СУ "Св. св.Кирил и Методий", гр.Асеновград

Ние четем в СУ „Св.св.Кирил и Методий“, Асеновград

С любов към книгата

С видеото „С любов към книгата“ представяме ученичката Елянур Мехмед Шакир от IIIб клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Асеновград. Нейни учители са г-жа Виолета Димчева, класен ръководител, и г-жа Анка Кундурова, учител в ГЦОУД. Още от първи клас г-жа Димчева възпитава у учениците си любов към книгите и стимулира техните читателски интереси. Една от формите за стимулиране е попълване на читателски дневник след всяка прочетена книга през лятната ваканция. Елянур безспорно изпъква сред своите съученици с това, че чете непрекъснато, за възрастта си е прочела вече много книги, а читателските ѝ дневници представляват истински произведения на изкуството - попълнени с много старание и любов и украсени с красиви рисунки и стикери.

1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

На 28.10.2016 . учениците от IV в клас на СУ „Св.св.Кирил и Методий“ Асеновград посрещнах децата от подготвителна група на ДГ „Зорница“. Пред тях те изнесоха урок, посветен на Деня на народните будители.
Разказаха на бъдещите първокласници за народните будители и тяхното дело. Рецитираха стихове, посветени на празника. Драматизираха „Грижата на Мими“. Изгледаха презентация посветена на будителите.

Всяко дете от ДГ „Зорница“ получи работен лист, в който оцвети скрита картинка и получи датата на празника.


Националната седмица на четенето
в СУ "Св.св Кирил и Методий" - Асеновград
10-14.10.2016 г.

Първи ден-10 октомври
Откриване на Националната седмица на четенето в училищната библиотека. 
Четене на български народни приказки от родителите на учениците от II в клас.
Националната седмица на четенето открихме в библиотеката на училището. Библиотекарката Йорданка Панкова сподели с децата своето виждане за ползата от четенето през целия живот на човека. Светлана Цикалова, Севгюл Юсуф и Костадинка Пеевска, майки на деца от класа, прочетоха по една от любимите си приказки и разказаха за ролята на четенето в тяхното детство. Обсъдихме поуките от прочетените приказки.

Ученици от V клас прочетоха на малките си приятели  от I  клас приказки и басни. Така се поднови инициативата "Деца четат на деца".  Снимките  с маски на любими  герои направи изживяването незабравимо за малките първокласници.


Втори ден -11 октомври
"Аз пиша, ти илюстрираш..." - съвместна инициатива на учениците от II в и IV а клас с подаряване и размяна на ръчно изработени мини книжки и книгоразделители. 

Децата от литературния клуб - IV а клас  подариха на  второкласниците ръчно изработени мини книжки, които те илюстрираха в часа по изобразително изкуство. Те пък отвърнаха на жеста с книгоразделители за момчета и момичета, изработени в час по ДБТ. Получи се един съвместен продукт, в който бе вложено голямо желание и много старание.

Учениците от IV б и в клас проведоха Маратон на четенето под надслов "Аз обичам да чета".  Мероприятието започна с мисли и стихове за книгата. Учениците представиха любими произведения и автори и четоха откъси от тях.

Трети ден -12 октомври
"Пътят на книгата" - среща на учениците от II в клас  с Мариана Дафчева, местен автор
Вълнуваща е срещата с автори на живо. Мариана Давчева разказа на деца колко е дълъг пътя от идеята за книга до нейната поява на пазара. Поетесата прочете на децата стихотворение за есента и предизвика децата да римуват. В края на срещата децата имаха желание да творят и получиха задача от своята гостенка да продължат започнатото стихотворение. С творбите си децата ще станат автори на своята първа книга, плод на колективния им труд.

Изречението: ЗЛАТНА ЕСЕН ШЕТА ПО ПОЛЕТО.

Четвърти ден - 13 октомври
Високи, сини планини, Младен Исаев - краснопис, организиране на изложба
Децата обичат инициативи, които имат конкурсен характер. С желание участваха в надпреварата за най-красив препис на куплет от стихотворението „Високи, сини планини”. Някои от тях доброволно и старателно се упражняваха в часа за самоподготовка по БЕЛ. Резултатът е красиво изписано стихотворение върху картата на родината.

Пети ден -14 октомври
Закриване на Националната седмица на четенето
 "Моето послание към всички, които не обичат да четат" -  II в клас 
Децата от II в клас записаха своите послания към всички, които все още се колебаят относно ползите от четенето. Отправиха и колективен апел към своите връстници. За тях седмиците на четенето продължават. А за вас?
В СВЕТА НА ПРИКАЗКАТА
Учениците от третите класове с ентусиазъм се включиха в празника ,,В света на приказката“, който бе проведен на 14.10 в каб.212 на училището ни и бе посветен на Седмицата на книгата.
Целта на тържеството бе насочена към представяне на уменията на децата за бързо,изразително четене и четене с разбиране на непознат текст.
Излъчените по класове победители от състезанието ,,Аз съм отличен четец“се бореха помежду си за приза ,,Най-добър четец“.
Презентацията на приказния свят на Братя Грим провокира емоциите  и желанието на третокласниците да отговарят на въпроси от специално подготвената за случая викторина. Пазникът завърши с награждаване на победителя и участниците в състезанието.
Резултатът- изключително повишен интерес към книжката и обещание за още подобни срещи с Нейно величество Приказката.


Забавното лятно четене 2016


В първия час по БЕЛ /извънкласно четене/ учениците от IV в клас разказаха за книгите, които бяха прочетени през ваканцията. Показаха и своите попълнени читателски дневници. Всички ученици получиха  Грамоти - Специален приз - за проявена читателска активност през лятната ваканция.


ИНИЦИАТИВИ, ПОСВЕТЕНИ НА 
СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КНИГАТА – 23.04.
В СОУ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ - АСЕНОВГРАД
На 22.04.2016 г. във връзка със Световният ден на книгата (23.04) учениците от IIIб и в класове на СОУ „Свети свети Кирил и Методий”, които бяха на „Училище сред природата” на вила Горски кът – с. Яврово, обл. Пловдив проведоха мероприятие „Голямото горско четене” и „Четящото влакче” обвързано с      Цел 1 Създаване на благоприятна среда за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността на учениците и Мярка 3 Осигуряване на лесен достъп до книги и други четива.
            Всяко дете представи своята любима книга, прочете откъс от нея, така че да накара и другите да я прочетат.
         

НИЕ ЧЕТЕМ, дейност „На баба разкази четем“

На 18.02.2016 г. в III в клас на СОУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Асеновград се проведе открит урок на тема „Левски“, из „Немили-недраги“ от  Ив.Вазов, в изпълнение на  дейност „На баба разкази четем“ от Плана за насърчаване и повишаване на грамотността  на учениците.
Урокът започна с кръстословица, която включваше изучени литературни термини. Учениците се запознаха с личността на Левски  чрез рецитал и презентация с избрани моменти от живота и делото му.  Представено беше творчеството на Ив.Вазов, чрез което се разкрива изключителното самообладание, прозорливост и съобразителност на Дякона. Учениците описаха външния вид на Левски, четейки текста и избирайки подходящи епитети от него.Часът продължи с описание на характера на Левски, неговото слово и възхищението на Вазов от Апостола. Учениците се запознаха и с текст на Хр.Ботев, за да придобият по-ясна представа за неговия характер.
Няколко ученици направиха цялостно описание на образа и характера на Левски. На учениците беше поставена задача да опишат  „По какво бих искал да приличам на В.Левски“. Часът завърши с игра – подредба на пъзели с мисли на Апостола.ИЗВЪНКЛАСНО ЧЕТЕНЕ – II a клас
Тема: Български народни приказки
Място на провеждане: библиотеката на училището
Целите:
1.      Да продължа провокирането на положителното отношение на учениците към българската литература.
2.      Да развивам уменията им за по-бързо четене и ориентиране в текста.
Задачите:
v  Да повиша интереса на децата към жанровото многообразие в българската литература /от стихотворението ,,На куклен театър“-Леда Милева към народната приказка ,,Въртипух“/.
v  Да се развие скоростта на четене с разбиране: от по-лекия за прочит жанр-стихотворението към по-трудния-приказката.
v  Да усъвършенствам уменията им за устен изразителен прочит и за пълен изказ при оформяне на отговор.
v  Да развия уменията на учениците ми за правилна оценка и самооценка.
Средствата:
v  Активиране на положителната нагласа  за  часа с промяна на мястото на провеждането му:
От класната стая с драматизацията на стихотворението на Леда Милева
Към библиотеката с игри/,,Аз съм жури…“, ,,Да прочета или да разкажа?“ , ,,Нека да помогна…“ /и състезание за по-бърз прочит на части от приказката ,,Въртипух“
                             
v  Томбола с въпроси…    /Подкрепи с цитат… или  Разкажи…/


v  Наградки за заслужилите…
   
Резултатите:
1.      Показаха покриване на поставените цели и нуждата от по-чести изнесени игри и състезания по четене извън класната стая.
2.       Изненадаха с особената наблюдателност и ученическа прецизност в уменията за оценяване на чуждия труд. 
3.      Провокираха естествена решимост у учениците да се върнат в библиотеката за още книжки.                       НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО  
07 – 11 декември 2015 година

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ОЧИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ


По повод Националната седмица на четенето  07-11 декември в СОУ „Свети свети Кирил и Методий” – Асеновград учениците от VІ Б клас посветиха един учебен час по БЕЛ на четенето на ракази, написани  от водещите български автори на проза  Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Учебният час започна с кратка дискусия във връзка с ползата от четенето на книги, когато децата достигнаха до заключението, че книгите  дават повече знания, учат на добро и подготвят хората за бъдещия им живот. Част от учениците споделиха, че  в свободното си време обичат да четат книги извън задължителната литература и уроците. Предпочатат фентъзи и криминални романи.
Часът по четене имаше задачата да покаже на учениците, че дори в познатите вече текстове след повторно четене, може да се открият нови мисли, да се осмислят по различен начин познати вече епизоди от творбите. Васил, Христина, Александър, Венислава прочетоха пред класа откъси от разказите на б

БЪДНИ ВЕЧЕР И КОЛЕДА

Във връзка с „Националната седмица на четенето“ от 07.12.2015 г. до 11.12.2015 година и в изпълнение на цел 1 от Училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността под надслов „Деца четат на деца“, учениците от III в клас на СОУ „Св.св.Кирил и Mетодий“ – Асеновград проведоха урок пред учениците от I клас, посветен на Коледните празници – Бъдни вечер и Коледа.
Урокът започна с драматизация на стихотворението „Бъдни вечер“ от Е.Попдимитров. Децата от класа прочетоха свои съчинения на тема „Как посрещаме Бъдни вечер у дома?“. Урокът продължи с четене на „верижка“ на текста  „Коледа в обора“ от Астрид Линдгрен. Бяха прочетени и няколко стихотворения. Урокът продължи с изпълнение на коледни песни.


ОТВЪТРЕ НАВЪН
На 10.12.2015 година учениците от III а клас проведоха урок, посветен на Националната седмица на четенето.
Ние порасналите често се питаме  - ,,Какво ли се върти в нечия глава?“. И ако успеем какво ли ще видим там?
Петте емоции , които придружават всяко дете в живота му и го контролират.
Подреждат мислите му , съхраняват спомените , предлагат идеи , сътворяват сънища.
Емоциите вършат чудеса.Но кои от тях?
И могат ли да се справят с всичките промени, които настъпват в живота на детето.
Отговорът ни е – да!
Да се запознаем !

Радост- най – оптимистичната емоция. Тя е винаги щастлива и изпълнена с надежда.
Тъга – често се чувства много зле. Тя има опасно докосване и може да превърне най-хубавите моменти в тъжни спомени.
Страх – плаши се почти от всичко,но се гордее , че с непрекъснатото си безпокойство предпазва децата от опасностите в света
Бяс Лют – има доста проблеми със своя избухлив нрав – нетърпелив и импулсивен.
Първо действа, после мисли.
Отврат – Тя е убедена, че светът е пълен с гадни миризми, токсични вкусове и ,,отровни хора“.
Бинг Бонг –най – обичаният въображаем приятел , с когото те си споделят всичко.
Той плаче с карамелени сълзи , но винаги дава добри съвети.
Когато опознахме емоциите създадохме собствено ,,Главокомандване“, което управляваше ,,Петте острова на личността“
о-в Семейство
о-в Честност
о-в Умници
о-в Приятелство
о-в Детско царство
Уважаеми бързо пораснали!
Да работим в главокомандването не е никак лесно.Трябва да сте наясно с възможностите си и да вземате светкавични решения.
За да докажем , че е така си представете , че за месец сте някоя от емоциите.
На коя искате да приличате най-много .Дали сте слънчеви като Радост или по скоро клоните към гнева на Бяс Лют.
Трети  ,,а“ избраха Радост!А когато тя е наш приятел на всички е известно , че при нас е весело и интересно!

Ние четем в СОУ "Св.св.Кирил и Методий", гр.Асеновград

Ден на християнското семейство

На 20.11.2015 година учениците от III б и III в клас на СОУ „Св.св.Кирил и Методий“ - Асеновград   проведоха отрит урок, посветен на 21 ноември – Ден на християнското семейство. Гости на урока бяха архиерейски наместник отец Йордан, родители и учители.
Учениците подредиха изложба с рисунки и нестандартни родословни дървета, изработени от тях в часовете по ИИ и ДБТ.
Часът беше открит с кратък рецитал, посветен на празника. Прочетени бяха най-хубавите съчинения на тема „Моето семейство е моето съкровище“. Драматизирана беше приказката „Бързата работа - срам за майстора“ от Р.Босилек. Отец Йордан разказа на учениците за празника и за семейните традиции. Всички участници бяха наградени с грамоти.

Урокът беше обвързан с Цел1. Създаване на благоприятна среда за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността и Мярка1Привличане на общественото внимание към значението на грамотността и популяризиране на четенето.


1 ноември - Ден на народните будители

На този ден се прекланяме пред делото на редица заслужили българи, оставили ярка следа в нашите съдбини, държавност и духовност, в борбите за църковна и национална независимост, просветни и обществени дейци, класици в литературата и изкуствата.
Този ден е връзка между минало, настояще и бъдеще, защото с традициите и примера на будителите, българската духовност има своите съвременни постижения.
На 1 ноември стартираха дейностите по реализиране на кампанията “Ние четем“ в изпълнение на Училищния план за насърчаване и повишаване на грамотността в СОУ „Св.св.Кирил и Методий“-Асеновград с „Урок за будителите“ в ПИГ III клас.
Малките ученици разгледаха презентация за народните будители, четейки за делото на великите българските просветители, книжовници, революционери – будители на националния дух. Чрез играта „Предай нататък“, задавайки и отговаряйки на въпроси, учениците затвърдиха своите познания за делото на будителите. В работни групи по двама, учениците редяха пъзели с ликовете на будителите. Откриваха последователността на изучени детски любими стихотворения за род и родина, познаваха техните заглавия и автори.
Няма коментари:

Публикуване на коментар