ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“

Ние четем в Езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“

Осми етап 2022-2023 година

За да си добър преподавател, трябва да обичаш хората


На 26 април във ФЕГ "Антоан дьо Сент – Екзюпери" се проведе среща с д-р Красимира Танева от ПУ "Паисий Хилендарски".
За вярата в учителя, за доверието към ученика, за въображението, за вдъхновението и обичта, за книгите, за важните компетентности бяха въпросите, отправени към д-р Танева от ученици, студенти от ПУ и учители.
Внушението от всички отговори беше: "За да си добър преподавател, трябва да обичаш хората".

 
 На 18 януари 2023 г. във Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" се състоя премиерата на филма, посветен на поетесата Димана Йорданова,
"Ако имаше филм за мен"
Режисьорът Пламен Николов и операторът Георги Маринов разговаряха с участниците в събитието за вдъхновението, за поезията на Димана, за желанието да разкажеш за света вселена на твореца, за болката, за страховете, за красотата - цел и спасение. Среща с Васил Панайотов


Има срещи, които чакаш отдавна. Има и уроци, които идват внезапно. Васил Панайотов говори тихо, ясно, не натрапва някакви утвърдени истини. Но думите му стигнаха до всички. Да учиш е важно. Във всеки един етап от живота...


    Френска езикова гимназия „Антоан Дьо Сент – Екзюпери“ посрещна скъпи гости  Стефани Дънева, възпитаник на гимназията, и поетесите Ренета Бакалова и Камелия Панайотова.

В неформален разговор творците и публиката се опознаваха, размишляваха върху това, че истината за поета се съдържа в най-пълна степен в неговите стихове, че извисяването на духа личи по това как чрез думите успяваш да създадеш нов свят, в който властват красивото, доброто, мъдростта.

„Връщам се у дома! Идеята за приемственост, за общност се осъществява чрез такива срещи!“ – каза Стефани пред учениците и учителите, дошли на събитието.

  Имаме основание да смятаме, че срещите във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ носят добър късмет на младите автори. Много се радваме за успеха на Камелия Панайотова – първо място в поетичния конкурс „Добромир Тонев“!

ФЕГ чете (с) Йоанна Елми 

„Направени от вина“е книга, която трябва да се прочете – около това се обединиха всички, докоснали се до романа на Йоанна. В разговора между учениците на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ и авторката се усети непринуденост и радост, защото четенето събира хората, създава приятелства.
„През цялото време си мислех, че докато се води битка за държавността, такива срещи стават все по-важни: разговорите с хора през поколенията, през партийните линии, през границите на общините. Не може повече да живеем в ехо-стаи и да говорим на държавата, която ни се иска да имаме; трябва да говорим с хората такива, каквито са. В този ред на мисли образованието и хората, които правят света ежедневно – учителите – са по-важни отвсякога. Преподавателите в пловдивската Френска гимназия са доказателството. Смирени поздравления и благодарности на тях и прекрасните им ученици. За тях, за нас е всичко.“ (Йоанна Елми)

Пети етап 2019-2020 година

Алея на любимите книги
във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“


Инициатива на осмокласниците от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ събра всички любими книги на едно място. Дългите коридори на четвъртия етаж на училището вече не са бели и празни, а пълни с анотации и резюмета на любимите книги.
Преди да направят училищното пространство цветно и интересно, осмокласниците от 8.д и 8.е клас представиха пред своите класове любимите си книги, както и разказаха за мотивацията, която са имали, когато са започнали да ги четат. Оказа се, че най-добрата книга е препоръчаната от приятел! През междучасията любителите читатели разменят впечатления, препоръчват, разказват сюжети. Намират сродни души по читателски вкус, опознават се чрез любими автори и книги.
Ето някои от препоръчаните заглавия:
„Хартиени градове“ от Джон Грийн, препоръчано от Ели
„Здрач“ от Стефани Майър, препоръчано от Радина и Мирослава
„Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн, препоръчано от Васи
„Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ от Рик Риърдън, препоръчано от Стейси
„Приключенията на Том Сойър“ от Марк Твен, препоръчано от Тодор
„Момичетата от Барбизон“ от Фиона Дейвис, препоръчано от Ради
„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж.Маас, препоръчано от Енджълин
„Вещиците“ от Роалд Дал, препоръчано от Лилия
„Соленият вкус на вятъра“ от Изабел Брум, препоръчано от Петра
„Семейство Роял. Парцалената принцеса.“ от Ерин Уот, препоръчано от Ангелина
„Щиглецът“ от Дона Тарт, препоръчано от Блага
„То“ от Стивън Кинг, препърачоно от Яна и Георги
„Капитанската дъщеря“ от Пушкин, препоръчано от Станислава
„Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди, препоръчано от Анна-Мария
„Серафина и черният плащ“ от Робърт Бийти, препоръчано от Вяра
„Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт, препоръчано от Василена
 и още десетки книги....


Четвърти етап 2018-2019 година

Дни на ръкописното писмо във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“


Международният ден на на ръкописното писмо във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ бе отбелязан по нетрадиционен начин. Учениците от 8 клас оставиха за малко компютрите и таблети и направиха своите срочни проекти по Антична литература и съвременен български книжовен език на хартия, ръкописно. Сред представените проекти имаше речници на думите с труден правопис, папки и табла с любопитни материали, диалози между героите на „Илиада“, любопитни истории от Античността. Учениците споделиха, че тази задача ги е накарала да развихрят фантазията си и да представят по естетически и различен начин изученото. Всички отличени проекти са изложени в библиотеката на училището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар