НУ “П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив

Ние четем в НУ “П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив

Четвърти етап 2018-2019 година

Национална седмица на четенето 22.10. – 26.10.2018 г. в НУ „П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив


   "Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители." - Уилям Елиът
 Тази година първокласниците от НУ „П. Р. Славейков“ взеха най-активно участие в „Седмицата на четенето“. Те смаяха всички със своето желание, интерес, устрем и любознателност към новата за тях инициатива и се проявиха като „видни дейци“ в света на книгата и вълшебството!
 Първолаците от І а клас поканиха ІV а клас да им помогнат с четенето. Големите ученици смело обикаляха чиновете и в ролята си на учители, обучаваха малките, а те от своя страна черпеха знания и попиваха всяка изказана дума и правило. Всички много се забавляваха със задаване на гатанки и тяхното отгатване. Приказните герои им припомниха силата на доброто, а стиховете за Родината ги заредиха с патриотично чувство и вдъхновение.
    Кулминацията на събитието беше, когато първокласниците поздравиха своите по-големи съученици и благодариха на гостите си със стихотворения и песни, изпълнени на няколко караоке микрофони.
 Седнали върху есенен килим от истински, ръчно събрани листа, учениците от І б клас с любопитство и интерес разглеждаха пъстри книжки. Четоха вълшебни приказки, оцветяваха любими приказни герои и се
 В заниманията по интереси, жадните за знания първокласници се превъплатиха в ролите на принцове и принцеси и заедно с „Пепеляшка“ гостуваха на четвърти клас.
      Учениците от І в клас, изявени художници в нашето училище, четоха усърдно и рисуваха цяла седмица своите любими детски приказки. Някои от тях споделиха в края на инициативата, че искат да станат бележити художници или писатели.
 Обменът на добри практики, продължи и в І г клас, които бяха поканили ІV г. Четвъртокласниците бяха подготвили гатанки, стихотворения, български народни песни и приказки. Викторината, която се състоя, прерастна в беседа за нашите традиции и фолклор. Събитието запали още повече интереса на първокласниците към българското народно творчество.
    Вълненията от седмицата на литературното четене не спряха дотук. На 22.10.2018 г. НУ „П. Р. Славейков” беше посетено от „Пътуваща библиотека“, инициатива на пловдивското читалище „Възраждане“, имаща благородната цел да разпали по-силно интереса на учениците от ІІ клас към четенето и книгите. Тя се изразяваше в гостуването на известната българска писателка, живееща в Белгия Елизабета Джамбазова с литературен псевдоним Бета Наур. Участието й в „Пътуваща библиотека“ на „Възраждане“ е част от националното турне в България, в което тя представя книгите си за деца и възрастни. Тя представи много свои книги, като „Време не губи“, „Вълшебните очила на дядо Хети“, „Книжчица пъстружка – моя първа дружка“, „Шарено котле“ и др. Вълшебните думи на магнетичната Бета Наур въвлякоха децата в незабравимото приключение на книгите и четенето. Музикална илюстрация направи изявеният тромпетист десетокласник от Националното музикално училище, гр. Пловдив и бивш наш възпитаник - Георги Грозев. Той разказа и показа на учениците какъв инструмент е тромпетът и подтикна желанието им да се опитат да посвирят на него. Нашият бивш ученик спечели първа награда на Международния конкурс “Grand Prize Virtuoso” със „златния“ си тромпет, а на 2.11.2018 г. първо място в категория „духови инструменти“ на Golden Classical Music Awards International Competition в Карнеги Хол, Ню Йорк, САЩ.
  Учениците от ІІІ б клас със своите приятели – книгите, прекараха незабравими мигове през седмицата на четенето. Те прочетоха много приказки, поучителни истории, които учат малки и големи на това как трябва да се изправим пред реалните трудности в живота. Моралната поука, вечната борба между доброто и злото, любовта и загубата, научаваме още като деца.
 Не забравихме и нашите приятели от първа група в ДГ „Чайка“. Малките герои посрещнаха с ентусиазъм и бурни емоции учениците от ІV в клас. Те им прочетоха най-любимите си детски приказки – „Маша и мечокът“ и „Житената питка“, а по желание на малчуганите беше драматизирана и „Червената шапчица“. Накрая децата не искаха да пускат каките и батковците да си тръгнат, но учениците им обещаха, че скоро пак ще ги посетят и ще им почетат още по-интересни приказки.
  Седмицата на четенето завърши с най-големите ученици от четвърти клас, които освен, че цяла седмица гостуваха и помагаха на малките, премериха приятелски сили помежду си и се надпреварваха в един грандиозен маратон на четенето – ІV а и ІV г клас „срещу“ ІV б и ІV в клас. 

Трети етап 2017/2018 учебна година 

Седмица на четенето 11.12.2017 г. – 15.12.2017 г.


         Чрез чудодейната мощ на думите се научаваме да мислим, чувстваме и да живеем. Книгите са най-тихите и постоянни приятели. Те са най-достъпните и мъдри съветници. Те са нашите най-търпеливи учители!

„Трябва да уважаваме книгата и с благоговение да влизаме в този храм на мисли.“
Херцен

В седмицата на четенето учениците от IV г клас и IV в клас, носеха своите любими книги и с удоволствие четяха на фона на релаксираща музика. Чрез кратка беседа всеки имаше възможността да сподели своите преживявания от прочетеното. Някои от учениците си разменяха книжките, за да научат всичко за разказаното. Много ученици нарисуваха най-впечатляващия момент от любимата му книга и преписа част от нея.

Децата от II б клас със своите приятели – книгите, прекараха незабравими мигове през седмицата на четенето. Приказките, които прочетоха в клас бяха поучителни истории, които учат малки и големи на това как трябва да се изправим пред реалните трудности в живота. Моралната поука – борбата между доброто и злото, любовта и загубата -тези уроци учим още докато сме деца.
Учениците от ІІ клас от 2ГЦОУД - 2 с голяма радост и ентусиазъм се включиха в седмицата на четенето и пожелаха да създадат свой куклен театър. Те изработиха сами куклите и декорите. Представиха пред по-малките си другарчета от I а клас приказката „Трите прасенца“, промениха нейния край и показаха на първолаците, че с труд, постоянство и доброта всичко се постига. Накрая прочетоха от коледните си картички пожелания и стихчета, написани от тях за Коледа и Нова година. Пожелаха си: „Весели празници!“ и се разделиха с обещанието, че скоро ще направят друго куклено представление.

Талантливите ученици от III а клас гостуваха на малките си приятели от I в клас и представиха свое собствено творчество. Развълнуваха публиката с прекрасни стихотворения и разкази за Коледа и коледните вълшебства. Проведоха малко състезание - изговаряне на непълни пословици и поговорки, които първокласниците трябваше да довършат. Всички се забавляваха и останаха очаровани, а първолаците смаяха по-големите си съученици с любознателност и познание.

Нашите най-малки ученици от I б клас проявиха изключителна активност през седмицата на четенето. Разменяха си книжки, четяха всеки ден любими произведения, докоснаха се до поезията, рецитираха стихотворения и се потопиха изцяло в света на книгата. Те завършиха организирания маратон на четенето, в който взеха участие много ученици, учители и родители.


Народните будители 2017/2018 година

Във века на Интернет е най-необходима информираност. Точно най-малките, които обучаваме са най-любопитни и искат да знаят всичко за света. Дали ще предпочетат да го научат от книгите, зависи от нас – техните учители. Задачата ни е да запалим искрата към четенето и творческо отношение към литературните творби.
Едва ли някой подлага на съмнение разбирането, че създаването на отношение към четенето е най-добрият и сигурен път за интелектуалното развитие на децата. Всички преподаватели се стремят да стимулират четенето от най-ранна възраст.
И тази година учениците от НУ „П. Р. Славейков“ - гр. Пловдив продължиха традицията и заедно със своите учители отбелязаха Националната седмица на четенето. Участваха в различни интересни мероприятия: обновиха класните библиотеки, обсъдиха прочетени любими произведения, създадоха свои авторски детски книги, богато илюстрирани, драматизираха български народни приказки и подариха книги на училищната библиотека.
С помощта на ученици от четвърти клас ентусиазираните първокласници се пренесоха в света на невероятните български и чуждестранни приказки. Сами създадоха свои библиотеки в класните стаи. Въодушевени, малките читатели изявиха желание да покажат какво са научили за краткото време в училище. Четенето на изучени текстове от буквара и малки детски книжки, обогати тяхното въображение и познания за света.
Нашите ученици редовно посещават училищната библиотека. Тя е създадена още от построяването на училището, като непрекъснато се обновява и обогатява библиотечния й фонд. Учениците от втори и трети клас обсъждат редовно прочетените произведения и с интерес се превъплащават в ролята на млади писатели в часовете по Занимания по интереси. Те създадоха и “Творческа работилница за приказки”, в която написаха лични авторови книжки със собствен текст и красиви богати илюстрации.
За Деня на Народните будители учениците от III в клас събраха интересни факти от живота и дейността на Паисий Хилендарски, Петко Рачов Славейков, Петър Берон и др. Заедно със снимков материал подредиха табло и поздравиха всички свои учители и съученици за предстоящия празник. Научиха за дейности, с които са се занимавали нашите будители в миналото, но не са известни до днес. Обогатиха своите познания за историята и миналото на нашия народ. Откриха общи интереси и възможности за бъдещи съвместни изяви с останалите класове.
Учениците от 4 ПИГ - 1 откриха Националната седмица на четенето със свои произведения и илюстрации към тях. Продължиха инициативата на своите съученици и откриха „Работилница за творческо писане на литературни творби“. Младите писатели гостуваха на първокласниците. Четоха и драматизираха българската народна приказка „Лявото око на царя“. 
Учениците от IV б клас и I в клас драматизираха една от любимите си приказки от Емилиян Станев - „Есенно премеждие“. Първокласниците слушаха с интерес и преразказаха най-важните моменти от нея. Заедно обсъдиха поведението на главните героите и сами достигнаха до поуките и нравствените качества, достойни за подражание в наши дни.
Учениците от I в клас гостуваха на IV г клас, за да отбележат заедно Националната седмица на четенето. Малките гости поздравиха своите домакини и им четоха текстове от букварчетата. Децата се забавляваха, докато представяха произведения от своите любими автори. Първокласниците бяха впечатлени от бързината и изразителноното четене на четвъртокласниците в състезанието „Чета бързо, разбирам всичко“. В края на часа учениците от IV г клас подариха на малките ученолюбиви палавници книжки с приказки, за изграждане на класна библиотека на I в клас.
Всички знаем, че в света на книгата стават чудеса. Ние сме тези, които можем да пренесем магията в живота на младите хора! Колективът подбира най-добрите иновативни инициативи, с които впечатлява, насърчава своите учениците в четене и повишава грамотността им. С това се цели още да разбират прочетеното, да комуникират и да изразяват своите впечатления и позиции от съприкосновението с нашата и чуждестранна художествена литература.Втори етап 2016/2017 

Национална седмица на четенето, 10.10 – 14.10.2016 г. в НУ „П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив


Учениците от НУ „П. Р. Славейков“ - гр. Пловдив знаят, че книгата е най- голямото богатство и прозорец към нови и непознати светове. Заедно със своите учители участваха в различни интересни мероприятия, организирани във всеки един клас.
Пътувайки из чудния свят на приказките пред първокласниците оживяха любимите им приказни герои в часовете по български език и литература и изобразително изкуство.

Запознаха се с творбите на видни български автори като Валери Петров, Ангел Каралийчев, Петко Рачов Славейков, Ран Босилек и много други.

Седмицата на четенето във втори клас отбелязахме с любимата детска героиня на всички деца по света - Пипи Дългото чорапче, на шведската писателка Астрид Линдгрен. Произведението в читанката ни се посрещна с интерес, защото някои от децата бяха прочели цялото произведение. На въпроса: „Кое предложение на Томи и Аника е убедило Пипи да тръгне на училище?“ даде възможност учениците да направят интересна дискусия с различни лични предложения.
Във всеки ден от седмицата училищната библиотека предостави на учениците интересни занимания и беседи за постъпките на авторовите герои от различни произведения. Някои деца подариха книги на училищната библиотека, други ги размениха със своите приятели, за да ги прочетат.

Творчески кът на III г клас
Част от учениците от четвърти клас проявиха творчество и се откроиха като млади таланти - вдъхновени от българските поети създадоха свои произведения.
А други в резултат на прочетени творби, написаха есета на тема „Приятелство” и ги допълниха с красиви илюстрации.
Четенето е забавно в IV клас!!! Научава ни да мечтаем и творим!

В НУ „П. Р. Славейков“ - гр. Пловдив закрихме Националната седмица на четенето със състезание между третокласниците и накрая отборите бяха наградени за интереса им към родната реч.

Под надслов „Обичам те, българска реч!“ четири отбора се състезаваха в
разпознаване авторите и заглавията на откъси от литературни произведения за деца. Имената им бяха свързани с героите: Фют, Врабчетата, Хитър Петър, Патиланци.
Състезанието се проведе в няколко кръга:

1. Правопис.
2. Редактиране на текст от познати литературни произведения.
3. Подреждане на думи в изречение.
4. Отгатване заглавията на произведения и техните автори.

Децата с голям интерес се докосваха до вълнуващи моменти и съпреживяваха постъпките на героите.
У всяко дете се разгоря искрицата за интерес към книгата, да общува с нея и да изживява незабравими мигове.

Първи етап 2016/2017 През втория учебен срок продължи изпълнението на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и изгражадане на навици за четене на интересни детски книги. Учениците със своите преподаватели от НУ ”П. Р.Славейков” – Пловдив организираха разнообразни дейности.

Първи клас направиха своите първи стъпки в поезията. Със стихотворенията изказваме най-обикновени неща, които ни впечатляват, но с много повече чувства и настроение. За да напишем стихотворение е необходимо да се поставят основите за разбиране белезите на лириката. Поетите внушават идеи, свои позиции и настроения, но преживяването е индивидуализирано, което го прави непосредствено възприет жизнен факт.

Децата започнаха да четат поезия, създадоха прекрасни стихове за природата и искреното приятелство. Изразиха своето емоционално настроение и въздействаха върху читателите. Научиха за римата и как да я прилагат в своите произведения.

Втори клас обявиха конкурс за „Млад писател” и „Най - добър четец”. Бяха сътворени малки разкази, с интересни сюжети и герои. Присъстваше ярко изразена творческа изява и позиция на малките творци. Чрез гласуване в класа, сами избраха най – интересно написаната книжка и отличиха най – добрия писател.


Трети клас създадоха кратки енциклопедии за българската история. Описаха живота и дейността на будители и революционери. Направиха календар за най – важните исторически събития и борбите на българския народ. Изявиха се и като млади актьори, пресъздавайки една от своите любими книги и образите на нашите революционери Ботев, Левски, Раковски и други.
Учениците от четвърти клас продължиха да разширяват и допълват своите знания за българските обичаи и традиции в часовете по Занимание по интереси. Чрез откритата информация разшириха своите познания за традициите и обичаите в родния край и различните фолклорни области в България. Изработиха реквизити за пресъздаването на предстоящите християнски празници Лазаровден и Великден.

По случай „Деня на земята” в училище се проведе конкурс за самостоятелно изработване на костюм от вторични суровини. В Часа на класа и Заниманията по интереси учениците представиха допълнителна информация, която бяха открили сами за периода на разграждане на различните отпадъчни материали.

В нашето училище продължи вторият етап от кампанията „Стара за нова тетрадка”. Заедно с четенето през втория учебен срок учениците показаха своето старание и по писане. Засили се и интересът към училищната библиотека. Първокласниците бяха най – младите читатели. Подетата кампания даде тласък за разнообразяване на дейностите по четене. Библиотеките в класните стаи, игротеките и училищният двор са сред любимите кътчета за отдих и среща с приказните герои от любимите приказки на малките ученици в училище.В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и седмицата на четенето учениците от НУ ”П.Р.Славейков” – Пловдив проведоха разнообразни дейности и усъвършенстваха уменията за четене. Използвани бяха различни техники, за да се активизира четенето, както на глас така и на ум. Във всяка класна стая учениците подредиха своя библиотека с любими художествени произведения.

Четенето в първи клас започна с избор на любими народни приказки. Техните приятели от четвърти клас ги заинтригуваха с: „Който не работи, не трябва да яде”, „Сливи за смет”, „Най-голямото богатство”, „Малката кибритопродавачка” и др. Под умелото ръководство на своите учителки разсъждаваха върху посланията за доброта, честност и справедливост и съпротивата срещу злото. Децата сами подредиха своя малка библиотека в класната стая.

Втори клас подеха инициативата да подарят своя прочетена книга на приятел. Родителите бяха съпричастни и подкрепиха своите деца. Всеки второкласник с интерес прочете подарената книжка. Започна взаимното обсъждане и включването им в игрите, поставени от класните ръководители „Магията на думите” и „Моят речник”. Така учениците се приучиха да четат самостоятелно, запознаха се с автора и беседваха по между си за поведението на героите. Сами достигаха до преценката кое е добро и кое не. Характеризираха героите и анализираха техните постъпки. Изказваха собствено мнение. Като малки творци създадоха своя книга, избирайки сами сюжет и герои. Оформиха я интересно и увлекателно. Подредиха кът от своите любими произведения в класната стая. Така имат възможност сами да избират книги от класната библиотека.

Трети клас разгърнаха своите творчески възможности, като сами написаха и подредиха малки художествени творби. Младите писатели разказаха интересни случки, сами избраха героите и направиха илюстрации. Много от случките бяха твърде необичайни, но всички свързани с добри постъпки на героите, откровени мисли и чувства. Емоционалното настроение бе приповдигнато и всеки изпитваше желание да прочете разказите на своите съученици. Авторите прочетоха пред своите съученици интересните си произведения. Творбите бяха различно илюстрирани и подредени, което още повече засили интереса да бъдат прочетени.Четвърти клас проявиха интерес към научно-популярните текстове. Сами предложиха разглеждането на енциклопидии и произведения на историческа тематика. Заедно посетиха библиотеката в квартала. Учениците с нетърпение споделяха прочетеното от различни източници и най-новите открития. Това наложи ние учителите да направим извод, че нашите ученици имат разностранни интереси, ползват различни източници и сами намират отговори на своите въпроси. Освен, че четат те са изпълнени с непреодолимо желание да разказват и обсъждат прочетеното.

Нашата работа за насърчаване на четенето не се изчерпва до тук. Подобряване на четивната техника и четенето с разбиране са на първо място в работата на колектива.

В нашето училище като първото ЕКО – УЧИЛИЩЕ в град Пловдив миналата учебна година стартира кампания „Стара за нова тетрадка”. Учениците предават пет изписани тетрадки и в замяна получават една нова. Това създава предпоставки за по – голям интерес към четенето и писането в начален курс. Тази инициатива беше съпътствана и от кампанията „Дари прочетена книжка на училищната библиотека”. Поради големия интерес двете кампании продължават и през тази учебна година. Към инициативата ни взеха участие и родителите заедно с децата си по класове и групи и създадоха мини библиотеки във всяка стая. Така на учениците се дава лесен достъп и богат избор до различни художествени произведения през свободното им време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар