ОУ "Ангел Кънчев" - Асеновград

Ние четем в ОУ "Ангел Кънчев" гр. Асеновград 

Пети етап 2019-2020 година

Национална седмица на четенето в ОУ „Ангел Кънчев“ - Асеновград - 09 – 13.12.2019 г.


    За втора поредна година децата от 4 а клас с класен ръководител г-жа Дерменджиева гостуваха на книжарница „Знайковците“ гр. Асеновград. Любезните домакини предоставиха уютното пространство на своята книжарница за съвместно четене на родители и ученици, посветено този път на вълшебството на коледните празници. Оживяха незабравимите герои от Коледните приказки на Петя Караколева – ореховото човече, рибката Обичай ме, стъкленото алигаторче и др.
Децата четоха, рисуваха коледни картички, а от родителите си научиха интересни факти за коледните обичаи и наричания, за традициите в украсяването на елхата и неотменния свидетел на зимните им игри – снежният човек.


Среща с писателката Елена Славкова "Писането идва с четенето"


   Учениците от трети "Б"клас, с класен ръководител г-жа Величкова, не само обичат да четат литературни произведения, но и  да създават такива. На 12.12.2019 г. те поканиха да им гостува писателката Елена Славкова, защото най-добрият посланик на детската книга е детският писател. Истинска, жива и вълнуваща бе срещата им с асеновградската писателка. Г-жа Славкова по интересен и забавен начин представи своята книга със стихотворения за деца "Шарено кълбо". Децата активно участваха в дискусия за детската литература.
Тази среща с писателката събуди интерес към творчество у децата. Вдъхна им желание и  увереност да създават свои творби. Така те създадоха своите  прекрасни "Коледни приказки", които с гордост представиха пред гостенката.
Тази среща ще остане незабравим спомен в сърцата на децата. Те осъзнаха, че писането идва с четенето!

В Националната седмица на четенето - Състезание "Най-добър четец"

  Учениците от трети клас се включиха с удоволствие и желание в Националната седмица на четенето - 09.12-13.12.2019 г. На 10.12.2019 г. организираха и проведоха състезание между двата трети класа "Най-добър четец".
Състезанието бе много вълнуващо и оспорвано. Всички деца четоха гладко и изразително непознат текст. Журито с голямо затруднение определи най- обрите четци. А на победителите  бяха връчени грамоти.
  На 14.11.2019 г. учениците от 2а  клас при ОУ "Ангел Кънчев" гр. Асеновград, с класен ръководител г-жа Елена Бекирска, представиха открит урок по български език и литература пред родителите.
Второкласниците се докоснаха до творчеството на младата поетеса Петя Кокудева. Стихотворението „Да се радвам ли“ провокира у тях съпричастност и състрадание, готовност да се грижат за животни, попаднали в беда. В разсъжденията си учениците подкрепиха решението на героя да избере свободата пред сигурността и топлите грижи на детето и чрез четене на сентенции, рисунки, песни и танц, потвърдиха правилността на избора му. Интердисциплинарният подход на обучение, използван по време на урока, помогна на учениците да разберат колко интересно и полезно  може да бъде прилагането на знанията и уменията от  други изучавани предмети в часа по четене.
Естествено продължение на темата имаше в часа по технологии и предприемачество, където децата изработиха хранилки за птиците и ги поставиха на дърветата.

Открит урок по четене


  На 22.10.2019 г.учениците от III -Б клас при ОУ"Ангел Кънчев" гр.Асеновград  , заедно със своята класна ръководителка г-жа Величкова представиха своя открит интердисциплинарен урок по четене на тема "Оттука почва обичта" по  стихотворението на Христо Радевски.
На урока присъстваха много гости: училищното ръководство, учителите от начален и прогимназиален етап и родители.
Използвайки интердисциплинарния подход при обучението , учениците  показаха колко забавно, приятно и полезно  може да бъде прилагането на знанията и уменията от всички други изучавани от тях предмети в часа по четене. Но най - много се забавляваха с приложенията QR ,WallaMe и Kahoot! прилагайки знанията си по Информационни технологии.
Четвърти етап 2018-2019 година

Национален маратон на четенето
  Учениците от II Б клас при ОУ "Ангел Кънчев", гр. Асеновград с голямо желание се включиха в обявения Национален маратон на четенето.
С тяхна помощ и дарения на книги бе открита мини библиотека във фоайето на училището ни.
 Удоволствие за тях е да бъдат сред книгите.
С интерес и любознателност  четат увлекателни книжки в часовете по Извънкласно четене, през междучасията  и заниманията по интереси.
С трепет и вълнение те откриват нови светове и приятели, черпят мъдрост и поуки,
берат "Най-скъпоценния плод"- знанието.

Международен ден на ръкописното писмо


   Децата от II Б клас при ОУ "Ангел Кънчев" гр.Асеновград с желание се включиха в инициативата за създаване на ръкописно писмо.
Но този път решиха да напишат писма до Министъра на образованието.
С уважение към него и молба да им удовлетвори желанията, те изразиха по детски своите желания и мечти за преобразяване на българското училище в място за интерактивно, интересно и съвременно образование, базирано на Информационно-комуникативните технологии, съчетано с място за отдих и спорт.Състезание по четене


  Учениците от Вторите класове при ОУ "Ангел Кънчев" гр. Асеновград проведоха състезание по бързо и изразително четене. Състезанието бе много вълнуващо. Учениците се представиха чудесно. А на най - добрите бяха връчени грамоти.

Посещение на библиотеката


    Учениците от 2 Б клас при ОУ"Ангел Кънчев"гр. Асеновград отбелязаха Седмицата на четене с посещение на Градската библиотека. Там те бяха сърдечно посрещнати от Директорката на Библиотеката г-жа Марковска. Представиха им презентация за Колизеума. Разиграха различни дидактични игри и изработиха картички.
Децата с интерес разгледаха всички отдели на Градската библиотека. С трепет вземаха детските книжки и четяха с интерес от тях. Обещаха, че ще бъдат редовни читатели занапред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар