ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив

Ние четем в ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив


Трети етап 2017-2018 година      И тази година ОУ „Райна Княгиня“ се включи активно в Националната седмица на четенето, организирана от МОН, с участието на всички класове в разнообразни инициативи:
Четене на книги от публични личности
- Маратонът на четенето се поде от Ральо Ралев, кмет на район Северен, който чете пред учениците от III клас откъси от „Патиланци“ на Ран Босилек и от приказки на Валери Петров. Децата бяха впечатлени от преживяното и ентусиазирани, пожелаха и те сами да прочетат откъси от свои книги, за да покажат какво са научили и колко им е приятно четенето като занимание.
- Представители на „Ротари клуб Филипопол“ гостуваха на четвъртокласници и продължиха започнатата през учебната 2016/2017 г. инициатива известни личности да четат на учениците с идеята да ги мотивират да обичат книгите.
Проф. Дора Левтерова от ПУ „Паисий Хилендарски“ чете приказки на Джани Родари.
Мариела Гюзелева от клуба пък разсъждава с децата върху любопитни факти от енциклопедия „Какво, къде, как“ за Европа.


Състезание „Най-добър четец на откъс от любима книга“
- Съревнованието във II, III и IV клас протече при предварително поставени критерии за бързина, яснота, точност и изразителност. Учениците четоха откъси от любими приказки, стихотворения, откъси от романи, изпълнявайки артистично своите роли.
Децата сами определиха кои четат най-изразително чрез емотикони, цветни картончета и спонтанни ръкопляскания. Най-добрите получиха грамоти като награда.
- Учениците от VI клас бяха донесли свои любими книги и прочетоха откъси от тях. Текстовете бяха както класически, така и съвременни приказки. Някои от представените заглавия бяха: „Вълшебникът от Оз“, „Приключенията на Барон Мюнхаузен“, „Приказки по телефона“, „Малката кибритопродавачка“, „Красавицата и звяра“. Шестокласниците четоха откъси и от съвременна детска литература – „Приключенията на Минерва“, „Матилда“, „Алеа Аквариус“, „Джеймс и гигантската праскова“. Представиха и любими български произведения: „Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев и „Тина и половина или как се става яко гадже“ от Юлиана Спиридонова.
Участниците бяха определили предварително артисти четци, публика и жури, което оценяваше четенето и вписваше индивидуалните оценки в протокол.
За най-добрите четци имаше подготвени и награди.
Инициативата се превърна в истински празник на хубавата детска книга.


 
 Инициатива „По-големи ученици четат на по-малките“
Ученици от 7 клас четоха на своите съученици от 5 и 6 клас откъси от любими свои книги, за да представят четенето като полезно и приятно занимание в свободното време. Сред избраните четива имаше както чужди автори, така и български писатели.
Доволни от преживяното бяха както четците, така и по-малките ученици, които успяха да се вживеят в приключенията на героите от книгите.


Конкурс за най-добър краснописец във II клас Учениците от втори клас си направиха състезание и за най-добър краснописец. На специално приготвени за целта листове с рамки децата се постараха да препишат красиво откъси от прочетените текстове с Коледна тематика.
В седмицата на четенето учениците бяха изключително креативни и ентусиазирани. С инициативите „Познай коя е книгата“ във II клас и VI клас и четене с разбиране на „Глупавото мишле“ във II клас децата показаха, че не само обичат да четат, но и да споделят прочетеното. 


Инициатива "Дари книга на приятел"
Така учениците отправиха послание към всички свои връстници да четат и изпитват удоволствие от четенето.
Националната седмица на четенето в ОУ “Райна Княгиня“ приключи с пожелание реализираните дейности да станат традиция и четенето да се превърне в любимо занимание за все повече ученици.


Втори етап 2016-2017 година


Националната кампания за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността в ОУ „Райна Княгиня”


Първи в страната стартирахме Националната седмица на четенето, като на 05.10.2016 г. заедно с „Ротари клуб Филипопол“, Министерството на образованието и Синдиката на българските учители се включихме в Националния проект. Идеята е популярни личности, представители на различни професии, да четат на учениците и да ги мотивират да обичат книгите.

Цялата информация


Няма коментари:

Публикуване на коментар