НУ "Климент Охридски" - с. Войсил

Ние четем в НУ "Климент Охридски" - с. Войсил"Аз и книгата"

Ние четем в НУ "Св. Климент Охридски" с. Войсил

Четвърти етап 2018-2019 година

Втори етап 2016-2017 година


   В седмицата на четенето в НУ "Св. Климент Охридски" с. Войсил се случиха невероятни неща. Най-напред героите от "Мързеливата снаха" и "Малкият Хитър Петър" оживяха пред погледите на гостите, изиграни от най-малките в училището - децата от Подготвителна група.
На следващия ден книжките очакваха с нетърпение кое дете ще им се падне да ги прочете.
Учениците играха на играта "Бягащ четец". Те бягаха в кръг около столове с книги.
Търпеливо на всеки стол книжките очакваха децата да седнат и да ги разлистят.
След това чрез жребий едно от децата представяше книжката, която е започнало да чете.
На следващия ден се организира четене на открито, като накрая се получи една бърканица от приказки. Всички се забавляваха, а някой се сдобиха и с нови книжки. С нетърпение очакваме след това да ни ги представят.


Първи етап 2015-2016 година


По повод седмицата на народната приказка в нашето училище децата от ІІ клас направиха драматизация на приказката "Сливи за смет", която представиха на Празника на буквите. След нея зададоха въпроси, свързани с приказките. Направиха и кукли - героини от приказките "Мързеливата снаха" и "Неродена мома".


Националната седмица на четенето


Седмицата на Книгата стартира с анкета сред децата “Чета, защото…” Интересни бяха отговорите им – някои четат, за да научат нови неща, други – защото се пренасят във вълшебен свят.
В състезанието по правопис се включиха дори и първокласниците.
Сред останалите ученици конкуренцията наистина беше голяма. Победителят все пак е само един. Родителите също активно се включиха, като насърчиха децата по-често да посягат към рафта с книги. По-смелите дори драматизираха приказката “Дядо и ряпа”. На четвъртия ден след приказката, прочетена от баба Мими, децата поеха щафетата и на свой ред прочетоха своята любима приказка пред съучениците си. През последния ден от седмицата в Библиотеката ги очакваха големи изненади. Трябваше да отгатнат коя е приказката само по откъс от нея, трябваше да изиграят момент от любима приказка. Имаше и награди. Библиотеките в класните стаи очакват своите нови попълнения...


Националната седмица на четенето минава под надслов "Аз и книгата". Днес на гости ни беше баба Мими, която ни прочете една хубава и поучителна приказка. Тя поведе маратона "С баба приказки разказвам", в който участваха децата от 1 и 2 клас.
С нетърпение очакват утрешния ден, за да разберат каква изненада им е подготвила Книгата. 


Ето и нашият блог 
       В НУ "Св. Климент Охридски" с. Войсил се проведе седмица на четене на приказки от други народи. Направихме конкурс за най-добър четец и разказвач.  Спряхме се на индийски народни приказки, защото са поучителни и увлекателни. Представихме страната с нейната богата култура, с нейните интересни обичаи и празници и завладяващи танци.

            По плана за Националната стратегия за повишаване на базовата грамотност на учениците проведохме викторина на тема: "Знаем ли български език". Отборите се сформираха чрез жребий, като играеха по двама в отбор. Всеки отбор трябваше да отговори на 15 въпроса от областта на Български език и литература. Играеха до грешен отговор. С изключително вълнение повечето отбори отговориха и на всичките въпроси и показаха знания.По повод Националната седмица на четенето 10 - 14. Х. 2016 г. учениците от НУ "Св. Климент Охридски" - с. Войсил четоха, рецитираха, преразказваха, забавляваха...
На 10.10.2016 отрихме Седмицата на четенето в библиотеката към НЧ "Хр. Ботев" библиотекарката кака Станимира  забавлява децата  с игри от детските приказки. Имитираха герои от книжките, сглобяваха пъзели със заглавия от детски произведения.
        Седмицата продължи на чаша топъл чай с любимите ни книги. Третокласниците направиха табла с думите на герои от избрани Български народни приказки, а четвъртокласниците подреждаха епизоди от приказките. В смях оживяха картини от "Мечо Пух", "Червената шапчица", "Аладин и вълшебната лампа", "Питър Пан" и други.
         В сряда талантливите ни ученички Теодора и Петракова и Зюмбюлка Асенова прочетоха свои приказки. Пожелаваме им и книжки да напишат след време.
Второкласниците рецитираха стихотворения, посветени на българския език, а г-жа Матанска изрецитира своето любимо стихотворение "За България"
Седмицата завърши с драматизация на приказката "Дядо и ряпа" пред децата от подготвителна група и детската градина.
Закрихме седмицата с подаръци за най-изявените ученици.
Ние ще продължим да четем!

Няма коментари:

Публикуване на коментар