цялата учебна година.

Първи етап 2015/2016

”Чети с мен”


Ученици от СОУ "Св. Софроний Врачански" участваха в инициативата "Чети с мен", насърчаваща четенето. 
Президентът Росен Плевнелиев откри инициативата с приказката "Дядо ряпа вади" на Ран Босилек.
"Избрах този автор, защото скоро ще честваме 130 години от неговото рождение, а приказката - защото тя показва, че само заедно можем да успеем." - каза държавният глава. По думите му когато обединим усилията, задружно нещата могат да се получат.
Кметът на Пловдив Иван Тотев благодари за прекрасната инициатива както на президента, така и на организаторите - издателството "Жанет 45". Той прочете приказката за неволята, като уточни, че тя илюстрира положението в Пловдив.
Специален гост на Пловдив бе принцеса Лаурентин ван Орание, посланик на ЮНЕСКО по въпросите за грамотността. Тя прочете откъс от собствената си книга "Мистър Фини", която е преведена и на български език.
Сред посланиците на книгата в Царсимеоновата градина в Пловдив бяха Поли Генова с любимата си "Мечо Пух" и актьорът Владимир Пенев с книга на Георги Господинов. Марта Вачкова представи книгата на Йордан Радичков "Ние, врабчетата".


Международeн ден на книгата


В месеца, в който се чества Международният ден на книгата, ученици от 7 в и с 11 а клас се срещнахме с млада поетеса Нели Георгиева, студентка по Българска филология, която сама пожела да сподели свои стихотворни творби с нашите ученици. Представи се като поет постмодернист, който не спазва установените норми на стихосложението, пише в свободен и бял стих, за да изрази по-достоверно своето вътрешно Аз. По-малките ученици бяха по-любопитни и отрупаха гостенката с въпроси, а накрая поискаха и автографи.
Учениците от 11 клас слушаха внимателно, защото видяха в нейно лице човек, който донякъде им напомня за самите тях, млад и бунтуващ се, но същевременно и различен - който е литературно подготвен и владее словото. Учениците възприеха с уважение размислите за важното значение на литературата в живота и за любимия писател на Нели Георгиева - Достоевски.  
На една от снимките Нели е под портрета на Пенчо Славейков, който е първият поет модернист в българската литература и чиято 150 годишнина се навърши на този ден -26 април На колективната снимка в залата вижте надписа отгоре. В съвпаденията има закачка, но и нещо символично.            


Маратон на четенето "С приказките на братя Грим" Ученици от СОУ "Св. Софроний Врачански" участваха в дните на детската книга, организирани от читалище "Съвременик-1986". Проведе се маратон на четенето "С приказките на братя Грим", в който учениците от 2а, 3а, 3б, 3в, 3г, и 3д клас показаха уменията си да четат гладко и изразително, а също и илюстрациите си към любима приказка. Класовете получиха сертификати за участие и отлично представяне и индивидуални награди за бързо и изразително четене. Бяха наградени и най-добрите илюстрации.На 28.03.2016 г., учениците от IV Д клас посетиха детския отдел на Народната библиотека "Иван Вазов" - гр. Пловдив, за да отбележат предстоящия Международен ден на детската книга. Децата имаха възможност да се докоснат до голямото жанрово и авторово разнообразие в света на детската литература. Разгледаха много интересни книги и разбраха кои от тях са най-предпочитани от малките читатели. Накрая си избраха най-хубавите книги и обещаха да ги прочетат през предстоящата пролетна ваканция!  

Повече информация в страницата на класа

 В медиите: В. "Марица


„Четящо дърво“ в класната стая на 3-б клас


 Задачата за стимулиране на читателската активност на учениците породи в класния ръководител Минка Кирова идеята за създаване на „четящо дърво“. На видно място в класната стая изрисувах дърво с голи клони. Задачата на учениците беше да отрупват дървото през различните сезони. За есента, това бяха листа от картон, за зимата – снежинки. Сега при настъпването на пролетта дървото се кипри с цъфнали клончета. Предварително на учениците обявих, че за всяка прочетена книга ще трябва да попълват съответно листенце, снежинка или цветче. Там те отговарят на определени въпроси, разказват част от книгата си, споделят свои впечатления от героите, рекламират книгата за бъдещите читатели.
     Така започна едно „велико“ четене в нашия клас. Децата се надпреварваха да четат и донасят своите материали. Съвместяваха полезното с приятното. Изпитвах удоволствие, когато виждах как децата заставаха и четяха от дървото, обсъждаха помежду си прочетените книги. Това въодушевление накара дори деца, които не изпитваха толкова голям ентусиазъм от четенето, да грабнат книга предложена им от техни съученици.
     „Четящото дърво“ спомогна за изграждане на читателски интереси, подтикна учениците към четенето и книгите. 


Ние продължаваме да четем

На 18.02.2016 г. учениците от 3-б клас на СОУ “Св. Софроний Врачански” с класен ръководител Минка Кирова и възпитател Николай Коритарев продължиха с изявите си, посветени на четенето и книгите. За да засвидетелстват уважението към облика на книгите, децата заедно с родителите превърнаха класната стая в «Работилница на 3-б клас».
Преди да започнат работа, родители, деца и учители бяха поздравени от директора на училището. С голямо задоволство той връчи на класния ръководител Минка Кирова грамота за активно участие в Националната седмица на четенето от зам.-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева.
След това въодушевените родители и деца заедно се впуснаха в съживяване на стари книжки. След едночасова съвместна работа в творческата работилница, изпод трудолюбивите ръце на родители и деца се възродиха за нов живот книги от личните библиотеки на семействата.
Извехтелите с изхабени корици книги придобиха нов и красив облик и сякаш приканиха новите си читатели с красотата на новата си премяна. Всички изпитахме задоволство от добре свършената работа, а децата изгаряха от нетърпение да грабнат старата – нова книга в ръка. Разделени на групи от по двама – трима ученика децата влязоха в ролята на книжките и отправиха молбите си към читателите:


  • - моля те, мило дете, искам да бъда като теб чиста и хубава, затова не ме пипай с мръсни ръце;
  • - когато ме четеш не прегъвай страниците ми, а поставяй за това книгоразделителя си;
  • - препоръчай ме и на други деца;
  • - пази ме както пазиш очите си, защото без книги би живяло в мрак;
  • - не драскай по моите страници, боли ме;
  • - прочети ме, за да те науча на много неща, аз съм твоят прозорец към света;

В края на вечерта всяко дете пое своята книжка с нова обложка и се опита с треперещо гласче да я представи и рекламира пред всички. Децата споделиха, че им се иска веднага да седнат и препрочетат книгите си. Някои от родителите също се върнаха в спомените от детството си и обещаха отново да прочетат възродената книжка.
Като учител мисля, че да предизвикаш интереса на учениците си към четенето по този необичаен начин е голямо постижение, особено в днешния век на компютрите. Разбира се този интерес трябва да се поддържа и в семействата, затова ние имаме още една инициатива: «С мама и татко с книга в ръка в леглото». По този начин родителите дават личен пример на децата си, а книгата е винаги на нощното им шкафче. Това кара децата да подражават на мама и татко и да осъзнават ценността на четенето на книги.

„Да четем заедно“

Днес, 21. 01. 2016 г., учениците от 5В клас представиха своя класов проект „Да четем заедно“ съвместно с родители си и ученици от 9А  клас.
Представянето бе открито с две презентации на петокласниците за историята на книгата и за ползата от четенето.
След като деветокласниците споделиха с по-малките си приятели какви книги са ги вълнували, когато са били в пети клас, и представиха моменти от тях, последва четене на откъси от любими книги. Четоха както ученици, така и родители, четоха книги, четоха от таблети, четоха от телефони. С внимание и интерес бяха изслушани епизоди от разнообразни по тематика и жанр литературни произведения.
Вълнението на всички участници, и родители, и ученици, доказва, че обичта към хубавата книга е жива и днес, а четенето е емоционално и духовно приключение за деца и възрастни.
Книжно парти     


Книжно парти – среща на поколенията с книга в ръка се проведе в 3 б клас на 23.12.2015 г. Бабите разказаха поучителни приказки, сладкодумен дядо ни представи книга от неговото детство (Тимур и неговата команда). Татковци рекламираха и представиха по забавен начин съвременни детски книжки. Майките прочетоха Коледни притчи и разказаха за зимните празници. Учениците представиха свои съчинения от новата си книжка “Зима иде”. Родителите бяха подготвили книжен базар, от който всяко дете закупи нова книжка. Децата попълниха Читателска анкета и съставиха Харта на добрия читател. Срещата е от плана на класа и на училището за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година.
     Накрая се помолихме се за семействата си с “Молитва” на Иван Вазов. Попяхме Коледни песни и се почерпихме с удоволствие. Всички заедно се потопихме в Коледната атмосфера.


Националната седмица на четенето 7-11 декември

Второто издание на „Да четем с директора“ съвпадна с Националната седмица на четенето 7-11 декември.  (Първата среща се проведе на 20 ноември.) Учениците от СОУ „Св. Софроний Врачански“ откликнаха на поканата на директора на училището да четат заедно. На 10 декември от 14.00 до 15.00 часа четоха учениците от 5-12 клас; от 15.00 до 16.00 часа – учениците от 1-4 клас и от 16.00 до 17.00 часа – учениците на целодневно обучение. Всеки си носеше книжка, от която да чете, а залата беше препълнена. След 30 минути самостоятелно четене, по-смелите четоха на глас откъси от книжките си, други разказваха и споделяха за най—интересната книжка, която са чели. Разменихме си заглавия.

На следващата среща, която ще се проведе на 21 януари 2016 г., четвътък, каним и вас!

В дните на седмицата фоайето на училището се превръщаше в читалня, където четяха малки и големи. Е, някои само да бъдат снимани, но техните снимки няма да публикуваме.  
Среща с писателя Виктор Самуилов

Залата притихна, когато в нея влезе авторът на много книжки за деца и възрастни Виктор Самуилов. Срещата му с учениците от първи клас с ръководители Венета Дачева и Ели Баданова, и трети клас на СОУ ”Св.  Софроний Врачански” бе среща с детството на две поколения, между които стоят 50-60 години. Инициатор бе отново г-жа Лора Митева, класен ръководител на 3а клас.
     Учениците бяха прочели голяма част от неговите стихове в поредицата книжки „Ние мушмороците”, „Чудовище вкъщи”, „Не е честно” и много други. Развълнувани рецитираха някои от тях, а после авторът им прочете своите любими слова. Трогателен бе моментът, в който той благодари на своя учител – Майсторът на перото Валери Петров. Авторът изрази своята благодарност към публиката, че са успели чрез неговите стихове да открият усещането и чувствата, които той е искал да се родят в крехката детска душа. Но най-силен бе моментът, когато децата с типичната си искреност, изразиха чувството си за справедливост и честност към хората около тях.
      Описаните в стихове ежедневни детски истории с тънък хумор успяха да ги развеселят и да предизвикат размисли, че човек, независимо през кои години е било детството му, лудориите са едни и същи, а чувството за справедливост – вечно.
        В края на срещата всяко дете стискаше в ръцете си негова книжка и смирено чакаха за автограф. Те ще скътат в душите си тази среща, като скъп спомен от своето детство.

Златина Димитрова - родител, СнимкиЧетем в НЧ „Съвременник – 1986”
 

Във връзка с Националната стратегия „Четенето – ключът за повишаване на грамотността на нацията”, ПИГ ІІа клас, с ръководител г-жа Дафина Петрова, посетиха НЧ „Съвременник – 1986”, за да се срещнат с детския писател Борислав Ганчев – Борко Бърборко. Учениците четоха и се забавляваха с веселите стихотворения и гатанки на автора.Стартира училищният план за включване в изпълнение на Националната стратегия 

        1 ноември е денят, в който България се покланя пред великия благослов на своите будители. 1 ноември е празник на историческата памет и на националното ни самочувствие. На този ден благодарим на неуморните книжовници, духовници, борци за свобода, общественици, живели и работили в името на България. Малките ученици на СОУ „Св. Софроний Врачански“ изнесоха и се поклониха пред светлите им ликове.
       Тържествено стартира училищният план за включване в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година. Инициативата на училището, тази година ученици, учители и родители, заедно да прочетем 100 000 страници. В новооткритата стая в двора на училището вече започна „маратонът“ на малките четци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар