ОУ "Христо Ботев" с. Поповица

ОУ "Христо Ботев" с. Поповица, общ. Садово

Четвърти етап 2018-2019

  Националната седмица на четенето / 22-26.10.2018 г. / в ОУ „Христо Ботев с. Поповица беше наситена с много прояви и определено допринесе за засилване интереса на учениците към книгите и четенето. Председателят на ученическия съвет в училището Магдалена Николова от 7 клас официалното откри Седмицата на четенето с приветствено слово, откри и обновения Училищен библиотечен кът за свободен достъп , разположен във фоайето на втория етаж.
В същия ден ученици от началния етап гостуваха на най- малките ученици от 1 клас с четене и драматизации на любими приказки.


Вторият ден беше отреден на маратона на четенето с учениците от 2, 3 и 4 клас. Винаги при тази проява учениците се включват с огромно удоволствие. И макар че победители и победени не се отчитат , всички са доволни от себе си и от класовото представяне. Много ученици си размениха книги , които прочетоха за един ден и препредадоха на други свои съученици. Състезанието по правопис в 5, 6 и 7 клас също предизвика голям интерес. Включиха се повече от 70 ученици, които показаха своите правописни умения под диктовка на откъс от книгата на Георги Господинов „Чудото на четенето“. Първите 10 ученици без или с най-малко грешки бяха отличени с грамоти и награди.
 

В същия ден в училището се организира и онлайн решаване на езикови задачи „Опознай българския език“, съставени от Института за български език към БАН. Участваха 18 ученици, които показаха добри резултати. В четвъртия ден от Седмицата на четенето по традиция се посещава читалищната библиотека на с. Поповица от 4-те групи ЦДО . За първокласниците това е първа среща с мястото за заемане на книги и затова е силно впечатляващо и запомнящо се за тях събитие.

Успоредно с фактическите събития и изяви на учениците Седмицата на четенето бе мащабно онагледена с табла, рисунки на приказни герои, тетрадки с образци на краснопис в различни класове .
Последният петъчен ден бе определен за „Ден на отворени врати“ за посещение на родители и срещи с учители с цел подкрепа на ученици, които имат проблеми с езиковото развитие. Посетилите родители останаха впечатлени и удовлетворени от представянето на своите деца в училище и от загрижеността на учителите за повишаване на учениковите езикови и четивни умения и компетентности.
Втори етап 2016/2017

Националната седмица на четенето в ОУ „Христо Ботев” с. Поповица започна в понеделник (10.10.2016 г.) с „гостуване” на ученици от начален етап, при ученици от 5 кл. Всички се насладиха на изразителното четене на откъси от любими изучавани литературни произведения;
Ученици от 5-7 клас чрез изложба представиха пред цялото училище своите читателски дневници на прочетените през лятната ваканция книги;
Учениците, представили се най-добре, получиха личен подарък от г-жа Христина Маркова – учител по български език и литература – книга от домашната ѝ библиотека;
Всички ученици от начален етап посетиха в три последователни дни местната библиотека при Народно читалище „Пробуда 1908“, където се запознаха с богатия книжен и електронен фонд и реда за ползването му. Освен читалищният служител Маринела Ставрева няколко ученици - редовни посетители на библиотеката представиха пред всички интересни и полезни детски книги, енциклопедии и речници.
За завършек на Седмицата на четенето първокласниците направиха „ревю“ с маски на любими приказни герои, които бяха изработели сами.
Повече информация и снимков материал за отбелязване Национална седмица на четенето (10-14.10.2016 г.) в ОУ „Христо Ботев“ с. Поповица се намира във фейсбук профила на училището:

https://www.facebook.com/ou.popovica/media_set?set=a.1072139719583483.1073741864.100003623959159&type=3&pnref=story

ОУ "Христо Ботев" с. Поповица, общ. Садово

Първи етап 2015/2017

На 13.01.2016 г. в изпълнение на училищния план по Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в ОУ "Христо Ботев " с. Поповица се проведоха два изнесени урока по български език и литература в читалищната библиотека на селото. С цел създаване на благоприятна среда за насърчаване на четенето и осигуряване на лесен достъп до книги и други четива учителят по БЕЛ г-жа Христина Маркова в сътрудничество с библиотекарят г-жа Маринела Ставрева запознаваха учениците от 7 клас с книжните и електронни ресурси по темата: Подготовка за есе "Езикът, който ни събира, езикът, който ни разделя ". Всеки ученик имаше достъп и подкрепа в търсенето и намирането на необходимата информация чрез книги и Интернет, ползвайки богатата библиотечна база и компютрите, които вече 3 години са осигурени по проект "Глобални библиотеки". Учениците от 8 клас самостоятелно имаха възможност да работят с различни видове речници по темата "Правописна норма. Правописни правила". Най-голям интерес предизвика издаденият от БАН през 2012 г. "Официален правописен речник на българския език ", с който училището не разполага, но в библиотеката всеки има свободен достъп.

Учениците от 1 ЦОО са сборна група от първи и втори клас. Важно е в самото начало на обучението им, да бъдат въведени във вълшебния свят на книгата. Учениците от втори клас – вече грамотни и умеещи да четат спокойно по-дълги текстове и приказки, редовно посещават читалищната библиотеката в нашето село. Запознати са с режима на работа, спазват сроковете в които трябва да върнат взетите книги. Второкласниците с удоволствие помагат на по-малките си съученици, които теперва се учат да четат и пишат. Съдействат им при сричкуването на думите, четат им от читанките за втори клас, както и от книжките които са взели от библиотеката или донесени от тях самите. В стаята имат създаден кът в който всяко дете, било то от първи или втори клас, оставя любимо издание което му е направило силно впечатление.

2-ро ЦОО е сборна група от трети и четвърти клас. Учениците вече втора и трета година посещават редовно читалищната библиотеката в селото, като от там взимат допълнителна литература (научна и/или художествена) с която обогатяват знанията си по отделните предмети. В класната стая имат създаден кът в който носят от вкъщи книги, енциклопедии, списания които са им харесали и искат да споделят със съучениците си. Организират се четения на учениците от първи и втори клас, в които по-големите деца демонстрират колко са напреднали в четивната си техника. По-малките ученици приемат с удоволствие гостуването на каките и батковците, защото всяко дете бърза да порасне и иска да изглежда като тях. В тези четения у учениците се изгражда чувство за приемственост между поколенията и спокойствие, че по-големите винаги ще помагат на по-малките.Учениците от 3 клас в ОУ „Христо Ботев“

с. Поповица имат изградена система за поощряване на четенето още от години. В класната стая си имат лична библиотека, която се обновява ежемесечно с книги донесени от самите ученици, като си ги разменят. Посещенията в читалищната библиотека на населеното място са редовни, като всяко дете спазва собствен читателски план. От началото на учебната година в класа са проведени „маратон“ по четене, драматизация по приказка, запознаване с биографиите и творчеството на бележити автори в областта на детската литература. Още през месец септември между учениците в класа и между учениците в цялото училище беше осъществена размяна на детски книги. През месец ноември третокласниците представиха на първокласниците различни любими герои чрез четене и драматизация. През месец декември 2015г. на проведената родителска среща беше обсъден и въпроса за значимостта на функционалната грамотност и ролята на семейството за формиране на любов към четенето.

Един от любимите предмети на третокласниците е часът по извънкласно четене, в който важен елемент е представянето на любима книга от ученик на останалите деца от класа. Това ентусиазира учениците и активизира мотивацията им за четене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар