ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив

Ние четем в ОУ „Стоян Михайловски” - Пловдив

Осми етап 2022-2023 година

XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2023 г.


 
Петокласничката от ОУ „Стоян Михайловски“ Даниела Титюкова, възпитаничка на Горица Петрова – старши учител по български език и литература, се представи отлично в Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало”, проведен в рамките на XХV Национален фестивал на детската книга.
Събитието се организира по инициатива на РБ „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерство на културата, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина и национални издателства. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене. Проявата е включена в Националния календар на Министерството на културата.
Вече 25 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество.
Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и ги вдъхновява за творчески изяви. Фестивалът е и уникално пространство за срещи между изкуство и технологии, специална територия за споделяне на идеи и опит, място за създаване на трайни контакти и пространство за международно сътрудничество.
Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие на тема „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци“. В тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Иво Сиромахов, Милен Хальов и др.; представяне на издателства; майсторски класове по творческо писане; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало”; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

В чудния свят на книгите


Когато ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, избира 23 април, защото е денят на раждането или смъртта на много бележити автори – Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Валехо… Така Организацията на обединените нации за образование, наука и култура насърчава колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето.
Петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ се включиха в своеобразно пътешествие в света на любими литературни герои. Отново усетиха как всяка прочетена книга прави невидимото видимо и помага да се осъзнае значимото. Учениците се стараеха да разкрият как авторът докосва душата, кое е ценно в човешките отношения, докъде води любопитството и може ли да ни променят литературните герои. В чудния свят на книгите всичко оживя, раздвижи се, затрептя в очакване на смели приключения и осъществени мечти. Интересната история има нужда от добър разказвач, с когото по-лесно се намират отговори на важни въпроси. Любознателните читатели вярват в преобразяващата мисия на писателския труд и в бъдещето на писаното слово, което гради пътя към знанието.2 април- Международен ден на детската книга


"Бисерче вълшебно" е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване от деца. Името на националния конкурс идва от приказката "Пук" на Валери Петров, в която се разказва за търсенето на вълшебно бисерче , което прави хората по- добри. Чрез конкурса се насърчава детското четене и се намалява функционалната неграмотност.
Учениците от 1.а клас, ОУ " Стоян Михайловски", град Пловдив участваха колективно и заслужиха отличия.
Международен ден на почерка/ Ден на ръкописното писмо

Почеркът "разказва" много повече за човека, отколкото той може да разкаже за себе си. Когато детето пише на ръка, то помни и учи по- добре. Вижда буквите, които изписва и чува звука.
Развива двигателните си умения. Подобрява уменията си за четене.
Винаги, когато има възможност, пишете на ръка! Със състезание по краснопис отбелязваме празника в 1.а клас с учител госпожа Галя Найденова.
Развива двигателните си умения. Подобрява уменията си за четене.
Винаги, когато има възможност, пишете на ръка! Със състезание по краснопис отбелязваме празника в 1.а клас с учител госпожа Галя Найденова.


Световен ден на ръкописното писмо

  Във времената, в които все по-малко пишем на ръка, петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ отбелязаха Световния ден на ръкописното писмо и като изписаха старателно на ръка Ботевото стихотворение „Хайдути“. Така учениците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, още по-задълбочено вникнаха в смисъла и красотата на писаното слово.

Петокласниците сами избраха литературната творба, която ще препишат красиво. Свързаха инициативата и със 175-годишнината от рождението на Христо Ботев. Развълнувани от житейската ситуация на съдбовен избор, те бяха отразили впечатленията си от прочетеното в своите читателски дневници. Писането им помага за по-добро осмисляне на текста и ясно виждане на всички логически връзки. Като изписват думите на ръка, учениците повишават креативността си. Подобрява се способността на ума да открива нестандартни решения за различни ситуации и проблеми.

Писането на ръка стимулира развитието на творческото въображение. Много изследвания в тази област сочат, че писането на ръка помага на паметта, подобрява речта и засилва концентрацията.

Светът се променя, но написаното остава…

Инициатива за насърчаване на четенето


  
„Тук е празнично, тук е творческо и прекрасно! “Това са думи на писателката Десислава Грамадникова, която посети първолаците от 1.а клас на ОУ „ Стоян Михайловски“.“ Подари книжка за Коледа“ е поредната ни инициатива за насърчаване на четенето. Авторката ни срещна със своя герой Ю от книжката „Доброел Годрик Юлис“. Написа лично послание на всяко дете. Прочете им част от произведението си .Защо избрахме книжка за Коледен подарък ли? Най- добре го е казал големият български писател Георги Господинов: „ Защото книгата е много личен подарък. И казваш нещо на този, комуто я подаряваш. Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Защото подаряваш думи, подаряваш история.“ 

Галя Найденова- класен ръководител


Насърчаване на четенето при първокласницитe

„Децата стават читатели в скута на родителите си“
Емили Бушуолд

Защо да четем на децата си?


1. За да развием любопитството у детето.
2. За да развием капацитета на детето да слуша и задържане на вниманието му.
3. Детето гледа, докосва, слуша- стимулираме сетивата му.
4. Когато разгръща страниците на книжката малкият ученик постепенно координира движението на окото и ръката си.
5. За подпомагане на ограмотяването. Детето разбира, че напечатаните в книгата думи, са същите онези, които изричаме говорейки.
6. За развитие на тяхното въображение и креативност- така по- лесно се справят с непредвидените ситуации , в които ги поставя животът.
Приказките позволяват на децата да се срещнат със своите емоции, помагат за намаляване на детските страхове.
Докато се научат да четат първолачетата на госпожа Галя Найденова в дъждовния понеделник на 28.11.2022 г огряха с детските си усмивки гостите от детския отдел на НБ „ Иван Вазов“- Теменужка Панайотова и Биляна Кючукова, които ги запознаха с мъничето от книжката“ Как кученцето си намери дом“ от Мая Дългъчева. Децата отвориха сърцето си за него и направиха цяло градче, в което да сбъдне мечтите си.

Галя Найденова- класен ръководител на 1.а клас


Най-високо отличие от литературна надпревара  За теми в XV национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ бяха избрани изречения от бележити писатели, обичани от поколения малки и големи читатели. През 2022 година се навършват 120 години от рождението на сладкодумния български приказник Ангел Каралийчев и 125 години от рождението на един от най-четените детски поети Асен Разцветников. Тази година се отбелязва и 140-годишнината от рождението на Алън Милн, автор на любимата на всички книга „Мечо Пух“. Творбите на известните автори вдъхновиха петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ и те с желание и стремеж към оригиналност пристъпиха към творческите задачи, които поставя конкурсът.

Михаела Дринова бе отличена с първа награда сред десетки млади автори от цялата страна, представили повече от 150 творби – стихотворения, разкази, приказки, импресии, есета... Според председателя на журито Нели Пигулева: „Много от текстовете притежават ценни качества като интересна идея, последователно разработване на сюжет, използване на разнообразни образни средства, интригуваща развръзка.“ Петокласничката от ОУ „Стоян Михайловски“ е победител в раздел „Литературно творчество“, втора възрастова група. Литературната надпревара е включена в Националния календар на Министерството на културата. Наградата на Михаела – възпитаничка на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е особено значима и защото е извоювана в конкуренция с представители на утвърдени литературни клубове и школи за творческо писане. Целта на проявата е развиване на творческото въображение и укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, етническа толерантност, отговорност.


Четенето събужда фантазията

Петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ обичат книгите – източник на вдъхновение и различни гледни точки, нови идеи и оригинални решения. Възпитаниците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, не само лесно може да си припомнят прочетеното, но и да развият качества като постоянство и усърдие, упоритост и самоконтрол. Воденето на читателски дневници им помага да систематизират и запомнят съдържанието на художествения текст. Любознателните читатели правят заключения, извличат причинно-следствени връзки, обогатяват речниковия си запас. 

Четенето събужда фантазията и подобрява креативността. То помага на учениците по-добре да разбират света, да откриват винаги нещо ново и да учат, докато се забавляват. Най-добрите във воденето на читателски дневник не само старателно систематизират прочетеното и илюстрират най-вълнуващите моменти, но и насочват вниманието си към силата и смисъла на думите. Четенето увеличава социалната активност и помага светът да се превърне в по-добро място.Седми етап 2021-2022 година

Световен ден на поезията


  На 21 март е Световен ден на поезията. Целта на празника е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия. Учениците от 4 а клас с класен ръководител госпожа Галя Найденова се включиха в инициативата като направиха видеозаписи на стихове от български и чужди автори, които рецитираха. Видеата са качени в сайта на училището.

На 22 април учениците от 4 „а“ клас с класен ръководител госпожа Галя Найденова и 1 „б“ клас с класен ръководител госпожа Боряна Родопска от ОУ „Стоян Михайловски“ се запознаха с иниациативата на „Походът на книгите“, която се провежда за единадесети път тази година от 2 до 23 април.
Учениците от 4 „а“ клас споделиха своя опит с учениците от 1 „б“ клас в света на книгите като прочетоха откъси от любими свои книги. Малките ученици бяха впечатлени от натрупания опит на по-големите батковци и каки. Учениците имаха възможност да чуят прочит на Диана Стефанова – вицепрезидент на „Глобална стратегия за развитие“ от любима нейна книга – „Близки срещи със смесени чувства“ от асоциация „Българска книга“, където известни българи четат на деца. След прочита на откъса от книгата ученици задаваха своите въпроси, а отговорите, които получаваха ги стимулираше да продължават да четат.
Както казва Дени Дидро "Хората престават да мислят, когато престанат да четат.“
Нека да не преставаме да четем и да има какво да дадем на света!
кл. р-л Галя Найденова
кл. р-л Боряна Родопска


Световен ден на ръкописното писмо

 

Седмокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ системно отразяват впечатленията си от прочетените книги в своите читателски дневници. Писането е начин за по-добро запомняне на дадена информация с ясно виждане на всички логически връзки и подробности. Воденето на читателски дневници помага на учениците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, още по-задълбочено да вникнат в мъдростта и красотата на писаното слово.

Като се изразяват чрез образи и изписват думите на ръка, учениците повишават креативността си и способността на ума да открива нестандартни решения за различни ситуации и проблеми. Писането на ръка има много общо с рисуването и образното възприемане на информацията, което дава много по-пълна картина. То обединява мисленето, творчеството и стремежа към нещо различно и интересно. Всичко става по-ясно и нивото на разбиране се повишава.

Ръкописът не бива да се пренебрегва, защото е едно от малкото неща, които правят всеки човек уникален и единствен по рода си. Редица изследвания в тази област сочат, че писането на ръка помага на паметта, подобрява речта и засилва концентрацията.

Светът се променя, но написаното остава…

23 януари - Международен ден на ръкописното писмо/ на почерка
  
 През месец май предстои юбилей в любимото ни училище - 60 г. ОУ „Стоян Михайловски“! Споделяме с вас първата инициатива, посветена на празника. Учениците от 4 а клас подготвиха ръкописна книга с басни от Стоян Михайловски- виден общественик, политик и писател. Горди сме , че неговото стихотворение „ Кирил и Методий“ се превръща в училищен химн.
В клас проведохме дискусия за ползите от ръкописното писмо. Децата споделиха, че по- лесно и по- бързо запомнят информация, когато преписват на ръка и не се разсейват. То, писането на ръка, развива двигателните им умения, китката, поддържа се умствената активност и мозъка.
Поговорихме какво е „ калиграфия“ и споделихме съвети за това как да направим почерка си красив.
Писането на ръка е и най- добрият начин децата да се научат да четат.

Галя Найденова старши учител в НЕ

Отбелязваме деня на ръкописното писмо


 На 23 януари се отбелязва международният ден на ръкописното писмо и почерка. В IVВ клас на ОУ „Стоян Михайловски“ се проведе състезание по краснопис, тематично свързано с празника на патрона на училището – Стоян Михайловски.
Учениците изготвиха книжки за живота и творчеството на Стоян Михайловски. Написаха на ръка старателно и красиво биографичните данни от живота на поета, басните „Секира и търнокоп“, „Бухал и светулка“ и химна „ Св.св. Кирил и Методий“ Не пропуснаха да украсят с илюстрации своите текстове.
Бяха излъчени двама най-добри краснописци и трима творци с най-красивите илюстрации.
Целта на писането на ръка е да насърчи усилията на децата да покажат уменията си да пишат красиво и четливо. Всички се убедиха, че ръчното писане е забавно, но и полезно за развиване функциите на мозъка и креативността на човека.

Класен ръководител на IV в класен
Марина Ранчева
Ст.учител ГЦОУД
Румяна Колева

Международният ден на ръкописното писмо и на почерка


  Международният ден на ръкописното писмо и на почерка се отбеляза и от най-малките ученици в ОУ „Стоян Михайловски“- гр. Пловдив. 
Учениците от 1 „В“ клас с класен ръководител г-жа Виличка Ингилизова изработиха книжка с огромен интерес и старание приказката „Житената питка“, която след това всички заедно прочетоха. 
Много старание вложиха и при създаването на своя малка книжка – „Мече“. Учениците от 1 „Б“ клас с класен ръководител г-жа Боряна Родопска създадоха книжка с илюстрации на отделните епизоди и преписаха кратък текст в часа по изобразително изкуство на приказката „Дядо вади ряпа“. Учениците работеха на екипи. На този етап от образованието те не са изучили всички букви, но с помощта на госпожата изписваха и непознатите букви. Г-жа Родопска предложени на децата да си направят още една книжка. Запозна ги със съдържанието на приказката „Сливи за смет“, подготви нужните материали за преписването на текста и раздаде на всеки ученик работа – едни преписваха текста, а други правеха илюстрациите. Създадената книжка от 1 „Б“ клас включва съдържанието на текста на приказката, поговорки, игри – пъзел, открий разликите и една настолна игра. Идеята е взаимствана от книжка брой 12 на издателство „Славена“ – Варна, 2011


Класни ръководители
Боряна Родопска – I а клас Величка Ингилизова – I в клас

„ Ние четем“


 Във връзка с изпълнение на План за дейността на РУО- Пловдив за учебната 2021/ 2022 г, учениците от начален етап в ОУ „ Стоян Михайловски“- Пловдив се включиха в следните дейности за стимулиране на читателската активност и творческото писане:

1. Среща със служител от детския отдел на НБ „ Иван Вазов“ -госпожа Теменужка Панайотова. По забавен начин бяха представени изучаваните книги в часовете по извънкласно четене и техните автори. Учениците научиха за отделите в библиотеката и дейността на служителите в тях. Включиха се в игра, като влязоха в ролята на „ малък библиотекар“. Получиха своите първи читателски карти.

2. Проведе се среща с писателката Десислава Грамадникова, която сподели как създава детски книжки и представи своята „ История за Доброел Годрик Юлис. Карла и калинките на Ю“. Авторката увлече децата в красива приказка за приятелството и мечтите, включи ги в забавно приключение във вълшебния свят на детството.

3. Учениците подготвят свои стихотворения, разкази и приказки за участие в конкурса „В джоба на мечтателя“. Най- добрите творби ще бъдат публикувани в детско списание за литература „Запетая“.

Събитията са публикувани в официалния сайт на училището.

Добри практики за стимулиране на читателската активност:

От началото на учебната година учениците от 4 а клас под ръководството на г-жа Галя Найденова работят в платформата Книговище. С решаването на въпросници към всеки изучаван текст от Читанката успяваме да превърнем четенето в игра. Децата виждат какво четат техните връстници, а това винаги е по- забавно от препоръките на възрастните. Още на втория месец от работата ни ученичката Лилия Вълчева стана „ читател на месеца“. Това действа много мотивиращо за останалите деца от класа. В Книговище играят много класове от всички градове на България. Превръща се в своеобразно Национално състезание по четене. Учениците опознават света, могат да задават въпроси, които ги вълнуват в областта на литературата. Виждат прогреса си, мястото си в класацията. Така те стават по- активни и внимателни.

По- обширна статия по темата е публикувана в сайта на РУО- Пловдив/ иновативни училища/ предложено от експерта/ формиращо оценяване в условията на ОРЕС.
„Книгите са най- тихите и най-верните приятели, те са най- откритите и най- мъдрите съветници и в същото време най- търпеливите учители.“ / Чарлз Елиът/


Галя Найденова старши учител в НЕ


Шести етап 2020-2021 година 

Май - месецът на буквите!


  Учениците от 3 а клас с класен ръководител госпожа Галя Найденова потърсиха с голям интерес и представиха информация за Глаголицата.  Разказаха, че тя е нещо повече от азбука. Тя е приказка. Преведена на съвременен български език тази азбука звучи така: „Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите наша е Той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети !Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум! Във вярна посока и ясно съзнание! Напред! Слава!“

Всички ученици написаха своето име на глаголица. Изписаха всичките четиридесет и четири букви със своя строго индивидуален  и уникален почерк – с различно удебеляване, наклон и широчина на буквите. Интересно им беше, че тази азбука се състои само от един вид букви- няма главни и малки. В час по изобразително изкуство с госпожа Камелия Христева разгледаха оригиналния вариант на Кирилицата. Научиха, че има четиридесет и шест букви за четиридесет и шестте звука, за разлика от сегашната българска азбука с тридесет букви. Споделиха, че въпреки, че днес в света на дигиталните технологии често  пишем от компютри и смартфони,  не бива да забравяме , че писането на ръка е важно, защото развива мисленето, въображението и обогатява речника. Третокласниците се почувстваха горди от факта, че Кирилицата, с която днес си служат толкова много народи по света е възникнала в България. Определиха я като национално богатство и символ на българската идентичност. Изложихме на видно място в училище творбите, с което изразяваме своята почит и признание към делото на светите братя Кирил и Методий и празника 24 май.

Световен ден на ръкописното писмо


Световния ден на ръкописното писмо отбелязаха и учениците от ОУ „Стоян Михайловски“ с преподавател по български език и литература г-жа Горица Петрова. Шестокласниците участваха в конкурс за най-красиво написано писмо, като отправиха позитивни послания до скъпи за тях хора. Осъзнаха, че писането на ръка обединява мисленето, творчеството и желанието за игра. Всичко става по-ясно и осъзнато. Пренасяйки част от себе си на белия лист, всеки може да се види отстрани, да се наблюдава и да приеме своите силни и слаби страни. А това помага за много по-концентрирано и целенасочено движение в избраната посока.
Шестокласниците системно отразяват впечатленията си от прочетените книги в своите читателски дневници. Като се изразяват чрез образи и изписват думите на ръка, повишават креативността си и способността на ума да открива нестандартни решения за различни ситуации и проблеми. Писането е начин за по-добро запомняне на дадена информация с ясно виждане на всички логически връзки и подробности. Писането на ръка има много общо с рисуването и образното възприемане на информацията, което дава много по-пълна картина и нивото на разбиране се повишава.
Ръкописът не бива да се пренебрегва, защото е едно от малкото неща, които правят всеки човек уникален и единствен по рода си. Редица изследвания в тази област сочат, че писането на ръка помага на паметта, подобрява речта и засилва концентрацията.
Светът се променя, но написаното остава…

Международен ден на ръкописното писмо 
В изпълнение на на т.1.1.10 от Регионален план за действие в Изпълнение на Националната стратегия за за насърчаване и повишаване на грамотността, ние учениците от III а клас с класен ръководител госпожа Галя Найденова отбелязахме Международния ден на ръкописното писмо/на почерка- 23.01.
Като в " Музея на класа" подредихме изложба с най- красивите тетрадки.
Децата водят Читателски дневник, в който записват любими цитати от прочетените книги. Споделяме за прочетеното, обсъждаме споделените преживявания.
Учениците преписаха откъс от любима книга.
Преразказваме прочетеното.
Създадохме свои книжки по различни проекти.
Ежедневно си осигуряваме време за четене- четем на глас.
Обградени сме с материали за четене в класната стая- имаме създадена "мини" библиотека.
Имаме традиции за посещения в детския отдел на Народната библиотека" Иван Вазов", както и в близката квартална библиотека.
Там намираме книгите по извънкласно четене,много енциклопедии и комикси.
Моделираме въпроси към тескта, изискващи отговор.
Описваме чувства и мисли от прочетеното.
Илюстрираме любими моменти от прочетените книги.
Четохме книги на децата от 1 клас, подарихме им красиви детски книги.
Четем със семейството вечер под мотото "Четем семейно", защото няма нищо по- мотивиращо от личния пример.
Предпочитаме четенето на хубава книга пред филмите, защото книгата не поставя граници на въображението.
В онлайн среда по време на седмицата на четенето 07.12.20-12.12.2020 г, макар и в условията на Обучение от разстояние си организирахме читателски маратон "Мога да чета".Участвахме в Училищния Коледен Конкурс за картичка с послание за 2021 г.
Мирослав Христозов беше отличен в Топ 5 на най- добрите пожелания, за което беше награден от директора госпожа Балабанова, посланието му беше публикувано в сайта на училището.

Защо четем ли?

1.Четенето увеличава концентрацията.
2.Развива въображението.
3.Събужда любопитството.
4.Развива мозъка.
5. Емоционално ни свързва.

А вие четете ли? Ние ще продължим да го правим, защото четящите деца успяват!

Галя Найденова – класен ръководител на III а клас

XХII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 23-25 септември 2020 г.

Шестокласничката от ОУ „Стоян Михайловски“ Наталия Мирчева зае призово място сред участниците в Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения”, проведен в рамките на XХII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 23-25 септември 2020 г. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е единственият награден представител от Пловдив и областта. С темата на конкурса организаторите му искат да поощрят безграничната детска фантазия и порива към приключения и откривателство.


Официална церемония по награждаване на победителите в Националния литературен конкурс се състоя в Драматичен театър „Стефан Киров“. Наталия Мирчева е удостоена с втора награда за поезия.
Организаторите на фестивала издадоха сборник с наградени творби на участниците в Националния литературен конкурс. Текстовете се отличават с детска чистота и неподправеност, богат език, изненадващи сюжети, смели рими и интересни послания. В сборника е публикувана и отличената творба на Наталия Мирчева „Неразказана светла история“.

Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Организира се по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина и национални издателства.

Националният фестивал на детската книга популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги от различни страни; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето в съвременната информационна среда. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга. Проявата е част от Националния календар на Министерството на културата.


Пети етап 2019-2020 година

Яворови поетични празници – Чирпан, 2020 г.

 Яворовите поетични празници отново събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“, запали огъня на Яворовата поезия в Чирпан точно на рождения ден на поета. През 2020 година се отбелязват 142 години от рождението му.
По време на Яворовите януарски дни бяха обявени и резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя!“. Жури с председател поетесата Виолета Христова разгледа получените творби и отличи най-добрите. Победител в раздел „Поезия“, първа възрастова група, е Никол Марчева – петокласничка от ОУ „Стоян Михайловски“ – Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е отличена с първа награда за литературната си творба „Родна земя“. В надпреварата участваха десетки ученици от 5. до 12. клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата. Състоя се и премиера на сборник с отличени конкурсни творби „В часа на синята мъгла“.
По време на тържествената Яворова вечер слово за поета произнесе Мирела Иванова – поетеса, преводач и драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Проведе се поетично четене на изявените съвременни творци – Мирела Иванова, Виолета Христова, Ана Цанкова, Костадин Филипов, Михайло Свидерски.
Във Военния клуб бе представена и книгата „Непознатият Яворов“, която съдържа 19 новооткрити документа на поета, сред които и три неизвестни досега негови стихотворения. Всички те са разчетени от доц. д-р Милкана Бошнакова. Документите са от 1912 г. Целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, но и да бъдат духовно пространство, събрало достиженията на съвременната българска поезия.
 

Национална седмица на четенето


  В Националната седмица на четенето активно се включиха и участниците във факултативните учебни часове по български език и литература с преподавател г-жа Горица Петрова. Те решаваха езикови задачи, предложени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Задачите бяха свързани с гатанка от поета Асен Разцветников, публикувана в книгата „Чудесии, дяволии, залисии“, и изискваха от петокласниците да разбират и създават смислен и граматически правилен текст. Екипната работа провокира интереса на учениците към четенето и българския език, като едновременно с това насърчи любопитството и стремежа им към придобиване на нови знания. 

         Най-смели откриватели в света на книгите от V-а клас са: Велина Денева, Диана Пенова, Антония Чалъкова, Габриела Делийска, Николай Маркачев, Никола Трифонов, Боян Запрянов, Никол Георгиева, Георги Цонков, Ива Боевска и Димитър Гегов. От V-б клас най-вдъхновени почитатели на книгите са: Александра Генова, Александра Стефанова, Александър Первазов, Божидар Николов, Виктория Кънчева, Деница Малчева, Ива Чичева, Ивелин Герговски, Костадин Николов и Мария Илиева.

            Четенето увеличава социалната активност и помага светът да се превърне в по-добро място.

За петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ книгите са източник на вдъхновение и нови идеи. Възпитаниците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, старателно водят читателски дневници, което им помага да вникнат в мъдростта и красотата на писаното слово. Четенето събужда фантазията и подобрява креативността. Учениците систематизират прочетеното, правят изводи, извличат причинно-следствени връзки и обогатяват речниковия си запас.
Най-добри във воденето на читателски дневници от V-в клас са: Никол Марчева, Наталия Мирчева, Ванеса Екмекчиян, Виктория Узунова, Владислава Вълкова, Кристиана Довиденко, Михаела Беширова, Борис Дунков, Радослав Ночев, Радослав
Илчев, Стилян Христозов и Александър Паналов.


Четвърти етап 2018-2019 година
XXI национален фестивал на детската книга – Сливен, 2019 г.Националният фестивал на детската книга е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене. Събитието реализира успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество.
В програмата на фестивала бяха включени много разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков, Иво Сиромахов; представяне на издателския проект „Как се прави книга – едно издателско приключение” на издателство „Фют”; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.
Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”. Състоя се и майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията”, ръководен от младата българска поетеса Петя Кокудева. В него се включиха отличени участници в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”. Отлично се представи Стефани Петкова, петокласничка от ОУ „Стоян Михайловски – Пловдив. Организаторите на фестивала поздравиха учениците на г-жа Горица Петрова за отличното им представяне в Националния литературен конкурс и изразиха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество
И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и дадоха сцена на много млади дарования, които отправиха своите първи послания на творци.

Яворови литературни празници – Чирпан, 2019 г. 


   Станали вече традиция, Яворовите литературни празници събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ запали огъня на Яворовата поезия в Чирпан. През 2019 година се отбелязват 141 години от рождението му и 120 години от получаването на литературния псевдоним Яворов, който измисля Пенчо Славейков.
По време на Яворовите дни бяха обявени и резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“, създаден по предложение на поета Димитър Данаилов, дългогодишен уредник на музея на Яворов. Организатори са Съюзът на българските писатели, Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“.
Жури с председател поета Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, разгледа получените творби и отличи най-добрите. На призово място бе класирана Есин Енгин, петокласничка от ОУ „Стоян Михайловски“ – Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е отличена с втора награда за литературната си творба „И ти си в мен – единствена в света“. Наградите бяха връчени от Блага Димитрова, заместник-кмет на гр. Чирпан. В надпреварата участваха десетки ученици от 5. до 12. клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата.
По време на тържествената Яворова вечер слово за поета произнесе проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Проведе се поетично четене на едни от най-изявените съвременни поети – Маргарита Петкова, Камелия Кондова и Атанас Капралов. Целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на големия творец, но и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на съвременната българска поезия.


         Учениците от VIIА, VIIБ и VА клас от ОУ „Стоян Михайловски“ обичат книгите – източник на вдъхновение и различни гледни точки, нови идеи и оригинални решения. Възпитаниците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, не само лесно може да си припомнят прочетеното, но и да развият качества като постоянство и усърдие, упоритост и самоконтрол. Водейки читателски дневници, те систематизират и запомнят прочетеното, правят заключения, извличат причинно-следствени връзки, обогатяват речниковия си запас.
         Най-добри пътешественици в света на книгите от VII-а клас са: Борислав Байчев, Алекс Златанов, Никола Михалски, Ели Маркачева, Мариела Атанасова, Христина Калъчева и Борислав Стефанов. От VII-б клас най-вдъхновени почитатели на книгите са: Робърт Радев, Божидара Атанасова, Иван Кърчев, Виктория Николова, Иван Калоферов, Марина Милушева, Весела Бонева, Станислав Герчев, Светослав Боевски, Михаела Александрова, Полина Пенчева и Димитър Марев. Най-добри във воденето на читателски дневници са петокласниците: Виктор Благоев, Есин Али, Нели Златанова и Виктория Иванова.
Четенето подобрява креативността и социалната активност, помага светът да се превърне в по-добро място.

Трети етап 2017-2018 година

Ние четем в ОУ „Стоян Михайловски” – Пловдив

         Избрани глави от романа на Иван Вазов „Под игото” бяха четени и преразказани сбито от шестокласниците с преподавател по български език и литература г-жа Горица Петрова. Учениците проследиха живота на българите – в ежедневието им, в смеха и в бунта срещу чуждата власт. Съпреживяха вълненията на ентусиастите, които организират първите театрални представления.
Характеризираха героите, осъзнали, че пътят към националното освобождение минава през духовното израстване. Усетиха пулса на България в редовете на „най-българската книга”.
Срещите с Вазовия свят се помнят, защото там непременно всеки може да открие себе си.Трета национална седмица на четенето в ОУ „Стоян Михайловски” - (11 – 15 декември 2017 г.)


         В Националната седмица на четенето активно се включиха и учениците от VII-б клас с преподавател по български език и литература г-жа Горица Петрова. Те участваха в състезание за решаване на езикови и литературни задачи. Демонстрираха знанията си за видовете изречения по състав и тяхната употреба. Показаха умения за функционално четене, редактиране на текст и формулиране на кратки тези по поставени проблеми. Висока оценка за своето представяне и активно участие заслужиха: Момчил Александров, Йордан Георгиев, Илияна Минчева, Иван Илев, Християна Баирска, Георги Калафиров, Виктор Минчев и Теодор Нушев. Целта на състезанието бе да провокира интереса на учениците към четенето и богатите изразни възможности на родния език.
        Интересната история има нужда от добър разказвач, с когото по-лесно се намират отговори на важни въпроси. В часовете по български език и литература учениците от VІ-а клас се стараеха да разкрият как авторът докосва душата, кое е ценно в човешките отношения, докъде води любопитството и може ли да ни променят литературните герои. Като най-добри разказвачи се откроиха: Иван Пеков, Христина Калъчева, Борислав Стефанов, Ели Маркачева, Никола Михалски и Мариела Атанасова.
      Своеобразно пътешествие в света на любими литературните герои организираха учениците от VІ-б клас. Те преразказваха откъси от художествени текстове, които изграждат представа за общочовешките нравствени норми и формират съзнание за тяхната непреходност. Накрая бяха определени и най-добрите разказвачи: Марина Милушева, Димитър Марев, Весела Бонева, Илия Чалъков, Полина Пенчева, Виктория Николова, Михаела Александрова и Божидара Атанасова.
Четенето помага на учениците по-добре да разбират света, да откриват винаги нещо ново и да учат, докато се забавляват. За да подобрят своите умения за четене с разбиране, учениците от 6. клас старателно попълват читателски дневници. Най-добри във воденето им са: Алекс Златанов, Никола Михалски, Борислав Стефанов, Христо Андонов, Христина Калъчева, Мариела Атанасова, Илия Чалъков, Адриан Зендели, Михаела Александрова, Полина Пенчева, Робърт Радев, Димитър Марев, Виктория Николова и Весела Бонева.
        Виктория Николова е победител в конкурса за водене на читателски дневник. Тя не само старателно систематизира прочетеното и илюстрира най-вълнуващите моменти, но и насочва вниманието си към силата и смисъла на думите.

Втори етап 2016-2017 година


Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ членуват в клуб „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“, 2017 г.

         Деца в ученическа възраст с постижения в изкуствата, науките и спорта през 2016 година, бяха поканени на блaгoтвopитeлния мaч, ĸoйтo opгaнизиpa фoндaция „Димитъp Бepбaтoв”. Ha 14 юни в Coфия, нa Haциoнaлния cтaдиoн „Bacил Лeвcĸи”, cвeтoвни футболни звeзди игpaха в имeтo нa най-изявените бългapcĸи дeцa, сред които са и шестокласничките Илияна Минчева, Християна Баирска, Евангелия Христева и Борислав Стефанов от 5. клас. Учениците от ОУ „Стоян Михайловски“ попадат в КЛУБ 2016 на „Успелите деца на България“ след прецизна селекция по изключително строги критерии. Изискват се няколко постижения от различни състезания, като поне едно от тях трябва да е международно в чужбина или в календара на МОН, на Министерството на културата, на федерация и национален съюз. Оценяването се извършва от експертно и обективно жури.
         Престижните международни и национални литературни отличия на четиримата ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ ги нареждат сред членуващите в клуба на успелите деца. Кандидатурата им е убедително обоснована от тяхната преподавателка по български и литература г-жа Горица Петрова.
         Проектът „Успелите деца на България“ се реализира съвместно с МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина. Стимулира се развитието на изявяващите се деца – тези, които, освен че усъвършенстват уменията си, ги проявяват и в състезания със свои връстници. Дава се шанс на младите хора да развиват своите заложби, както и да ги споделят със света.


Награди за литературно творчество за ученици от ОУ "Стоян Михайловски" от Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2017 г.


         Над 830 бяха участниците в Националния литературен конкурс "В търсене на талисман за щастие", проведен в рамките на XIX Национален фестивал на детската книга, който се състоя от 9 до 11 май 2017 г. в Сливен. Сред тях са много деца от българските общности в САЩ, Австралия и всички европейски страни. С темата на конкурса организаторите му искат да поощрят безграничната детска фантазия и порива към приключения и откривателство. В своите творби участниците си задават важни въпроси за смисъла на щастието и техните отговори са по-дълбоки и по-същностни, отколкото може да се очаква за възрастта им.
         С трета награда за литературно творчество, втора възрастова група, е отличена Ели Маркачева, петокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, бе сред специално поканените гости на фестивала и се включи в срещи с автори на книги за деца и в карнавалното шествие на приказни герои. Проявата е включена в Националния календар на Министерството на културата.
         В писмо до Директора на ОУ „Стоян Михайловски” – г-жа Тинка Балабанова, организаторите на Националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие” поздравиха учениците на г-жа Горица Петрова за отличното им представяне и изразиха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество. Грамоти получиха и петокласниците Адриан Зендели, Михаела Александрова и Христина Калъчева.
         За деветнадесетото издание на фестивала в Сливен бяха посрещнати над 6000 деца и творци от страната и чужбина. Събитието се организира по инициатива на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен в партньорство с Министерството на културата, Областна администрация - Сливен, Асоциация "Българска книга", ДАБЧ и най-големите детски издателства. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник се проведе под патронажа на евродепутата Мария Габриел.
         И тази година важен момент в програмата на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, педагози, библиотечни специалисти и издатели на тема: "Книги, деца и тийнейджъри - четенето между разума и емоциите".
         Националният фестивал на детската книга реализира много успешно няколко основни цели - популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между автори, илюстратори, издатели и разпространители на детски книги; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата за творчество.

Литературни награди на ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ от Националния конкурс - „България в картини и слово – 2017“


         Петокласнички от ОУ „Стоян Михайловски” са сред победителите в Четвъртия национален конкурс за литературно творчество, рисунка и мултимедийна презентация „България в картини и слово”. Втора награда в раздел „Литературно творчество” е присъдена на Весела Бонева, а Ели Маркачева получи поощрителна награда за поезия.
        С грамота за отлично представяне на ръководените от нея ученици бе отличена и преподавателката им по български език и литература г-жа Горица Петрова. Възпитаниците ѝ се състезаваха с ученици от цялата страна. Бяха представени 1085 произведения на участници от населени места на 27 областни центъра.
        За поредна година конкурсът провокира творческия потенциал, креативните идеи и родолюбивите нагласи на стотици ученици от страната. Целта на проявата е да им се предостави възможност да изразят своето лично отношение към значими културни, исторически и природни забележителности от България и по този начин да придобият по-добри умения за популяризиране на обекти и събития от регионите, в които живеят.
        Конкурсът е обявен от МОН, Националния дворец на децата и ОДК – Търговище. Включен е в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците през учебната 2016/2017 година.


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“


         За любознателните и вдъхновени почитатели на хубавата книга четенето е омагьосващо и невероятно! То ги изпълва с въодушевление и развихря въображението. Помага им по-добре да разбират света, да откриват винаги нещо ново и да учат, докато се забавляват. За да подобрят своите умения за четене с разбиране, петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” старателно водят читателски дневници. Така развиват качества като усърдие и постоянство, упоритост и самоконтрол. И не само систематизират и запомнят прочетеното, но и насочват вниманието си към силата и смисъла на думите. Читателски дневници попълват всички петокласници, но най-добри във воденето им са: Полина Пенчева, Христина Калъчева, Борислав Стефанов, Ели Маркачева, Алекс Златанов, Милен Шаламанов, Никола Михалски, Виктория Николова, Весела Бонева, Михаела Александрова и Мариела Атанасова. Петокласниците не само систематизират и запомнят прочетеното, но и насочват вниманието си към силата и смисъла на думите.
        В Националната седмица на четенето активно се включиха и учениците от VI Б клас – ОУ „Стоян Михайловски“, които участваха в състезание по български език. Разделени на два отбора, те решаваха езикови задачи и демонстрираха знанията си за видовете изречения по състав. Показаха умения за кратко време да посочат голям брой синтактични синоними, редактираха и съставяха текстове. Висока оценка за представянето си заслужиха: Иван Илев, Виктор Минчев, Илияна Минчева, Йордан Георгиев, Християна Баирска и Момчил Александров. Целта на състезанието „Език свещен на моите деди” е да провокира интереса на учениците към родния език и неговите богати изразни възможности.


Втора награда за литературно творчество на ученичка от ОУ „Стоян Михайловски“ от Националния конкурс „Моите детски мечти“ – София, 2017 г.


         Христина Калъчева е отличена с втора награда от Националния конкурс „Моите детски мечти“, организиран от МОН и Националния дворец на децата. Петокласничката от ОУ „Стоян Михайловски“ е единственият участник от Пловдив и областта, удостоен с литературна награда в един от най-масовите конкурси у нас, който се радва на нестихващ интерес от страна на преподаватели и ученици.
        Представителите на журито в раздела за литературно творчество – Атанас Капралов от Националния литературен музей, Цветелина Василева – уредник на Дома музей „Ангел Каралийчев“ и Румяна Пашалийска  от Националния дворец на децата – срещнаха сериозни трудности при определянето на победителите заради голямата конкуренция. Стотици ученици от цялата страна се включиха в литературната надпревара със свои есета, стихотворения и разкази.
        Наградите на победителите бяха връчени на тържествена церемония в Националния дворец на децата. Поетът Атанас Капралов се обърна към участниците в конкурса с думите: „Ние бяхме силно впечатлени от добрата енергия, искреност, оригиналност и талант на повечето от представените текстове. Ако съдим по тях, България може да бъде спокойна за своето успешно утре!“
        Целта на проявата е да стимулира развитието на детското творчество и въображение и да даде възможност на децата да споделят своите мечти в избрана от тях област на изкуството. Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на учениците през учебната 2016/2017 година.Шестокласничка от ОУ „Стоян Михайловски“ с награда от Деветия национален конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – Русе, 2016 г.


         Шестокласничката Християна Баирска от ОУ „Стоян Михайловски“ е удостоена с втора награда от Деветия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – Русе, 2016 г. В литературната надпревара се включиха десетки ученици от цялата страна. Сред участниците от Пловдив и областта единствено на Християна е присъдена награда в раздел „Литературно творчество”.
        Тази година темата на литературната надпревара беше „Свободата – този скъпоценен дар”, а на журналистическите творби – „Дон Кихот или Хамлет? Или и двамата са излишни?”. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата и цели развиване на творческото въображение и укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, взаимно уважение, етническа толерантност, отговорност.
        На победителите бяха връчени грамоти, плакети и предметни награди. След церемонията се проведе литературно и журналистическо ателие – срещи с младите творци и с членовете на журито.ДВЕ ПЪРВИ НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – РАДОСТ ДОНЕСЕ“!


         Ели Маркачева и Христина Калъчева оглавяват класацията на участниците в литературната надпревара. Петокласничките са отличени с първа награда за поезия. Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на учениците през учебната 2016/2017 година. В него взеха участие стотици ученици от I до XII клас от цялата страна. В своите творби те изразиха отношението си към нравствените ценности. Доказаха, че са живи и силни надеждата, милосърдието и любовта.
        Браво, момичета! Продължавайте все така уверено по пътя към успеха!АДРИАН ЗЕНДЕЛИ С ВТОРА НАГРАДА ЗА ПРОЗА ОТ ПРЕСТИЖНИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – РАДОСТ ДОНЕСЕ”!


        Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата, да стимулира тяхната творческа изява и любовта им към изкуството. Включен е в Националния календар на Министерството на образованието и науката. Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 21.04.2017г. в зала „Петя Дубарова“ на „Морско казино“ – Бургас.
        Поздравления за Ади и пожелания за нови творчески вдъхновения!МИХАЕЛА АЛЕКСАНДРОВА Е СРЕД ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – РАДОСТ ДОНЕСЕ”!


        Конкурсът е с утвърдени традиции и е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на учениците през учебната 2016/2017 година. Организиран е от МОН, Националния дворец на децата, Община Бургас, ОДК – Бургас и Сливенска митрополия. Михаела е отличена с трета награда във втора възрастова група. Поздравления и пожелания за нови творчески изяви!


РАБОТИЛНИЦА ЗА ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ


        В рамките на Националната седмица на четенето ученици творци, възпитаници на г-жа Горица Петрова – старши учител по български език и литература, представиха свои авторски текстове. Атанас Запрянов, Борислав Стефанов, Борислав Байчев, Никола Михалски, Христина Калъчева, Весела Бонева, Виктория Николова, Илия Чалъков, Михаела Александрова, Никол Кръстева и Полина Пенчева прочетоха творбите си, с които участват в литературни конкурси и състезания. Петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” отправиха съкровени послания и почувстваха силата на словото. Разбраха, че творчеството е не само крайна чувствителност към онова, което тревожи или радва, но и усет към думите. Каквито и да станат след време младите творци, те ще проявяват по свой начин любовта си към творчеството. Добра следа от него ще бъдат творческото мислене и стремежът им да създават нещо ново, по-добро и по-красиво.


Награди за най-добър отзив за книга – Пловдив, 2016 г.


        Белослава Стоянова и Стела Станева бяха наградени за най-добър отзив за книга в кампанията на Община Пловдив, Регионалния инспекторат по образованието и Народна библиотека „Иван Вазов”. Седмокласничките от ОУ „Стоян Михайловски” са отличени сред 9933 ученици от 56 училища в Пловдив, взели участие в избора на десетте най-четени книги от младите хора в града.
        В проведената анкета бяха посочени повече от 950 любими заглавия, чийто избор трябваше да бъде убедително обоснован. Инициативата е част от дейностите в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

        Християна Баирска, Станислава Челебиева, Илияна Минчева и Евангелия Христева – петокласнички от ОУ „Стоян Михайловски“ се представиха отлично в Националния литературен конкурс „Тайната на един продавач на мечти”, проведен в рамките на XVIII Национален фестивал на детската книга. Организиран е от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, MOН, Община Сливен, Асоциация „Българска книга”, най-големите детски издателства и др. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене.
        В писмо до Директора на ОУ „Стоян Михайловски” – г-жа Тинка Балабанова, организаторите на Националния литературен конкурс поздравиха учениците на г-жа Горица Петрова за отличното им представяне и изразиха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество.
        Националният фестивал на детската книга реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата за творчество.
        Ежегодният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.Първи етап на кампанията „Грамотни ли сме?” – Пловдив, 20.05.2016 г.


        Наградиха учениците, постигнали най-високи резултати в първия за 2016 г. етап на кампанията „Грамотни ли сме?”, организирана от отдел „Образование” на Община Пловдив и Общински детски комплекс. Сред най-добре подготвените са седмокласничките: Ива Паскулова, Белослава Стоянова, Гергана Илиева, Стела Станева, Вая Вълчева, Надежда Златанова и Василена Мерева.
        В проверката на грамотността се включиха 341 ученици от VІІ до ХІІ клас, които решаваха тестове, разработени в четири модула. Разнообразните типове задачи дадоха възможност на участниците да покажат до какво равнище са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма на съвременния български книжовен език
        Кампанията е част от дейностите в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.Творческа среща в навечерието на Международния ден на книгата


        Когато ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското правоира 23. април, защото е денят на раждането или смъртта на много бележити автори – Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис, изб Дрюон, Владимир Набоков, Мануел Валехо… Целта е да се насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето; да се популяризира книгоиздаването и авторското право, като едновременно с това се покаже уважение към авторите на книги.
        В навечерието на Международния ден на книгата в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов” се проведе среща на ученици от ОУ „Стоян Михайловски” с пловдивската писателка Светла Панайотова – член на Дружеството на писателите; автор на стихове, есета, разкази.
        Под ръководството на своите преподаватели по български език и литература Горица Петрова и Димитър Иванов учениците старателно се бяха подготвили за срещата с живото слово на твореца. Обсъдиха основни теми в творчеството на писателката – силата на словото, духовното пробуждане и съхраняването на моралните ценности. Проявиха интерес към книгата „Азбучен пътеводител на словото” и стихосбирките „Вечният кръговрат” и „Трепетно очакване”, които носят съкровени послания и възпитават в дух на родолюбие и добродетелност.
        Творческата среща завърши с вяра в преобразяващата мисия на писателския труд. Каквито и да станат след време младите читатели, те ще проявят по свой начин вкуса си към четенето. Добра следа от него ще бъдат творческото мислене и стремежът им да създават нещо ново, по-добро и по-красиво.БЕЛОСЛАВА СТОЯНОВА ОТНОВО Е В КЛУБА НА УСПЕЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ!


        За осми пореден път фондация „Димитър Бербатов” обяви номинациите по проекта „Успелите деца на България”, който се реализира със съдействието на МОН. Тази година номинирането става по изключително строги критерии – изискват се няколко постижения от различни състезания, като поне едно от тях трябва да е международно в чужбина или в календара на МОН, на Министерството на културата, на федерация и национален съюз. Оценяването се извършва от експертно и обективно жури.
        Номинациите за постижения само в областта на литературата са осем за цялата страна – една от тях е на Белослава Стоянова. Кандидатурата е убедително обоснована от нейната преподавателка по български език и литература г-жа Горица Петрова. В осмото издание на проекта седмокласничката е единственият представител на ОУ „Стоян Михайловски” в клуба на успелите деца на България, където попада за втори път.
        Димитър Бербатов и екипът на фондацията искат учениците, които развиват способностите си и печелят награди, да знаят, че трябва да са особено горди с тях. Надяват се повече хора да научат какви чудесни деца има България и вярват, че тези деца са утрешните успели българи.Избор на десетте най-четени книги от учениците в Пловдив


        Учениците от ОУ „Стоян Михайловски” се включиха активно в кампанията на Община Пловдив, Регионалния инспекторат по образованието и Народна библиотека „Иван Вазов” за избор на десетте най-четени книги от пловдивските ученици. Гласуваха в специално поставена урна в училището, като попълниха формуляр, в който посочиха своето име, заглавието на книгата и нейния автор. Не забравиха и да аргументират убедително своя избор.
        Инициативата е част от „Общински план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015 – 2016 година”. Целта на кампанията е, от една страна, да стане ясно какво четат децата и юношите, какъв вид художествена литература им допада, а от друга, да се стимулира тяхното четене. Анализът на резултатите от гласуването ще даде възможност да се направят съответните изводи за предпочитанията на учениците към теми, книги и автори. Важно е да се установи и какъв е интересът на младите хора към българската литература.Безапелационна победа в оспорвана литературна надпревара!        Християна, Илияна и Станислава ученички от ОУ „Стоян Михайловски” оглавяват класацията на участниците в Националния литературен конкурс „Моите детски мечти” – София, 2016 г., организиран от МОН и Националния дворец на децата. На Илияна Минчева е присъдена първа награда, на Станислава Челебиева – втора, а на Християна Баирска – трета. Момичетата са отличени сред стотици участници в един от най-масовите конкурси у нас. Заедно с преподавателката си по български език и литература г-жа Горица Петрова са специално поканени на официалната церемония по награждаването, която ще се състои на 25.02.2016 г. в Националния дворец на децата. Конкурсът е с дългогодишни традиции и е включен в Националния календар за извънучилищните дейности на МОН.
        Поздравления и пожелания за осъществяване на мечтите!Пловдивска ученичка с призово място в национален конкурс


        Станали вече традиция, Яворовите януарски дни събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Поетесите Елка Няголова и Аксиния Михайлова запалиха огъня пред паметника на Яворов в Чирпан точно на 13 януари - рождения ден на поета. С този символичен акт бяха открити за 48-и път литературните празници в града.

        Проведоха се поетични рецитали, творчески вечери и литературна дискусия "Как да четем днес Яворовите жестове от поезията му" с участието на проф. Михаил Неделчев и доц. Димитър Михайлов. Председателят на фондация "Яворов" Тодор Иванов заяви, че целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на големия творец, но и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на съвременната българска поезия, проследява се нейното развитие и успехи.
         По време на Яворовите януарски дни бяха обявени резултатите от Националния младежки литературен конкурс "И ти си в мене - ти, Родино моя", създаден по предложение на поета Димитър Данаилов - дългогодишен уредник на къщата музей "Пейо К. Яворов". Организатори са Община Чирпан, Исторически музей - Чирпан и Фондация "Яворов".
         В литературната надпревара участваха над 250 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата.
        Четиричленно жури, председателствано от поета Бойко Ламбовски, разгледа получените творби и отличи най-добрите. Резултатите от конкурса бяха обявени от уредника на Музейна експозиция – къща "Пейо К. Яворов" - Чирпан Делиана Начева в експозиционната зала на музея.
За своята творба "Вълшебна обич" с втора награда бе отличена Гергана Илиева - седмокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. Наградите бяха връчени от кмета на Община Чирпан инж. Кичка Петкова. Отличените ученици прочетоха своите творби пред публиката.
        Националната награда не е единствена за възпитаничката на Горица Петрова - старши учител по български език и литература в ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив.
        Гергана Илиева е лауреат на Осемнадесетия национален литературен конкурс "Любовта в нас" и на Националния конкурс "Историята на един търсач на вълшебства", проведен в рамките на XVI Национален фестивал на детската книга.ОУ „Стоян Михайловски” - „Чета, защото…”


        В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) Министерството на образованието и науката организира Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември 2015 г.
         Седмокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” се включиха в кампанията „Чета, защото…” и потърсиха отговор на важни въпроси, свързани с любовта към четенето и силата на писаното слово, което гради пътя към знанието и води към корените на духа ни. Учениците от VII клас взеха участие и в своеобразен маратон на четенето, за да усетят как всяка прочетена книга прави невидимото видимо; помага да се осъзнае значимото; изразява удивление от човешкото можене… Те вече са разбрали, че истинската, оригиналната изява на личността е свързана с любовта към словото и книгата – достатъчно основание да осмислят своя отговор „Чета, защото…”.
        Четенето е преди всичко умение да се разбира текстът – да се научава винаги нещо ново, да се правят заключения и извличат причинно-следствени връзки, да се обогатява речниковият запас. За постигане на всичко това помага и воденето на читателски дневник. Така не само лесно може да се припомни прочетеното, но и да се засили вниманието към силата и смисъла на думите; да се развият качества като постоянство и усърдие, упоритост и самоконтрол. Читателски дневници попълват всички седмокласници, но най-добри във воденето им са: Цветомира Калоферова, Николай Маргенов, Надежда Златанова, Надежда Атанасова, Лазар Теохаров, Галин Петров, Петя Найденова, Грета Николова, Ива Паскулова, Габриела Начева, Белослава Стоянова и Благовест Петров.
        Четенето разкри пред учениците от VБ клас подвизите на смели юнаци – могъщи и славни пазители на своя народ. Петокласниците усетиха въздействието на старинния народен език, богат с колоритни и изразителни думи. Запленени от вълшебното тайнство на думите, решиха да премерят сили в литературен конкурс, посветен на любовта към родината.
        Всички тези инициативи са само част от голямото четене, което винаги е на мода в ОУ „Стоян Михайловски” – Пловдив.Силно представяне на седмокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” в кампанията „Грамотни ли сме?


        Кампанията „Грамотни ли сме” се организира за втори път от отдел „Образование” на Община Пловдив и ОДК – Пловдив. Най-добър резултат сред участниците от ОУ „Стоян Михайловски” постигна Надежда Златанова. Отлично се представиха и Белослава Стоянова, Николай Маргенов, Василена Мерева, Цветомира Калоферова, Вая Вълчева, Ива Паскулова, Димитър Славов и Стела Димитрова. Много добри резултати показаха Грета Николова, Петя Найденова, Гергана Илиева, Петър Арабаджийски и Теодор Димитров.
        Вторият етап на кампанията се провежда във връзка с приетата от Министерски съвет Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020 г.) и одобрения от кмета на Пловдив план за действие в изпълнение на Националната стратегия през периода 2015 – 2016 година. Целта е да се проверят знанията и уменията по български език на учениците от IV до XII клас. В кампанията взеха участие общо 695 ученици от 27 училища на територията на Община Пловдив. Най-добре представилите се от тях бяха наградени със специализирана учебно-помощна литература.        Първо място за Константин Малевски и отлично представяне на Василена Мерева, Надежда Златанова и Илияна Минчева в конкурса за есе „Училищната библиотека през моите очи”, организиран от Народна библиотека „Иван Вазов” и РИО – Пловдив!
        Резултатите от конкурса „Училищната библиотека през моите очи” бяха обявени от Таня Пилева – специалист от методичния отдел на Народна библиотека „Иван Вазов”. В конкурса са участвали над 300 ученици от 49 училища в областта, а представените творби са с изключително високо качество, което е затруднило членовете на журито при избора на първенците.
        Наградите на победителите бяха връчени от Георги Делов – старши експерт по български език и литература в РИО – Пловдив. Отличените участници в конкурса бяха поздравени и от Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар