ОУ "Христо Ботев" - гр. Раковски

Ние четем в Основно училище "Христо Ботев" - гр. Раковски

Осми етап 2022/2023

Седмицата на четенето


Седмица на четенето – втори „г“ клас от ОУ “Христо Ботев“ гр. Раковски гостува на първи „г“ клас и изнесоха кратък урок посветен на народните будители. Чрез снимки, музика и гатанки малките ученици се запознаха с будителите. Накрая първокласниците получиха подаръци – тематични значки.Седмицата на четенето


  В седмицата на четенето учениците от 1,,в'' с класен ръководител г-жа Гаджева отидоха на гости във 2,,в''с класен ръководител г-жа Кисова. Второкласниците прочетоха ,,Бърканица в приказки'' от Джани Родари по роли. Подредени в кръг изиграха играта ,,Да съчиним невероятна история'' по подобие на приказката. Всеки ученик каза по две-три изречения, стараейки се да се съобрази точно с онова, което е казано от предшестващия. Историята беше измислена и се записа от писаря на класа. Тя ще бъде първата поместена в книжката, която класа ще направи. Второкласници разказаха и история със смяна на героите. След ,което съвместно с първокласниците разделени на малки групи нарисуваха комикси.
  В седмицата от 24.10.22 г. до 28.10.22 г., учениците от IV-a и IV-в клас при Основно училище,,Христо Ботев"-град Раковски, участваха в състезанието ,,Най-добър четец". Децата с голямо желание се включиха в маратона. На най-добре представилите се бяха връчени грамоти.

Четвърти етап 2018/2019
Международен ден на ръкописното писмо

  За отбелязванто на Международния ден на ръкописното писмо, четвъртокласниците от ОУ "Христо Ботев" гр. Раковски с огромен интерес четоха и писаха басни, след което една част от тях сглобиха в книжка, а друга - изложиха на табло. 


Втори етап 2016/2017
Националната седмица за насърчаване на четенето


СИП – английски език. Прочетохме 5 книжки на английски език – леснички бяха, наистина, но трудното беше да напишем сценарий за една сцена от всяка от тях и да я изиграем – пред камера. Е, предизвикателството беше прието и изпълнено :)
Във връзка с Националната седмица на четенето (10.10.2016 - 14.10.2016) учениците от II б клас представиха изработения от самите тях Читателски дневник на класа. Чрез него децата желаят да покажат своя интерес към четенето на книги. По интересен начин те представиха книгите, които са прочели през ваканцията и тези, които желаят да прочетат; любимите герои от тях; техните качества и силни страни.
Изработените книжки носят послания като: "Няма по-верен приятел от книгата" - Ърнест Хемингуей, "След като се научиш да четеш, ще си вечно свободен" - Фредерик Дъглас.


Първи етап 2015/2016
Основно училище "Христо Ботев" - гр. Раковски Национална седмица на четенето
Учениците от 2 ”б” клас при ОУ ”Христо Ботев” – град Раковски имаха гост-читател (родител на дете от класа). Госпожа Кривчева ни прочете българската народна приказка „Старите хора”, а две деца ни представиха интересни приказки, които са прочели и препоръчват на другите деца от класа да прочетат.

Състезание „ Аз прочетох най-много“

участници -2 „а“ клас
Класен ръководител: Павлина Плачкова
Начало на състезанието –1.11 2015 г.
Край на състезанието -15.1.2016 г.
Изготвихме своя книжка, в която да отбелязваме какво сме прочели.Всеки ден записваме какво сме прочели.
Всеки родител с подписа си доказва, че ученикът е прочел книжката.
Посещение на книжарница "Зад ъгъла"
Когато в книжарница влезе дете, сърцето ти се изпълва тайничко с радост. Когато пък се насочи към книгите...А когато в книжарница пристъпят двадесет и пет деца, се изпълваш с надежда. Надежда, че този свят все още е нещо прекрасно.
Няма как да не отразя подобно събитие. При нас в "Зад ъгъла" скрихме цял един клас и една учителка. И честно - бяха незабравими два часа. И четохме, и говорихме, и се смяхме. И преди всичко говорихме за книги..за нови книги. За книги, за които да мечтаят, книги, поради които ще мечтаят.
Много лесно, мисля си аз, "отписахме" книгата. Била нещо мъртво. Нещо архаично и забравено. И забравихме, че тази любов е вътре в сърцето на всяко дете. Тя покълва с първата книжка с твърди корици и от нас зависи да продължи...как, с какво, по какъв начин.
Предизвикателство е да открием пътя, но и наш дълг да го направим. Дали детето ще чете или не, зависи от мама, от татко, от баба , от дядо, от учители, библиотекари, книжари. Отговорността е наша. Иначе - да - "кажи на дете, че то не обича да чете и ще ти повярва.", защото е много по-лесно, но ако искаш да направиш добро - заведи го в книжарница...защото семето само знае как да се превърне в дърво.
Благодаря Ви, госпожо Боргоджийска, че замислихте и осъществихте нещо, за което можех само да мечтая...двадесет и пет четящи деца. Благодаря ви, деца, че бяхте толкова прекрасни слушатели и читатели! Благодаря, че бяхте "Зад ъгъла" .

Няма коментари:

Публикуване на коментар