ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово

Ние четем в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово

Четвърти етап 2018-2019

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

22 – 26 октомври 2018г.

 
Грамотността е основа за растеж във всички области. В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, ние, учителите от ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово, се присъединяваме към инициативата и подкрепяме максимата: „Един час прекаран в четене, е час, откраднат от Рая“ (Тома Уортън).

ДЕН ПЪРВИ, 22 октомври 2018 г.

Учениците четоха - „Антискучно четене“. Чрез творчество и иновации, в различни варианти бяха поднесени текстове, които не ги затрудниха. Децата изпитаха удовлетворение от интересния начин на представяне на текстовете и със завидно умение се справиха с поставените задачи („палав текст“, „намери думите в текста“, „четене наопаки“, „четене със задача“, „няма ред“, „четене с решетка“, „въртящ текст“, „текст с картинки“, „заплетен текст“, „непрекъснат текст“, „замъглен текст“, „объркан текст“, „скрит текст“, „четене с липсващи букви“, „обърнат текст“, „диафилм“ и „филм“).
  
Група ученици от 4. клас посетиха малките деца от Подготвителна група към училището и прочетоха любими приказки и разкази. Децата бяха запленени от прочетеното от големите ученици и слушаха в захлас. „Помогни ми да прочета“ се оказа доста интересна инициатива за децата от Подготвителна група.

Тъй като първия ден от Националната седмица на четенето съвпадна с провеждания в училище Ден на таланта , учениците от начален етап, включени в секция „Рисувам“, илюстрираха любими приказки.
ДЕН ВТОРИ, 23 октомври 2018 г.

Учениците от прогимназиален етап разсъждаваха на тема: „Чета, защото…“. Най-активните ученици от 5., 6. и 7. клас представиха в писмен вид изложенията си.
ДЕН ТРЕТИ, 24 октомври 2018 г.

„Най-добър краснописец“ - Учениците от 1. и 2. клас показаха чрез красиво писане как са овладели основните форми на графичната и писмената система на българското писмо. Първокласниците апликираха и моделираха изучените букви и „изписваха“ с тях учени думички.По-големите ученици от начален етап, учениците от 3. и 4. клас пък проведоха състезание „Най-добър четец“. Петокласниците представиха по интересен начин пред съучениците си прочетена книга.
ДЕН ЧЕТВЪРТИ, 25 октомври 2018 г.“В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели“ (Франческо Петрарка). Както всяка година досега, един от дните от седмицата на четенето е посветен на „Походът на книгите“. В желанието си да покажат на по-малките си другарчета света на книгите, ученици от втори и четвърти клас подариха своите детски книжки на малките ученици от първи и втори клас. По този начин спомогнаха да запалят интереса у малките ученици към книгата и попълниха класните им библиотеки. Първокласниците още не могат да четат, но обещаха, щом се научат да четат, да прочетат книжките.Учениците от 5. прогимназиален клас представиха „Енциклопедия за малките“ – проекти на енциклопедична тематика, на малките деца от Подготвителната група към училището. 
 


ДЕН ПЕТЪК, 26 октомври 2018 г.„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най-добрият от тях“ (Джаки Кенеди Онасис). Петия ден от Националната седмица на книгата посветихме на гостите в училище – „Петъчен гост“. Поканихме родители, които със своя пример и любов към книгата, да ни покажат какво е за тях книгата. В училищна възраст е важно да се изгради желание за четене, любопитство към книгата и познанието. А какъв по-добър начин за постигането му от това, родителите да ни покажат как го правят. Подготвителна група и класовете от начален етап бяха посетени от родители, които четоха свои любими приказки, почерпиха ни и ни подариха книжки. Личният пример е много важен за възбуждане на интереса на малкия ученик към книгата. Второкласниците отбелязаха с работни листове наближаващия празник – Деня на народните будители.Учениците от 3. и 4. клас ни показаха, че за четенето граници не съществуват. Те четоха на различни места в двора на училището, сред природата – „Четене без край“. Третокласниците показаха изработени информационни книжки (лапбук), посветени на 1-ви ноември – проект „Будители“. Четвъртокласниците също изработиха постери за празника.Изпълнихме в максимална степен инициативите, които бяхме заложили. Четенето продължава…, защото: „Хората престават да мислят, когато престанат да четат“ (Дени Дидро).
Повече информация за проведената Национална седмица на четенето в ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово, може да откриете на Facebook-страницата на училището и в YouTube

 

Трети етап 2017/2018


Ние продължаваме с четенето. А Вие?  В Световния ден на книгата и авторското право (на английски: World Book and Copyright Day (International Day of the Book; World Book Days) в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово започна поредната инициатива "СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО". 23 април е символична дата за световната литература и е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 г. Идеята е младите хора да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.


Седмицата на четенето е заложена в Годишния план на ОУ „Христо Ботев” – с. Крумово и се провежда за пореден път през тази учебна година. През ПЪРВИЯ ДЕН от седмицата четвъртокласниците поканиха малките ученици от ПГ, за да им почетат от книжките, които имат в класната си библиотека. Увлечени, впечатлени и въодушевени от представянето, децата разглеждаха с интерес енциклопедиите, от които може да се научат много и интересни неща. Участниците в инициативата "Книги за смет" бяха донесли книжките, които получиха при предаване на пластмаса за рециклиране, и почетоха на класовете си от тях.

През ВТОРИЯ ДЕН от седмицата учениците от I и II класове четоха български народни приказки. На учениците от III и IV класове, шестокласниците четоха юнашки народни песни, които много им допаднаха. Те се поинтересуваха къде могат да прочетат още от народните песни.

В ТРЕТИЯ ДЕН учениците от всички класове четоха приказки на народите и попиваха мъдростта на вековете.

ДЕН ЧЕТВЪРТИ от седмицата на четенето в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово. Третокласниците и четвъртокласниците редиха синкуейн - петстишие - стихотворение от пет реда без рима, отговарящо на правила. Продължава инициативата "Подидаскал" за един час сред учениците от VI клас. Днес ученик влезе в ролята на учител и проведе час по български език на тема: "Упражнение върху еднородни части". Ученици от прогимназиален етап четоха хайку и се запознаваха с част от културата на Изтока.

ДЕН ПЕТИ - В петия ден от седмицата на четенето седмокласниците се запознаха с лириката на един от българските класици - най-нежният български поет - Яворов. Обект на внимание бяха както творби със социална тематика като "Градушка" и "Хайдушки песни", така и прекрасните любовни стихотворения ("Две хубави очи", "Вълшебница"). Група ученици от втори, трети и четвърти клас от "Театрална магия" взеха участие в театралния фестивал "Театър - Игра - Живот", организиран от община Пловдив. Те изиграха епизод от "Вълкът срещу козата и трите й козлета" по Недялко Йорданов, с музика на Хайгашод Агасян. Учениците показаха един урок за доброто, от който разбрахме, че "макар да е жилаво злото, в човека все пак побеждава доброто". На сцената малките театрали показаха умения и артистичност. Получиха заслужени аплодисменти както от публиката, така и от журито на този форум.

Четенето продължи и в почивните дни. Четохме на открито. Четохме на братчета, на сестричета. И на домашните любимци четохме. Ние продължаваме с четенето. А Вие? 

В Националната седмица на четенето в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово, в периода 11 - 15 декември 2017 г. проведохме:


ДЕН ПЪРВИ, понеделник, 11 декември 2017 г. Открихме Националната седмица на четенето. Сред учениците се проведе дискусия на тема: "Какво обичам да чета?". Децата разказваха за своите интереси, кое ги провокира да четат, научихме за любимата и предпочитана от тях тематика. 
ДЕН ВТОРИ, вторник, 12 декември 2017 г. Шестокласници и седмокласници представиха свои проекти пред четвъртокласниците. Запознаха ни с Великата Китайска стена, Колизеума, Статуята на Свободата. За малките ученици това бе много полезна и приятно поднесена информация. Любопитството на малките ученици бе голямо. Те обещаха, че ще прочетат още за тези световни паметници на културата и изкуството.
ДЕН ТРЕТИ, сряда 13 декември 2017 г. - по-големите ученици подаряват на по-малките своя книжка. Учениците от III клас подариха свои книжки на най-малките ученици в училището - на първокласниците. Четвъртокласниците поканиха на гости децата от ПГ към училището и им подариха образователни игри и книжки. Прочетохме им и една от книжките. С трепет малките деца разлистваха книжките. Четенето продължава - учениците четат в междучасието в къта за четене в класната си стая.
 

ДЕН ЧЕТВЪРТИ, четвъртък 14 декември 2017 г. - Маратон на четенето. Учениците от трети и четвърти клас направиха маратонно четене. Обещахме си всеки ден да отделяме време за четене.
ДЕН ПЕТИ, петък 15 декември 2017 г. - Разсъждавахме по темата: "Обичам да чета, защото...". Нашето четене продължава в домашна обстановка - ще четем на мама, баба, татко в почивните дни. Те ще ни четат и разказват приказки. Защото обичаме да четем!
ЛИНК: в YOUTUBE 
Седмица на четенето - 23 - 29 октомври
ДЕН ПЪРВИ - Родителите ни четат откъс от приказка; Разбрахме, че четенето е за цял живот, че любовта към книгата се създава в ранно детство.
ДЕН ВТОРИ - Децата от Подготвителната група изработиха книжки. Работиха усилено и резултатът е налице. Малките първокласници посетиха НЧ "Наука-1919 г.", където се запознаха с книгата, реда на взимане на книжки от читалищната библиотека. Получиха много ценни уроци от г-жа Светлана Николова - библиотекар, и, естествено - подаръци и почерпка.
ДЕН ТРЕТИ - "Маратон на четенето" - Четвъртокласниците посетиха децата от Подготвителна група към училището и им подариха "четящо човече" с послание. Маги разказа на децата какво ги очаква в училище - да не се плашат, защото учителите са много добри и подкрепящи. Третокласниците четоха на учениците от I клас. Шестокласнички прочетоха важни факти за 1 ноември и за Иван Вазов на децата от втори, трети и четвърти клас. Йорданка Калоферова, ученичка от V клас, представи свои авторски книги на най-малките ни ученици.
ДЕН ЧЕТВЪРТИ - Учениците илюстрираха момент от приказка.
ДЕН ПЕТИ - Ученици от III, IV и VI класове разсъждаваха на тема: "Обичам да чета, защото..." - като завършек на Седмицата на четенето в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово. ДЕН ШЕСТИ И СЕДМИ - Домашно четене

Мариана Иванова, гл. учител     

Втори етап 2016/2017


"Ние четем" в ОУ "Христо Ботев" - с. КрумовоВ периода 10 - 14 октомври 2016 г. в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово се проведе първата от инициативите, свързани с четенето. Седмицата 24 - 28 април 2017 г., проведохме втората инициатива - "Седмица на четенето".Национална седмица на четенето в ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово За поредна учебна година ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово се присъединява към отбелязването на Националната седмица на четенето. Ето и нашата Програма на дейностите. Обобщена информация и снимков материал ще Ви изпратим след края на инициативата. 
Първи етап 2015/2016
 
Участие на второкласниците в „Бисерче вълшебно” 2016 г.


 Второкласниците от ОУ „Христо Ботев” – с. Крумово станаха част от почетното жури и получиха грамотите си от „Бисерче вълшебно” 2016 г.

Как децата от II клас на ОУ „Христо Ботев“ в с. Крумово си набавиха част от книгите, номинирани в „Бисерче вълшебно”?

Учениците от втори клас при ОУ „Христо Ботев“, с. Крумово, се запознаха с правилата на инициативата „Бисерче вълшебно“. Второкласничката Рая Толева, в качеството си на посланик, разпечата информация от сайта и запозна съучениците си с правилата. Госпожа Иванова прочете номинираните заглавия и всички двадесет и четири ученици си избраха книжка, която да прочетат. Стигнахме до въпроса: Как да си набавим тези книжки? По идея на учениците, и с помощта на родители, събрахме хартия и пластмаса, които предадохме на пункт за изкупуване на вторични суровини. През есента учениците събираха кестени, които предадохме на пункт за изкупуване на кестени. И така – ето ги паричките за книжките! Закупени бяха 12 книжки и четенето започна! С изобретателност и упоритост, с помощта на класния ръководител и родителите, учениците прочетоха книжките, гласуваха и получиха грамоти. Журито присъди наградата на книгата „Бъди ми приятел”, която беше от предпочетените от второкласниците книжки. Очакваме с нетърпение тегленето на наградите за журито и наградите за Активните бисерчета.

Походът на книгите

2 – 23 април 2016 г.


 „Походът на книгите”, който се организира в периода 2 – 23 април 2016 г., е инициатива на Асоциация „Българска книга” и е подкрепена от Министерството на образованието и науката. Маратонът е инициатива, заложена в Националния план за действие през 2015 – 2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване грамотността.
НЧ „Наука – 1919 г.” – с. Крумово и ОУ „Христо Ботев” – с. Крумово се включиха в инициативата със следните мероприятия:

4 – 7 април 2016 г.
1.    Конкурс за изработка на маска на тема: “Моят любим герой от приказките” (съвместна инициатива на НЧ „Наука – 1919 г.” – с. Крумово и ОУ „Христо Ботев” –с. Крумово). Конкурсът се проведе в библиотеката на читалището.


11 – 15 април 2016 г.
1.     „Да прочетем на децата” – В продължение на 5 дни на Фейсбук-страниците на НЧ „Наука – 1919 г.” и на ОУ „Христо Ботев” – с. Крумово бяха публикувани по една приказка, която всеки родител да прочете със своето дете. Родителите направиха снимки и ги изпратиха, за популяризиране на инициативата.
2.    „Да творим заедно” – учениците участваха в работилничка в НЧ „Наука – 1919 г.”, където сами изработиха книгоразделители.
3.    „Приказка ми прочети” – първокласниците прочетоха любима приказка на децата от ПГ в училището.
4.    Децата от ПГ сами изработиха и илюстрираха книжка. Изработиха и книгоразделители.

18 – 23 април 2016 г.
1.    Проведохме „Състезание за най-добър четец и разказвач” по класове. Учениците сами излъчиха победителите в тази категория.
2.    „Езикът, който ни събира и разделя” – Проведохме състезание по правопис за учениците от прогимназиален етап и краснопис за учениците от начален етап в ОУ „Христо Ботев” – с. Крумово.
3.    „Да напиша приказка” – инициатива на Йорданка Калоферова, III клас, автор на детска книжка. Йорданка Калоферова разказа как е започнала да пише книгата си. Разговорът беше много вълнуващ за всички ученици.
4.    „Походът на книгата”. Второкласниците обмениха книги с второкласниците от училището в с. Цалапица. С трепет очаквахме пуснатите на свобода книги, а и нашите приятели, второкласниците от Цалапица, очакваха нашите. На един дъх прочетохме получените книжки. Осъществихме онлайн видеовръзка между двата класа, споделихме впечатления от прочетените книги и отправихме нови предизвикателства. Сдобихме се с нови приятели.
5.    Първокласниците бяха на гости на библиотеката в НЧ „Наука – 1919 г.” Най-малките читатели се запознаха с реда на ползване на книжка от библиотеката.
6.    Изготвихме изложба „Моята любима книга – илюстрация”. Децата се изявиха като илюстратори и художници.
7.    Отчетохме инициативите, свързани с „Походът на книгите”. Наградихме изявилите се през периода ученици.
Клипче от мероприятията през този месец обобщихме тук: https://www.youtube.com/watch?v=IHJ3mJ16xRI


Ние няма да спрем дотук! Ще продължим да се срещаме с книгата. А Вие?

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

07 – 13 декември 2015 г.
  През учебната 2015/2016 г. ръководството и екипът на ОУ „Христо Ботев“ работи приоритетно съобразно дейностите от Регионалния план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. С оглед на реализиране на целите и дейностите от Плана, в училищния учебен план, както и в работата на МО в училището бяха заложени редица мероприятия, едно от които е включване в национални и регионални мероприятия, свързани с четенето. По повод Национална седмица на четенето разработихме следната програма:
Национална седмица на четенето
07 – 13 декември 2015 г.
Понеделник
Откриване на Национална седмица на четенето: „Чета, защото…”
Вторник
„Най-добър четец” – състезание за най-добър четец и разказвач (по класове)
„Приказка да ви прочета…”
– големи четат приказка - съвместна инициатива на ОУ „Христо Ботев” и  НЧ „Наука – 1919 г.”
Сряда
Езикът, който ни събира и разделя
Състезание по КРАСНОПИС (I – IV клас) и ПРАВОПИС (V – VII клас)
Четвъртък
Маратон на четенето – „Аз чета изразително” – състезание за изразително четене на известно стихотворение
Петък
Ден на книгата - Моята любима книга „– представяне на любима книга, любим автор
Илюстрация на любима книга
Събота
Чета на мама и татко
Неделя
Любима приказка на мама и татко
Закриване на Национална седмица на четенето и представяне на резултатите

Каним родители да присъстват и да вземат участие в нашите инициативи и открити часове.

Програмата вече е качена на платформата „Ние четем“. Ето и кратко резюме на дейностите, реализирани през седмицата.


1. Детската градинка (ПГ) към ОУ „Христо Ботев“ – с. Крумово в Националната седмица на четенето.

2. Съвместна дейност с НЧ „Наука – 1919 г.“ – с. Крумово.
Партньорството с НЧ „Наука – 1919 г.“ – с. Крумово не е от днес. Училището и читалището осъществяват съвместна дейност от много години. Работим в една посока – културното израстване на малките ученици.
2.1. Големи ученици четат на най-малките деца и им подаряват книжки.

3. Състезание по краснопис в начален етап на основна образователна степен.
3.1. Малките ученици влагат много старание. Знаят, че след като напишат четливо и красиво текста, ще оцветят и работния лист. Направихме изложба с най-добрите работи. Директорът г-жа Генчева връчва награди – грамоти за тези, които са вложили най-голямо старание.

4. Състезание по правопис в прогимназиален етап на основна образователна степен.
            4.1. Изготвихме зложба на най-добрите работи по правопис. Директорът г-жа Генчева отчита резултатите от състезанието. Публиката – малки ученици, които се възхищават на уменията на по-големите.
            
5. Състезание за най-добър четец.
            Състезанието за най-добър четец беше много емоционално и оспорвано. Не липсваше напрежение, но пък усилията си струваха. Децата знаят мъдростта: „Дете, което чете, утре ще бъде възрастен, който мисли“ и с всяка поредна инициатива все повече я осмислят. Конкуренцията беше много голяма. В крайна сметка безпристрастното жури излъчи по един победител от всеки клас.
            5.1. Участниците в състезанието за най-добър четец.
            5.2. – Наградените в състезанието.

            6. Конкурс за най-добър илюстратор на приказка.
            6.1. Работим много задълбочено, почти като истински художници, вникваме в съдържанието на текста и караме белият лист да оживее в ръцете ни.
            6.2. Грамотите за отличилите се илюстратори, изложбата на илюстрации към приказки и награждаването.

            7. Чета на мама и татко.
            Тази задача планирахме за почивните дни. Не очаквахме кой знае какво да се случи, но пък резултатите ни изненадаха приятно. Родители споделиха снимки и впечатления от ефекта, който е предизвикала задачата. Децата обещали, че няма да четат само в този ден, заради инициативата, а и ще го правят винаги, когато имат време и добри слушатели.
            7.1., 7.2., 7.3., 7.4., 7.5. – Четем вкъщи на мама и тати.

            8. Любимата приказка на мама и тати от детството.
            Знаем, че това ще е един от най-емоционалните дни. Да се докоснем до детството, което са имали мама и тати – незаменимо. Това сближава, внася уют в отношенията, децата усещат магията на книгата и заживяват в безкрайния свят, който тя описва.
            8.1., 8.2., 8.3. - Мама и тати ни разказват любимата си приказка от детството.

            Инициативите за повишаване на грамотността не свършват със седмицата, която измина. Споделяме всички дейности на страницата на училището във Facebook  и в бъдеще разчитаме на подкрепата и съпричастността на родителите за постигане на по-високи резултати.


Програмата на ОУ "Христо Ботев" - с. Крумово, общ. Родопи за отбелязване на Националната седмица на четенето от 07 до 13 декември 2015 г.
Екипът на ОУ "Христо Ботев" е твърдо убеден, че повишаването на грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество и работим в насока да положим основите на едно грамотно и добре образовано поколение.

ИНИЦИАТИВА „ПРОЧЕТИ МЕ“ – ВТОРИ КЛАС

  През учебната 2015/2016 г. учениците от втори клас от ОУ „Христо Ботев“, в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и планираните дейности в плана на МО – начален етап в училището, се включиха в инициативата на Българската асоциация по четене „Прочети ме“. Още в началото на месец ноември класният ръководител подаде заявка за присъединяване към инициативата в групата във Facebook, където участват класове от цялата страна. Това е група за споделяне на идеи за насърчаване на четенето сред малките ученици. В тази група класовете си отправят предизвикателства, свързани с четенето. Колеги разменят идеи, снимков материал от проведени инициативи.
Като начало класният ръководител, съвместно с родителите, осигуриха мотивираща среда в класната стая. Направи се библиотечен кът, родители направиха скамейка (специално място за четене), на която да може комфортно учениците да седнат, за да четат. Първоначално второкласниците донесоха свои книжки, в последствие, въодушевени от случващото се, родителите осигуриха спонсори и закупиха нови книжки за децата, така се обогати библиотечният фонд. За Коледа очакваме още книжки като подарък, с които ще продължим да обогатяваме библиотеката. Всяко дете има читателски картон, имаме библиотекар, който записва в картона прочетените книги. Постепенно децата започнаха да използват всяко свободно време (в междучасие, между различните дейности в целодневната организация на учебния ден), за да четат. Всеки месец се излъчва „читател на месеца“ – тези от учениците, които са прочели най-много книжки. В стаята имаме „дърво на прочетените книжки“, на което добавяме „листенца“, с надеждата в края на годината то да е отрупано с листа. Така, прашинка по прашинка, поставихме началото. Със следващия снимков материал ще илюстрираме какво постигаме.

1.1, 1.2., 1.3. – Началото на инициативата.

2.1. - С удоволствие четем и се учим да правим информационни книжки на любима тематика (Lapbook).

3.1. - Специалното ни място за четене.

4.1. - Голяма е радостта ни от книжките, които родителите ни дариха.
           
            5.1. - Потърсихме книжки, които са чели в детството си мама и тати и намерихме такива.

            6.1. - Получихме много специален подарък, книга-съкровище, „История славянобългарска“, която ни донесе от Атон дядо на второкласник.

            7. Докоснахме се до „голямата книга“ – така второкласниците нарекоха Тълковния речник на българския книжовен език.
           
            8.1, 8.2. - Ето така изглежда „дървото на прочетени книжки“ почти два месеца след началото на инициативата „Прочети ме“.

            9.1. - Заслужени награди – „читател на месец декември“.

            Второкласниците се включиха и в Националната седмица на четенето, която се проведе в училището ни.

Мотивираща е мисълта да направим така, че у децата, които отглеждаме днес, да запалим искрицата на любовта към книгата; да ги заразим със словото и магията й, за да успеят да съпреживеят емоционално прочетеното. Всеки ден правим стъпка напред към сдружаването с книгата. По този път не сме сами, подкрепяни сме от ръководството на училището, от родителите ни и вярваме, че ще успяваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар