ОУ "Екзарх Антим І ", гр.Пловдив

Национална седмица на четенето в ОУ "Екзарх Антим І ", гр.Пловдив


Чрез творчество и иновации учители и ученици напълниха класните стаи с интересни занимания, забавни задачи и разкриха , че четенето може да е едно вълшебство. Уениците реализираха част от дейностите в средата на музея, в света на героите и кукления театър.
Грамотността служи като основа за растеж във всички области. В училищна възраст е много важно да се изгради желанието за четене, любопитството към книгата и стремеж към познанието. Във всяка книга е скрит урок, който никога не е скучен, който обогатява въображението ни за нови идеи, дава възможност за нови приятелства и нови интереси.
Учителите от първите класове стартираха с интересна инициатива:
Празник на четенето - „Аз обичам да чета“
При най-малките гостуваха приказни герои от любими детски произведения. Презентирайки най-популярните фрази от текстовете на приказките, първокласниците успяха да разпознаят героите и да разкажат за добрините и пакостите им. Със завидно умение децата приготвиха маски, за да могат да драматизират сами популярните истории.Във втори клас стартира четивен проект „Пирати“ ( с участието на родители) по книгата на Сам Силвър – „Тайният пират”, решаваха различни задачи –„ Островът на скелета“ и Читателска щафета с интерактивни игри.
Изнесено бе интердисциплинарното блок обучение в Етнографски музей Пловдив - „Изворче вълшебно - с магията на българското народно творчество“. 
Целта на тази форма на работа бе второкласниците да се запознаят и да изследват произведения на народното творчество и бит в автентичната им среда. Госпожа Лора Христозова - уредник в музея - показа на децата народни носии от различни краища на България, акцентира върху особеностите им, начина им на изработване, спецификата им, след което малките ученици рисуваха народни носии и обличаха в носии кукли. Голям интерес предизвика колекцията от народни инструменти и интерактивните задачи, които учениците изпълниха с тях. Посредством образователната книжка„ Етнографски музей за деца” и експозиите на музея ,както и прилагайки стратегиите на учене чрез изследване, и учене с всички сетива второкласниците успяха да се докоснат до културата на живот на българина , до красотата на българското народно творчество. Полегнали върху големия килим с фолклорни мотиви учениците от ІІ клас се състезаваха в изразително четене на народни приказки и народни песни. Естествен завършек бе хорото, което момичетата от класа изиграха в двора на музея.

Представена бе и театрална куклена постановка „Червената шапчица“ пред децата от подготвителна група.
Особен интерес в ІІ а и б клас предизвикаха състезанията - „Най-добър четец“ ,„Най-добър разказвач“. Учениците се докоснаха до басните на Езоп и Лафонтен .Четоха и български народни приказки.

Състезанието по изразително четене, в трети клас, бе съпроводено с изработване на костюми и маски на любим литературен герой. Учениците от IIIБ и IIIВ класове с много настроение четоха откъси от интересен детски роман. Бяха маскирани и костюмирани в образа на любимия си литературен герой. Надпреварата беше оспорвана. Най – добрите бяха отличени с награди. Децата много се вълнуваха и пожелаха да участват в подобно състезание отново. Инициативата мотивира четенето на художествена литература и повишаване на грамотността.
Състезанието по правопис и краснопис в ІІІ г клас развълнува учениците и ги накара да се стараят да покажат какво са научили и могат. Затрогващо е старанието им, видимите усилия, които полагаха в процеса на работа. Най – добрите ще бъдат наградени на коледното тържество на класа.Маратон по четене се проведе в ІV а клас, учениците представиха откъси от любимата си книга, разказаха интересна част от нея.

Учениците от 4 б клас завършиха седмицата като събраха книги за дарение на детско отделение към ВМИ Пловдив. Д-р Калева прие дарените книги и благодари от името на малките пациенти и персонала. Децата подариха коледна украса и почерпка. Изпяха за поздрав коледна песен. Родител на пациент благодари за инициативата „Подари книга на дете”.Няма коментари:

Публикуване на коментар