СУ „Иван Вазов”, Сопот


Ние четем в СУ „Иван Вазов”, Сопот

Четвърти етап 2018-2019 година 

Националната седмица на четенето


  СУ „Иван Вазов“- град Сопот се включи в четвъртия етап на организираната от МОН - Националната седмица на четенето. От 22 до 26 октомври 2018г. ученици, учители, родители и общественици с желание и творческо вдъхновение си сътрудничиха за изпълнение на дейностите по програмата, заложена в Плана за действие в изпълнение на стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през учебната 2018-2019 година.
В училищната библиотека, класните стаи и къща музей „Иван Вазов“ се реализираха креативни инициативи:
  • Маратон на четенето; 
  • Поетично матине; 
  • Паралелно четене: „Happy prince“, Oscar Wilde – „Щастливият принц, Оскар Уайлд; 
  • Учредяване на клуб „Бисерче вълшебно“; 
  • „Четем заедно“ - чрез конферентна връзка с ученици от ОУ“Любен Каравелов“-Попово; 
  • С детските енциклопедии по пътя на информационната грамотност; 
  • Четем с децата от ДГ “Приказен свят“; 
  • Приказен театър; 
  • Състезание „Опознай българския език!“. 
Седмицата премина под мотото „Четенето е приятелство“.Трети етап 2017-2018 година

Национална седмица на четенето 

В седмицата от 11 до 15 декември 2017 год., в Средно училище „Иван Вазов“, град Сопот, организирахме интересни и вълнуващи срещи с героите на Астрид Линдгрен в часовете по извънкласно четене и с Коледни приказки и разкази в клуб „Четем заедно“.
Часовете по български език започваха с диктовка на Института за български език към БАН, под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!“.
По инициатива на ученическия съвет се обособи кът с тийнейджърски списания във фоайето на третия етаж на училището, а клуб „Млад журналист“ проведе анкетно проучване, което показа, че четенето не е любимо занимание на учениците, но те предпочитат да четат от хартиен носител и са убедени, че няма опасност книгите да изчезнат.
Зародиха се нови идеи за насърчаване на четенето и за споделяне на удоволствието от четенето, с които ще обогатим училищния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността през 2018 година.


Втори етап 2016/2017 годинаНа 24 ноември 2016 г. се състоя дългоочакваната среща на четвъртокласниците от Средно училище „Иван Вазов” , гр.Сопот с Валентина Стоева-главен редактор на сайта „Детски книги“.
С помощта на Skype се получи един откровен видео разговор за книгите и четенето. Вал, както всички я наричат, с невероятен ентусиазъм и артистичност им доказа, че четенето е лесно и забавно.
Представи им поредния конкурс на сайта – „ Патилански приключения“. С лекота ги провокира да прочетат поне по три от заглавията за съвременните пакоснтици. Те вече са прочели „ Майлс и Найлс”. Сега чуха, че има един ужасен Хенри и за … Макси с риба, с куче, с котарак и др. магарета.
Учениците видяха книгите за малкия Никола, с когото са се срещали вече на театралната сцена. Събеседничката на децата успя по най - забавния начин да ги насърчи и мотивира веднага да заемат от библиотеката книгите , както и да подготвят писмата си с попълнени формуляри за изпращане в срок и класиране за наградите.

Първи етап 2015/2016

Национална седмица на четенето в СУ „Иван Вазов”, СопотКазват, че четенето е модерно. За учениците от СОУ „Иван Вазов”, Сопот, е традиция. Четенето е път по, който вървим. Бавно от „А, Б...”, през приказки и басни, Вазов, Йовков и Хайтов, към Сервантес и Гьоте. Но пък учоволствие е да четеш книги, които, не се изучават в часовете, но пък са забавни, карат те да мечтаеш, развиват въображението ти, отвеждат те на места, които никога няма да посетиш. Така се постига любовта към книгите – с посотянно четене.

В обявената от МОН Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември учениците ни четоха колективно, дискутираха и илюстрираха. И продължаваме, защото има още безброй непрочетени написани мисли.

,,Написаното остава. Пиши правилно!”


Денят 5 ноември, в СОУ ,,Иван Вазов”-Сопот, премина под мотото ,,Написаното остава. Пиши правилно!”. Часовете по български език протекоха нетрадиционно. В ролята на учители влезнаха екип от Института за български език „Любомир Андрейчин” с три урока за учениците от 2. до 7. клас. Нетрадиционните учебни часове са инструмент за насърчаване на грамотността и езиковата култура на децата.
В началото на урока „Играй с думите” учениците се запознаха с диалектната делитба на българския език и редактираха приказката „Поп и хитрец”. След това се сформираха отбори, които се състезаваха в 6 категори - пароними, чуждици, фразеологизми, синоними/антоними, правопис и граматика. Като във всяко състезание имаше класиране с грамоти и награди. Използвайки образователни игри, новите учители, препитаха и публиката. Вместо шестици отличниците получиха награди - тениски, стикери, карти.
Поздравления за доброто представяне на учениците и най-вече на техните преподаватели по български език и литература.
Благодарим на проф. д-р Светла Коева и екипа и.

В пресата

Няма коментари:

Публикуване на коментар