ОУ "Георги С. Раковски", с.Болярци

Ние четем в ОУ „Георги С. Раковски“, с. Болярци


Четвърти етап 2018/2019


Национална седмица на четенето


И тази учебна година с настъпването на есента, цветна и богата, дойде и наситената с мероприятия седмица посветена на книгата. Заредиха се пъстри, изпълнени с цветно съдържание дни посветени на литературното творчество. 
Учениците от II клас се включиха в Националната седмица на четенето, като четоха сред природата стихотворения посветени на есента. В час по интереси облечени като приказни герои прочетоха своя любима приказка. 
Под надслов „Аз обичам да чета”, отбелязахме Националната седмица на четенето в IVа клас . Инициирaха се разнообразни дейности. Литературно четене, с гост г-н Димитър Благоев-бивш учител по български език и литература и автор на художествени произведения, който с голям артистизъм ни разказа любимата на всички деца приказка „Майчина сълза” по Ангел Каралийчев. Учениците поднесоха с благодарност цветя и грамота за "Най-сладкодумен разказвач на приказки" на г-н Благоев. Дейностите продължиха с четене от любимата книжка на всяко дете. С много емоции и вълнение бе наситено посещението на библиотеката в родното село Болярци. Учениците с трепет и интерес разлистваха детските книжки. На четвърокласниците бе представена презентация за живота и творчеството на детския автор Ран Босилек. С интерес изгледаха анимираната приказка "Косе Босе" и прочетоха някои по-популярни произведения на автора. 
Учениците от IVб клас се включиха в Националната седмица на четенето, като проведоха състезания. Едното от тях бе по правопис и краснопис – текст, в който да се попълнят пропуснатите букви и да се препише красиво. В другото състезание „Познай героя, произведението и неговия автор“, класът се раздели на два отбора и бяха използвани откъси от четири изучени произведения, които трябваше да се разпознаят. 
С учениците от пети клас през Националната седмица на четенето проведохме часове в стаята за занимания по интереси. Часовете бяха посветени на богатия свят на Енциклопедиите. На всеки ученик бе предоставена възможност да задоволи своето любопитство и да си отговори на въпроси, които си е задавал, но не е откривал. Енциклопедиите дадоха възможности децата да задоволят своите интереси, като потърсят, прочетат, сравнят предложения интересен материал. От стаята те излязоха обогатени и с желание отново да се върнат там. 
В VI клас мероприятието свързано със седмицата на четенето бе проведено в присъствието на гости от Основно училище с. Богданица. Шестокласниците от гостуващото училище бяха радушно посрещнати в нашето, където бе оформен кът свързан с темата „Книгата от древността до наши дни“. Съвместната среща започна вълнуващо и изключително забавно, тъй като домакините демонстрираха добра подготовка по темата. Пътят на книгата от древността оживя сякаш пред учениците, чрез интересния материал който бяха подготвили. Забавно и вълнуващо бе пътуването. Разказите на децата обогатиха с ценни знания учениците. Гостуващите ученици пък от своя страна сюрпризираха с богата литературна програма. В Националната седмица на четенето ученици от VII клас тестваха езиковата си грамотност. Мероприятието протече под надслов „Реката от думи прави книгите, а книгите са богатство“. Тестът даде възможност по интересен начин те да установят своите езикови компетентности относно лингвистичната си и граматична култура. На състезателен принцип бе излъчен победител от всеки от класовете.Втори етап 2016/2017


 Във връзка с работата по Националната програма и училищния план за насърчаване на грамотността „Ние четем”, учениците от llа клас се запознаха с приказки за животни от цял свят. Най-харесана се оказа „Бременските музиканти” от Братя Грим. Приказката бе разиграна по роли. Най-добрите „артисти” влезнаха в образа на животните, а ролята на разказвача бе поета от всички останали.

Учениците от IV ти клас се запознаха с творчеството на писателя Ангел Каралийчев чрез следните дейности:
1. Посетиха библиотеката в селото, където се докоснаха до стари негови произведения и научиха интереснинеща от автобиографията му.
2. В Етнографския музей прочетоха емблематичния му разказ „Майчина сълза“.
3. Изработиха табло за Ангел Каралийчев.
През втория учебен срок по Националната програма „Ние четем“ и по училщния план за насърчаване на грамотността учениците от IVти клас веднъж седмично провеждаха час на Любима книга. Всеки ученик представи предпочитана детска книга.


Училищен план за насърчаване на грамотността ОУ „Георги С. Раковски“ с.Болярци в Национална седмица на четенето

Във връзка с училищния план и националната стратегия за насърчаване на грамотността ОУ „Георги С. Раковски“ се включи в националната седмица на четенето.
Учениците от 1 до 4 клас рецитираха стихотворения, направиха драматизации и четоха любими приказки, провеждаха състезания по български език, рисуваха илюстрации към приказки, посетиха библиотеката в селото и извадиха интересни факти от живота на детски писатели. Също така посетиха етнографския музей. Всички се включиха много активно и с голямо желание.
На 12.10.2016 година се проведе в пети клас час на четенето. Той включваше презентация „Произход на света и боговете“ според старогръцката митология“ (която изучават в момента) и разговор с г-н Благоев, бивш учител в нашето училище.
Другите по-големи ученици четоха произведения от Елин Пелин, Христо Ботев и Иван Вазов.Проведоха рецитал под наслов“Език свещен на моите деди“ по стихотвориния от Иван Вазов и направиха табло.

Първи етап 2015/2016

Маратон на четенето в ОУ „Георги С. Раковски“, с. Болярци, общ. Садово


Във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността в нашето училище на 22 април 2016 година се проведе дейност под мотото “Ние четем” за повишаване на интереса към книгата. Всеки от класовете отбеляза тази инициатива по интересен и своеобразен начин.

Презентация

Няма коментари:

Публикуване на коментар