ДГ „Наталия“, гр.Пловдив

Ние четем в ДГ „Наталия“, гр. Пловдив

Книгите са най-тихите, най-верни приятели и най-търпеливите учители!

Нека детето самичко да избира книгите си, оставяйте го да ги разлиства, да си говори, да се преструва, че чете! Не се намесвайте, не го поправяйте - нека следва собственото си чувство - така четенето ще се превърне в любимо занимание!

Добри практики за повишаване на грамотността в ДГ „Наталия“, гр.Пловдив през 2022 година
Интересни инициативи за повишаване на грамотността проведе екипа на ДГ „Наталия“, гр.Пловдив, в периода 02.04 -22.04.2022 година. Събитията, стимулиращи любов към книгите и четенето обедини родители, деца, съмишленици в детските занимални.
Най-малките деца от Първа група за първи път подариха книга на приятел. Гости на децата бяха студенти от ПУ "П.Хилендарски", които със средствата на кукления театър представиха любимите на децата приказки. Очакван гост бе и кака Мими, която е представител на блога "Сутрин с мъниците" за популяризиране на четенето. Заедно с героя от книжката- кучето Нел децата станаха нещотърсачи- истински детективи. Нови приказки слушаха децата и от готвачът и завеждащия административна служба.
По-големите деца от Втора група оформиха с помощта на родителите нов библиотечен кът с популярни приказки. Всеки ден в групата се чете нова приказка в различни режими моменти. Гост - четец стана Ани-бивш възпитаник на детската градина.
В Трета група бяха организирани четения от родители,. Изненадващо за децата гост-четец беше и директора- госпожа Василева. Тя прочете приказката"Котаракът в чизми".
В Четвърта А и Четвърта Б групи беше организирана размяна на книжки. Така всяко дете получи подарък книжка- прозорче към света. Във всяка книжка децата бяха написали послание за своите приятели.
Всички се обединиха около идеята, че четенето насърчава езиковото развитие, детската любознателност и творчество. Оказа се, че повечето деца вечер заспиват с четене на любими литературни произведения. Инициативите в ДГ „Наталия“ се организират във връзка с Международния ден на детската книга и Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността сред подрастващите.
Добри практики за повишаване на грамотността в ДГ „Наталия“, гр.Пловдив


   С поредица от събития екипът и децата от ДГ „Наталия“, гр.Пловдив отбелязахме „Седмица на четенето“, в периода 18-22.11.2019 година. Инициативи, стимулиращи интерес към литературното и народно творчество, превърнаха детската градина в креативна сцена, читалня, място за развитие на интерес към книгите, четенето и пресъздаването на произведения за деца.
От 18.11 до 20.11.2019 г., стартираха инициативи за четене на любими, литературни произведения.
Учители, майки, бащи и баби се превърнаха в приказни разказвачи. Всички се обединиха около идеята, че четенето насърчава детската любознателност, креативност и инициативност. Оказа се, че приказките са винаги актуални, а детският интерес към тях е нестихващ.
Пресъздаването на любими приказки чрез драматизация е най-желаната игра в групите. Приказните герои, неусетно пренасят децата в света на възрастните и човешките взаимоотношения. Така те разбират кое е добро, кое е красиво или грозно.
Парадът на приказните герои, на 21.11.2019г., даде възможност на децата да се преобразят в един от любимите си герои и да пресъздадат на сцена най-предпочитаният от децата вълшебен свят. Така оживяха Снежанка и седемте джуджета, Червената шапчица, Пепеляшка и принцът, Спящата красавица, Хензел и Гретел, Житената питка, героите от приказката „Болен ,здрав носи“ и много други. Приетата роля позволи на децата да покажат своите артистични умения и емоционално присъствие на сцената, а също и да направят парадът истински ,приказен празник.
„Седмицата на четенето“ приключи на 22.11.2019г. с тематично рисуване по групите на любими, приказни герои. Инициативите в ДГ „Наталия“ се организират във връзка с изпълнението на регионален план за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността сред подрастващите и ние се надяваме, че сме допринесли за повишаване на детския интерес към литературните произведения и народното творчество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар