СУ „Димитър Матевски“

Ние четем в СУ „Димитър Матевски“

Международен ден на ръкописното писмо


   Във връзка с 23 януари – Международен ден на ръкописното писмо и на почерка  и в изпълнение на т. 1.1.7. от Регионален план за действие в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, в СУ „Димитър Матевски“ – гр. Пловдив се отбеляза 23 януари – Ден на ръкописното писмо/на почерка. В инициативата участваха  всички ученици от начален етап.
 С особен интерес се включиха първокласниците, които с вълнение участваха във вътрешно-училищното състезание между  6 –те паралелки с излъчване на  победители.


Национална седмица на четенето 22.10-26.10.2018 г.- втори „д“ и „а“ при СУ „Димитър Матевски“- ПловдивНа 23.10.2018г. в класната стая на втори „д“ клас бе даден старт на маратона на четенето.Началото бе поставено от родителите.Госпожа Кръстина Стоенчева и госпожа Елка Танева донесоха и прочетоха творби от своите любими детски автори.Второкласниците имаха възможност да задават въпроси на своите гости.Госпожа Елка Танева изненада учениците,като им подари книгата „Приказки за цялото семейство“.Идеята и е книгата да бъде прочетена в семействата на всяко дете.На следващия ден второкласниците се включиха в състезанието за „Най-добър четец“.Журито-госпожа Гергана Кръстева,Ася Танева и Матео Георгиев излъчиха победител-Даниел Йорданов. Второто място бе за Джорджия Аксиева ,а третото за-Симона Иванова.Всички те получиха награди,а победителят получи и грамота.  На 25.10.2018 г.второкласниците влязоха в ролята на художници.Те изработиха кориците на любимите си книги.В края на седмицата учениците имаха среща с детската писателка Зорница Христова.Авторката представи своята книга „Умножение без уморение“.По забавен начин второкласниците научиха какво е това умножение.С желание четоха заедно с авторката и отговаряха на римуваните загадки.Накрая имаха възможност да зададат въпросите си и да получат автограф.
Седмицата на четенето завърши,но маратонът продължава.Учениците от шести клас често ни гостуват.Те обичат да четат,а второкласниците с удоволствие ги слушат и дори се състезават с тях.

Презентация Дейности през Националната седмица на четенето

/втори класове/

В Националната седмица на четенето 22.10.18 г. – 26.10.2018 г. стартирахме с илюстрация на любим приказен герой. Уредени бяха изложби в класните стаи. Учениците разказваха свои любими приказки.
В следващия ден продължихме с „Маратон на четенето”, в който участие взеха ученици от 4-ти и 5-ти клас. Големите ученици четоха приказки с поуки на второкласниците в класните стаи.
В средата на седмицата проведохме конкурс „Най-добър четец”, съвместно по два класа, отново по класните стаи. Тричленно жури от ученици излъчи най- добре представилите се от групите.
През следващия четвърти ден от Националната седмица на четенето по проект бяха изработени книжки с приказки, в които децата проявиха креативност и въображение.
В петъчния следобед на 26.10.18 г., във видеозалата на училището, завършихме със среща с авторката на книгата „Умножение без уморение”- Зорница Христова.
Децата четоха откъси от нея и получиха автографи.
Завършихме с отправено послание към тях, че: Дете, което чете днес, утре ще бъде човек, който мисли!

 Учениците от I-ва група на III „А“ и „ В“ клас при СУ „ Димитър Матевски“- град Пловдив се включиха в Националната седмица на четенето.Тя започна вълнуващо с инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“ , като осъществихме среща с писателката Цвета Белчева.Тя очарова учениците с магнетичното си присъствие и в края на срещата подари на всяко дете книгоразделител с автограф . Третокласниците рисуваха картини на тема : „Любимият ми приказен герой“ . Всеки ученик представи герой от любима приказка и обясни с какво го е спечелил .Децата активно се включиха в инициативата „Донеси любимата си книжка, да я прочета и аз“. Създаде се библиотека в класната стая и сформирахме читателски клуб. Седмицата на четенето закрихме със състезанието за „Най-добър четец“, което проведохме с първенците по четене от всички трети класове. Чрез гласуване бе излъчен победителят, който получи почетната грамота. Седмицата на четенето отминава,но ние няма да спрем до тук и ще продължим да насърчаваме четенето , като всеки месец ще даваме възможност на учениците да изявяват своите читателски умения и четивна техника.Ще продължаваме да избираме „Най-добър четец на класа“ и „Най-активен читател“.
Няма коментари:

Публикуване на коментар