СУ „Черноризец Храбър“, Пловдив

Ние четем в СУ „Черноризец Храбър“, Пловдив

Трети етап 2017-2018 година


„Буквоплет“ в СУ „Черноризец Храбър“


На 26 февруари 2018 г. за първи път се проведе състезание по правопис на българския език „Буквоплет“ в СУ „Черноризец Храбър“. Училищния кръг на състезанието се провежда по инициативата на „Лайнс клуб“ – Пловдив. В залата на училището 14 второкласници демонстрираха своята грамотност в три кръга. В оспорвана надпревара малките ученици показаха своите умения да буквуват на български език.
Компетентно жури оценяваше участниците, като всички получиха грамоти, а най-добре представилите се – награди.
Пролича резултатът от усилената подготовка, извършена от децата и техните учители.
Вокалната група от начален етап направи празника още по – весел и приятен. Публиката и журито аплодираха топло участниците, които показаха най – добри умения.
След изключително дъга и оспорвана надпревара бяха излъчени двама победители- Павлин Атанасов от 2 г и Цветелина Славчева от 2 ж. Те ще представят училището ни на следващия кръг, който ще се проведе през март 2018 г. Пожелаваме им успех!
  










Втори етап 2016/2017 година


Аз чета, чети и ти


Програма на дейностите в СУ „Черноризец Храбър“ във връзка с Националната седмица на четенето 10 – 14.10.2016 г.


1. Понеделник 10.10.2016 г. - Официално откриване с откъс от одата на Иван Вазов“Българският език“ в изпълнение на Вили Василева от VІІ „а“ клас – радиопредаване от 8,00 часа
2. Вторник 11.10.2016 г.
* състезание“Най-сладкодумен разказвач“- с учениците от V класове
* Даяна Тумбова от V „в“ клас беше най-сладкодумна и спечели І-ва награда в състезанието. Останалите участници също се представиха много убедително и бяха аплодирани от съучениците си.
*„Сподели любима книга“ – под този надслов във вторник в часа на класа всеки ученик донесе любимата си книга и прочете пред останалите избран откъс от нея. Децата от VІ-ти „а“ клас най-много харесаха „Дневникът на един дръндьо“ и тя спечели много бъдещи читатели.
* „Моята любима приказка“ –учениците от ХІ клас четат приказки на учениците от ІІІ-те класове
3. Сряда- 12.10.2016 г.- Работилница за творческо писане- в читалнята на трети етаж- ученици от VІ-те класове представят лично творчество.
Прекрасни стихотворения за родината и за българския език прочетоха пред своите съученици младите творци.
4. Четвъртък-Петък 13-14.10.2016 г.
* „Познай творбата“- състезание с цитати от изучавани произведения. Учениците гласуваха във фоайето на ІІІ етаж.
Тази инициатива провокира най-голям интерес сред учениците от V-ти до ХІІ-ти клас. Във всяко междучасие пред стената с цитатите се струпваха ентусиазирани знаещи деца, които бързаха да гласуват.
*„В света на книгите – посещение в читалнята на училището“. Ученици библиотекари от ХІІ клас посрещнаха първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на училищната библиотека.Малките читатели с вълнение разтвориха страниците на много детски книжки с помощта на по-големите. Библиотеката се сдоби с нови читатели.
5. Петък 14.10.2016 г.
*Закриването на седмицата бе в петък, когато първокласникът Иван изтегли имената на децата, които спечелиха в играта „Познай творбата и гласувай“. Победителите от инициативите през седмицата на четенето бяха наградени от Директора на училището – г-жа Кисьова. 


Програма на дейностите за III клас - 10.10-14.10.2016 г.






Понеделник 10.10.2016 г. - Маратон на четенето- четене на любими книги по класове. Всички ученици от клас III донесоха любимата си книга и прочетоха отказ от нея.
Вторник 11.10.2016 г. - 1. Учениците от 3 клас попълниха и обновиха съдържанието на библиотеките в класните си стаи.
2. Ученици от 3-ти клас гостуваха на вторите класове. Третокласниците с радост прочетоха приказки на ученолюбивите второкласници, а един ученик от 3 „а“ клас Георги Кисьов влезе в ролята на Заекът от баснята „Костенурка и заек“на Езоп и преразказа баснята пред съучениците си.
Сряда 12.10.2016 г. - Изработване на постер- „Десет причини да чета“- 3 клас
Петък 14.10.2016 г. - „Един ден като приказен герой“- ученици от 3 клас са облечени с костюми на любими герои


Първи етап 2015/2016



Презентация

Месеци на функционалната грамотност в СОУ „Черноризец Храбър“

Февруари – Започна вътрешноучилищно гласуване за любима детска книжка. Резултатите от вота за избор на Книга на черноризците ще бъдат обявени през май на Празника на училището.







Март - Среща с пловдивския писател Стефан Бонев, който представи новата си книга. Учениците проявиха интерес към въпросите, свързани с процеса на създаването на художествените творби, раждането на идеите за тях. Едновременно с това авторът стартита Национален конкурс „Недоизречено“, чийто инициатор е.

Март – Среща с Валентина Стоева, съорганизатор на националния проект „Бисерче вълшебно“. Авторката на детски творби запозна учениците с част от номинираните книги, включени в тазгодишното четвърто гласуване за най-добра детско-юношеска книга.

Март – Проведе се вътрешноучилищното състезание по български език и литература „Черноризец Храбър“, което подложи на проверка знанията на учениците.

 Март – Учениците от начален и от прогимназиален и гимназиален етап организираха във фоайетата на втори и трети етаж кътове за четене. Етажерките бързо бяха запълнени с книги, които самите деца с радост дариха. Кътовете са снабдени с маса и столове, където учениците удобно разлистват избрани от тях художествени произведения, правописни речници или каталози с нови предложения на известни пловдивски книжарници. По инициатива на учителите в това одухотворено пространство се предлага и творба на месеца, излязла изпод перото на бележит български писател, с която учениците да се запознаят.

 Март – Учениците от пети и шести клас реализираха проекта „Библиотека на колела“, който включва размяна на книги за четене между децата.








 Март – Учениците от гимназиален етап оформиха табла под надслов „Препоръчваме Ви тази книга“. С кратка анотация, написана от самите тях, и фотос на корицата на любимата книга осмокласниците и десетокласниците представят онези творби, които са ги развълнували най-силно.

Март – Април: Петокласниците сами закупиха дванадесетте известни романа на Майкъл Морпурго и на разменни начала започна голямото четене на тези забавни книжки.

 Март – Двете петокласнички Симона и Виктория създадоха детски роман, който илюстрираха сами. Интересната книжка със заглавие „Околосветското пътешествие на Мечо“ бе представена на литературната вечер на училището и подарена на библиотеката. От това детско произведение ще бъдат отпечатани двадесет копия, които петокласничките ще разпространят сред учениците от трети и четвърти клас.

 Април- На 12 април се проведе Празник на словото в залата на училището. В присъствието на много родители и гости учениците от паралелките със засилено изучаване на български език и литература изнесоха рецитал по стихове на Христо Ботев и Иван Вазов. Най-интересна беше втората част на тържеството, в която млади творци запознаха аудиторията със своите творби в областта на поезията и прозата. С тях малките автори участват и в национални конкурси, които се провеждат понастоящем в страната.

Февруари – Април: Във връзка с развиването на умения за четене с разбиране за петокласниците бяха организирани часове по седмично извънкласно четене. В тях децата разказваха предварително зададената за прочит приказка, дискутираха героите, техните действия, авторовите послания.



 Месец Май - На 26.05.2016 г. беше награждаването на победителите от традиционния литературен конкурс „Черноризец Храбър“. Тържеството се проведе в Историческия музей на гр. Пловдив. Лично директорът на училището – г-жа Елена Кисьова връчи награди на победителите. Водещите – ученици от Х клас, заредиха публиката с прекрасен рецитал, посветен на духовността и силата на българското слово. Вокална група „Орхидея“ изпрати гостите на тържеството с една от обичаните наши песни – „Моя страна, моя България.“


Няма коментари:

Публикуване на коментар