ОУ "Васил Левски" - Караджово

                          Седмица на четенето в ОУ „ Васил Левски” с. Караджово

Втори етап 2016/2017

„След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен!” 
Фредерик Дъглас, писател

През Седмица на четенето в ОУ „ Васил Левски” с. Караджово, общ. Садово се проведоха много инициативи.
Част от тях се случиха в училище – като изработването на табла, книжки, беседи и гостувания на по-големите ученици при по-малките. Седмицата стартира с четене на лично творчество. Талантливите ученици от 5 и 6 клас прочетоха пред цялото училище своите творби, посветени на морето и на Христо Ботев, като с това показаха на всички, че четенето на книги обогатява мисълта ни, добавя думи в речника и дава простор на въображението. 
В Заниманията по интереси учениците от сборна група 2-3 клас имаха вълнуваща литературна среща със своите по-големи съученици от 7 клас и четоха заедно любимата им приказка. Децата с интерес слушаха и изразяваха мнение, а това направи срещата, освен емоционална, много полезна.
Учениците от 3 клас продължиха инициативата си да помагат на второкласниците в овладяването на знания и умения по български език. С огромна любов и много старание те изработиха три интересни книжки. Първата книжка е със заглавие ”Животните в Африка”, втората е „Приказен комикс”, а третата е посветена на Празника на славянската писменост, просвета и култура. Тя е книжка с букви от глаголицата, създадена от Кирил и Методий.
Със сигурност незабравимо ще е посещението на шестокласниците при децата от ЦДГ „Невена Йорданова” с. Караджово. Езикът, на който всички говорят, е един – той е езикът на радостта, детската емоционалност и нуждата от вълшебства. А всичко това се намира на едно място – в книжката с приказки, в които винаги побеждава доброто и всички са щастливи.Освен усмивката си, учениците от 6 клас занесоха подаръци – изработените ръчно книжки и пано, в които вложиха любов, старание и фантазия.
По повод закриването на Националната седмица на четенето на 14 октомври учениците от 3 и 4 клас проведоха обща беседа върху темата : „Моята мечта”. Гери от 4 клас прочете своето есе и сподели мечтата си да стане лекар. В разпалената дискусия темата се насочи към творчеството на Джани Родари и неговият герой – Тонино, който става невидим. Дали е хубаво да си невидим и сам, или сред приятели и близки, макар да правиш грешки? Това е философски въпрос, на който всеки присъстващ имаше достатъчно убедителен отговор. Срещата премина с много емоции. Те завършиха часа с извода, че за да постигнем мечтите си, трябва да се учим добре и да не се отказваме при най-малката трудност.
Последният ден от седмицата беше белязан с особено събитие и за най-малките ученици – първокласниците и второкласниците. В пъстра и весела процесия, хванати за ръка, огласиха сградата на Читалището в селото. Там посетиха Библиотеката и домакинът им – Дора Панайотова – дългогодишен библиотекар, подробно им обясни какво означава Читателската карта, кога и как могат да получат книжки и защо е важно всички хора да посещават библиотеката. Малките ученици прехласнато слушаха и разглеждаха с интерес пълните лавици с книги. Когато им посочиха детските книги и енциклопедиите с големи цветни илюстрации, всеки от тях искаше да ги разлисти. Вярваме, че не е далеч времето, в което ще могат сами да четат и пътят, за да се случи това по-скоро, минава през библиотеката и книжката за вкъщи.
Не е възможно да се споменат имената на всички, които спомогнаха да се реализират срещите и събитията през седмицата на четенето. Ако кажем, че почти не останаха незамесени в прекрасната инициатива, ще бъде съвсем достоверно. 
Целта на всички прояви не е само да покажем колко важно е четенето, а защо това е така. Защо е нужно да общуваме с книгата не само в седмицата, посветена на нея, а през целия си живот. Изработеното от учениците табло с мъдри мисли посочва не една и две причини, заради които трябва да четем. Всеки от нас – родители и учители – носи отговорност и за духовната храна на нашите деца, а детството е времето, в което човек се сближава с книгата и става приятел с нея завинаги. 
Защото истински свободен е само знаещият и за четящия дух няма ограничения.

Първи етап 2015/2016 

  ДОБРИ ПРАКТИКИ В ОУ ”ВАСИЛ ЛЕВСКИ” с.КАРАДЖОВО, общ.САДОВО


На 24.11.2015 г. в ОУ ”Васил Левски” се проведе практикум, организиран от МО на учителите от начален етап на тема: „ Стратегии на преподаване и учене за постигане базова грамотност на учениците от начален етап”. Презентацията представиха старши учител - Ф. Хабиб и младши възпитател -  В. Кузмова. Присъстваха и колеги от прогимназиален етап. След презентацията се проведе дискусия, в която се обсъдиха стратегии за справяне с наболелите проблеми в образованието, а именно: Трудностите в ограмотяването на деца билингви, липсата на читателски навици  при малки и по-големи ученици.


Добра практика с положителен ефект е създаването на класни библиотеки в начален курс от миналата учебна година. От тях  учениците избират книжки за прочит и за вкъщи.


 Много емоционално се отбеляза световният ден на книгата – и възрастни, и деца споделиха впечатления за любими герои от книги и нуждата от четене. Много добра практика се оказа и лятното училище, което се проведе  в продължение на три седмици (от 8-ми до 26-ти юни) в ОУ „Васил Левски“, с. Караджово  за ограмотяване и подобрение на знанията, уменията и компетенциите на ученици от предучилищна възраст до четвърти клас на възраст от 6 до 11 години.  В училището участваха над 35 ученици, които положиха много старание и усилия, за да надградят своите знания. Това обаче би било немислимо без активната помощ, подкрепа и внимание на ученици доброволци (асистент учители) и всички начални учители, възпитатели в начален и прогимназиален етап. Резултатите показват, че тази инициатива е не само смислена, но и необходима, за да може всяка следваща учебна година да бъде по- успешна за всеки ученик. През август месец се проведе втори етап  на  лятното училище, за ученици от 5 до 8 клас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар