СУ„Цар Симеон Велики“ - Пловдив

Ние четем в СУ„Цар Симеон Велики“

Шести етап 2020-2021 г.

23 януари – Международен ден на ръкописното писмо

За поредна година в СУ „Цар Симеон Велики“, Пловдив бяха проведени редица инициативи по случай Международния ден на ръкописното писмо. Учениците от I, II, и IV клас се включиха в конкурс за красиво и вярно писане. Третокласниците с голям ентусиазъм участваха в конкурса „Като средновековните книжовници“. Върху състарени листове старателно преписаха „За буквите“ от Черноризец Храбър. С удоволствие украсиха преписите си.

Всички участници бяха наградени с грамоти.
Пети етап 2019-2020 година

Седмица на четенето в СУ „Цар Симеон Велики“ - Пловдив


   За поредна година учениците и учителите от I – IV клас при СУ „Цар Симеон Велики“ се включиха в различни инициативи през Националната седмица на четенето. Първият ден стартира с анкетата „Чета, защото ...“. Вторият ден беше наситен със състезания за „Най-добър ...“ – четец, разказвач, краснописец. Учениците показаха своите умения да четат изразително, да разказват увлекателно и да пишат красиво и вярно. Разнообразна и интересна беше програмата и през следващите дни. Второкласниците участваха в театрална работилница и драматизираха различни видове приказки под ръководството на актрисата Даниела Костова. Учениците от III а клас писаха мъдри мисли за книгата и илюстрираха любими литературни произведения. Приказката за едно палаво скакалче обедини родители и ученици от III б клас . Как? Малките читатели четат, а родителите илюстрират прочетеното. Родителите споделиха, че за тях е изключителна чест да са част от тази инициатива, защото четенето е от онези умения, които след като ги придобиеш, цял живот ти носят радост и смисъл. А когато изкуството се добави като есенция, то забавлението е гарантирано. Един забавен и поучителен час за всички! Вълнуваща беше и срещата на четвъртокласниците с Ангел Вълканов, автор на книгата „Янко и вълшебната книга“. Учениците от IV а клас и IV б клас гостуваха на по-малките ученици и им прочетоха забавни истории от читанките си. В инициативата „Да създадем книга“ се включиха учениците от IV а клас. Те изработиха книга за патрона на училището, а младите творци Владимир Кацаров и Николета Дернева представиха своите авторски книжки на първокласниците, които с интерес слушаха откъси и разгледаха забавните илюстрации. Националната седмица на четенето завърши с връчване на грамоти за активно участие.
Четвърти етап 2018-2019 година

Ден на ръкописното писмо


 В СУ "Цар Симеон Велики" - Пловдив се инициираха дейности, посветени на Деня на ръкописното писмо - 23 януари.
С творчески ентусиазъм и старание в инициативите се включиха учениците от І-"а" клас с класен ръководител Димитрия Кръшкова. Първокласниците преписаха ръкописно стихове за България и ги събраха в сборник. Малките ученици сами избраха стиховете. По-дългите стихотворения преписаха по двама, като сами организираха своята работа. Избираха си цвета на листовете и как да ги украсят. Решиха, че това им харесва и пожелаха във втори клас да издадат втори том на сборника.
 

Национална седмица на четенето в СУ "Цар Симеон Велики" - Пловдив     Националната седмица на четенето се превърна в празник на книгата в СУ "Цар Симеон Велики" - Пловдив. Във фоайето на училището бе подредено информационно табло за инициативите в различните дни. По традиция и тази година по-големите ученици гостуваха на по-малките и направиха художествен прочит на любими приказки. Проведе се и конкурс "Най-добър краснописец", завършил с изложба на най-красиво написаните текстове. Вълнуваща бе и срещата на учениците с Борко Бърборко - автор на детски произведения. 
Седмицата бе закрита с връчване на грамоти на най-активните участници.

Етап трети 2017-2018 година

"Буквоплет" в СУ "Цар Симеон Велики"

За първа година в град Пловдив на 18.03.2018 се проведе състезанието "Буквоплет", организирано от Лайънс клуб и подкрепено от РУО Пловдив. В надпреварата второкласници от 20 училища показаха умения по правоговор и правопис на българския език.
Достойно се представиха учениците от СУ "Цар Симеон Велики" Мартин Николов - класирал се на 2-ро място и Надя Рахман. 
Пожелаваме им много успехи по пътя на знанието!   

Състезание по правопис на българския език Буквоплет 
На 15 февруари 2018 година в СУ "Цар Симеон Велики" - гр. Пловдив се проведе училищният кръг на състезанието по български език Буквоплет, организирано със съдействието на Лайънс клуб - Пловдив. В състезанието участваха 23 ученици, които показаха отлични познания по правопис на родния език. 

Надя Рахман и Мартин Николов ще представят училището на градското състезание, което ще се състои на 18 март. Пожелаваме им успех!   


„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен.“

Фредерик Дъглас
 
Велико нещо е свободата! За родителя е най – важно да види детето си свободно, умеeщо да прави собствен избор. Децата ни трябва да са адаптивни, модерни, мислещи и отговорни към предизвикателствата на модерния свят. Няма по-добър, по интересен и шарен „учител“ от книгата. Учители, ученици, родители, баби и дядовци, с голям ентусиазъм се включиха в Националната седмица на четенето. Заедно си обещаха да превърнат четенето от досадно задължение за учениците, в приятна необходимост.
Четенето в СУ„Цар Симеон Велики“ е специално. Учениците от IIIа клас с класен ръководител г-жа Гергана Цанекова поставиха началото на седмицата с невероятната инициатива „Любими приказни герои“. Третокласниците, облечени като герои от приказките, гостуваха на малчуганите от Iб клас. И след като началото беше поставено, дойде ред и на събитието „С баба приказки разказвам”- вълнуваща и полезна среща между различни поколение, обединени от любовта си към книгата. Учениците от 4б клас, с класен ръководител г-жа Нели Ковачева,прочетоха приказката „ Три хубави думи“ пред учениците от 3а клас – вълнуващо и поучително Особено интригуваща е седмицата на четенето за първолачетата. Децата от IIа клас с класен ръководител г-жа Марияна Петрова бяха техни гости. Инициативата си нарекоха „Да четем заедно“,а учениците от 2б клас, с класен ръководител, г-жа Мариана Генова, ни прочетоха незабравими Коледни приказки. Играейки и забавлявайки се, децата прочетоха българска народна приказка, задаваха си гатанки и си обещаха в края на учебната година да участват в игрите „Да пишем заедно“, „Четенето и математиката“. В „Читалнята“ на Iб клас с класен ръководител Мария Костова е интересно. Tук всеки е добре дошъл, тук е интересно защото … се чете. Четат мами, баби, татковци… Гости и ментори през тази седмица са учениците от VIа клас с класен ръководител г-ца Девора Тенева. Първолаците са все още плахи и неуверени, имат нужда да бъдат подкрепяни в четенето, за да успеят да се преборят със страха си от него. В непринудена обстановка, без специална подготовка, каките и батковците от шести клас влизат в ролята на учители и помагат на малките ученици да се учат да четат. Така децата не се притесняват, спокойно и уверено сричат. Тази техника позволява да се повиши мотивацията за четене и учене, малките ученици да се почувстват успешни, а по-големите – значими, можещи и подкрепящи. Един път седмично менторите ще идват при своите малки приятели , за да ги подкрепят по пътя към знанието, да ги напътстват и съветват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар