ОУ „Дядо Иван Арабаджията” - Царацово


Ние четем в ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ - Царацово

Четвърти етап 2018-2019 годинна


Национална седмица на четенето 


 
 Първи ден /понеделник/ 22 октомври
Националната седмица, посветена на четенето и грамотността в ОУ „Дядо Иван Арабаджията” с. Царацово стартира с участието на първокласниците, които се срещнаха с някои от любимите си приказни герои.

Втори ден / вторник / 23 октомври
В организирания маратон на четенето участие взеха учениците от I до IV клас. Чрез вълнуващия и необятен свят на книгите, децата се запознаха с необикновени места, вълшебства и герои.

Трети ден /сряда/ 24 октомври
В третия ден от Националната седмица на четенето учениците от прогимназиален етап се състезаваха за титлите „най-добър четец” и „най-добър разказвач”. Беше организирано и състезание под наслов „Езикът, който ни събира и разделя”, свързано с езиковите правила: правопис, пунктуация и граматика.

Четвърти ден /четвъртък/ 25 октомври
Учениците от V клас посетиха библиотеката при НЧ „Дядо Иван Арабаджията”, с. Царацово. Срещнаха се с г-жа Елисавета Сандекова, председател на читалището, която им представи любознателни и забавни четива.

Пети ден /петък/ 26 октомври
Учениците от прогимназиален етап участваха в анкети – езикови задачи „Опознай българския език”.
Закрихме националната седмица на четенето и направихме обобщение от постигнатите резултати. Набелязахме мерки, дейности и бъдещи срещи, които да спомогнат повишаването нивото на грамотността и интереса към книгите.
Трети етап 2017-2018 година

Национална кампания за повишаване на грамотността в ОУ „Дядо Иван Арабаджията“, с.ЦарацовоИнициативата във връзка с националната седмица, посветена на четенето и грамотността, има за цел да повиши интереса към необятния свят на книгите, да развие у учениците разнообразен и богат езиков изказ, да усъвършенстват възприятията си за художествен свят и художествена творба и постоянно да повишават нивото на четивната си техника. 
Не случайно се казва, че книгите са отворени прозорци към света. Чрез тях можем да се запознаем с далечни или фантастични места с помощта на различни приказни сюжети и мотиви.
Чрез книгите учениците развиват траен интерес към литературата, посредством четене на близки до техния светоглед текстове.
Националната седмица на четенето беше отбелязана с много и разнообразни дейности. Най- малките ни ученици,първокласниците, взеха участие в инициативата, като направиха илюстрации на свой най-любим приказен герой (Червената Шапчица, Косе Босе, Пепеляшка и др.)
В един от дните децата се срещнаха с г-жа Иванова, представител на Народно читалище „ Дядо Иван Арабаджията“, с.Царацово,която също им прочете интересни приказки.
 

Учениците от втори клас се включиха в инициативата по интересен и забавен начин. Организираха маратон на четенето и драматизираха някои от любимите си приказни сюжети. Децата с радост и желание приеха своите роли и тези дейности за тях се оказаха едно истинско приключение. Те посетиха четвърти клас и им четоха откъси от любими приказки.
Учиниците от трети клас ни изненадаха с преразкази на любими приказки, като след тях коментираха качествата на приказните герои. При тях нашият гост, г-жа Иванова, прочете приказката „ Духът на Коледа“.
Четвърти клас се въплътиха в свои любими герои. Те продължиха една инициатива, на която училището постави начало още преди три години, и дариха книжка на училищната библиотека, и обогатиха тази в класната си стая.


Прецентация

Втори етап 2016-2017 година

Грамотността е фундаментално човешко право и е основен фактор за личен и обществен просперитет. Тя е от значение за способността на човека да се развива като личност, да участва пълноценно в обществото. Нашето училище се включи активно в отбелязването на седмицата, посветена на четенето и повишаването на грамотността.
Бяха предвидени и осъществени следните дейности:
1. Маратон на четенето – четене на приказки или разкази от публични личности. Учениците посетиха библиотеката към НЧ „Дядо Иван Арабаджията”, с.Царацово, където госпожа Христина Иванова представи пред тях презентация, свързана с полезното действие на книгите в съвремието ни.
2. „Нашата библиотека” – добра инициатива, която продължихме и през тази учебна година. Учениците обогатиха класните си библиотеки и подариха на най-малките – първокласниците книжки с интересни приказки от цял свят.
3. За пореден път се проведе „Език свещен на моите деди”- състезание по Български език и литература. В него взеха участие учениците както от начален етап, така и от прогимназиален. Състезателните форми, в които децата се изявиха : рецитали, беседи, дискусии.
4. „Работилница за творческо писане”- учениците представиха свои авторски текстове, както и любопитни факти от живота на любим поет или писател.
Закрихме Националната седмица на четенето и представихме обобщено резултатите от реализираните дейности. За учениците ни тези занимания бяха забавни, развлекателни, но и обогатяващи културата им в любов и уважение към родния език и литературата. Отчитаме повишен интерес от страна на учениците към четенето, рецитирането и драматизацията на литературни сюжети.

Първи етап 


Учениците от ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ отбелязаха 388 години от рождението на френския писател Шарл Перо. В инициативата се включиха децата от 1 до 4 клас. 

Четвъртокласниците прочетоха някои от най-интересните приказки на автора пред по-малките от 1 клас. По своя инициатива, група ученици от 3.клас направиха драматизации на някои по-впечатляващи приказни сюжети. Заниманията в ПИГ също преминаха в духа на необятния приказен свят, изпълнен с чудеса и вълшебства. В часовете по интереси учениците от 1 и 2 клас изобразиха любимите си герои и моменти под формата на рисунки.
Ние продължаваме да четем и да даваме пример на всички, че това занимание е интересно и обогатяващо.
По повод Националната седмица на четенето, ние в ОУ „Дядо Иван Арабаджията” организирахме маратон на четенето, съставен от разнообразни, интересни и развлекателни дейности.
Маратонът на книгата беше открит с обновяване и обогатяване на класните библиотеки. Организирахме състезание за „най-добър четец” и „най-добър разказвач” в което взеха участие ученици от цялото училище. Сформира се комисия от ученическия парламент, която оценяваше четивната техника при по-малките и риторичните и интерпретативни умения при по-големите ученици.
В нашата инициатива се включи и госпожа Христина Иванова / главен секретар в НЧ „Дядо Иван Арабаджията” /, която прочете на учениците от 1 до 3 клас няколко приказки, в които интересно се описва образа, ежедневието и работата на добрият старец – Дадо Коледа. За учениците от 4 до 7 клас госпожа Иванова прочете разказа „Бъдни вечер в столицата” от Иван Вазов.

Закрихме националната седмица, посветена на четеното, като усилено ще продължаваме да организираме подобни мероприятия и инициативи през цялата учебна година. Заниманията ни през тази седмица се оказаха изключително интересни, любопитни и ползотворни за учениците ни. Чрез подобни кампании успешно повишаваме интереса на децата към книгите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар