ЦДГ „Зорница“ – Пловдив

Празник на баба в ЦДГ „Зорница“ – Пловдив

„Баба приказки разказва, с баба приказки четем“ 

„Тук съм, до теб, за да ти дам корени и крила“
    По повод Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015 – 2016 година в ЦДГ „Зорница“ – град Пловдив се организира и проведе инициатива, като част от Националната седмица на четеното - „Баба приказки разказва, с баба приказки четем“.
     и сладкодумни баби превърнаха тази инициатива в неповторим и незабравим празник на КНИГАТА
    Под мотото „Тук съм, до теб, за да ти дам корени и крила“ и най-възрастната сред бабите сподели с любопитните малчугани любимото й стихче от нейното детство :
    „Колко мило, колко сладко
    е при мама и при татко.
    Те за мен се много трудят,
    те за мен се рано будят…“
    Подари на  децата картина с образите на Св. св. Кирил и Методий – създателите на българската азбука, без която не би било възможно съприкосновението ни със света на КНИГАТА.
     Бабите бяха пълни с изненади, коя четеше, коя разказваше, коя показваше портрети, но една от тях изненада със страхотна покана на гости в най-голямата и богата библиотека в град Пловдив – НБ „Иван Вазов“. Тя подари на децата книжка със стихове на големия поет и писател Иван Вазов и заедно с децата казаха най-българското стихотворение „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“.
    Тази инициатива роди идеята за създаване на КЪТ НА КНИГАТА в ЦДГ „Зорница“ – град Пловдив. Като втори дар децата получиха книгата „Умно дете си ти, Тино“ >на Нели Беширова – книга, с която чрез мъдростта на предишните поколения се възпитават децата ни днес.
    В забързаното време на компютърни и телевизионни технологии, топлият глас на бабите, които четяха в захлас и с усмивка, отвеждаха децата макар и мисловно в един вълшебен, приказен свят.
    Децата неусетно разбраха, че ЧЕТЕНЕТО е също толкова забавно, колкото и игрите, и компютъра и цветната анимация по телевизора, а ПРИКАЗКАТА, прочетена от баба – това е безценен ДАР

Няма коментари:

Публикуване на коментар