ДГ „Здравец“, гр.Пловдив


Ние четем в ДГ „Здравец" - Пловдив

Седми етап 2021-2022 година


Международен ден на детската книга

 За поредна година децата от ДГ „Здравец" и техните родители се отбелязаха Международния ден на детската книга. Международният ден на книгата е веднъж в годината, но удоволствието от споделената с детето приказка може да е всеки ден. Няма деца, които не обичат приказки. А книгите са най-необятният и вълшебен свят на истории и приключения. Да възпиташ любов към книгите и четенето е безценен дар, който можем да дадем на нашите деца. Така децата развиват уменията си да слушат, развиват паметта си и дават свобода на въображението си, да усетят чутото с всички сетива и се насладят на мелодията на родната реч. Тази тема е все по-актуална в последните години, когато вербалното общуване е заменено от взирането в дигиталните устройства. Знаем, че заедно можем да помогнем на всяко дете да открие магията на четенето. От най-ранна възраст то трябва да свикне да държи в ръцете си книга, тя да стане естествена част от ежедневието му. Как да стане това? Най-напред, с пример. Четящите родители възпитават четящи деца.


Четвърти етап 2018-2019 година

Националната седмица на четенето

  За поредна година ДГ “Здравец“ се включи с различни инициативи в Националната седмица на четенето. Акцентът на дейностите падна върху два основни проблема – личният пример и фокуса върху четенето в семейството ; практики и възпитание в ДГ за насърчаване любов и интерес към книгите и четенето.
Книгата е феномен на духовната култура, а четенето е акт, който ни приобщава към духовността и съзидателността. Писателят Иван Раденков гостува на децата от третите групи и техните родители.


Трети етап 2017-2018 година


Национална седмица на четенето в ДГ „Здравец”, гр. Пловдив, район Южен


С разбирането, че повишаването на грамотността и насърчаване на четенето е един от значимите фактори за развитие на всяко общество, ДГ ”Здравец” за поредна година се включи активно в инициативата „Национална седмица на четенето”. Да приканим децата да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга е възможно само ако ние възрастните сме добрия пример за това. Ефективните партньорски взаимоотношения с родителите на децата бяха в основата на тази инициатива – те безрезервно ни подкрепиха. А когато децата участват заедно със своите родители, позитивите са за всички - децата се чувстваха ентусиазирани и мотивирани, родителите осъзнаха, че „нещата” зависят и от тях, защото са не само участници, но инициатори, вдъхновители и опора за децата. Учителите от своя страна имаха възможност да бъдат вдъхновени от подкрепата, която получават и да продължат да търсят нови успешни практики, които показват, че всичко е по-лесно и по-стимулиращо и изграждащо, когато се прави заедно от всички нас – деца, учители, родители, общество.


Втори етап 2016-2017 година

"И тази година педагозите и децата от ДГ „Здравец”, гр. Пловдив с голям интерес и вдъхновение се включиха в Националната седмица на четенето. Започнахме с четене на приказки от учители и родители и продължихме с четене на любими приказки - избрани от самите деца. Малките читатели представиха на приятелите си любими книжки, с които ги въведоха във вълшебния свят на приказните герои. Четенето се оказа вълнуващ момент, както за четящите, така и за тези, които слушаха.
А ето няколко полезни съвета от децата, за местата, където е приятно да се чете:
- В леглото преди сън с мама.
- В куклената къща с играчките.
- На пода с баба или кака.
- В парка, на тревичката.
- В автобуса, когато пътуваш надалече.
- Може и на масата с любимата кукла.
Приятно четене. " 


Първи етап 2015-2016 година

"Бабо, прочети ми приказка!“ в ЦДГ „Здравец“, гр.Пловдив

Във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015-2016 година в ЦДГ „Здравец“, гр. Пловдив, район „Южен“ с директор Стоян Даскалов се проведе инициативата „Бабо, прочети ми приказка!“. На 10.12.2015 г. в ПГ-6-а група, с учители Анна Станкова и Пешка Шейретска в Седмицата на четенето, гост бе баба Мими – баба на Християн Недев от същата група. С желание, блага дума, усмивка и любов и тя показа на малчуганите вълшебния свят на приказките.
Дали днешните деца вярват в чудесата от приказките или са станали по-практични? Дали светът може да продължи да съществува, ако приказното в реалността отсъства и отстъпва все повече място на прозата… Предстои да видим.


Няма коментари:

Публикуване на коментар