СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив

Ние четем в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – град Пловдив

Девети етап 2023-2024


Предизвикателства, приятелства и любов към книгата обедини малки и големи в СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Предай доброто нататък

 
 Предизвикателство за извършено добро дело и записването му на лист с илюстрация бе отправено от първокласниците от I а клас с класен ръководител г-жа Близнакова към ученици от I – IV клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в седмицата на доброто и толерантността от 13.11 до 17.11.2023 г.

Добрият дух на приятелски постъпки, подкрепа в нужда, споделена обич към близки и семейство завладя училището. Богата палитра от добри дела в разкази и рисунки остана да се чете и през следващата седмица във фоайето от малки и големи ученици. Хубаво е, когато даряваш добрини!
За своите добри дела учениците от начален етап заедно с класните им ръководители и учители получиха значки за добри дела и грамоти от д-р Ирена Душкова – директор на училището за принос в инициатива „Предай доброто нататък“.

https://paisii.info/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d0%ba/

Приятелство

Съвместната инициатива на приятелство между малки и големи предприеха на 7.12.2023 г. ученици от I а и IV а класове с ръководители г-жа Близнакова и г-жа Петкова. Тя бе посветена на годишнини от рождението на българските писатели Асен Босев и Георги Константинов. Учениците подредиха изложба, посветена на литературното творчество на писателите, сглобяваха пъзели, помагаха си да прочетат заглавия на текстове, рецитираха стихове, представиха драматизация на литературното произведение на А. Босев - „Мимето“.

Популяризирането на инициативи и добри практики за стимулиране на положително отношение на учениците към изкуството, интересът им към книгите и тяхната читателска активност продължи с „Маратон на четенето“ на книжките, които класовете си размениха като подаръци: „Коледна песен“ на Ч. Дикенс, „Ванко Забраванко“ на А. Босев, „Приключенията на Туфо Рижия пират“ на Г. Константинов.

https://paisii.info/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

„Ние четем“ с кака, батко, мама и татко

Във връзка с инициативата "Ние четем" учениците от I б и IV б класове с учители г-жа Георгиева и г-жа Димитрова проведоха общ урок по метода Ко-преподаване на тема "Любими български автори". Четвъртокласниците запознаха първокласниците с творчеството на Леда Милева, Елисавета Багряна, Асен Разцветников, Валери Петров. Заедно прочетоха техни стихотворения, отговориха на гатанки. В края на урока съвместно изработиха зимни картички, в които вместо пожелания включиха любими свои стихове.
Гости на учениците от I б клас бяха техните родители. Те прочетоха на децата приказки, стихотворения и гатанки. Разговаряха защо е важно да можем да четем и какво е щастието. Малките ученици слушаха със затаен дъх и с лекота успяха да отгатнат зададените им гатанки.

Предизвикателства с гатанки, стихове и пъзел

Учениците от I в и IV в с класни ръководители г-жа А. Ангелова г-жа Грудева проведоха съвместен урок по български език и литература на тема: “Заедно четем. Отбелязване на годишнини от рождението на Асен Босев и Георги Константинов”. В него първокласниците предизвикаха с гатанки и стихове четвъртокласниците. Те от своя страна прочетоха любимите си произведения и споделиха знания относно биографиите на творците. Работейки по екипи, двата класа сглобиха общ пъзел на стихотворението “Благодаря ти, мамо!” от Асен Босев.
В творческата дейност се включиха и родителите на първокласниците. Те споделиха своите любими книжки и почетоха откъси от тях на учениците. Урокът завърши с общ рецитал на стихотворение.

Будители на родолюбие

Учениците от II а клас от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с класен ръководител г-жа Маринова гостуваха в НЧ „П. Р. Славейков“ по повод предстоящия Ден на народните будители.
„Бяхме приятно развълнувани от самостоятелно изнесения от тях урок по родолюбие. Всяко дете представи свой проект за живота и дейността на Захари Стоянов, Петър Берон, Георги Раковски, Иван Вазов, Васил Левски, Райна Княгиня. Специално внимание обърнаха на делото на Паисий Хилендарски, който е патрон на училището им.
Поздравления, мили деца! Очакваме Ви отново!“ - това споделиха любезните домакини от читалището.
Паисиевци благодариха от сърце и обещаха, че отново ще посетят едно от любимите им места.

https://paisii.info/%d1%83%d1%80%d0%be%d0%ba-%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%bf-%d1%80-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2/

В библиотеката – едно магично място

В първия ден на декември учениците от II в клас при СУ„ Св. П. Хилендарски“ с преподаватели г-жа Бечковска и г-жа Иванчева посетиха НЧ „П.Р.Славейков-1908“. Децата с любопитство разгледаха библиотеката. Научиха се как сами да откриват желани заглавия. Споделиха свои впечатления и предпочитани детски книжки. Показаха познания за популярни автори и произведения, изучавани в училище. Тези, които все още нямат читателски карти изявиха желание да си направят такива.
На тръгване второкласниците обещаха да се включат и да премерят сили в „Маратон по четене“, който читалището организира през месец април.

„Ние четем и творим“

Съвместни занимания с цел развиване на читателска култура проведоха учениците от II б и III в класове с ръководители г-жа Йошкова и г-жа Г. Ангелова под надслов „Ние четем и творим“. Учениците от III в клас подготвиха авторски гатанки, илюстрации към тях и ги оформиха в книжка „Трети клас пита“, която представиха пред учениците от II б клас. Една по една гатанките бяха задавани от техните автори. Второкласниците отгатваха и коментираха признаците, които насочват към отговора. Свързаха ги с герои от приказки и басни и показаха художествено четене. Децата спонтанно изказаха мнение за любими приказки и коментираха поуките от тях. Препоръчаха любими книжки на своите съученици.

Приключение в света на книгите

В чудния свят на книгите всичко оживя, раздвижи се, затрептя в очакване на смели приключение и осъществени мечти. III а и III б класове с преподаватели г-жа Петрова и г-жа Кокошарова в три последователни дни се включиха в следните инициативи за стимулиране на читателска активност:
Ø Първият ден премина емоционално. На гости им бяха родители, които прочетоха любима приказка от своето детство. Интересната история има нужда от добър разказвач.
Ø Вторият ден имаха вълнуваща среща с г-жа Таня Станчева - бивш учител в СУ „ Св. Паисий Хилендарски“. Тя с голям артистизъм им разказа любими приказки и рецитира вдъхновяващи стихотворения. Учениците поднесоха с благодарност грамота за „ Най-добър разказвач на приказки“.
Ø Третият ден твориха по темата „ Илюстрация на любима приказка“.

Презентация


Седми етап 2021-2022

„Чета, за да знам, мога и успявам!“ -
открити уроци и инициативи за насърчаване на четенето
в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - град Пловдив 
 „С любов към детската книга“ са насочени всички открити уроци и инициативи в начален етап на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Мотивирани от своите учители, малките ученици проследяват пътя на създаване на книгата, преминавайки през формирането на читателски интереси, достигайки до създаване на авторско творчество, подкрепено от творческия поглед на писателите.

I „а“ клас, преподавател: Маргарита Маринова - Първокласниците се срещнаха със съвременната писателка Десислава Грамадникова. Учениците бяха впечатлени от разказите на авторката на детската поредица "Доброел Годрик Юлис". Те имаха възможността да зададат своите интересни въпроси към нея и то в най-подходящата атмосфера за това - библиотечния кът в училището. Децата и класният им ръководител благодариха за чудесното мероприятие и споделиха, че с нетърпение ще очакват отново срещата с писателката.

I „б“ клас, преподавател: Антоанета Йошкова – „Всичко започна непринудено и вдъхновено от няколко книжки, които поставих в една кошница в класната стая. Сутрин вземах книжка от кошницата и четях на първите деца, влезли в класната стая. Така всяка сутрин отделяме по 15-20 минути за четене на книжки. „Ние четем“ – така назовахме къта с детски книги в класната стая и по този начин сложихме началото. Няколко деца от I „б“ клас започнаха сутрин да четат откъси от книжките, а останалите разглеждаха пъстрите картинки. Всеки обаче донесе книжка от вкъщи и започна едно разменяне на книжки. Децата споделяха какво са прочели с помощта на родителите, а други – какво са се опитали да прочетат сами. Така сутрин, докато се събирахме за първия учебен час, сформирахме клуб „Вълшебните букви“. Всички вече разбраха, че буквите, които всеки ден учим в клас, разказват интересни неща. А интересните случки са в книжките. Много скоро поканихме и нашия първи гост – писателката Деси Грамадникова, която разказа как интересна случка може да достигне до много деца и те да станат приятели чрез книгите. Повечето ученици от I „б“ клас сричат и имат желание да си направят собствена книжка. Затова и въпросите към втория гост – писателката Мария Гъркова, бяха насочени към това как се правят книжките. С това първите стъпки за изграждане на читателска култура у малките ученици са направени. Продължаваме напред и се надяваме скоро да споделим и други наши инициативи.“

II „а“ и „б“ класове, преподаватели: Марияна Кокошарова и Десислава Петрова - Най-добрите четци на II „а“ и II „б“ класове се срещнаха в училищната библиотека. Под ръководството на ученици от VII „в“ клас четоха откъси от любими детски книжки на Ангел Каралийчев - „Царят с магарешките уши“, „Лакомото врабче“, на Емил Коларов „Гъделчо“, Лъчезар Станчев – „Сладки ли са пържените рибки“, на Сава Попов – „Глупавият чорбаджия“, „Отровната баница“ и на Мая Дългъчева – „Как гъсеничката се събуди“.

II „в“ клас, преподавател Гергана Ангелова – Проведе се съвместна инициатива на учениците от II „в“ и XI „в“ класове - “Заедно да прочетем любима приказка”. Големите каки и батковци прочетоха на малките ученици свои коледни приказки, а Радомир Ангелов от II „в“ клас представи сюжета и впечатленията си от своя любима книга. Заедно обсъдиха поведението на главните героите и сами достигнаха до поуките. Всички общуваха с удоволствие и си обещаха нови срещи.

II „а“ клас ГЦОУД, преподавател Евгения Бахчеванова – „Какъв би бил светът без книгите? Имаме ли нужда от тях? Какво ни дават те?“. С тези въпроси започна урокът “Приказни закачки“ на учениците от II „а“ клас, проведен във връзка с Националната инициатива за насърчаване на детското четене. Децата четоха откъси от приказки, намираха отговорите на приказни гатанки, подреждаха пъзели. Поставиха начало на новия приказен албум, в който ще подготвят по една страница за всеки български писател, с когото се запознават, откъси от негови творби, които са прочели и илюстрации към тях. Предизвикателството бе поето в края на първи клас с първия албум, който нарекохме „Приказен свят“. Всички участваха активно и се забавляваха.

III „а“, „б“ и „в“ класове, преподаватели: Таня Петкова, Величка Иванова, Мария Петрушева - За да се стимулира интересът към книгата и творческото писане, учениците от III „а“, „б“ и „в“ класове ежемесечно представят пред съучениците си книгите, които четат. Презентират и читателските си дневници, в които описват най-запомнящото се от прочетеното, илюстрират герои и интересни ситуации. Петър Куфаров от III „в“ клас получи Първа награда от конкурса за най-интересен читателски дневник, а Сияна Стойчева от III „а“ клас се класира на второ място в същия конкурс, проведен в нашето училище.

На 16.12.2022 г. учениците от трети клас участваха в инициатива, посветена на 120- годишнината от рождението и 50-годишнината от кончината на сладкодумния детски писател Ангел Каралийчев. Представиха се значими моменти от биографията на автора, с интерактивни игри си припомниха герои и мъдри цитати от приказния свят, подредена беше изложба на детски рисунки - илюстрации на прочетените от третокласниците приказни истории. Гости на събитието бяха г-жа Димитрова - заместник-директор в училище, г-жа Здравкова - уредник на библиотечния кът и учители, проявили интерес към детската инициатива.

III- ти и IV-ти класове ГЦОУД, преподаватели Донка Петрова, Евгения Станева и Екатерина Иванова - Във връзка с инициативата "Ние четем" на 06.01.2023 г. в ГЦОУД - III- ти и IV-ти класове бе проведена среща с писателката Мария Гъркова. Тя представи пред учениците книгата си "Замъкът на сънищата", като зачете откъси от нея. Децата имаха възможност да зададат въпросите си. Част от тях получиха и личен автограф от писателката.

IV „а“ клас, преподавател Анелия Ангелова - Във връзка с инициативата, свързана с поощряване на четенето и детското творчество, учениците от IV „а“ клас създадоха приказки със зададени герои от театралния кът на класа. В продължение на няколко дни всеки, който желаеше, можеше да прочете своята творба на класа и в същото време да я представи като драматизация. Децата се забавляваха, докато творят и тяхната критичност и самооценка бяха в процес на бързо развитие. Реакцията на публиката се измерваше с аплодисменти, които бяха ценно удовлетворение за малките автори на приказки.

IV „б“ клас, преподавател Моника Христева – Проведе открит урок на тема: „Ако аз бях автора на … и краят щеше да е … В приказния свят на IV „б“ клас“. По известна приказка четвъртокласниците предлагат и записват собствен край, като работят в екипи по интереси. „Книга на мечтателите“ на класа съхранява приказките с неочакван край. Урокът е проведен в къта за четене, обособен в класната стая.

IV „г“ клас, преподавател Пенка Близнакова - По своя инициатива учениците от IV „г“ клас, подкрепяни от преподавателя им, създадоха своя тетрадка за „Приятелство в писма и стихове“. В нея чрез авторски стихове и разкази показаха на приятелите си от класа колко са важни и ценни за тях. В писма им споделиха свои прекрасни преживявания. В първия етап на творческо писане - учениците под формата на дискусия разсъждаваха и отговаряха на въпроси, свързани с приятелството. Разпределиха се по екипи спрямо интересите си: краснописци, творци, творци – редактори, илюстратори, дизайн и корица. Екипът на творците прочeте своите авторски текстове. Художниците рисуваха илюстрации по тях. Творците - редактори коментираха допуснатите правописни грешки. Всеки екип поетапно вписа творческата си работа в тетрадката. Във втория етап на литературно четене – четвъртокласниците проведоха дискусия в библиотечния кът на училището по проблема: „Нужно ли е да се чете днес? Защо?“ Запознаха се с писателката Десислава Грамадникова и нейното творчество. Споделиха мнения от чутото и зададоха въпроси, които са ги развълнували. В последния етап на представяне – учениците разказаха накратко за своята проектна работа „Тетрадка за приятелства в писма и стихове“ и четоха авторските си текстове пред писателката. Тя сподели своите впечатления от професионална гледна точка и насърчи творческите способности на децата с послание и автограф в тетрадката на страничка за „Отзиви на читатели“. Заедно с класния ръководител връчиха медали на четвъртокласниците за „Креативни творци“.

IV „а“ и „г“ класове ГЦОУД, преподавател Свилена Русинова - С цел повишаване четивната грамотност на учениците от IV „а“, „г“ класове - ГЦОУД бе проведен открит урок с Дизайн мислене на тема: "Защо младите хора четат все по- малко и до какво може да доведе това?" Урокът бе със специалното участие и на авторката Мария Гъркова, която им разказа за това колко труден и каменист е пътят на книгата, докато стигне до нас читателите. Учениците отговаряха на въпроси и даваха решения как да повишат мотивацията си за четене, как да направят четенето част от живота им в училище, как то да стане забавно и интересно.

Ключова роля в динамичния дигитален свят на ученика заема четенето и писането, свързано с общуването с връстници, приятели, подготовка за училище и живота. Нуждата от постоянно споделяне, внимание, себеизява и обич сред младите хора расте с бързи темпове. В това забързано ежедневие, като че ли всеки има нужда от пътешествие, от малък пристан, от дребно вълшебство. А всичко това е скрито само на ръка разстояние - любимата книга.


Международен ден на детската книга


По случай Международния ден на детската книга учениците от III “г” и IV “г” клас в СУ “ Св. Паисий Хилендарски” - гр. Пловдив, с класни ръководители Пенка Близнакова и Анелия Ангелова, споделят своята осъществена идея за лично творчество.
В продължение на няколко месеца децата от двата класа си отправяха предизвикателства за съчиняване на приказка по зададени герои:
„Предизвиквам те!...Разкажи ми приказка с моите любими герои, която да завършва с щастлив край.“
Чрез реализиране на нов тип взаимоотношения третокласниците и четвъртокласниците развиха творческите си умения, обогатиха речниковия си запас и успяха самостоятелно да планират своята речева дейност. Проектната дейност между двата класа обогати уменията на учениците да работят в екип, да анализират и обобщават, но не на последно място и да мечтаят, докато творят. Това ги направи още по- големи и уверени почитатели на детската книга.


Есе "Моето усещане за Родина" на Димитринка Димитрова от 11 а клас от СУ "Св. Паисий Хилендарски"-гр. Пловдив.

Шести етап 2020-2021

23 януари – Денят на ръкописното писане


Учениците от 1. Б клас на СУ "Св. Паисий Хилендарски" - Пловдив с ентусиазъм отбелязаха 23 януари, Международният ден на ръкописното писмо. Под ръководството на г-жа Иванова и г-жа Станева те изработиха "Табло на вълшебните думи" и показаха, че не само познават вълшебните думички, а и могат да ги пишат четливо и красиво. Малките Паисиевци преписаха и текстове по избор от либимия Буквар, добавиха илюстрации и украсиха класната си стая с прекрасните ръкописи.

Учениците от начален етап в СУ “Св. Паисий Хилендарски“ с огромно удоволствие се включиха и тази учебна година в отбелязването на 23 януари - Ден на ръкописното писмо.
Още в началото на месец януари се оформиха няколко направления, по които децата работиха с ентусиазъм и интерес. В трети “г” клас с класен ръководител А. Ангелова, се зароди идеята за изработване на комикси, които учениците сами измислиха, написаха и нарисуваха. Това тяхно занимание увлече и останалите деца, с които беше споделено.
В друго направление децата от трети “а”, “б” и “в” клас, с класни ръководители М. Маринова, М. Бечковска и А. Йошкова, прочетоха най-разнообразни книги и спонтанно възникна в тях идеята да направят илюстрации към тях. От там последва естественото им желание да съставят собствени творби, които оформиха третия етап в подготовката за 23.01.2021г., - съчиняването на приказки.
Цялото творческо въодушевление на децата ние материализирахме чрез изложба, която ни обедини в общата идея - да отбележим този прекрасен ден на ръкописното писмо.


Комикс - презентация


Пети етап 2019-2020

С книжка в ръка, преоткриваме света!

 Национална седмица на четенето в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в поредица от часове отбелязяха учениците от I „г“ клас с класен ръководител г-жа Близнакова.
В урока за нова ръкописна буква се акцентира на:
- правилно и красиво изписване на буквата в графичната мрежа;
- свързването ѝ в срички и думи;
- препис на изречения с допълване на дума по картинка.
Беше организирана изложба „Аз пиша красиво“.
Под игрова форма преминаха часовете по четене за първокласниците:
- съставяне на звукови модели на думи;
- вписване на изучените букви;
- образуване на думи с червени и сини квадратчета;
- игра с палки с числата за определяне на позицията на новия звук;
- четене на текст на верижка, с разбиране и по роли с акцент на интонацията;
- четене на фрагмент от популярни приказки, разпознаване по илюстрации и назоваване на заглавието и героите.
Заключителната част на уроците се проведе в емоционална обстановка в обособения кът за четене в класната стая.
Ден на грамотното и красиво писане бе отбелязан с табло на диктовката. Старанието и знанията бяха възнаградени с медали за правопис.
В края на седмицата първокласниците написаха нестандартно писмо до Дядо Коледа с подкрепата на учителя. Предварително обсъдиха идеите. В желанията им материалните подаръци бяха заменени от духовни ценности. Една от тях е жаждата им за знания, получавани от книгите – техните нови приятели.


Презентация

Четвърти етап 2018-2019
Пишем красиво и грамотно


  Вълшебството на приказките оживява под магическото перо на учениците от IV „г“ клас с класен ръководител Пенка Близнакова. Те отбелязаха Деня на ръкописното писмо на 21.01.2019 г. с авторски приказки под мотото „Пишем красиво и грамотно.“ Четвъртокласниците вярват в силата на словото и искат чрез него да направят света по-добър, хората по-обичащи един друг, а изходът от всяка ситуация да е винаги с щастлив край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар