СУ „Иван Вазов”, Сопот

Ние четем в СУ „Иван Вазов”, Сопот 

Осми етап 2022-2023 година

Среща с „Феята от захарницата

 

 Ученици от СУ „Иван Вазов“-Сопот посетиха ОБ  „Доктор Иван  Богоров“-Карлово  по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“. В детския отдел  на библиотеката се проведе дългоочакваната приказна среща с Катя Антонова – носител на наградата „Най-четен автор на детска литература - 2022“. Тя открехна тайната вратичка на писателя и  издателя  – как  идеите, фантазията и мечтите се превръщат в книги. Прочете откъс от „Феята от захарницата“ – любима книга на българските деца. Сподели лични преживявания, разказа за съвместния проект с театър София и отговори на многобройните въпроси на децата. Гости на събитието бяха  ученици от СУ „Христо Проданов“- Карлово.

Камишибай театър

"Живееше вещица
мила и кротка…“

И започна приключението с Борис Самаринов в библиотеката при СУ "Иван Вазов"-Сопот. Той преведе учениците от I-IV клас през "Патилата на метлата" с помощта на японски театър в картинки. В представлението децата бяха не само зрители, но и активни участници в премеждията, сполетели вещицата и нейните приятели.
Събитието е част от дейностите по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ Модул „Библиотеките като образователна среда“.

Денят на приказката

 
На 20 март, на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката.
Учениците от I-V клас в СУ „Иван Вазов“-Сопот си организираха приказен маратон. Впуснаха се в магията на приказките, но не от фолклора, а от съвременни разказвачи. Историите на Катя Антонова, Иванка Могилска и Слави Стоев са пътеводител в света на човешките взаимоотношения, откриват нови емоции и чувства. Те превеждат ненатрапчиво и неусетно децата през света, такъв за какъвто си мечтаят и такъв, какъвто искат да го видят, подготвяйки ги за житейските истини и социалния живот.
Неусетно минава времето с „Шарени сапунени балони“, „Забравената кака“, „Сбогом страшен чехъл“, „Какво значи да си богат“, „Какво значи да си силен“, „Какво значи да си красива“, „Продавачът на омраза“ и още безброй съвременни приказки от български и чужди разказвачи.

Седми етап 2021-2022 година

„Написаното остава. Пиши правилно!“


По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици, както и всички българи, да се присъединят към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Учениците и учителите от СУ „Иван Вазов“ се включват в тази инициатива от 2016 година, за да засвидетелстват почитта си към тези, които поставиха началото на българското слово, и към тези, които и до днешен го прославят - българските учители, учени, просветители и дейци на културата.
За поредна година през месец май, в часовете по български език, учениците от IIА, VIА, VIВ, VIIА и VIIБ клас бяха предизвикани от техните учители да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация. Второкласниците не само написаха текста, но и добавиха подходяща илюстрация. С най-красивите и правилно написани текстове си подредиха изложба в класната стая.Остави всичко и чети - 2022. 
В много страни по света 12-ти април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – Остави всичко друго и чети).
За този ден библиотеката в Средно училище „Иван Вазов“ - Сопот инициира събитие, с цел насърчаване на четенето за удоволствие. В часове по литература, английски език, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт и в междучасията учители и ученици отделиха петнадесетина минути и четоха на глас, наум, рисуваха и се наслаждаваха на четенето.
Четенето е удоволствие без значение какво, как, с кого и от къде четем.
Вярваме, че споделеното четене прави чудеса и променя света ни към по-добро!

Седмица на поезията в СУ "Иван Вазов" - Сопот


С пролетно вдъхновение на 22 март учениците от XI клас поставиха началото на седмицата, посветена на най-лиричния жанр – събрал в рими пролетта и любовта. В училищната библиотека четоха стихове от съвременни майстори на поетичното слово. Имаха възможността да чуят артистичното изпълнение на актьорите от проекта „Поетите Live“.
За децата от началните класове, за самостоятелно четене, библиотеката предложи богат избор от любими детски стихчета от класици като Елин Пелин, Дора Габе, Елисавета Багряна, Калина Малина и съвременни български поети - Виктор Самуилов, Румен Иванчев, Чичо Ники, Петя Кокудева, Борко Бърборко.
Седмицата на поезията завърши на прекрасния пролетен празник - Благовещение. Учениците от VIА клас четоха любими стихотворения - за пролетта, за вярата, за детството, за любовта и за онова голямото и вечно човешко Щастие.

"Храна за душата"


За поредна година фондация "Детски книги" подкрепи училищната библиотека в СУ "Иван Вазов"- Сопот с цел насърчаване на четенето и популяризиране на Национална награда „Бисерче вълшебно“ - първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване от децата. Изключителна изненада за децата от училищния читателски клуб "Бисерче вълшебно", дни преди пролетната ваканция, беше огромният пакет "ХРАНА ЗА ДУШАТА". Прекрасни книжки, които с нетърпение започнахме да четем. Предстоят ни шест седмици да популяризираме заглавията сред учениците от начален курс, да четем и направим избор в категориите „Изследователи“ и „Нещотърсачи“.

Различният урок


На 11 февруари 2022 г. учениците от Vа клас в СУ „Иван Вазов“ поканиха своята преподавателка по български език и литература - Красимира Петкова и гости в училищната библиотека на представление.
Момчетата и момичетата от класа се въплътиха в героите на любима на поколения българи народна приказка - „Златното момиче“. Преминавайки през изпитанията на двете сестри, учениците представиха поуките и ценностите на предците ни – добротата и единството на физическа и духовна красота.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РЪКОПИСНОТО ПИСАНЕ


„По почерка на човека може да се разбере повече,
отколкото той може да разкаже за себе си.”

 
На 23 януари в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо и почерка. Инициативата е на Асоциация на производители на принадлежности за писане/ WIMA /, а денят съвпада с рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта. По този повод с третокласниците от СУ „Иван Вазов“-Сопот бяха проведени интересни и забавни инициативи със състезателен характер: запознаване с науката графология, преписване на гатанки, дописване на текст на английски език, екипна работа за откриване на думи в квадрат с букви , изписване на имена с миди.

Пътуване из света на Йордан Йовков

 

Изложбата на дом-паметник „Йордан Йовков“ - Добрич гостува на библиотеката в СУ „Иван Вазов“ през месец декември. Учениците от V, VI, VII, IX, X, XI и XII клас проведоха урок по литература, запознавайки се с биографията и творчеството на сърце приказчика сред българските писатели.

Паната представят родното място, годините на учене, периода на мобилизация, семейството, живота в Добруджа и произведенията: „Чифликът край границата“, „Ако можеха да говорят“, „Вечери в Антимовския хан“, „Старопланински легенди“ „Песента на колелетата, „Албена“ и „Боряна“.

Героите и живота на автора са толкова истински, пренасят в един свят на доброто - свят изпълнен с красота и надежда, учат ни  на житейска мъдрост и днес.

„В рояка спомени свещени…“


Изложба на къща музей „Иван Вазов“- Сопот гостува на библиотеката в СУ „Иван Вазов“. Учениците от V, VI, VII, IX, X, XI и XII проведоха по един нестандартен урок по литература, посветен на Патриарха на българската литература.
Паната проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов в ранните му години и представят информация за Сопот и родната къща на поета. Специално място в изложбата е отделено на семейството му – майката Съба Вазова, бащата Минчо Вазов, братята и сестрите, илюстрирани със снимки и графики. Ученици и учители четоха „Спомени“, части от „Под игото“ и стихотворения на Вазов. Слушаха изучавани произведения, представени от съвременни български артисти.„Походът на книгите“

      

      Ученици от СУ „Иван Вазов“- Сопот се включиха в десетото юбилейно издание на инициативата „Известни българи четат на деца”. Популярни личности от различни сфери застанаха зад  националната  кампания за насърчаване на четенето.

Събитията се провеждаха в Zoom и бяха излъчвани на живо в страницата на Асоциация „Българска книга” във Фейсбук. А в училищната библиотека третокласниците, четвъртокласниците и петокласниците имаха възможността да чуят как четат любимите си книги и да разберат какво означава четенето за актьора и телевизионен водещ Александър Кадиев, журналиста и репортер Светослав Иванов, певеца Орлин Павлов и актьора Христо Гърбов.

Шести етап 2020-2021 година 

Четем и рисуваме

 
 На 14.01.2021 г. първокласниците от СУ "Иван Вазов" - Сопот проведоха интерактивен урок по рисуване в училищната библиотека. Стартираха с ритъмна игра с подръчни ударни инструменти - флумастери, химикалки и камъчета. Емил прочете книжката от Дейвид Маккий "Моят първи Елмър". Продължиха със слушане на поредицата книжки за Елмър, рисувайки слончета. В края на часа имаше едно пъстро стадо от красиви и щастливи слончета, с които ще играят в междучасията, съчинявайки нови приключения.

Книга! Как се прави?


На 5 ноември 2020 г. в библиотеката при СУ „Иван Вазов“-Сопот гостува Гери Георгиева от издателство „Жанет-45“. Децата от клуб „Бисерче вълшебно“ имат познания по темата от книгите на Ася Колева и Кристофър Едж. Но Гери ги преведе през целия път - от идеята на писателя до книжарницата. Запозна ги с професиите на редактора, на коректора, на илюстратора, с процеса на предпечатна, печатна подготовка и довършителните работи. На тази среща се   случи премиерата на филма по книгата на Ася Колева „Книга! Как се прави?“ /https://www.youtube.com/watch?v=pjUOX9euG0Q&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3KEPHf45jEWHJLkahRqOzjnycvCMVlonWtJ952cRWkjHyubFaSdSW6Mjo/, създаден в рамките на инициатива „Срещи в библиотеката“ на МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2020, част от Литературен фестивал Пловдив чете. За финал Гери прочете части от любимите си книги на български, английски и италиански език.

Пети етап 2019-2020 година

Истории за споделяне


На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Началото му е през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г).
Обстоятелствата на грипна пандемия не ни попречиха да проведем заплануваното за
2 април 2020 г. в библиотеката на СУ „Иван Вазов“ събитие „Истории за споделяне“. Осъществихме го, използвайки възможностите на социалните мрежи-Facebook.
Припомнихме си кампанията, в която се включихме от 10 октомври до 15 ноември, организирана от Киндер България. „Истории за споделяне“ – страхотна инициатива за четенето, за писането, за книжката и мишката, за историите, за фантасмагориите, за децата които обичат да четат, за децата, на които им четат.
История, която обогати фонда на училищната библиотека - свързващото звено между учители и ученици в образователния процес.
История, която сплоти всички - ръководство, учители, служители, ученици, родители, граждани и приятели.
И доказахме, че ЗАЕДНО МОЖЕМ да спечелим.
Имахме богат избор – 5000 заглавия, подходящи за деца, в https://www.ozone.bg/istorii-za-spodelyane/. Спряхме се на 249 на стойност 3010,27 лева. Подборът се оказа труден, но удовлетворихме желанията на учениците – да са новоиздадени, да са забавни, фантастични, романтични, разбира се, има и образователни.
Чрез виртуална разходка в библиотеката, всеки може да разгледа книгите и да направи своя избор за деня, в който тя ще отвори врати за читатели.
В деня на детската книга от 15:00ч. децата от клуб „Бисерче вълшебно“ участваха в онлайн среща с авторката на „Мотовете“- Радостина Николова, по покана на библиотеката в НЧ „Иван Вазов-1871“-Сопот.
От 17:00ч., последваха живото предаване на НЧ „Васил Левски 1928“-София, където Борис Самаринов предсатви биографията на Ханс Кристиян Андерсен и прочете негови приказки.
 Клубът от 19 март има група в Messenger и всекидневно получава видеата на Вал Стоева - главен редактор на сайт “Детски книги”. В нестандартни условия продължаваме да четем, за да се включим в гласуването за Награда „Бисерче вълшебно“ и в предизвикателството Книгоходец.
            Четенето е удоволствие.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО – 09-12.12.2019 г.

УТРИННА ПРИКАЗКА


За първолаците денят започна с посещение на училищната библиотека. Четоха приказки и весели стихчета от книги, номинирани в награда „Бисерче вълшебно 2019“. Импровизираха театрално представление на „Вълкът и седемте козлета“. Получиха задача да научат стихотворение на Виктор Самуилов, което ще им даде право да си направят куклен театър при следващото посещение. И втора група от ДГ „Слънчево детство“ гостува на библиотеката на СУ „Иван Вазов“. За сутрешно разбуждане децата слушаха приказки: за Сашенка, която не обичала да ходи на детска градина и за приключенията на шареното слонче Елмър. След това си направиха куклен театър. Измисляха си кратки истории с джуджета, принцеси, акули, мишки и други животни.

ЧИТАНКА ПЛЮС 

В часа по извънкласно четене второкласниците се включиха в инициативата на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността. Четоха история за заек, вълк и мечка, за лавини и снежни човеци. История, която те кара да се смееш на глас. „Заек и мечка. Заешки вредни дребни навици“ е остроумна книга със сериозни теми, поднесени с невероятно чувство за хумор, с прекрасни илюстрации и се чете на един дъх. Момичетата направиха ревю на любимите си книги. Часовете по извънкласно четене мотивират децата да изпитат удоволствие от четенето.

КОЛЕДАТА ПО СВЕТА 

В навечерието на най-чакания празник, VI.А клас се включи в инициативата на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността и в часа по английски език. Четоха и преведоха текста „Коледата по света“. Представиха презентации по темата. Решаваха пъзели, работейки по групи. Научиха интересни факти за обичаите в различните държави. Коледата е уют и топлина, обич и доброта в сърцата.ИГРАЙ С ДУМИТЕ 

Учениците от 5.А клас проведоха часа по български език в училищната библиотека, включвайки се в инициативата на МОН, част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през 2019-2020 г. Запознаха се със сайта https://ibl.bas.bg/ и възможностите, които предлага. Използвайки ресурсите на Институт за български език на БАН, решаваха езикови задачи, разделени на три отбора. Провериха езиковите си знания в „Играй с думите“. Лесно и интересно си припомниха правописните правила. Забавляваха се с играта „Открий грешките“. Час като този провокира интереса на учениците към четенето и българския език, като едновременно с това насърчава любопитството им и стремежа им към придобиване на нови знания.

КАК ЕДИН ВЛОГЪР МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПИСАТЕЛ

Темата за блогърите и влогърите е актуална сред тийнейджърите. Напоследък сред читателите все по-популярни са книги на блогъри и влогъри (изобретателни хора, които вместо да описват с думи своите идеи, ги изиграват пред камера и публикуват в интернет клипчетата). След учебните часове феновете от V и VI клас на Стан, Емил Конрад, Изабел, Стефи и Слави The Clashers се събраха в училищната библиотека. Гледаха и коментираха клипчета в https://www.youtube.com/, четоха и коментираха книгите и влоговете им. Децата обичат да снимат, да сърфират в социалните мрежи, но да станеш блогър с много последователи се искат доста умения. А един блогър да се превърне в писател трябва да следва много правила и да измине дългия път от ръкописа до издателството, преди да получи известност и слава да раздава автографи.

КУИЗ МАНИЯ 

Куиз манията завладя V.А клас в часа по английски език. Учениците отговаряха на въпроси от областта на езикознанието, математиката и обща култура. Състезаваха се в решаването на кръстословици, групирани в четири отбора. Игрите с онлайн въпроси е забавен, лесен и модерен.КАК ДА СТАНА ПИСАТЕЛ

Клуб „БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО“ и IVА клас се включиха в Национална седмица на четенето, четейки и фантазирайки. Те търсиха отговор на въпросите: Кой създава детските книги? Как се създава история и илюстрация? Учиха се на топ трикове и писателски тайни от Кристофър Едж. Книгата „Как да пишем страхотни истории“ е един от бисерите на сайта https://www.detskiknigi.com , който открива точните книги за бисерните читатели. Не е лесно да си писател, но пък е забавно да си измисляш истории и да ги споделиш с приятелите.


Четвърти етап 2018-2019 година 

Националната седмица на четенето


  СУ „Иван Вазов“- град Сопот се включи в четвъртия етап на организираната от МОН - Националната седмица на четенето. От 22 до 26 октомври 2018г. ученици, учители, родители и общественици с желание и творческо вдъхновение си сътрудничиха за изпълнение на дейностите по програмата, заложена в Плана за действие в изпълнение на стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през учебната 2018-2019 година.
В училищната библиотека, класните стаи и къща музей „Иван Вазов“ се реализираха креативни инициативи:

  • Маратон на четенето; 
  • Поетично матине; 
  • Паралелно четене: „Happy prince“, Oscar Wilde – „Щастливият принц, Оскар Уайлд; 
  • Учредяване на клуб „Бисерче вълшебно“; 
  • „Четем заедно“ - чрез конферентна връзка с ученици от ОУ“Любен Каравелов“-Попово; 
  • С детските енциклопедии по пътя на информационната грамотност; 
  • Четем с децата от ДГ “Приказен свят“; 
  • Приказен театър; 
  • Състезание „Опознай българския език!“. 
Седмицата премина под мотото „Четенето е приятелство“.

Трети етап 2017-2018 година

Национална седмица на четенето 

В седмицата от 11 до 15 декември 2017 год., в Средно училище „Иван Вазов“, град Сопот, организирахме интересни и вълнуващи срещи с героите на Астрид Линдгрен в часовете по извънкласно четене и с Коледни приказки и разкази в клуб „Четем заедно“.
Часовете по български език започваха с диктовка на Института за български език към БАН, под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.
По инициатива на ученическия съвет се обособи кът с тийнейджърски списания във фоайето на третия етаж на училището, а клуб „Млад журналист“ проведе анкетно проучване, което показа, че четенето не е любимо занимание на учениците, но те предпочитат да четат от хартиен носител и са убедени, че няма опасност книгите да изчезнат.
Зародиха се нови идеи за насърчаване на четенето и за споделяне на удоволствието от четенето, с които ще обогатим училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през 2018 година.

Втори етап 2016/2017 годинаНа 24 ноември 2016 г. се състоя дългоочакваната среща на четвъртокласниците от Средно училище „Иван Вазов” , гр.Сопот с Валентина Стоева-главен редактор на сайта „Детски книги“.
С помощта на Skype се получи един откровен видео разговор за книгите и четенето. Вал, както всички я наричат, с невероятен ентусиазъм и артистичност им доказа, че четенето е лесно и забавно.
Представи им поредния конкурс на сайта – „ Патилански приключения“. С лекота ги провокира да прочетат поне по три от заглавията за съвременните пакоснтици. Те вече са прочели „ Майлс и Найлс”. Сега чуха, че има един ужасен Хенри и за … Макси с риба, с куче, с котарак и др. магарета.
Учениците видяха книгите за малкия Никола, с когото са се срещали вече на театралната сцена. Събеседничката на децата успя по най - забавния начин да ги насърчи и мотивира веднага да заемат от библиотеката книгите , както и да подготвят писмата си с попълнени формуляри за изпращане в срок и класиране за наградите.

Първи етап 2015/2016

Национална седмица на четенето в СУ „Иван Вазов”, СопотКазват, че четенето е модерно. За учениците от СОУ „Иван Вазов”, Сопот, е традиция. Четенето е път по, който вървим. Бавно от „А, Б...”, през приказки и басни, Вазов, Йовков и Хайтов, към Сервантес и Гьоте. Но пък учоволствие е да четеш книги, които, не се изучават в часовете, но пък са забавни, карат те да мечтаеш, развиват въображението ти, отвеждат те на места, които никога няма да посетиш. Така се постига любовта към книгите – с посотянно четене.

В обявената от МОН Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември учениците ни четоха колективно, дискутираха и илюстрираха. И продължаваме, защото има още безброй непрочетени написани мисли.

,,Написаното остава. Пиши правилно!”


Денят 5 ноември, в СОУ ,,Иван Вазов”-Сопот, премина под мотото ,,Написаното остава. Пиши правилно!”. Часовете по български език протекоха нетрадиционно. В ролята на учители влезнаха екип от Института за български език „Любомир Андрейчин” с три урока за учениците от 2. до 7. клас. Нетрадиционните учебни часове са инструмент за насърчаване на грамотността и езиковата култура на децата.
В началото на урока „Играй с думите” учениците се запознаха с диалектната делитба на българския език и редактираха приказката „Поп и хитрец”. След това се сформираха отбори, които се състезаваха в 6 категори - пароними, чуждици, фразеологизми, синоними/антоними, правопис и граматика. Като във всяко състезание имаше класиране с грамоти и награди. Използвайки образователни игри, новите учители, препитаха и публиката. Вместо шестици отличниците получиха награди - тениски, стикери, карти.
Поздравления за доброто представяне на учениците и най-вече на техните преподаватели по български език и литература.
Благодарим на проф. д-р Светла Коева и екипа и.

В пресата

Няма коментари:

Публикуване на коментар