СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Пловдив

Ние четем в СУ "Свети Свети Кирил и Методий", гр. Пловдив

Втори етап 2016/2017


Националната седмица на четенето в СУ „Св. св. Кирил и Методий“

На 10.10.2016 г. в час на класа учениците от ІІІ и ІV клас дискутираха по темата „Чета, защото...“
На 11.10.2016 г. най-малките ученици от І клас показаха и разказаха за любимата си книга, подредиха малка библиотека в класната стая, писаха и оцветяваха с тебешир на двора първите буквички от имената си. С много вълнение чуха интересни приказки от световната литература, прочетени от техните учители.

Учениците от ІІ до VІ клас от 8:00 ч. до 17:30 ч. проведоха „Маратон на четенето“ – четене на приказки или разкази с участието и на учители и родители. Маратонът беше съобразен с  възрастта и способностите на учениците. По време на организирания отдих в Еко класната стая в двора на училището, учениците от V и VІ клас, които са на целодневна организация на учебния ден четоха любими приказки пред по-малките ученици.
      Във  ІІ  клас  маратонът протече под формата на верижно четене за определено време. Учениците от ІІ а клас четяха произведението „Паничка мед“  от Ангел Каралийчев, а ученицитеот ІІ б клас – „Малечко-Палечко“ от Шарл Перо. Времето, за което се справи ІІ а клас беше 3 минути и 20 секунди, като по този начин учениците сами видяха, че когато работят заедно като екип (отбор) и са съсредоточени в своята работа, нещата се получават бързо и лесно. Всички проявиха желание да повторим четенето и  друг път през учебната година.Първи етап 2015/2016

Международният ден на детската книга в СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  Във връзка с Международният ден на детската книга – 02 април в район Западен Община Пловдив беше организирано състезаниеПрочети ми приказка. Учениците от I „А“ и I „Б“ клас на СОУ Свети Свети Кирил и Методий“, гр. Пловдив се представиха достойно.

 Вълнуващ бе 30 март 2016 година за първокласниците от СОУ „Свети Свети Кирил и Методий”, гр. Пловдив. Те празнуваха най-важния си ден – Празника на буквите. Първокласниците с ентусиазъм демонстрираха своите знания и умения. В ролята на буквичките се представиха всички деца, рецитираха стихове, пяха песни, танцуваха и показаха завидни актьорски умения, превъплътени в ролята на приказни герои.
Празникът на буквите бе емоционален, забавен и неповторим за малките ученици, благодарение на екипната работа на учителите от начален етап – г-жа Красимира Кирева, г-жа Любка Палазова, г-жа Милена Апостолова, г-жа Даниела Йотовска, които всеотдайно се включиха в подготовката и провеждането на това незабравимо тържество!
Родителите и гостите съпреживяха радостта и вълненията на нашите малки, но умни и талантливи деца, които показаха знания, умения, отговорност и най-вече много емоции Празникът на буквите за децата от I клас бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! Всяко изпълнение бе посрещнато с бурни аплодисменти и щастливи усмивки от всички - учители, родители. Гост на тържествата бе г-жа Таня Николова директор на училището, която поздрави децата и им подари подаръци.
Първокласниците обещаха, че ще бъдат упорити в усвояването на знанията и успешно ще се трудят в бъдеще. Защото да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава и да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите.
Да пожелаем на малките ученици да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието. И да помнят, че БУКВИТЕ НОСЯТ СВЕТЛИНА!


          Презентациите показват работата на учителите от начален етап на основното образование в СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ по „Годишната училищната програма за насърчаване и повишаване на грамотността“, разработена съгласно Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
          Представени са на Втора Регионална конференция на началните учители „Училището – място за деца“, гр. Хисаря, 01.04-02.04.2016 година, организирана от Регионален инспекторат по образованието – Пловдив, под патронажа на Иванка Киркова, началник на РИО – Пловдив.Презентацията: „Да четем навсякъде“ показва създаването на благопричтна среда за четене и идеята за изнасяне на мястото за четене от класната стая в различни места – училищния двор, близкото читалище, детските учебни заведения в района. Целта е да се повиши мотивацията за четене у учениците.Презентацията: „Акценти в прилагането на учебния метод „четене с разбиране” в IV клас”. В нея се представят елементи от метода „четене с разбиране“, които способстват развитието на умения за осмисляне на текст у четвъртокласниците.


 

 Презентацията: „Постигане базова грамотност на учениците от начален етап“, цели повишаване равнището на грамотност, изграждане и поддържане мотивацията на учениците за четене на текст, разбиране на прочетеното и създаване на собствени текстове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар