ОУ „Христо Смирненски“, град Раковски

„Ние четем“ в ОУ „Христо Смирненски“, град РаковскиПо проект „Зелено училище за зелено бъдеще“ ОУ „Христо Смирненски“, гр. Раковски създаде класна стая на открито. Възползвайки се от нея и от приятното октомврийско време, III „а“ клас четат всички есенни четива от читанката в тази чудесна обстановка, докосвайки се до истинската красота на есента.
Децата с удоволствие участват в състезанието на класа „Кой чете най-добре“ и с аплодисменти през целия месец излъчват победител всеки час.
Така четенето, освен задължително, става и едно забавно приключение.


  Нашите инициативи, свързани с четенето, започнаха с Коледно състезание по четене. Децата вече знаят голяма част от буквите, но не всички, за това в състезанието се включиха деца пожелание. Четоха кратки фрагменти от коледна детска книжка. Критериите бяха гладко и увлекателно четене. Всички деца гласуваха тайно и двамата, събрали най-много гласове, получиха грамота.

Следващата инициатива беше четене на приказки от родители. Децата слушаха, отговаряха на въпроси към текста и накрая илюстрираха любим момент от приказките.
„Ние четем“ | ОУ „Христо Смирненски“, град Раковски (smirnenski.com)
Друга инициатива беше размяната на книжки, подписани собственоръчно от всяко дете. Подарихме книжка и на I ”б“ клас, за да обогатим тяхната библиотека в класната стая.

По случай Международния ден на ръкописното писмо организирахме състезание по краснопис, в което децата преписаха стихотворение с изучените до момента букви, спазвайки правилата за правилно писане на буквите и връзките между тях. Жури бяха учителите на другите първи класове, а за трите най-красиво написани стихотворения децата получиха грамоти. Направиха и илюстрация към стихотворението, с което показаха, че са разбрали съдържанието на текста.

Посетихме и училищната библиотека, за да си изберем книжки, които да четем в часовете по интереси. Предстои посещение на читалищната библиотека и продължаване да се учим да пишем красиво и вярно и да четем гладко, изразително, увлекателно и с разбиране.

Седмица на четенето

В седмицата на четенето третокласниците представиха своите умения в инициативата „Приказка за всеки ден“. Четирите класа за всеки ден бяха подготвили различни български четива, подходящи и за драматизиране от нашите бъдещи първокласници.
Учениците от III в клас запознаха предучилищните групи в училище с приказката „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин. Целта е насърчаване и повишаване на грамотността на децата от ромски произход. Всеки ученик пресъздаде своята роля с подходяща интонация, докато в същото време децата разглеждаха картини от приказката. Учениците получиха награда разделител за книга. Видео може да видите тук:
https://youtu.be/N0p9lsyTAgc
Отново пред същата публика учениците от III г клас представиха и драматизираха приказката „Под гъбата“ на Витали Сутеев.
Учениците от IV клас участваха в състезание по краснопис. Те избраха любим момент от книга, която са прочели през лятото и го преписаха на лист. Най-красиво написаните откъси бяха поставени на табло за краснопис. Освен това учениците, които бяха прочели най-много книги през лятната ваканция получиха грамоти.
Учениците от II а клас работиха върху приказката „Котаракът в чизми” на Шарл Перо. Те бяха включени в различни дейности - четене на приказката, оцветяване на илюстрации и съставяне на книжка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар