ОбУ “Христо Ботев“ - Стамболийски

Ние четем в ОбУ “Христо Ботев“ - град Стамболийски

Девети етап 2023-2024 годшна

Седмица на четенето в ОБУ ,,Христо Ботев“ град Стамболийски

 
Учениците от 1 а клас се включиха в седмицата на четенето под наслов: " С любов към детството и приказките" На гости ни бяха ученици от 5 клас, които прочетоха любими приказки на децата. След това проведохме състезание: Познай приказката и нарисувай приказния герой.

В Седмицата на четенето учениците от 1. б клас оцветяваха първата буква от собственото си име и съставяха думи с тях.
В Седмицата на четенето учениците от 2. клас представиха на децата от четвърта подготвителна група драматизация на приказката "Червената шапчица", като я оставиха без да я завършат. Децата я завършиха и оцветиха моменти от нея.
В Седмицата на четенето учениците от 3 клас изработиха постер ,,Ползи от четенето". Посетиха малките деца от трета подготвителна група и им прочетоха приказки. След това всички заедно нарисуваха любимия им герой от приказката.
4 клас- “С любов към детството и приказките” - забавно четене, четене на верижка, откриване и построяване на думи по повод отбелязването на Седмицата на четенето.
Скрито съкровище
Национална седмица на четенето
3.а клас и госпожа Росица Димитрова-образовотелен медиатор
Ние четем. Четене и драматизация по народната песен "Троица братя града градяха". Чест, дълг, достойнство, съпружеска вярност, майчина обич - в това се крие силата на българския дух.
Инициативата е част от поредицата такива за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността и е организирана от госпожа Маруся Великова- старши учител по български език и литература и учениците от 5. клас.

Осми етап 2022-2023 година


28.11. – 02.12.2022 г. - Инициативи и добри практики за стимулиране на читателската активност на учениците от ОбУ “Христо Ботев”, град Стамболийски.
Под мотото „Колко много ползи има четенето за всички нас!” стартираха редици инициативи сред нашите ученици:
- Съвместни дейности между учениците от начален етап и децата от подготвителните групи: „Прочети ми приказка и аз ще ти я нарисувам”
- Драматизация на приказки от учениците от пети клас: „Познай кой герой съм аз”
- Четене на приказки на английски език от нашите шестокласници
- „Библиотеките в дълбока древност” – беседа на учениците от 7. клас Много емоционална бе тази седмица за всички нас – поне за миг се пренесохме в един приказен свят , изпълнен с много фантазия.

Седми етап 2021-2022 година

Международен ден на детската книга


По повод 2-ри април - рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и обявеният за Международен ден на детската книга учениците от ОбУ “Христо Ботев”, град Стамболийски се превъплатиха в различни герои от любими приказки:
2. клас - прочит и драматизация на приказката “Червената щапчшца”
3. клас - прочит и драматизация на приказката “Снежанка и седемте джуджета”
4. клас - прочит и драматизация на приказката “Рибарят и златната рибка”
Прогимназиален етап - парад на приказката, разсъждения върху ролите на героите с цел извличане на лична поука.

Международен ден на ръкописното писане


 В дните, в които все по-малко се пише на ръка, учениците от ОбУ “Христо Ботев ” – град Стамболийски отбелязаха 23 януари – Международния ден на ръкописното писмо.
Първокласниците изписаха красиво елементи на буквите. На работни листове с разбъркани думи и срички, те подредиха и написаха изречения, свързани с учението.
Учениците от 2-ри клас преписаха и илюстрираха баснята „Конят и еленът”. Ръкописите бяха изложени в училищната библиотека заедно с книжки, изработени от самите ученици по повод Националната седмица на чeтенето.
Третокласниците показаха своите умения като писаха под диктовка изучаваното стихотворението „Обич” на Дора Габе, а след това и украсиха своите работни листове.
С препис на баснята “Котка и мишка” учениците от 4-ти клас отбелязаха Международния ден на ръкописното писане. Учениците от 5-ти и 6-ти клас при ОбУ " Христо Ботев" гр. Стамболийски отбелязаха международния ден на ръкописното писмо/на почерка. Училището е с 160 годишна история. Специално подготвен кът възпроизвежда елементи от възрожденското училище. Тук учениците видяха как се е пишело на пясък, с перо, на дъсчица. Разбраха колко труд е нужен за преписа на книга през Средновековието. Подготвени бяха красиво изписани букви, оцветиха ги и ги изрисуваха с цветя. Проведе се и състезание за красив почерк. Организатор на мероприятието бе комисията по празниците и честванията към училището.

Шести етап 2020-2021 година

Международен ден на ръкописното писане или още Ден на почерка

„По почерка на човека може да се разбере повече, 
отколкото той може да разкаже за себе си.”
 
На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо, или Ден на ръкописа, Ден на почерка. Инициативата е на Асоциация на производители на принадлежности за писане, а денят съвпада с рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта.
По този повод с учениците от ОУ „Христо Ботев”, град Стамболийски бяха проведени интересни и забавни инициативи:
1-ви клас – Красиво изписване на изучените буквички
2-ри клас - Учениците имаха за задача да препишат красиво стихотворението „Моето семейство” и да нарисуват своя дом.
3-ти клас - В международния ден на ръкописното писане учениците от 3. клас написаха преразказ на приказката “Снежанка и седемте джуджета” и се представиха по интересен начин.
4.а клас - С много ентусиазъм учениците намериха, преписаха и прочетоха интересни български пословици и поговорки. Подредиха изложба с най-красивите листове.
4.б клас - Учениците под диктовка записаха стихотворението –„Елхица – хубавица” и с красиви букви написаха своите имена.

Национална седмица на четенето

 
За поредна година учениците от ОУ "Христо Ботев", град Стамболийски се включиха в организираната от МОН "Национална седмица на четенето" - част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

1-ви ден - Илюстрация на любима приказка; изготвяне на книжка от учениците от 1. Клас
2-ри ден - Състезание "Отгатни приказката" с учениците от 2. клас; изработване на лапбук на прочетена приказка
3-ти ден - Учениците от 3 клас прочетоха приказката за Неволята. След това в отделни изречения написани на дъската имаха изтрити думички. Учениците търсиха вярните думички и ги поставяха на местата им.
4-ти ден - 4а клас отбеляза ,, Седмицата на четенето" под мотото "Как да направим четенето по-забавно?". Записваха на листчета различни начини на четене ( с тънък глас, с дебел глас, без интонация, с лай, като куче на всеки абзац и други смешни варианти).
Сложиха листчетата в една купа и всеки си теглеше, след което трябваше да прочете няколко изречения по този начин.
5-ти ден - Учениците от 4б клас отбелязаха седмицата на четенето с играта ,,Скрит герой". Превъплътиха се в разказвачи на приказки. Всеки разказвач е скрит и разказва своя любима приказка или представя свой любим герой без заглавие. Задачата на останалите ученици от класа беше да познаят героя или приказката, която им е представена.

Пети етап 2019-2020 година

Четенето – ключът за повишаване на грамотността на нацията! 


 
 Интересно и вълнуващо започна Националната седмица на четенето в ОУ "Христо Ботев", град Стамболийски. В нея активно се включиха ученици от началния етап на образованието и техните наставници от прогимназиален етап. Те участваха в различни инициативи за насърчаване на интереса към четенето, реализирани под формата на: разнообразни игри, маратон на четенето, драматизация на приказки, състезания, подаряване и размяна на книги.
Най-малките възпитаници от първи клас с трепет и вълнение влязоха в образи на герои от любими приказки – „Червената шапчица”, „Вълкът и седемте козлета”, Котаракът в чизми”, „Пепеляшка” и др, които преди това им бяха прочетени и разказани от четвъртокласниците.Те на свой ред се състезаваха в игри за „най-добър четец” и „Кой ще бъде пръв” при построяването на пъзели с любими герои.
Инициативата подкрепиха и родители, които четоха и подариха свои любими приказки на второкласниците ни, които от своя страна гостуваха на малчуганите от ПГ5 и ПГ6, заедно рисуваха, разказваха и споделяха интересни моменти от различни приказки.
Учениците от двата трети класа използваха ИКТ технологии в образователната си подготовка по четене. Свързаха се с видео чат и децата от единия клас четоха приказки на другия клас и обратното , а задачата им беше да запишат всички герои . Интересно, поучително и образователно! Всеки от класовете състави свое дърво със заглавията на приказките и героите, чути от видеото с връстниците си.


Четвърти етап 2018/2019 година

Националната седмица на четенето
в ОУ,,Христо Ботев“ град Стамболийски


   В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, учителите от ОУ „Христо Ботев“,град Стамболийски, се присъединихме към инициативата. На 22.10.2018г. стартирахме Националната седмица на четенето в Залата за тържества на училището.Там учениците от всеки клас споделиха какви мероприятия ще проведат и подредиха изложба от детски книжки.
На 22.10.2018г. Подготвителна група 5 и 6 години оцветиха моменти от приказките ,,Малката русалка“ и ,,Дядо и ряпа“ и бяха приятно изненадани от третокласници, които представиха приказни герои и малките трябваше да ги разпознаят.  
 На 23.10.2018г. учениците от втори клас прочетоха на първи клас любимата им приказка ,,Трите прасенца“.Беше им забавно да слушат как по-големите им каки и батковци четат по роли. Но повече им хареса, когато трябваше да оцветят илюстрации на моменти от приказката. След това много се смяха при подреждането им.
Втори А клас – оцветиха и подредиха в книжка илюстрации от приказката ,,Пепеляшка‘‘ и направиха книгоразделител.
Втори Б клас- оцветиха, изрязаха и направиха своята детска книжка „ Житената питка“.
 

Трети клас представиха пред всички ученици от начален етап драматизация на детска приказка, облечени като приказни герои.Чувствата и от двете страни бяха незабравими.
 
Четвърти клас проведоха състезание за най-добър четец. След приключването жури обяви резултатите и раздаде грамоти на всички участници в конкурса. 
24.10.2018г. учениците от 5-7 клас решаваха тестове - четене с разбиране ‚, Знам и мога“ под формата на онлайн състезание.
 
И тази учебна година всички ученици се включиха с удоволствие в дейностите,предвидени по план .В дните, посветени на удоволствието от четенето на хубавите книжки, учениците осъзнаха, че то ще им помогне да преодолеят своите граматически трудности.
Всяко дете достигна до заключение, че книгите дават знания и учат на добро.Трети етап 2017/2018 учебна година

Националната седмица на четенето
в ОУ,,Христо Ботев“ град Стамболийски
  
На 11.12.2017 учениците от 4 клас откриха седмицата на четенето с парад на костюми от  приказни герои. Изявиха се в залата за тържества в училището пред родители, учители и ученици от 1 до 4 клас.
12.12.2017 Учениците от 2 и 4 клас участваха в състезание за най- добър четец като получиха и грамоти.
13.12.2017 Директорът г-жа Ива Пенкова посети учениците от 1 и 2 клас. Прочете и дари своя любима книга.
14.12.2017 По покана на класните ръководители ни гостува г-жа Христодорова-детски учител от ЦДГ ,,Звънче“ и прочете приказки на учениците от 1 до 4 клас. Денят продължи с маратон на четенето като учениците от 4 клас четоха за своите малки приятели любими приказки, разкази и гатанки.
15.12.2017 Този ден официално закрихме Националната седмица на четенето:
-връчване на грамоти за най-добър четец;
-изложба на постери;
-проекти на детски книжки;
-песнички и танци от любими приказки и приказни герои: ,,Вълкът и седемте козлета“, ,,Пепеляшка“, ,,Червената шапчица“, ,,Патешка история“ и др.

Националната седмица на четенето в ОУ „Христо Ботев” гр. Стамболийски започна в понеделник на 23.10.2017 г.

При учениците от първите класове гост беше г-жа Ива Пенкова- директор на училището, която прочете на децата своя любима приказка. Децата с удоволствие и захлас се докоснаха до чудния свят на народните приказки. Насладиха се на артистичния прочит и звуковете в книжката.
След това,за да се провери дали децата са запомнили героите и техните действия,им бяха раздадени зелени и жълти картончета,които вдигаха,когато им беше зададен въпрос.
За край изиграха музикално-подвижна игра.
Учениците от 1 а клас имаха раздадени и разбъркани листове с моменти от приказката ,,Дядо и ряпа“. Те ги подредиха много бързо и ги оцветиха.
Бяха им раздадени шарени  книжки с детски приказки. 
Оцветяваха любими герои от приказки.
Учениците от 1 б клас оцветяваха приказни герои.
Учениците от 2 клас изработиха табло –изложба ,,В света на книгите“, в което бяха изрязали и залепили снимки на най-известните детски приказки.
Бяха им раздадени листове за оцветяване на приказката ,,Трите прасенца“. Оцветиха,подредиха отделните епизоди на дъската и разказваха по картинките.

Учениците от 3 и 4 клас бяха на гости на най-малките –децата в предучилищните групи и им прочетоха приказките ,,Дядовата ръкавичка“ и ,,Болен здрав носи“.

Втори етап 2016/2017 година

Национална седмица на четенето - 10-14.10.2016


 На 10.10.2016 г. в залата за тържества в ОУ ,,Хр.Ботев” открихме ,,Национална седмица на четенето’’ с учениците от I- IV клас, които декламираха стихове и пяха песни.
На втория ден родители посетиха часовете по български език и литература, където прочетоха приказки от своето детство.
На третия ден учениците от трети и четвърти клас посетиха ЦДГ ,,Звънче” и прочетоха приказки на трета и четвърта група.
Трети клас прочете приказката ,,Червената шапчица” в ПГ в училище,както и на учениците от първи и втори клас, облечени в костюмите на героите. Първи клас направи илюстрация.
На 13.10.2016 г. първи и втори клас посетиха училищната библиотека, където г-жа Великова ги запозна с реда и записването.
На петия ден закрихме ,,Националната седмица на четенето’’ с четене на книгата ,,Зимни приказки от двора на малкото момиченце’’ от пловдивската писателка Красимира Славова,която поради заетост не можа да присъства лично,но изпрати четири книги, за всеки клас по една.
Направихме парад на герои от любими приказки,както и изиграхме играта ,,Подреди поговорките’’.

Първи етап 2015/2016 година

         
 Учениците от ОУ “Христо Ботев“ - град Стамболийски участваха в училище сред природата във Велинград през месец април. Зеленото училище е дейност от проект „Училище на сцена“, финансиран от ЦОИДУЕМ и в него се включиха ученици и родители от трите клуба - „Училище на сцена“ - 1 и 2 клас, „Приятели на децата“- 3-7 клас и „Училище за родители“.
По време на училището сред природата учениците от 1 и 2 се запознаха с приказките: “Дядо и ряпа“, „Пепеляшка“, „Червената шапчица“ и „Трите прасенца“. Всеки един ден беше посветен на отделна приказка. Те работиха индивидуално и в група. Имаха за задача да оцветят илюстрациите към приказките, да прочетат текста към всяка илюстрация, да подредят картинките към приказките по реда на тяхното действие и да разкажат приказката. Когато някой първокласник или второкласник срещнеше затруднение с текста, веднага помощ му оказваше дете от клуб „Приятели на децата“ - те са нашите наставници. Учениците се забавляваха, а накрая подредиха и прочетоха цели 4 приказки.

Изработихме и карти за любими домашни любимци - котките, а информация за тях получихме от книжките. Всеки представи своята карта пред групата, която трябваше да слуша много внимателно. След това продължихме с игра ДА или НЕ, за да проверим какво сме научили.
В последната вечер всеки получи за награда своя първи читателски дневник, където да записва прочетените приказки и книжки.

През учебната 2015/2016 година учениците от 1 и 2 клас се включиха в проект „Училище на сцена“, финансиран от ЦОИДУЕМ. В рамките на този проект децата имат възможност да се занимават допълнително в часове по БЕЛ, в които чрез игри и интерактивни методи затвърдяват усвоеното в часовете и усъвършенстват своите способности и комуникативно-речеви умения. Ето и някои от по-интересните моменти, които насърчават не само четенето, но и работата в екип.

1. Игра: „Буквичките търсят своето място“ - подреждат срички, думи и изречения от цветни букви на картонче.2. Веселата азбука - изписахме с пръстчета и боички нашата азбука.

3. Направихме си наша картинна азбука. Децата работиха на групички по 2-3 и разполагаха с цветни моливи и картинки. Всяка група подготви отделна буква с картинки към нея.
4. Мисия: “Търсачи на съществителни“.

Разделени на екипи, учениците трябва да открият възможно най-много съществителни. “Търсят ги“ в необичаен за тях текст-статия от вестник.

5. Мисия: “Опиши ме…..“:Разделени на малки групи, учениците имат 5 минути, за да запишат най-много прилагателни инки с различни предмети.6. Игра „Вълшебното кубче“:

Участници: всички ученици.

Използва се при изучаване на съществителни, прилагателни и глаголи.7. Малки издатели: Вестник посветен на Васил Левски

8. „Един следобед в библиотеката“9. В седмицата на четенето посетихме първи клас и им представихме куклен театър на любими приказки.9. Мама чете най-добре!  Кампания с родители в националната седмицата на четенето.10. Второкласниците написаха приказка за толерантността и приятелството, а учениците от 1 клас направиха илюстрациите към нея. Приказката е със заглавие: “Мечо търси приятели“.

Изготвили: Ива Пенкова и Цонка Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар