ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив

Ние четем в ОУ „Стоян Михайловски” - Пловдив

Пети етап 2019-2020 година


Яворови поетични празници – Чирпан, 2020 г.


 Яворовите поетични празници отново събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов“, запали огъня на Яворовата поезия в Чирпан точно на рождения ден на поета. През 2020 година се отбелязват 142 години от рождението му.
По време на Яворовите януарски дни бяха обявени и резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя!“. Жури с председател поетесата Виолета Христова разгледа получените творби и отличи най-добрите. Победител в раздел „Поезия“, първа възрастова група, е Никол Марчева – петокласничка от ОУ „Стоян Михайловски“ – Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е отличена с първа награда за литературната си творба „Родна земя“. В надпреварата участваха десетки ученици от 5. до 12. клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата. Състоя се и премиера на сборник с отличени конкурсни творби „В часа на синята мъгла“.
По време на тържествената Яворова вечер слово за поета произнесе Мирела Иванова – поетеса, преводач и драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Проведе се поетично четене на изявените съвременни творци – Мирела Иванова, Виолета Христова, Ана Цанкова, Костадин Филипов, Михайло Свидерски.
Във Военния клуб бе представена и книгата „Непознатият Яворов“, която съдържа 19 новооткрити документа на поета, сред които и три неизвестни досега негови стихотворения. Всички те са разчетени от доц. д-р Милкана Бошнакова. Документите са от 1912 г. Целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, но и да бъдат духовно пространство, събрало достиженията на съвременната българска поезия.
Национална седмица на четенето


  В Националната седмица на четенето активно се включиха и участниците във факултативните учебни часове по български език и литература с преподавател г-жа Горица Петрова. Те решаваха езикови задачи, предложени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Задачите бяха свързани с гатанка от поета Асен Разцветников, публикувана в книгата „Чудесии, дяволии, залисии“, и изискваха от петокласниците да разбират и създават смислен и граматически правилен текст. Екипната работа провокира интереса на учениците към четенето и българския език, като едновременно с това насърчи любопитството и стремежа им към придобиване на нови знания. 

         Най-смели откриватели в света на книгите от V-а клас са: Велина Денева, Диана Пенова, Антония Чалъкова, Габриела Делийска, Николай Маркачев, Никола Трифонов, Боян Запрянов, Никол Георгиева, Георги Цонков, Ива Боевска и Димитър Гегов. От V-б клас най-вдъхновени почитатели на книгите са: Александра Генова, Александра Стефанова, Александър Первазов, Божидар Николов, Виктория Кънчева, Деница Малчева, Ива Чичева, Ивелин Герговски, Костадин Николов и Мария Илиева.

            Четенето увеличава социалната активност и помага светът да се превърне в по-добро място.

За петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски“ книгите са източник на вдъхновение и нови идеи. Възпитаниците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, старателно водят читателски дневници, което им помага да вникнат в мъдростта и красотата на писаното слово. Четенето събужда фантазията и подобрява креативността. Учениците систематизират прочетеното, правят изводи, извличат причинно-следствени връзки и обогатяват речниковия си запас.
Най-добри във воденето на читателски дневници от V-в клас са: Никол Марчева, Наталия Мирчева, Ванеса Екмекчиян, Виктория Узунова, Владислава Вълкова, Кристиана Довиденко, Михаела Беширова, Борис Дунков, Радослав Ночев, Радослав
Илчев, Стилян Христозов и Александър Паналов.

Четвърти етап 2018-2019 година

XXI национален фестивал на детската книга – Сливен, 2019 г.


Националният фестивал на детската книга е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене. Събитието реализира успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество.
В програмата на фестивала бяха включени много разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков, Иво Сиромахов; представяне на издателския проект „Как се прави книга – едно издателско приключение” на издателство „Фют”; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.
Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”. Състоя се и майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията”, ръководен от младата българска поетеса Петя Кокудева. В него се включиха отличени участници в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”. Отлично се представи Стефани Петкова, петокласничка от ОУ „Стоян Михайловски – Пловдив. Организаторите на фестивала поздравиха учениците на г-жа Горица Петрова за отличното им представяне в Националния литературен конкурс и изразиха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество
И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и дадоха сцена на много млади дарования, които отправиха своите първи послания на творци.

Яворови литературни празници – Чирпан, 2019 г. 


   Станали вече традиция, Яворовите литературни празници събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Проф. Димитър Михайлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ запали огъня на Яворовата поезия в Чирпан. През 2019 година се отбелязват 141 години от рождението му и 120 години от получаването на литературния псевдоним Яворов, който измисля Пенчо Славейков.
По време на Яворовите дни бяха обявени и резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“, създаден по предложение на поета Димитър Данаилов, дългогодишен уредник на музея на Яворов. Организатори са Съюзът на българските писатели, Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“.
Жури с председател поета Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, разгледа получените творби и отличи най-добрите. На призово място бе класирана Есин Енгин, петокласничка от ОУ „Стоян Михайловски“ – Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, е отличена с втора награда за литературната си творба „И ти си в мен – единствена в света“. Наградите бяха връчени от Блага Димитрова, заместник-кмет на гр. Чирпан. В надпреварата участваха десетки ученици от 5. до 12. клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата.
По време на тържествената Яворова вечер слово за поета произнесе проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет „Неофит Рилски“. Проведе се поетично четене на едни от най-изявените съвременни поети – Маргарита Петкова, Камелия Кондова и Атанас Капралов. Целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на големия творец, но и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на съвременната българска поезия.
         Учениците от VIIА, VIIБ и VА клас от ОУ „Стоян Михайловски“ обичат книгите – източник на вдъхновение и различни гледни точки, нови идеи и оригинални решения. Възпитаниците на г-жа Горица Петрова, старши учител по български език и литература, не само лесно може да си припомнят прочетеното, но и да развият качества като постоянство и усърдие, упоритост и самоконтрол. Водейки читателски дневници, те систематизират и запомнят прочетеното, правят заключения, извличат причинно-следствени връзки, обогатяват речниковия си запас.
         Най-добри пътешественици в света на книгите от VII-а клас са: Борислав Байчев, Алекс Златанов, Никола Михалски, Ели Маркачева, Мариела Атанасова, Христина Калъчева и Борислав Стефанов. От VII-б клас най-вдъхновени почитатели на книгите са: Робърт Радев, Божидара Атанасова, Иван Кърчев, Виктория Николова, Иван Калоферов, Марина Милушева, Весела Бонева, Станислав Герчев, Светослав Боевски, Михаела Александрова, Полина Пенчева и Димитър Марев. Най-добри във воденето на читателски дневници са петокласниците: Виктор Благоев, Есин Али, Нели Златанова и Виктория Иванова.
Четенето подобрява креативността и социалната активност, помага светът да се превърне в по-добро място.

Трети етап 2017-2018 година


Ние четем в ОУ „Стоян Михайловски” – Пловдив

         Избрани глави от романа на Иван Вазов „Под игото” бяха четени и преразказани сбито от шестокласниците с преподавател по български език и литература г-жа Горица Петрова. Учениците проследиха живота на българите – в ежедневието им, в смеха и в бунта срещу чуждата власт. Съпреживяха вълненията на ентусиастите, които организират първите театрални представления.
Характеризираха героите, осъзнали, че пътят към националното освобождение минава през духовното израстване. Усетиха пулса на България в редовете на „най-българската книга”.
Срещите с Вазовия свят се помнят, защото там непременно всеки може да открие себе си.Трета национална седмица на четенето в ОУ „Стоян Михайловски” - (11 – 15 декември 2017 г.)


         В Националната седмица на четенето активно се включиха и учениците от VII-б клас с преподавател по български език и литература г-жа Горица Петрова. Те участваха в състезание за решаване на езикови и литературни задачи. Демонстрираха знанията си за видовете изречения по състав и тяхната употреба. Показаха умения за функционално четене, редактиране на текст и формулиране на кратки тези по поставени проблеми. Висока оценка за своето представяне и активно участие заслужиха: Момчил Александров, Йордан Георгиев, Илияна Минчева, Иван Илев, Християна Баирска, Георги Калафиров, Виктор Минчев и Теодор Нушев. Целта на състезанието бе да провокира интереса на учениците към четенето и богатите изразни възможности на родния език.
        Интересната история има нужда от добър разказвач, с когото по-лесно се намират отговори на важни въпроси. В часовете по български език и литература учениците от VІ-а клас се стараеха да разкрият как авторът докосва душата, кое е ценно в човешките отношения, докъде води любопитството и може ли да ни променят литературните герои. Като най-добри разказвачи се откроиха: Иван Пеков, Христина Калъчева, Борислав Стефанов, Ели Маркачева, Никола Михалски и Мариела Атанасова.
      Своеобразно пътешествие в света на любими литературните герои организираха учениците от VІ-б клас. Те преразказваха откъси от художествени текстове, които изграждат представа за общочовешките нравствени норми и формират съзнание за тяхната непреходност. Накрая бяха определени и най-добрите разказвачи: Марина Милушева, Димитър Марев, Весела Бонева, Илия Чалъков, Полина Пенчева, Виктория Николова, Михаела Александрова и Божидара Атанасова.
Четенето помага на учениците по-добре да разбират света, да откриват винаги нещо ново и да учат, докато се забавляват. За да подобрят своите умения за четене с разбиране, учениците от 6. клас старателно попълват читателски дневници. Най-добри във воденето им са: Алекс Златанов, Никола Михалски, Борислав Стефанов, Христо Андонов, Христина Калъчева, Мариела Атанасова, Илия Чалъков, Адриан Зендели, Михаела Александрова, Полина Пенчева, Робърт Радев, Димитър Марев, Виктория Николова и Весела Бонева.
        Виктория Николова е победител в конкурса за водене на читателски дневник. Тя не само старателно систематизира прочетеното и илюстрира най-вълнуващите моменти, но и насочва вниманието си към силата и смисъла на думите.


Втори етап 2016-2017 година


Ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ членуват в клуб „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“, 2017 г.

         Деца в ученическа възраст с постижения в изкуствата, науките и спорта през 2016 година, бяха поканени на блaгoтвopитeлния мaч, ĸoйтo opгaнизиpa фoндaция „Димитъp Бepбaтoв”. Ha 14 юни в Coфия, нa Haциoнaлния cтaдиoн „Bacил Лeвcĸи”, cвeтoвни футболни звeзди игpaха в имeтo нa най-изявените бългapcĸи дeцa, сред които са и шестокласничките Илияна Минчева, Християна Баирска, Евангелия Христева и Борислав Стефанов от 5. клас. Учениците от ОУ „Стоян Михайловски“ попадат в КЛУБ 2016 на „Успелите деца на България“ след прецизна селекция по изключително строги критерии. Изискват се няколко постижения от различни състезания, като поне едно от тях трябва да е международно в чужбина или в календара на МОН, на Министерството на културата, на федерация и национален съюз. Оценяването се извършва от експертно и обективно жури.
         Престижните международни и национални литературни отличия на четиримата ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ ги нареждат сред членуващите в клуба на успелите деца. Кандидатурата им е убедително обоснована от тяхната преподавателка по български и литература г-жа Горица Петрова.
         Проектът „Успелите деца на България“ се реализира съвместно с МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина. Стимулира се развитието на изявяващите се деца – тези, които, освен че усъвършенстват уменията си, ги проявяват и в състезания със свои връстници. Дава се шанс на младите хора да развиват своите заложби, както и да ги споделят със света.


Награди за литературно творчество за ученици от ОУ "Стоян Михайловски" от Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2017 г.


         Над 830 бяха участниците в Националния литературен конкурс "В търсене на талисман за щастие", проведен в рамките на XIX Национален фестивал на детската книга, който се състоя от 9 до 11 май 2017 г. в Сливен. Сред тях са много деца от българските общности в САЩ, Австралия и всички европейски страни. С темата на конкурса организаторите му искат да поощрят безграничната детска фантазия и порива към приключения и откривателство. В своите творби участниците си задават важни въпроси за смисъла на щастието и техните отговори са по-дълбоки и по-същностни, отколкото може да се очаква за възрастта им.
         С трета награда за литературно творчество, втора възрастова група, е отличена Ели Маркачева, петокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. Възпитаничката на Горица Петрова, старши учител по български език и литература, бе сред специално поканените гости на фестивала и се включи в срещи с автори на книги за деца и в карнавалното шествие на приказни герои. Проявата е включена в Националния календар на Министерството на културата.
         В писмо до Директора на ОУ „Стоян Михайловски” – г-жа Тинка Балабанова, организаторите на Националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие” поздравиха учениците на г-жа Горица Петрова за отличното им представяне и изразиха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество. Грамоти получиха и петокласниците Адриан Зендели, Михаела Александрова и Христина Калъчева.
         За деветнадесетото издание на фестивала в Сливен бяха посрещнати над 6000 деца и творци от страната и чужбина. Събитието се организира по инициатива на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен в партньорство с Министерството на културата, Областна администрация - Сливен, Асоциация "Българска книга", ДАБЧ и най-големите детски издателства. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник се проведе под патронажа на евродепутата Мария Габриел.
         И тази година важен момент в програмата на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, педагози, библиотечни специалисти и издатели на тема: "Книги, деца и тийнейджъри - четенето между разума и емоциите".
         Националният фестивал на детската книга реализира много успешно няколко основни цели - популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между автори, илюстратори, издатели и разпространители на детски книги; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата за творчество.


Литературни награди на ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ от Националния конкурс - „България в картини и слово – 2017“


         Петокласнички от ОУ „Стоян Михайловски” са сред победителите в Четвъртия национален конкурс за литературно творчество, рисунка и мултимедийна презентация „България в картини и слово”. Втора награда в раздел „Литературно творчество” е присъдена на Весела Бонева, а Ели Маркачева получи поощрителна награда за поезия.
        С грамота за отлично представяне на ръководените от нея ученици бе отличена и преподавателката им по български език и литература г-жа Горица Петрова. Възпитаниците ѝ се състезаваха с ученици от цялата страна. Бяха представени 1085 произведения на участници от населени места на 27 областни центъра.
        За поредна година конкурсът провокира творческия потенциал, креативните идеи и родолюбивите нагласи на стотици ученици от страната. Целта на проявата е да им се предостави възможност да изразят своето лично отношение към значими културни, исторически и природни забележителности от България и по този начин да придобият по-добри умения за популяризиране на обекти и събития от регионите, в които живеят.
        Конкурсът е обявен от МОН, Националния дворец на децата и ОДК – Търговище. Включен е в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците през учебната 2016/2017 година.


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ОУ „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“


         За любознателните и вдъхновени почитатели на хубавата книга четенето е омагьосващо и невероятно! То ги изпълва с въодушевление и развихря въображението. Помага им по-добре да разбират света, да откриват винаги нещо ново и да учат, докато се забавляват. За да подобрят своите умения за четене с разбиране, петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” старателно водят читателски дневници. Така развиват качества като усърдие и постоянство, упоритост и самоконтрол. И не само систематизират и запомнят прочетеното, но и насочват вниманието си към силата и смисъла на думите. Читателски дневници попълват всички петокласници, но най-добри във воденето им са: Полина Пенчева, Христина Калъчева, Борислав Стефанов, Ели Маркачева, Алекс Златанов, Милен Шаламанов, Никола Михалски, Виктория Николова, Весела Бонева, Михаела Александрова и Мариела Атанасова. Петокласниците не само систематизират и запомнят прочетеното, но и насочват вниманието си към силата и смисъла на думите.
        В Националната седмица на четенето активно се включиха и учениците от VI Б клас – ОУ „Стоян Михайловски“, които участваха в състезание по български език. Разделени на два отбора, те решаваха езикови задачи и демонстрираха знанията си за видовете изречения по състав. Показаха умения за кратко време да посочат голям брой синтактични синоними, редактираха и съставяха текстове. Висока оценка за представянето си заслужиха: Иван Илев, Виктор Минчев, Илияна Минчева, Йордан Георгиев, Християна Баирска и Момчил Александров. Целта на състезанието „Език свещен на моите деди” е да провокира интереса на учениците към родния език и неговите богати изразни възможности.Втора награда за литературно творчество на ученичка от ОУ „Стоян Михайловски“ от Националния конкурс „Моите детски мечти“ – София, 2017 г.


         Христина Калъчева е отличена с втора награда от Националния конкурс „Моите детски мечти“, организиран от МОН и Националния дворец на децата. Петокласничката от ОУ „Стоян Михайловски“ е единственият участник от Пловдив и областта, удостоен с литературна награда в един от най-масовите конкурси у нас, който се радва на нестихващ интерес от страна на преподаватели и ученици.
        Представителите на журито в раздела за литературно творчество – Атанас Капралов от Националния литературен музей, Цветелина Василева – уредник на Дома музей „Ангел Каралийчев“ и Румяна Пашалийска  от Националния дворец на децата – срещнаха сериозни трудности при определянето на победителите заради голямата конкуренция. Стотици ученици от цялата страна се включиха в литературната надпревара със свои есета, стихотворения и разкази.
        Наградите на победителите бяха връчени на тържествена церемония в Националния дворец на децата. Поетът Атанас Капралов се обърна към участниците в конкурса с думите: „Ние бяхме силно впечатлени от добрата енергия, искреност, оригиналност и талант на повечето от представените текстове. Ако съдим по тях, България може да бъде спокойна за своето успешно утре!“
        Целта на проявата е да стимулира развитието на детското творчество и въображение и да даде възможност на децата да споделят своите мечти в избрана от тях област на изкуството. Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на учениците през учебната 2016/2017 година.Шестокласничка от ОУ „Стоян Михайловски“ с награда от Деветия национален конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – Русе, 2016 г.


         Шестокласничката Християна Баирска от ОУ „Стоян Михайловски“ е удостоена с втора награда от Деветия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – Русе, 2016 г. В литературната надпревара се включиха десетки ученици от цялата страна. Сред участниците от Пловдив и областта единствено на Християна е присъдена награда в раздел „Литературно творчество”.
        Тази година темата на литературната надпревара беше „Свободата – този скъпоценен дар”, а на журналистическите творби – „Дон Кихот или Хамлет? Или и двамата са излишни?”. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата и цели развиване на творческото въображение и укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, взаимно уважение, етническа толерантност, отговорност.
        На победителите бяха връчени грамоти, плакети и предметни награди. След церемонията се проведе литературно и журналистическо ателие – срещи с младите творци и с членовете на журито.ДВЕ ПЪРВИ НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – РАДОСТ ДОНЕСЕ“!


         Ели Маркачева и Христина Калъчева оглавяват класацията на участниците в литературната надпревара. Петокласничките са отличени с първа награда за поезия. Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на учениците през учебната 2016/2017 година. В него взеха участие стотици ученици от I до XII клас от цялата страна. В своите творби те изразиха отношението си към нравствените ценности. Доказаха, че са живи и силни надеждата, милосърдието и любовта.
        Браво, момичета! Продължавайте все така уверено по пътя към успеха!АДРИАН ЗЕНДЕЛИ С ВТОРА НАГРАДА ЗА ПРОЗА ОТ ПРЕСТИЖНИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – РАДОСТ ДОНЕСЕ”!


        Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата, да стимулира тяхната творческа изява и любовта им към изкуството. Включен е в Националния календар на Министерството на образованието и науката. Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 21.04.2017г. в зала „Петя Дубарова“ на „Морско казино“ – Бургас.
        Поздравления за Ади и пожелания за нови творчески вдъхновения!МИХАЕЛА АЛЕКСАНДРОВА Е СРЕД ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – РАДОСТ ДОНЕСЕ”!


        Конкурсът е с утвърдени традиции и е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на учениците през учебната 2016/2017 година. Организиран е от МОН, Националния дворец на децата, Община Бургас, ОДК – Бургас и Сливенска митрополия. Михаела е отличена с трета награда във втора възрастова група. Поздравления и пожелания за нови творчески изяви!


РАБОТИЛНИЦА ЗА ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ


        В рамките на Националната седмица на четенето ученици творци, възпитаници на г-жа Горица Петрова – старши учител по български език и литература, представиха свои авторски текстове. Атанас Запрянов, Борислав Стефанов, Борислав Байчев, Никола Михалски, Христина Калъчева, Весела Бонева, Виктория Николова, Илия Чалъков, Михаела Александрова, Никол Кръстева и Полина Пенчева прочетоха творбите си, с които участват в литературни конкурси и състезания. Петокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” отправиха съкровени послания и почувстваха силата на словото. Разбраха, че творчеството е не само крайна чувствителност към онова, което тревожи или радва, но и усет към думите. Каквито и да станат след време младите творци, те ще проявяват по свой начин любовта си към творчеството. Добра следа от него ще бъдат творческото мислене и стремежът им да създават нещо ново, по-добро и по-красиво.


Награди за най-добър отзив за книга – Пловдив, 2016 г.


        Белослава Стоянова и Стела Станева бяха наградени за най-добър отзив за книга в кампанията на Община Пловдив, Регионалния инспекторат по образованието и Народна библиотека „Иван Вазов”. Седмокласничките от ОУ „Стоян Михайловски” са отличени сред 9933 ученици от 56 училища в Пловдив, взели участие в избора на десетте най-четени книги от младите хора в града.
        В проведената анкета бяха посочени повече от 950 любими заглавия, чийто избор трябваше да бъде убедително обоснован. Инициативата е част от дейностите в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

        Християна Баирска, Станислава Челебиева, Илияна Минчева и Евангелия Христева – петокласнички от ОУ „Стоян Михайловски“ се представиха отлично в Националния литературен конкурс „Тайната на един продавач на мечти”, проведен в рамките на XVIII Национален фестивал на детската книга. Организиран е от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, MOН, Община Сливен, Асоциация „Българска книга”, най-големите детски издателства и др. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене.
        В писмо до Директора на ОУ „Стоян Михайловски” – г-жа Тинка Балабанова, организаторите на Националния литературен конкурс поздравиха учениците на г-жа Горица Петрова за отличното им представяне и изразиха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество.
        Националният фестивал на детската книга реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето; чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата за творчество.
        Ежегодният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.Първи етап на кампанията „Грамотни ли сме?” – Пловдив, 20.05.2016 г.


        Наградиха учениците, постигнали най-високи резултати в първия за 2016 г. етап на кампанията „Грамотни ли сме?”, организирана от отдел „Образование” на Община Пловдив и Общински детски комплекс. Сред най-добре подготвените са седмокласничките: Ива Паскулова, Белослава Стоянова, Гергана Илиева, Стела Станева, Вая Вълчева, Надежда Златанова и Василена Мерева.
        В проверката на грамотността се включиха 341 ученици от VІІ до ХІІ клас, които решаваха тестове, разработени в четири модула. Разнообразните типове задачи дадоха възможност на участниците да покажат до какво равнище са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма на съвременния български книжовен език
        Кампанията е част от дейностите в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.Творческа среща в навечерието на Международния ден на книгата


        Когато ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското правоира 23. април, защото е денят на раждането или смъртта на много бележити автори – Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис, изб Дрюон, Владимир Набоков, Мануел Валехо… Целта е да се насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето; да се популяризира книгоиздаването и авторското право, като едновременно с това се покаже уважение към авторите на книги.
        В навечерието на Международния ден на книгата в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов” се проведе среща на ученици от ОУ „Стоян Михайловски” с пловдивската писателка Светла Панайотова – член на Дружеството на писателите; автор на стихове, есета, разкази.
        Под ръководството на своите преподаватели по български език и литература Горица Петрова и Димитър Иванов учениците старателно се бяха подготвили за срещата с живото слово на твореца. Обсъдиха основни теми в творчеството на писателката – силата на словото, духовното пробуждане и съхраняването на моралните ценности. Проявиха интерес към книгата „Азбучен пътеводител на словото” и стихосбирките „Вечният кръговрат” и „Трепетно очакване”, които носят съкровени послания и възпитават в дух на родолюбие и добродетелност.
        Творческата среща завърши с вяра в преобразяващата мисия на писателския труд. Каквито и да станат след време младите читатели, те ще проявят по свой начин вкуса си към четенето. Добра следа от него ще бъдат творческото мислене и стремежът им да създават нещо ново, по-добро и по-красиво.БЕЛОСЛАВА СТОЯНОВА ОТНОВО Е В КЛУБА НА УСПЕЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ!


        За осми пореден път фондация „Димитър Бербатов” обяви номинациите по проекта „Успелите деца на България”, който се реализира със съдействието на МОН. Тази година номинирането става по изключително строги критерии – изискват се няколко постижения от различни състезания, като поне едно от тях трябва да е международно в чужбина или в календара на МОН, на Министерството на културата, на федерация и национален съюз. Оценяването се извършва от експертно и обективно жури.
        Номинациите за постижения само в областта на литературата са осем за цялата страна – една от тях е на Белослава Стоянова. Кандидатурата е убедително обоснована от нейната преподавателка по български език и литература г-жа Горица Петрова. В осмото издание на проекта седмокласничката е единственият представител на ОУ „Стоян Михайловски” в клуба на успелите деца на България, където попада за втори път.
        Димитър Бербатов и екипът на фондацията искат учениците, които развиват способностите си и печелят награди, да знаят, че трябва да са особено горди с тях. Надяват се повече хора да научат какви чудесни деца има България и вярват, че тези деца са утрешните успели българи.Избор на десетте най-четени книги от учениците в Пловдив


        Учениците от ОУ „Стоян Михайловски” се включиха активно в кампанията на Община Пловдив, Регионалния инспекторат по образованието и Народна библиотека „Иван Вазов” за избор на десетте най-четени книги от пловдивските ученици. Гласуваха в специално поставена урна в училището, като попълниха формуляр, в който посочиха своето име, заглавието на книгата и нейния автор. Не забравиха и да аргументират убедително своя избор.
        Инициативата е част от „Общински план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през периода 2015 – 2016 година”. Целта на кампанията е, от една страна, да стане ясно какво четат децата и юношите, какъв вид художествена литература им допада, а от друга, да се стимулира тяхното четене. Анализът на резултатите от гласуването ще даде възможност да се направят съответните изводи за предпочитанията на учениците към теми, книги и автори. Важно е да се установи и какъв е интересът на младите хора към българската литература.Безапелационна победа в оспорвана литературна надпревара!        Християна, Илияна и Станислава ученички от ОУ „Стоян Михайловски” оглавяват класацията на участниците в Националния литературен конкурс „Моите детски мечти” – София, 2016 г., организиран от МОН и Националния дворец на децата. На Илияна Минчева е присъдена първа награда, на Станислава Челебиева – втора, а на Християна Баирска – трета. Момичетата са отличени сред стотици участници в един от най-масовите конкурси у нас. Заедно с преподавателката си по български език и литература г-жа Горица Петрова са специално поканени на официалната церемония по награждаването, която ще се състои на 25.02.2016 г. в Националния дворец на децата. Конкурсът е с дългогодишни традиции и е включен в Националния календар за извънучилищните дейности на МОН.
        Поздравления и пожелания за осъществяване на мечтите!Пловдивска ученичка с призово място в национален конкурс


        Станали вече традиция, Яворовите януарски дни събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Поетесите Елка Няголова и Аксиния Михайлова запалиха огъня пред паметника на Яворов в Чирпан точно на 13 януари - рождения ден на поета. С този символичен акт бяха открити за 48-и път литературните празници в града.

        Проведоха се поетични рецитали, творчески вечери и литературна дискусия "Как да четем днес Яворовите жестове от поезията му" с участието на проф. Михаил Неделчев и доц. Димитър Михайлов. Председателят на фондация "Яворов" Тодор Иванов заяви, че целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на големия творец, но и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на съвременната българска поезия, проследява се нейното развитие и успехи.
         По време на Яворовите януарски дни бяха обявени резултатите от Националния младежки литературен конкурс "И ти си в мене - ти, Родино моя", създаден по предложение на поета Димитър Данаилов - дългогодишен уредник на къщата музей "Пейо К. Яворов". Организатори са Община Чирпан, Исторически музей - Чирпан и Фондация "Яворов".
         В литературната надпревара участваха над 250 ученици от 5 до 12 клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата.
        Четиричленно жури, председателствано от поета Бойко Ламбовски, разгледа получените творби и отличи най-добрите. Резултатите от конкурса бяха обявени от уредника на Музейна експозиция – къща "Пейо К. Яворов" - Чирпан Делиана Начева в експозиционната зала на музея.
За своята творба "Вълшебна обич" с втора награда бе отличена Гергана Илиева - седмокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. Наградите бяха връчени от кмета на Община Чирпан инж. Кичка Петкова. Отличените ученици прочетоха своите творби пред публиката.
        Националната награда не е единствена за възпитаничката на Горица Петрова - старши учител по български език и литература в ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив.
        Гергана Илиева е лауреат на Осемнадесетия национален литературен конкурс "Любовта в нас" и на Националния конкурс "Историята на един търсач на вълшебства", проведен в рамките на XVI Национален фестивал на детската книга.ОУ „Стоян Михайловски” - „Чета, защото…”


        В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) Министерството на образованието и науката организира Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември 2015 г.
         Седмокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” се включиха в кампанията „Чета, защото…” и потърсиха отговор на важни въпроси, свързани с любовта към четенето и силата на писаното слово, което гради пътя към знанието и води към корените на духа ни. Учениците от VII клас взеха участие и в своеобразен маратон на четенето, за да усетят как всяка прочетена книга прави невидимото видимо; помага да се осъзнае значимото; изразява удивление от човешкото можене… Те вече са разбрали, че истинската, оригиналната изява на личността е свързана с любовта към словото и книгата – достатъчно основание да осмислят своя отговор „Чета, защото…”.
        Четенето е преди всичко умение да се разбира текстът – да се научава винаги нещо ново, да се правят заключения и извличат причинно-следствени връзки, да се обогатява речниковият запас. За постигане на всичко това помага и воденето на читателски дневник. Така не само лесно може да се припомни прочетеното, но и да се засили вниманието към силата и смисъла на думите; да се развият качества като постоянство и усърдие, упоритост и самоконтрол. Читателски дневници попълват всички седмокласници, но най-добри във воденето им са: Цветомира Калоферова, Николай Маргенов, Надежда Златанова, Надежда Атанасова, Лазар Теохаров, Галин Петров, Петя Найденова, Грета Николова, Ива Паскулова, Габриела Начева, Белослава Стоянова и Благовест Петров.
        Четенето разкри пред учениците от VБ клас подвизите на смели юнаци – могъщи и славни пазители на своя народ. Петокласниците усетиха въздействието на старинния народен език, богат с колоритни и изразителни думи. Запленени от вълшебното тайнство на думите, решиха да премерят сили в литературен конкурс, посветен на любовта към родината.
        Всички тези инициативи са само част от голямото четене, което винаги е на мода в ОУ „Стоян Михайловски” – Пловдив.Силно представяне на седмокласниците от ОУ „Стоян Михайловски” в кампанията „Грамотни ли сме?


        Кампанията „Грамотни ли сме” се организира за втори път от отдел „Образование” на Община Пловдив и ОДК – Пловдив. Най-добър резултат сред участниците от ОУ „Стоян Михайловски” постигна Надежда Златанова. Отлично се представиха и Белослава Стоянова, Николай Маргенов, Василена Мерева, Цветомира Калоферова, Вая Вълчева, Ива Паскулова, Димитър Славов и Стела Димитрова. Много добри резултати показаха Грета Николова, Петя Найденова, Гергана Илиева, Петър Арабаджийски и Теодор Димитров.
        Вторият етап на кампанията се провежда във връзка с приетата от Министерски съвет Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020 г.) и одобрения от кмета на Пловдив план за действие в изпълнение на Националната стратегия през периода 2015 – 2016 година. Целта е да се проверят знанията и уменията по български език на учениците от IV до XII клас. В кампанията взеха участие общо 695 ученици от 27 училища на територията на Община Пловдив. Най-добре представилите се от тях бяха наградени със специализирана учебно-помощна литература.        Първо място за Константин Малевски и отлично представяне на Василена Мерева, Надежда Златанова и Илияна Минчева в конкурса за есе „Училищната библиотека през моите очи”, организиран от Народна библиотека „Иван Вазов” и РИО – Пловдив!
        Резултатите от конкурса „Училищната библиотека през моите очи” бяха обявени от Таня Пилева – специалист от методичния отдел на Народна библиотека „Иван Вазов”. В конкурса са участвали над 300 ученици от 49 училища в областта, а представените творби са с изключително високо качество, което е затруднило членовете на журито при избора на първенците.
        Наградите на победителите бяха връчени от Георги Делов – старши експерт по български език и литература в РИО – Пловдив. Отличените участници в конкурса бяха поздравени и от Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар