ОУ „Гео Милев“, с. Белозем

Ние четем в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем

Девети етап 2023-2024 година

Седмица на четенето в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем

 
 Как отбелязахме тази година седмицата на четенето?
Ето някои от инициативите:
При най-малките ни ученици в ГЦДОУД гостува родител на първокласник, който прочете любимата приказка на своето дете и пожела успех и трудолюбие по пътя на всички ни. Второкласниците показаха на учениците от първи клас още колко много и интересни неща имат да научат, като им гостуваха в часовете.
Третокласниците представяха свои любими книги, четоха откъси и разказваха.
Учениците от ГЦДОУД 4 клас усъвършенстваха четивната си техника по интересен начин, като четоха изразително нестандартни текстове. Учениците от прогимназиален етап представяха любими автори, проведоха викторина, разказваха откъси от любими свои книги.

Осми етап 2022-2023 година

Стимулиране на читателската активност


 Поредица от инициативи за стимулиране на читателската активност и творческите умения на учениците от начален етап проведохме в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем.
Учениците направиха красиви преписи на откъси от любими детски творби, рецитираха изучавани и неизучавани стихотворения, верижно четоха на глас. Неизменно до тях бяха техните учители и родители. Това направи четенето приятно и забавно.
Всички участници в инициативите си пожелаха по-често да четат заедно, за да съпреживяват вълнуващия свят на българската и на световната литература.


 Седмицата 24.10. – 28.10.2022 г. бе обявена за „Седмица на четенето“ в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем.
Бяха осъществени редица мероприятия. Учениците от ГЦДОУД нарисуваха илюстрации към любими произведения. УК представи най-добрите илюстрации в изложба на втория етаж на училището.
Благотворително бяха закупени книжки с приказки за най-малките – децата от групите за задължително предучилищно образование.
Бе подредена изложба с учебници, помагала и пособия от „ученическите години на моите родители“. Учениците от УУС преписаха „История славянобългарска“ във връзка с 300 години от рождението на автора Паисий Хилендарски и 260 г. от написване на творбата. Преписът бе подарен на кмета на община Раковски на празника на народните будители.Седми етап 2021-2022 г.

Вълнуваща среща


Четенето на детски книжки е интересно и вълнуващо, когато чуеш творбата от самия автор. Учениците от ГЦДОУД на 
ОУ „Гео Милев“, с. Белозем имаха възможността да се насладят на творбите на Станислава Петрова - бивша възпитаничка на училището ни, спечелила редица награди. В класната стая на открито учениците от 5 и 6 клас задаваха въпроси на младата авторка за нейното творчество, за темите, които я вълнуват. Отговори на тези въпроси получиха и най-малките възпитаници на училището - учениците от 1 и 2 клас. Те се срещнаха с детската учителка от местната детска градина - Екатерина Петрова. Малките творци създадоха и свои книжки, които поставиха на информационното табло в училището.

Международен ден на детската книга


Във връзка с отбелязване на Международния ден на детската книга – 2 април, в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем любими приказни герои гостуваха на учениците от начален етап.

Червената шапчица, Котаракът в чизми, Хитър Петър и Пипи Дългото чорапче разказаха своите истории на децата, направиха си снимки за спомени раздадоха автографи. 

 
„Мама чете приказки“ В навечерието на Коледните и новогодишните празници за пореден път проведохме инициативата „Мама чете приказки“. На децата от трета и четвърта възрастова група в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем гостува Цветанка Димчева – образователен медиатор, майка на малкия Наско. Тя прочете на децата коледни приказки с красиви илюстрации, показани с мултимедиен проектор, а малките палавници разказаха как се подготвят да посрещнат добрия старец с големия чувал с подаръци.

Пети етап 2019-2020 година

„Пътуваща библиотека“ – инициатива на ОУ „Гео Милев“, с. Белозем

 

Започнахме Националната седмица на четенето (09.12.2019 г. – 13.12.2019 г.)  с проучване нагласите на учениците чрез анкетата „Чета, защото….“ в 4 – 7 клас.
Същият ден проведохме тематична родителска среща с родителите на децата от ромски произход на терен със съдействието на регионалния координатор. Говорихме за ползите от училището, необходимостта от грамотност.
Във вторник продължихме визитите при петокласниците от община Раковски. Втората ни сбирка бе ОУ „Христо Смирненски“, град Раковски. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно и с интерес. Оставихме нашата „пътуваща библиотека“, обогатена с още книги от учебната програма на пети клас.
Вълнуващо и затрогващо бе посещението ни в ДГ „Синчец“, с. Белозем. Децата от четвърта подготвителна група ни очакваха с нетърпение. В захлас изслушваха откъсите от приказки, познаха заглавието и разказаха продължението по свой детски и неповторим начин. Поздравиха ни с песен, стихотворение и безброй детски усмивки, когато им подарихме книжки с пожелание за вълшебно пътешествие в света на книгите.
Четвъртък бе тематично оформен ден – започнахме с инициатива в подготвителните групи в нашето училище – „Мама чете приказки в ПГ“.  След обяд в ГЦДОУД  гост беше първият родител от кампанията „Да завършим деня с приказка“.
Ученици в петъчния ден представиха свои творения от „Работилница за творческо писане“. С интерес деца и учители разгледаха обобщените резултати от анкетата „Чета, защото…“.
Разбира се, проверихме и дали учениците от ОУ „Христо Смирненски“ са прочели книгите от пътуващата ни библиотека. Приятни изненади ни очакваха от чудесните петокласници – не само че разказаха всяка книга, но и запознаха с любимата книга на класа и ни подариха мисли за книгата и четенето.
„Пътуващата ни библиотека“ продължава към следващата си спирка. Коя ли ще е тя?
Очаквайте ни!


Седмицата на четенето стартира в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем с инициативата „Подари на детето си книга“, в рамките на която родителите подкрепиха насърчаването на четенето в семейството. Те закупиха книги от български автори за своите деца, след като родители и ученици заедно присъстваха на литературното четене „Приказки под лампите“. 
„Аз чета, ти четеш“ – така учениците от групите за целодневно обучение се включиха в седмицата на четенето. Децата размениха помежду си любими свои книжки, а учениците от ГЦДОУД в прогимназиален етап събраха мисли на известни личности за ползата от четенето, които написаха и аранжираха в училище.
Учители и ученици оформиха „Кът за четене“ на втория етаж, който стана любимо място на всички. Децата с удоволствие четат книгите, които ги пренасят в един по-интересен свят на приключенията.
В училището започна и акция за събиране на книги. Със събраната литература ще бъде обогатена училищната библиотека. Същевременно стартира и инициативата „Пътуващо сандъче“, която е за обмен на книги между ОУ „Гео Милев“ в Белозем и ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Чалъкови.

Четвърти етап 2018-2019 година

Международен ден на краснописното писмоВ училище се проведе състезание по краснопис в два кръга с ученици от 2, 3 и 4 клас, тематично свързано с празника на патрона на училището – Г. Милев.
В първи кръг от всяка паралелка по класове бе излъчен по един най- добър краснописец.
На 18.01.19 г. девет ученици краснописци участваха във втори кръг. Ученици от 2 кл. преписаха стихотворението „ Малък Сечко” от Г. Милев. Победителите от 3 кл. правиха препис на биографични данни от живота на поета, а четвъртокласници преписаха стихотворението „На баща ми“ от Леда Милева.
Всички участници се представиха блестящо и бяха отличени с награди.
Ръкописите бяха изложени във витрина заедно с книжки, изработени от ученици от ЦДО, съдържащи преписи на стихове от Гео Милев и Леда Милева и илюстрации към тях.  Дните та четенето бяха наситени с разнообразни и интересни мероприятия и дейности.
В понеделник / 22.10.2018 г./ се състоя детската рубрика „Баба разказва приказки”. Пред децата от подготвителните групи г-жа Петрана Иванова, бивш детски учител, разказа български народни приказки.Пред очите на децата оживяха кукли на приказни герои.
Във вторник / 23.10. 2018 г./ първокласниците посетиха училищната библиотека . Ученици от 4 „в” клас рецитираха стихотворения на Дора Габе.
В сряда / 24. 10.2018 г./се проведе състезание „ Познай коя е приказката ?”.Ученици от 3 „б” клас четоха откъси от приказки, а учениците от 2 а”отгатваха коя е приказката.
На 25 . 10. / четвъртък /се проведоха състезания между учениците от 4 – те класове по паралелки под надслов „ Най- добър четец” и „Най- добър разказвач”. Отличените ученици получиха грамоти.
В петък / 26 .10./ в кампания „ Да подарим книга !” се включиха ученици и учители.Учениците от 2 „б” клас осъществиха най- ползотворна акция и дариха 20 книжки за училищната библиотека. Като финал на дейностите за Седмицата на четенето учениците от групите – ЦДО устроиха богата изложба с илюстрации от любими книги.

Трети етап 2017-2018 годинаНационалната седмица на четенето в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем бе открита с любими приказни герои. Драматизацията на приказката „Дядо и ряпа“ бе представена от децата от подготвителните групи в училището. В празник на книгата се превърна  инициативата „С баба приказки разказвам“, в която  Петрана Иванова - бивша учителка от детска градина,  въвлече децата в приказния свят.

Интерес предизвика работата в училищната библиотека. Учениците от ЦДО разгледаха книгите, събрани от инициативата „Дари книга“, и под ръководството на своите учители ги подредиха в азбучен ред.

Третокласниците участваха в състезанието „Най-добър четец“. Всички участници бяха се насочили към любима приказка, която четоха изразително. Много емоции предизвика надпреварата, в която победителите бяха наградени.  Конкурсът завърши с чудесното послание на Теодора Димитрова, красиво написано на изработената от нея картичка за  Дядо Коледа.
Националната седмица на четенето  в ОУ "Гео Милев" завърши с изложба на илюстрации към детски приказки. Учениците от групата за ЦДО в III клас в занимания по интереси изработиха книжки с детски приказки, които илюстрираха сами. ГЦДО в IV клас нарисуваха  герои от приказките: „Палечка", „Златорогият елен",  „Малката кибритопродавачка", „Червената шапчица", „Коледа в обора". 

Втори етап 2016-2017 година

Дарителска инициатива „Вземи книга, дари книга!“ в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем


В периода 10-14.10.2016 г. - Националната седмица на четенето, в ОУ „Гео Милев“, с. Белозем се проведоха различни и интересни инициативи.
Библиотекарката от НЧ „Просвета“, с. Белозем разясни и показа на петокласниците начина на подреждане на книгите в училищната библиотека.
Учениците от втори, трети и четвърти клас четоха верижно откъси от любими детски книжки.
Децата нарисуваха илюстрации към прочетените книги и подредиха изложба.
Учениците от 5-8 клас изработиха постери „Десет причини да чета!“
Първокласниците с интерес слушаха своите приятели, участници в инициативата „Деца четат на деца!“ в заниманията по интереси, посветени на книгата. Изработиха четящи човечета и разделители за книги.
Учениците от ПИГ - 5-6 клас заедно със своя учител Мария Благоева организираха дарителска инициатива „Вземи книга, дари книга!“. Много родители, ученици, жители на селото получиха от юбилейния сборник, издаден по повод 170-годишния юбилей на училището. От своя страна те подариха книги за училищната библиотека.
Инициативата бе подкрепена от кмета на община Раковски Павел Гуджеров, кмета на с. Белозем Иван Тачев, секретаря на НЧ „Просвета“ Снежина Костадинова, които също подариха книги от списъка за прочитна литература през лятната ваканция.
Всички класове от училището се включиха в кампанията, подарявайки поне по пет книги от паралелка за обогатяване книжния фонд на училищната библиотека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар