ОУ „Васил Петлешков“ - Пловдив

Ние четем в ОУ „Васил Петлешков“ - Пловдив

Шести етап 2020-2021 година


На 23 януари се отбелязва денят на ръкописното писмо и почерка.
Ръкописното писмо е полезно както за когнитивното, така и за моторното развитие.
Като пише, детето се научава да е по-прецизно при фините действия с ръцете и започва да борави по-добре с тях.
Тези основни принципи включиха в своите часове и дейности учителите и учениците от начален етап на ОУ „Васил Петлешков“, Пловдив през седмицата посветена на отбелязването на 23 януари – международен ден на ръкописното писмо и почерка. Кога беше последният път, когато писахте на ръка?
Трети етап 2017-2018 година

 Национална седмица на четенето в ОУ „Васил Петлешков“, гр. Пловдив


„Карнавал на приказните герои“
На 12.12.2017 г. в първи клас по време на заниманията по интереси се проведе истински карнавал на приказните герои! Малките четци представиха своите любими герои от приказки за животни. Те бяха подготвени с приказка и подходящ герой към нея, с който да запознаят своите съученици. Изслушваха се много внимателно, тъй като накрая трябваше да изберат най- добрия четец между тях. Децата се забавляваха истински, докато демонстрираха своите четивни умения и едновременно с това се учеха да бъдат критични към себе си и останалите!
„Моята любима книга“
На 13.12.2017г като част от инициативата "Седмица на четенето" в Деня на книгата момчетата от 7а клас споделиха и показаха пред класа своите любими книги. Определено темите футбол, приключения и научни енциклопедии са сред предпочитаните за младите юноши. Децата имаха за цел не само да покажат любимите си книги, но и да насърчат други свои връстници да четат повече.
„Четем, рисуваме, разказваме“
На 13.12.2017г учениците от IV б клас също се включиха в Националната седмица на четенето. Забавно е да се чете, а още по- забавно е да се нарисува прочетеното! Учениците имаха за задача да прочетат приказка, а след това да илюстрират избран момент от нея. Те вложиха много старание, тъй като всяка рисунка участваше в конкурс. Най- красивите рисунки децата подредиха на дъската. Най- добрите разказвачи разказаха приказката по картините, които виждаха. Един от най- забавните начини да опознаеш света е да четеш!
Учениците от първи б клас отбелязаха „ Националната седмица на четенето”. Четоха и разказваха любими приказки. Имаше състезание по краснопис, най - добър четец и разказвач.„Приказки на сцена“
На 14.12.2017г класната стая на първи "В" клас се превърна в уютно и приятно място за четене на приказки и сцена за драматизация. Клуб "Театър" представи приказката "Косе Босе" от Ран Босилек. Ралица, Бояна, Соня и Любчо се представиха като истински артисти!
Трети "А" клас също отбелязаха Националната седмица на четенето с игра -драматизация на приказката "Червената шапчица". Когато прочетем приказката и после я представим на сцената, тя оживява и става незабравима!
„Среща с Борко Бърборко“
Да се срещнеш с човек, който пише стихчета, гатанки и интересни истории за деца, това е истинско чудо! Днес малките читатели от втори клас имаха удоволствието да се запознаят с автора на Майстор Лъжльо, Инат Игнат, Куче умниче, Котаче играче и други детски стихчета и гатанки - Борислав Ганчев. За децата той е Борко Бърборко. Те с удоволствие слушаха и се забавляваха със стихотворения, гатанки и красиви илюстрации, посветени на годишните времена, на доброто и злото. Дори пожелаха сами да прочетат забавните гатанки от пъстрите книжки на автора!
„Книжка от сърце“
Всички деца в училище четат книжки. Но има и такива, които го правят с изключително голямо удоволствие! Любовта към книгата можеш да прочетеш в очите им. Те са широко отворени за знания, любопитни и чисти, нетърпеливи... Тези деца разказват, вълнуват се, търсят, питат. Тези деца един ден ще променят света!
По време на Националната седмица на четенето, силно развълнувани от многобройните инициативи в училище, малки любители на книгата дариха книжка за училищната библиотека! Толкова много можеш да научиш от книжките! И от децата


Първи етап 2015-2016 година


Национална седмица на четенето


Четенето е:

*      приятно
*      интересно
*      лесно
  
Това знаят учениците от ОУ „Васил Петлешков“. През изминалата седмица, всеки клас разработи по една дейност, свързана с четено, която беше различна, интересна, забавна и  смислена.

АЗ ОБИЧАМ ДА ЧЕТА

Децата се мотивираха като сами избраха и донесоха книгата, която искат да четат в междучасието, в часа по четене, в заниманията по интереси. Кои книги избраха децата? С любими герои и интересни истории…

В класната стаята четенето е приятно и спокойно - има непряка естествена светлина, проветрено и приятно е.  А като дойде пролетта ще четем и навън?

Децата от 2 и 3 клас имат класни библиотеки, в които винаги ще се намери по нещо интересно, което да се прочете. А в трети клас всяко дете има читателски картон:
Докато пътуваха из чудния свят на книгите, децата научиха и голямата тайна на четенето – четенето е приятно и интересно, когато четем заедно като се редуваме или си правим сами театър.
Във втори клас на 11.12.2015 год. часът по литература тази седмица бе по-различен – имаше парад на приказките и приказните герои. Текстовете от читанката  - приказката за „Спящата красавица“ от Братя Грим, „Готованко“ от Ран Босилек, българската народна приказка „Най-голямото богатство“  и приказката на Елин Пелин „Чичо Пейо“ се превърнаха в прекрасни драматизации. Героите и вълшебствата  от любими приказка и оживяваха на малката сцената.
„Часът на баснята“ във втори клас беше организиран на 10.12.2015 год. Кратки, поучителни и интересни, басните спечелиха своите нови читатели. Откриха себе си между редовете, смяха се от сърце.
Седмицата на четенето четвъртокласниците посветиха на големия български писател
Валери Петров. На 09.12.2015 г. учениците от IV а,  IV б и IV в си направиха Маратон на четенето. Запознаха се с две от най-известните произведения на Валери Петров: „Копче за сън” и „Меко казано”. Разгледаха различни издания на петте приказки на автора, коментираха куклената постановка „Бяла приказка”, която бяха гледали предварително. Припомниха си биографията на писателя. Гледаха откъс от филма „Рицар без броня” по сценарий на Валери Петров.
През изминалата седмица учениците от 5, 6 и 7 клас започваха часовете си по литература с петминутка на тема: „Книгата, която искам да прочетат и моите приятели.“ Учениците донесоха любимите си книги и направиха анотация за тях. Очакват се последователи.
Най-старата книга, която намерих у дома
Представяме Ви една много интересна инициатива на учителите на 2 клас – г-жа Хаджиева и г-жа Еленкова. Всички ученици имаха трудната задача да претърсят семейните си библиотеки и да намерят най-старата книга. Резултатите бяха изумителни – във II клас се появи книга, отпечатана преди 129 години. Книгата донесе Димо Събев от 2 а клас.
Георги Васов от 2 б клас пък донесе книга на 115 години.

Книги донесоха още Петър Попов, Сияна Гъдева, Ана-Мария Дянкова, Дияна Калофова, Полина Фъртунова, Радослав Запрянов, Алекс Вецев, Йоана Александрова, Христо Симов, Йордан Тодовичин.

Месецът на четенето нямаше да бъде същия без гостуването на големия български автор Виктор Самуилов:

Забавни рими, смешни истории за малки и пораснали мушмороци, детска мъдрост, непринуденост, топлота и обич към автора от читанките - с това ще запомним днешния ден, посветен на хубавите книги и удоволствието от четенето. И нещо за размисъл от Виктор Самуилов:
ОТМЪЩЕНИЕ
Аз като порасна, ще поканя гости.
Ще сервирам гозба от шаран без кости.
И когато стане веселба голяма,
ще повикам татко, ще повикам мама.
Ще накарам мама песен да изпее,
татко пък - да каже стихче подир нея.
Ако мойте гости ги похвалят: "Бравооо!",
ще им щипна силно бузките тогава
и когато стане ама най-най-смешно,
спешно ще ги пратя в банята отсреща
зъбките да мият и след миг да лягат. 
Точно тъй. Да лягат и да спят вед-на-га!

Брошура
ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар