СУ „Иван Вазов”, Сопот

Ние четем в СУ „Иван Вазов”, Сопот

Пети етап 2019-2020 година

Истории за споделяне


На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Началото му е през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г).
Обстоятелствата на грипна пандемия не ни попречиха да проведем заплануваното за
2 април 2020 г. в библиотеката на СУ „Иван Вазов“ събитие „Истории за споделяне“. Осъществихме го, използвайки възможностите на социалните мрежи-Facebook.
Припомнихме си кампанията, в която се включихме от 10 октомври до 15 ноември, организирана от Киндер България. „Истории за споделяне“ – страхотна инициатива за четенето, за писането, за книжката и мишката, за историите, за фантасмагориите, за децата които обичат да четат, за децата, на които им четат.
История, която обогати фонда на училищната библиотека - свързващото звено между учители и ученици в образователния процес.
История, която сплоти всички - ръководство, учители, служители, ученици, родители, граждани и приятели.
И доказахме, че ЗАЕДНО МОЖЕМ да спечелим.
Имахме богат избор – 5000 заглавия, подходящи за деца, в https://www.ozone.bg/istorii-za-spodelyane/. Спряхме се на 249 на стойност 3010,27 лева. Подборът се оказа труден, но удовлетворихме желанията на учениците – да са новоиздадени, да са забавни, фантастични, романтични, разбира се, има и образователни.
Чрез виртуална разходка в библиотеката, всеки може да разгледа книгите и да направи своя избор за деня, в който тя ще отвори врати за читатели.
В деня на детската книга от 15:00ч. децата от клуб „Бисерче вълшебно“ участваха в онлайн среща с авторката на „Мотовете“- Радостина Николова, по покана на библиотеката в НЧ „Иван Вазов-1871“-Сопот.
От 17:00ч., последваха живото предаване на НЧ „Васил Левски 1928“-София, където Борис Самаринов предсатви биографията на Ханс Кристиян Андерсен и прочете негови приказки.
 Клубът от 19 март има група в Messenger и всекидневно получава видеата на Вал Стоева - главен редактор на сайт “Детски книги”. В нестандартни условия продължаваме да четем, за да се включим в гласуването за Награда „Бисерче вълшебно“ и в предизвикателството Книгоходец.
            Четенето е удоволствие.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО – 09-12.12.2019 г.

УТРИННА ПРИКАЗКА


За първолаците денят започна с посещение на училищната библиотека. Четоха приказки и весели стихчета от книги, номинирани в награда „Бисерче вълшебно 2019“. Импровизираха театрално представление на „Вълкът и седемте козлета“. Получиха задача да научат стихотворение на Виктор Самуилов, което ще им даде право да си направят куклен театър при следващото посещение. И втора група от ДГ „Слънчево детство“ гостува на библиотеката на СУ „Иван Вазов“. За сутрешно разбуждане децата слушаха приказки: за Сашенка, която не обичала да ходи на детска градина и за приключенията на шареното слонче Елмър. След това си направиха куклен театър. Измисляха си кратки истории с джуджета, принцеси, акули, мишки и други животни.

ЧИТАНКА ПЛЮС 

В часа по извънкласно четене второкласниците се включиха в инициативата на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността. Четоха история за заек, вълк и мечка, за лавини и снежни човеци. История, която те кара да се смееш на глас. „Заек и мечка. Заешки вредни дребни навици“ е остроумна книга със сериозни теми, поднесени с невероятно чувство за хумор, с прекрасни илюстрации и се чете на един дъх. Момичетата направиха ревю на любимите си книги. Часовете по извънкласно четене мотивират децата да изпитат удоволствие от четенето.

КОЛЕДАТА ПО СВЕТА 

В навечерието на най-чакания празник, VI.А клас се включи в инициативата на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността и в часа по английски език. Четоха и преведоха текста „Коледата по света“. Представиха презентации по темата. Решаваха пъзели, работейки по групи. Научиха интересни факти за обичаите в различните държави. Коледата е уют и топлина, обич и доброта в сърцата.ИГРАЙ С ДУМИТЕ 

Учениците от 5.А клас проведоха часа по български език в училищната библиотека, включвайки се в инициативата на МОН, част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през 2019-2020 г. Запознаха се със сайта https://ibl.bas.bg/ и възможностите, които предлага. Използвайки ресурсите на Институт за български език на БАН, решаваха езикови задачи, разделени на три отбора. Провериха езиковите си знания в „Играй с думите“. Лесно и интересно си припомниха правописните правила. Забавляваха се с играта „Открий грешките“. Час като този провокира интереса на учениците към четенето и българския език, като едновременно с това насърчава любопитството им и стремежа им към придобиване на нови знания.

КАК ЕДИН ВЛОГЪР МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПИСАТЕЛ

Темата за блогърите и влогърите е актуална сред тийнейджърите. Напоследък сред читателите все по-популярни са книги на блогъри и влогъри (изобретателни хора, които вместо да описват с думи своите идеи, ги изиграват пред камера и публикуват в интернет клипчетата). След учебните часове феновете от V и VI клас на Стан, Емил Конрад, Изабел, Стефи и Слави The Clashers се събраха в училищната библиотека. Гледаха и коментираха клипчета в https://www.youtube.com/, четоха и коментираха книгите и влоговете им. Децата обичат да снимат, да сърфират в социалните мрежи, но да станеш блогър с много последователи се искат доста умения. А един блогър да се превърне в писател трябва да следва много правила и да измине дългия път от ръкописа до издателството, преди да получи известност и слава да раздава автографи.

КУИЗ МАНИЯ 

Куиз манията завладя V.А клас в часа по английски език. Учениците отговаряха на въпроси от областта на езикознанието, математиката и обща култура. Състезаваха се в решаването на кръстословици, групирани в четири отбора. Игрите с онлайн въпроси е забавен, лесен и модерен.КАК ДА СТАНА ПИСАТЕЛ

Клуб „БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНО“ и IVА клас се включиха в Национална седмица на четенето, четейки и фантазирайки. Те търсиха отговор на въпросите: Кой създава детските книги? Как се създава история и илюстрация? Учиха се на топ трикове и писателски тайни от Кристофър Едж. Книгата „Как да пишем страхотни истории“ е един от бисерите на сайта https://www.detskiknigi.com , който открива точните книги за бисерните читатели. Не е лесно да си писател, но пък е забавно да си измисляш истории и да ги споделиш с приятелите.


Четвърти етап 2018-2019 година 

Националната седмица на четенето


  СУ „Иван Вазов“- град Сопот се включи в четвъртия етап на организираната от МОН - Националната седмица на четенето. От 22 до 26 октомври 2018г. ученици, учители, родители и общественици с желание и творческо вдъхновение си сътрудничиха за изпълнение на дейностите по програмата, заложена в Плана за действие в изпълнение на стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през учебната 2018-2019 година.
В училищната библиотека, класните стаи и къща музей „Иван Вазов“ се реализираха креативни инициативи:

  • Маратон на четенето; 
  • Поетично матине; 
  • Паралелно четене: „Happy prince“, Oscar Wilde – „Щастливият принц, Оскар Уайлд; 
  • Учредяване на клуб „Бисерче вълшебно“; 
  • „Четем заедно“ - чрез конферентна връзка с ученици от ОУ“Любен Каравелов“-Попово; 
  • С детските енциклопедии по пътя на информационната грамотност; 
  • Четем с децата от ДГ “Приказен свят“; 
  • Приказен театър; 
  • Състезание „Опознай българския език!“. 
Седмицата премина под мотото „Четенето е приятелство“.

Трети етап 2017-2018 година

Национална седмица на четенето 

В седмицата от 11 до 15 декември 2017 год., в Средно училище „Иван Вазов“, град Сопот, организирахме интересни и вълнуващи срещи с героите на Астрид Линдгрен в часовете по извънкласно четене и с Коледни приказки и разкази в клуб „Четем заедно“.
Часовете по български език започваха с диктовка на Института за български език към БАН, под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.
По инициатива на ученическия съвет се обособи кът с тийнейджърски списания във фоайето на третия етаж на училището, а клуб „Млад журналист“ проведе анкетно проучване, което показа, че четенето не е любимо занимание на учениците, но те предпочитат да четат от хартиен носител и са убедени, че няма опасност книгите да изчезнат.
Зародиха се нови идеи за насърчаване на четенето и за споделяне на удоволствието от четенето, с които ще обогатим училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през 2018 година.

Втори етап 2016/2017 годинаНа 24 ноември 2016 г. се състоя дългоочакваната среща на четвъртокласниците от Средно училище „Иван Вазов” , гр.Сопот с Валентина Стоева-главен редактор на сайта „Детски книги“.
С помощта на Skype се получи един откровен видео разговор за книгите и четенето. Вал, както всички я наричат, с невероятен ентусиазъм и артистичност им доказа, че четенето е лесно и забавно.
Представи им поредния конкурс на сайта – „ Патилански приключения“. С лекота ги провокира да прочетат поне по три от заглавията за съвременните пакоснтици. Те вече са прочели „ Майлс и Найлс”. Сега чуха, че има един ужасен Хенри и за … Макси с риба, с куче, с котарак и др. магарета.
Учениците видяха книгите за малкия Никола, с когото са се срещали вече на театралната сцена. Събеседничката на децата успя по най - забавния начин да ги насърчи и мотивира веднага да заемат от библиотеката книгите , както и да подготвят писмата си с попълнени формуляри за изпращане в срок и класиране за наградите.

Първи етап 2015/2016

Национална седмица на четенето в СУ „Иван Вазов”, СопотКазват, че четенето е модерно. За учениците от СОУ „Иван Вазов”, Сопот, е традиция. Четенето е път по, който вървим. Бавно от „А, Б...”, през приказки и басни, Вазов, Йовков и Хайтов, към Сервантес и Гьоте. Но пък учоволствие е да четеш книги, които, не се изучават в часовете, но пък са забавни, карат те да мечтаеш, развиват въображението ти, отвеждат те на места, които никога няма да посетиш. Така се постига любовта към книгите – с посотянно четене.

В обявената от МОН Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември учениците ни четоха колективно, дискутираха и илюстрираха. И продължаваме, защото има още безброй непрочетени написани мисли.

,,Написаното остава. Пиши правилно!”


Денят 5 ноември, в СОУ ,,Иван Вазов”-Сопот, премина под мотото ,,Написаното остава. Пиши правилно!”. Часовете по български език протекоха нетрадиционно. В ролята на учители влезнаха екип от Института за български език „Любомир Андрейчин” с три урока за учениците от 2. до 7. клас. Нетрадиционните учебни часове са инструмент за насърчаване на грамотността и езиковата култура на децата.
В началото на урока „Играй с думите” учениците се запознаха с диалектната делитба на българския език и редактираха приказката „Поп и хитрец”. След това се сформираха отбори, които се състезаваха в 6 категори - пароними, чуждици, фразеологизми, синоними/антоними, правопис и граматика. Като във всяко състезание имаше класиране с грамоти и награди. Използвайки образователни игри, новите учители, препитаха и публиката. Вместо шестици отличниците получиха награди - тениски, стикери, карти.
Поздравления за доброто представяне на учениците и най-вече на техните преподаватели по български език и литература.
Благодарим на проф. д-р Светла Коева и екипа и.

В пресата

Няма коментари:

Публикуване на коментар