ОУ “Христо Ботев“ - Стамболийски


Ние четем в ОУ “Христо Ботев“ - град Стамболийски

Четвърти етап 2018/2019 година


Националната седмица на четенето
в ОУ,,Христо Ботев“ град Стамболийски


   В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, учителите от ОУ „Христо Ботев“,град Стамболийски, се присъединихме към инициативата. На 22.10.2018г. стартирахме Националната седмица на четенето в Залата за тържества на училището.Там учениците от всеки клас споделиха какви мероприятия ще проведат и подредиха изложба от детски книжки.
На 22.10.2018г. Подготвителна група 5 и 6 години оцветиха моменти от приказките ,,Малката русалка“ и ,,Дядо и ряпа“ и бяха приятно изненадани от третокласници, които представиха приказни герои и малките трябваше да ги разпознаят.  
 На 23.10.2018г. учениците от втори клас прочетоха на първи клас любимата им приказка ,,Трите прасенца“.Беше им забавно да слушат как по-големите им каки и батковци четат по роли. Но повече им хареса, когато трябваше да оцветят илюстрации на моменти от приказката. След това много се смяха при подреждането им.
Втори А клас – оцветиха и подредиха в книжка илюстрации от приказката ,,Пепеляшка‘‘ и направиха книгоразделител.
Втори Б клас- оцветиха, изрязаха и направиха своята детска книжка „ Житената питка“.
 
Трети клас представиха пред всички ученици от начален етап драматизация на детска приказка, облечени като приказни герои.Чувствата и от двете страни бяха незабравими.
 
Четвърти клас проведоха състезание за най-добър четец. След приключването жури обяви резултатите и раздаде грамоти на всички участници в конкурса. 
24.10.2018г. учениците от 5-7 клас решаваха тестове - четене с разбиране ‚, Знам и мога“ под формата на онлайн състезание.
 
И тази учебна година всички ученици се включиха с удоволствие в дейностите,предвидени по план .В дните, посветени на удоволствието от четенето на хубавите книжки, учениците осъзнаха, че то ще им помогне да преодолеят своите граматически трудности.
Всяко дете достигна до заключение, че книгите дават знания и учат на добро.


Трети етап 2017/2018 учебна година


Националната седмица на четенето
в ОУ,,Христо Ботев“ град Стамболийски


  
На 11.12.2017 учениците от 4 клас откриха седмицата на четенето с парад на костюми от  приказни герои. Изявиха се в залата за тържества в училището пред родители, учители и ученици от 1 до 4 клас.
12.12.2017 Учениците от 2 и 4 клас участваха в състезание за най- добър четец като получиха и грамоти.
13.12.2017 Директорът г-жа Ива Пенкова посети учениците от 1 и 2 клас. Прочете и дари своя любима книга.
14.12.2017 По покана на класните ръководители ни гостува г-жа Христодорова-детски учител от ЦДГ ,,Звънче“ и прочете приказки на учениците от 1 до 4 клас. Денят продължи с маратон на четенето като учениците от 4 клас четоха за своите малки приятели любими приказки, разкази и гатанки.
15.12.2017 Този ден официално закрихме Националната седмица на четенето:
-връчване на грамоти за най-добър четец;
-изложба на постери;
-проекти на детски книжки;
-песнички и танци от любими приказки и приказни герои: ,,Вълкът и седемте козлета“, ,,Пепеляшка“, ,,Червената шапчица“, ,,Патешка история“ и др.

Националната седмица на четенето в ОУ „Христо Ботев” гр. Стамболийски започна в понеделник на 23.10.2017 г.

При учениците от първите класове гост беше г-жа Ива Пенкова- директор на училището, която прочете на децата своя любима приказка. Децата с удоволствие и захлас се докоснаха до чудния свят на народните приказки. Насладиха се на артистичния прочит и звуковете в книжката.
След това,за да се провери дали децата са запомнили героите и техните действия,им бяха раздадени зелени и жълти картончета,които вдигаха,когато им беше зададен въпрос.
За край изиграха музикално-подвижна игра.
Учениците от 1 а клас имаха раздадени и разбъркани листове с моменти от приказката ,,Дядо и ряпа“. Те ги подредиха много бързо и ги оцветиха.
Бяха им раздадени шарени  книжки с детски приказки. 
Оцветяваха любими герои от приказки.
Учениците от 1 б клас оцветяваха приказни герои.
Учениците от 2 клас изработиха табло –изложба ,,В света на книгите“, в което бяха изрязали и залепили снимки на най-известните детски приказки.
Бяха им раздадени листове за оцветяване на приказката ,,Трите прасенца“. Оцветиха,подредиха отделните епизоди на дъската и разказваха по картинките.

Учениците от 3 и 4 клас бяха на гости на най-малките –децата в предучилищните групи и им прочетоха приказките ,,Дядовата ръкавичка“ и ,,Болен здрав носи“.


Втори етап 2016/2017 година

Национална седмица на четенето - 10-14.10.2016


 На 10.10.2016 г. в залата за тържества в ОУ ,,Хр.Ботев” открихме ,,Национална седмица на четенето’’ с учениците от I- IV клас, които декламираха стихове и пяха песни.
На втория ден родители посетиха часовете по български език и литература, където прочетоха приказки от своето детство.
На третия ден учениците от трети и четвърти клас посетиха ЦДГ ,,Звънче” и прочетоха приказки на трета и четвърта група.
Трети клас прочете приказката ,,Червената шапчица” в ПГ в училище,както и на учениците от първи и втори клас, облечени в костюмите на героите. Първи клас направи илюстрация.
На 13.10.2016 г. първи и втори клас посетиха училищната библиотека, където г-жа Великова ги запозна с реда и записването.
На петия ден закрихме ,,Националната седмица на четенето’’ с четене на книгата ,,Зимни приказки от двора на малкото момиченце’’ от пловдивската писателка Красимира Славова,която поради заетост не можа да присъства лично,но изпрати четири книги, за всеки клас по една.
Направихме парад на герои от любими приказки,както и изиграхме играта ,,Подреди поговорките’’.


Първи етап 2015/2016 година

         
 Учениците от ОУ “Христо Ботев“ - град Стамболийски участваха в училище сред природата във Велинград през месец април. Зеленото училище е дейност от проект „Училище на сцена“, финансиран от ЦОИДУЕМ и в него се включиха ученици и родители от трите клуба - „Училище на сцена“ - 1 и 2 клас, „Приятели на децата“- 3-7 клас и „Училище за родители“.
По време на училището сред природата учениците от 1 и 2 се запознаха с приказките: “Дядо и ряпа“, „Пепеляшка“, „Червената шапчица“ и „Трите прасенца“. Всеки един ден беше посветен на отделна приказка. Те работиха индивидуално и в група. Имаха за задача да оцветят илюстрациите към приказките, да прочетат текста към всяка илюстрация, да подредят картинките към приказките по реда на тяхното действие и да разкажат приказката. Когато някой първокласник или второкласник срещнеше затруднение с текста, веднага помощ му оказваше дете от клуб „Приятели на децата“ - те са нашите наставници. Учениците се забавляваха, а накрая подредиха и прочетоха цели 4 приказки.Изработихме и карти за любими домашни любимци - котките, а информация за тях получихме от книжките. Всеки представи своята карта пред групата, която трябваше да слуша много внимателно. След това продължихме с игра ДА или НЕ, за да проверим какво сме научили.
В последната вечер всеки получи за награда своя първи читателски дневник, където да записва прочетените приказки и книжки.През учебната 2015/2016 година учениците от 1 и 2 клас се включиха в проект „Училище на сцена“, финансиран от ЦОИДУЕМ. В рамките на този проект децата имат възможност да се занимават допълнително в часове по БЕЛ, в които чрез игри и интерактивни методи затвърдяват усвоеното в часовете и усъвършенстват своите способности и комуникативно-речеви умения. Ето и някои от по-интересните моменти, които насърчават не само четенето, но и работата в екип.

1. Игра: „Буквичките търсят своето място“ - подреждат срички, думи и изречения от цветни букви на картонче.2. Веселата азбука - изписахме с пръстчета и боички нашата азбука.

3. Направихме си наша картинна азбука. Децата работиха на групички по 2-3 и разполагаха с цветни моливи и картинки. Всяка група подготви отделна буква с картинки към нея.
4. Мисия: “Търсачи на съществителни“.

Разделени на екипи, учениците трябва да открият възможно най-много съществителни. “Търсят ги“ в необичаен за тях текст-статия от вестник.

5. Мисия: “Опиши ме…..“:Разделени на малки групи, учениците имат 5 минути, за да запишат най-много прилагателни инки с различни предмети.6. Игра „Вълшебното кубче“:

Участници: всички ученици.

Използва се при изучаване на съществителни, прилагателни и глаголи.7. Малки издатели: Вестник посветен на Васил Левски

8. „Един следобед в библиотеката“9. В седмицата на четенето посетихме първи клас и им представихме куклен театър на любими приказки.9. Мама чете най-добре!  Кампания с родители в националната седмицата на четенето.10. Второкласниците написаха приказка за толерантността и приятелството, а учениците от 1 клас направиха илюстрациите към нея. Приказката е със заглавие: “Мечо търси приятели“.

Изготвили: Ива Пенкова и Цонка Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар